Moderatorji: svetovalec, svetovalka
Pozdravljeni,
najprej me zanima, če obstaja, kakšen poseben rok oz. omejitev za oddajo vloge za družinsko pokojnino? Situacija doma je sledeča: sama sem študentka, oče pa je upokojenec (star malo čez 60), umrla je mama, ki je bila upokojenka. Če prav razumem, kar sem prebrala na ZPIZovi strani, obema nekaj pripada, vendar mi ni popolnoma jasno kako. Ker sva 2 družinska člana, naj bi skupno prejemala 80% od mamine pokojnine, po drugi strani pa naj bi oče prejel samo 15% kot dodatek. Bom jaz torej prejemala ostanek do tistih 80%? Mogoče veste, kako se bo razdelilo oz. koliko nama pripada?
Hvala.
Pozdravljena _madison_ !
Po 8. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je družinska pokojnina pokojninski prejemek, ki pripada družinskim članom umrlega upokojenca ali zavarovanca, ki je dopolnil določeno pokojninsko dobo, če izpolnjujejo zakonske pogoje. Do družinske pokojnine si v tvojem primeru upravičena le ti, kot otrok umrle upravičenke do pokojnine.
Tvoj oče je upravičen do vdovske pokojnine. Tako je razdelitev nekoliko drugačna in v tvojem primeru celo bolj ugodna. Natančneje v nadaljevanju...
115. člen istega zakona, med drugim našteva kot upravičenca do družinske pokojnine tudi otroka umrlega, ki ga je umrli preživljal. Slednji lahko pokojnino prejema do 15. leta oziroma največ do 26. leta v primeru, da se šola.
Osnova za odmero družinske pokojnine, je pokojnina, ki jo je ob smrti prejemala tvoja mati. Odmera družinske pokojnine je odvisna od števila družinskih članov. V tvojem primeru ti po 124. členu zakona pripada 70 % pokojninske osnove, torej pokojnine po materi.
Za Vdovsko pokojnino, do katere je upravičen tvoj oče, pa sta dve možnosti:
1. Tvoj oče lahko izbira med nadaljevanjem prejemanja lastne starostne pokojnine ob kateri mu pripade še dodatek v višini 15% pokojnine po tvoji materi, vendar največ do zneska v višini 15% povprečne mesečne pokojnine, izplačane v državi v predhodnem koledarskem letu.
2. Druga možnost je, da izbere prejemanje pokojnine po tvoji materi. V tem primeru bo prejemal 70% od osnove (torej njene pokojnine), kar pa bi se seveda splačalo samo če je imela tvoja mati bistveno višjo pokojnino.
Tako ti, kot tvoj oče sta torej upravičena do pokojnine po tvoji materi. Tebi pripada družinska pokojnina v odmeri 70% od celotne pokojnine, ki jo je pred smrtjo prejemala tvoja mati. Tvojemu očetu vdovska, v vrednosti 15% od iste osnove.
Tematiko družinske pokojnine najdeš v tretjem delu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. (Od 115. člena dalje.)
Upam, da smo ti pomagali, v primeru nejasnosti pa se lahko ponovno obrneš na nas.
Lep pozdrav!
Za pravno svetovalnico Luka in Jure.
Anja007 napisal/-a:Pozdravljeni.
Najprej bi vas pohvalila, saj ste eni redkih, ki ponujate takšne nasvete študentom in dijakom, ki smo se znašli v stiski.
Vprašanja sem pregledala, vendar mi ni vse popolnoma jasno.
Novembra bom dopolnila 26.let. Ker svojih obveznosti na fakulteti še nisem povsem zaključila, se nameravam vpisati v izobraževanje odraslih. Če sem prav razumela, sem na podlagi statusa izrednega dijaka, v kolikor mi ga izda šola, upravičena do prejemanja družinske pokojnine še za eno leto?
Omenjali ste poklicne tečaje, kjer se pridobi status rednega dijaka. Sama imam opravljena gimnazijsko maturo. Se lahko potem še vseeno prijavim na poklicni tečaj, pridobim status rednega dijaka ter sem upravičena do družinske pokojnine?
Hvala za informacije.
4. člen
(pravice)
Udeleženci izobraževanja odraslih imajo pravico do strokovno organiziranega izobraževanja, do sodelovanja pri upravljanju organizacije, v kateri se izobražujejo, če je z aktom o njeni ustanovitvi tako določeno, pravico do izobraževalnega dopusta in druge pravice, določene z drugimi predpisi ali kolektivnimi pogodbami.
Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti.
1. Kakšni so pogoji za prejemanje družinske pokojnine in do kdaj najkasneje jo študent lahko prejema?
Pogoje za prejemanje družinske pokojnine določa Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (zlasti 109. člen, 115. člen in naslednji ter 174. člen). Otroci pokojnika so le eni izmed upravičencev do družinske pokojnine. Ti so do pokojnine po starših upravičeni do dopolnjenega 15. leta oziroma do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Do pokojnine so upravičeni tudi otroci med 15. in 18. letom, ki so prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje. Če otrok prekine šolanje zaradi bolezni, nosečnosti ali poroda, je v tem času tudi upravičen do pokojnine; iz istih razlogov se otrokova pravica do prejemanja pokojnine lahko podaljša za izgubljeni čas po 26. letu starosti. Otrok mora za uveljavljanje pravice vsako leto Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje predložiti potrdilo o šolanju. Otrok, ki sklene zakonsko zvezo, izgubi pravico do pokojnine, razen če se oba zakonca šolata.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost