limona napisal/-a:Pozdravljeni!
Podobnega primera na forumu še nisem zasledila, zato vas prosim za pomoč.
Stara sem 25let (konec leta bom 26). Leta 2007 sem se vpisala na višješolski program, kjer sem dve leti redno študirala, ter eno leto ponavljala. To zadnje leto sem bila tudi že vpisana na univerzitetni program, kjer bom diplomirala prihodnje leto, vmes pa sem opravila še manjkajoča izpita na višješolskem.
Skratka, situacija je sledeča. Rada bi se vpisala na še eno Višjo šolo. Diplomsko delo na sedanjem višješolskem programu bom oddala 18.septembra(prvi razpisani rok), zagovor pa imam šele 18. oktobra. S tem zamudim vse roke za letošnji vpis na višje šole(šola,ki me zanima ima sprejemne izpite, zato je prostih mest še dovolj).
O pravilih rednega vpisa do 26.leta sem seznanjena, zato bi se, če le obstaja možnost rada vpisala letos.
Veliko ste pisali o študiju diplomantov(zaporednem) na visokih šolah in univerzah, nikjer pa nisem sledila možnosti istega študija na višjih šolah. Ali ta možnost sploh obstaja?
Ali glede na to, da že dve leti pavziram na višji šoli lahko vpišem vzporedni študij?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vašo pomoč!
Pozdravljena Limona!
V kolikor si s to besedo imela v mislih triletne ali štiriletne visokošolske strokovne programe, potem namreč govoriva o študiju na visokih šolah, kamor spada tudi študij v univerzitetnih programih.
Na višji šoli boš diplomirala v oktobru, s tem pa boš zamudila tudi vpisni rok za nov vpis v višje šole. Pri tem naj ti povem, da se na redni študij na višje šole (glede na podatke, ki si jih zapisala) ne moreš več vpisati. Vpišeš še lahko le še na izredni študij; vpis na izredni študij pa bo potekal do 1. oktobra oziroma do zapolnitve prostih vpisnih mest.
Glede vzporednega študija na višjih šolah pa je tako, da Zakon o višjem strokovnem izobraževanju to možnost sicer podeljuje, vendar pa nato vsaka šola sama določi pravila, pod katerimi posamezniku vzporedni vpis tudi omogoči.
39. člen
(pravice in dolžnosti študentov)
(1) Študenti imajo pravico do vpisa in izobraževanja pod enakimi pogoji, določenimi z zakonom, drugimi predpisi in študijskim programom. Pri tem:
– se ob rednem napredovanju izobražujejo in končajo študij pod pogoji, kot so veljali ob vpisu;
– se lahko vzporedno izobražujejo po več študijskih programih na isti šoli ali na različnih šolah ter študijskih (interdisciplinarnih ali individualnih) programih na visokošolskih zavodih;
– lahko napredujejo in končajo izobraževanje prej kot je predvideno s študijskim programom;
…..
Če te bo še kaj zanimalo pa nam spet piši.
Lep dan,
Tanja