Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  ŠS mi noče nakazat denarja
Kraužlbauc
PrispevekObjavljeno: Tor Okt 07, 2008, 2008b 21:57  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Okt 2008 21:48
Kraj: Slovenska Bistrica

Lep pozdrav,
Status sem imela do konca septembra in tudi napotnico sem dvignila za cel september. Šef mi je denar nakazal 2. oktobra. ampak denarja mi nočejo nakazat, ker pravijo, da morem prinest napotnico za novo leto, češ da nimam statusa. Na drugem ŠS so rekli, da je to protizakonito, saj sem septembra še imela status in bi mi na septembersko napotnico potemtakem morali nakazati moj denar. Denar držijo že 6 dni.
Denar imajo verjetno na banki in zavlačujejo, da si nabirajo obresti. Je zelo majhen ŠS. Kdo je tu moj branitelj? oz. na koga se lahko še obrnem?
denar bi zelo potrebovala.

Hvala za odgovor...
ana_k
PrispevekObjavljeno: Sre Okt 08, 2008, 2008b 15:29  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Čet Dec 2007 11:32

Živjo!

Denar ti vsekakor morajo nakazati, saj gre za njihovo obveznost do tebe iz časa ko je bila napotnica še veljavna. Žalostno, da tako očitno kršijo pravila in se tako obnašajo do tebe, ko bi ravno oni morali biti tvoj "varuh" proti delodajalcu...

Obrni se na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. V skladu z Zakonom o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006107&stevilka=4584 ) ter Pravilnikom o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006139&stevilka=6050 ), je tvoj študentski servis sploh lahko začel delovati na podlagi koncesije, ki jo je podelilo ministrstvo. Pravilnik tudi pravi, da v primeru kršitve delovanja, ministrstvo servisu odvzame koncesijo in o kršitvi delovanja celo obvesti Inšpektorat RS za delo. Tako da se naprej obrni na ministrstvo.

Če se zadeva ne bo uredila po tej poti, boš morala denar od servisa iztožiti. Več pravnih podlag obstaja, po kateri so ti dolžni denar izplačati, med drugim tudi neupravičena obogatitev, kot je določena v 190. členu Obligacijskega zakonika ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200797&stevilka=4826 ).

Morda bo zaleglo že, da servisu predočiš omenjene predpise oz. naštete člene predpisov, sicer pa se res obrni najprej na ministrstvo ali delovno inšpekcijo, in če po vsem tem ne boš dobila denarja, pa na eno od oseb, ki dajejo brezplačno pravno pomoč (seznam najdeš na http://www.mp.gov.si/index.php?id=2308 ). Do brezplačnega zastopanja pred sodiščem boš sicer upravičena le, če izpolnjuješ predpisan materialni cenzus v družini, vendar upam (oz. mislim), da se bo stvar prej uredila in ne bo treba na sodišče. V najslabšem primeru bi konkretno zalegel tudi kakšen dopis z žigom odvetnika, da servis krši svoje dolžnosti...

Želim ti veliko sreče, če te bo pa še kaj zanimalo pa sporoči (veseli bi bili tudi, če nam sporočiš, kako se bo stvar uredila)!

Lep pozdrav Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kraužlbauc
PrispevekObjavljeno: Sre Okt 08, 2008, 2008b 17:52  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Okt 2008 21:48
Kraj: Slovenska Bistrica

Hvala za tako hiter odgovor.
Sporočiti moram, da se je vse uspešno uredilo. Na ŠS sem odnesla novo potrdilo o šolanju in rekli so mi, da bom denar dobila jutri.
Ko sem to povedala šefu, se je malce razjezil in poklical ŠS ter jim (na svojo spodbudo) par krepkih povedal. Namreč, kot mi je kasneje razložil, se to ni zgodilo prvič, ampak sem jaz že četrta punca, ki je delala pri njem in vse smo imele enak problem pri istem ŠS. Tudi ostalim so zadrževali denar z različnimi izgovori...zmešnjava s papirji, zmešnjava z bankami, nova uslužbenka...

Hvala še enkrat za odgovor- zdaj vsaj vem, kam se naj obrnem prihodnjič, če bom imela tak ali podoben problem.

Lep pozdrav
lejika
PrispevekObjavljeno: Sre Okt 08, 2008, 2008b 20:32  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Sep 2008 13:56
Kraj: Polzela

moje mnenje je, da so to naredili zato, da bi tudi v tem šolskem letu delala preko tega študentskega servisa...

če bi bila jaz v tvoji koži, bi od zdaj naprej delala preko katerega drugega. včlanjen si tako lahko pri večih. Rolling Eyes
Nissa
PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008, 2008b 10:23  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Maj 2007 15:50

Se strinjam, da zamenjaj študentski servis. E-študentski servis ali študentski servis Maribor sta največja štud. servisa v Sloveniji in si takih stvari ne privoščijo. Lepo se včlaniš (lahko tudi po pošti) in naročiš njihovo napotnico ter jo daš delodajalcu.
LP
Nazaj na vrh
ana b
PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008, 2008b 11:32  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 11:05

Živ!

Tudi v Svetovalnici se pridružujemo zgornjim nasvetom... Wink
Nazaj na vrh
kintaj
PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008, 2008b 15:14  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Nov 2008 14:36

Kraužlbauc je napisal/a:
Hvala za tako hiter odgovor.
Sporočiti moram, da se je vse uspešno uredilo. Na ŠS sem odnesla novo potrdilo o šolanju in rekli so mi, da bom denar dobila jutri.
Ko sem to povedala šefu, se je malce razjezil in poklical ŠS ter jim (na svojo spodbudo) par krepkih povedal. Namreč, kot mi je kasneje razložil, se to ni zgodilo prvič, ampak sem jaz že četrta punca, ki je delala pri njem in vse smo imele enak problem pri istem ŠS. Tudi ostalim so zadrževali denar z različnimi izgovori...zmešnjava s papirji, zmešnjava z bankami, nova uslužbenka...

Hvala še enkrat za odgovor- zdaj vsaj vem, kam se naj obrnem prihodnjič, če bom imela tak ali podoben problem.

Lep pozdrav

poznam pa servis, ki slovi kot najhitrejši v nakazilih in moram priznat, da je res tako.

poglej www.studentski-center.com
jago
PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008, 2008b 13:57  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Nov 2008 13:54

Nissa je napisal/a:
Se strinjam, da zamenjaj študentski servis. E-študentski servis ali študentski servis Maribor sta največja štud. servisa v Sloveniji in si takih stvari ne privoščijo. Lepo se včlaniš (lahko tudi po pošti) in naročiš njihovo napotnico ter jo daš delodajalcu.
LP

hm...največji servisi tudi čakajo dolgo z nakazilom, ker so pač veliki. Jaz bi se na tvojem mestu vpisal v več servisov hkrati. In boš dobila boljšo sliko o tem, kdo skrbi zate in kdo ne.
rebellious
PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2008, 2008b 13:51  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 20:38

Jst vas bom kr tule vprašala..
Septembra sm delala skor cel mesec, nabrala sm si 104 ure. Šef mi je nakazal na koncu meseca 91 ur. Ne razumem v čem je fora?? Sm ga klicala, da sm mela več ur, pa da bo zrihtu vse, zdaj pa spet nič. Je to morda tist, ko ti ŠS odšteje 12% od dohodka??? Vem, da sm zadnjič ujela neko tako info po TV-ju..
Gre se sicer za 40€, sam vseen, kar je moje, je moje!!! Zdaj pa mu nočm več tečnarit, dokler ne bom mela čist točnih info.

PROSIM ZA NASVET! Smile
Nazaj na vrh
jago
PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008, 2008b 12:28  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Nov 2008 13:54

rebellious je napisal/a:
Jst vas bom kr tule vprašala..
Septembra sm delala skor cel mesec, nabrala sm si 104 ure. Šef mi je nakazal na koncu meseca 91 ur. Ne razumem v čem je fora?? Sm ga klicala, da sm mela več ur, pa da bo zrihtu vse, zdaj pa spet nič. Je to morda tist, ko ti ŠS odšteje 12% od dohodka??? Vem, da sm zadnjič ujela neko tako info po TV-ju..
Gre se sicer za 40€, sam vseen, kar je moje, je moje!!! Zdaj pa mu nočm več tečnarit, dokler ne bom mela čist točnih info.

PROSIM ZA NASVET! Smile

Študentski servis ti ničesar ne sme odbiti, je pa verjetno g.šef dejansko poslal samo 91 ur na napotnici. Tko da veš kje iskati krivca.

Preko 1800 aktualnih zaposlitev in prostih delovnih mest.
sandapanda
PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008, 2008b 12:57  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Ned Jun 2008 0:00

Živjo!

Akontacijo dohodnine, ki se od 1. 1. 2005 dalje odvaja od dijaških in študentskih zaslužkov, odvajajo študentski servisi in ne podjetja ali organizacije. Dijakom in študentom bodo podjetja lahko naredila uslugo z izplačevanjem dohodka do 400 EUR.

Akontacija dohodnine se odvaja za izplačila nad 400 EUR, če dijak ali študent izpolnjuje pogoje za posebno osebno olajšavo. Če jih ne izpolnjuje, se akontacija v višini 22,5 % odvaja za vsako nakazilo, višje od 88,88 EUR (ker se po zakonu akontacija ne obračuna in ne odtegne v primeru, če je manjša od 20 EUR). Če je član nerezident, se 22,5 % akontacija dohodnine odvaja za vsako nakazilo ne glede na višino nakazila.

Kdo ni upravičen do posebne osebne olajšave za študente v višini 2.959,60 evrov?

* pavzerji (=osebe brez statusa študenta);
* udeleženci izobraževanja odraslih;
* osebe, ki so se vpisale na študij po dopolnjenem 26. letu;
* starejši od 26 let, pri katerih je od začetka študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji študija;
* nerizdenti.

Kot vidiš se akontacija odteguje le v teh primerih. Če nisi upravičena do posebne osebne olajšave, potem ti je šs odbil 22,5 % zaslužka, ker si zaslužila nad 88,88 eur.

V kolikor pa si upravičena do posebne osebne olajšave, potem bi morala dobiti celoten zaslužek! Na forumu pa Tudi v zgornjih postih je že veliko napisanega o tem, kako dobiti zaslužek do katerega si upravičena, zato ti priporočam, da si jih prebereš.

Če boš imela še kakšno vprašanje, pa kar vprašaj! Z veseljem ti bomo pomagali.

LP

Very Happy
Nazaj na vrh
rebellious
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008, 2008b 14:48  Odgovori s citatom

Spet jst.. Klicala sm 3x "tajnico" al karkoli že je. Rekla mi je, da je možno da se je zmotila in vsakič mi pove, da mi bo sporočila, ko mi bojo nakazali ostanek. Delala sm spet., plačo dobla konec oktobra, 39€ pa so mi še vedno dolžni!
In kaj naj zdaj?!?! Sm ji rekla, naj mi da od šefa št. pa mi noče. Sej ko gledam, 39€ ni fuuul nekaj, sam zame je, ker me najbolj pi*di, da sm delala skor vsak dan po 8 ur in pol špara šef pri teh 39€ cccccc. Če že on, bom pa tud jst, ker je moje! Poslala bom še mail na ŠS in jim povedala, kako in kaj. Če ne, pa ne vem kaj storit. Laughing Twisted Evil
Nazaj na vrh
katja1
PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2008, 2008b 14:50  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 11:30

Pozdravljena!

Svetujem ti (kot si že sama napisala), da se obrneš na tvoj študentski servis.
Ponavadi gre tako, da če delodajalec v osmih dneh po izstavitvi računa ne plača, sledi 1. opomin, po nekaj dneh 2. opomin in tako dalje, do opomina pred tožbo (pravila glede izdajanj opominov določi vsak študentski servis zase). Če še vedno ni plačila, lahko vložiš tožbo na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani in če je ta uspešna, sledi tudi izterjava (tudi če gre podjetje v stečaj).
Vendar se veliko bolj splača najprej mirno pogovoriti z delodajalcem in poskušati doseči plačilo na neformalen način (to je tudi za vse najcenejše). Tako ti predlagam, da od tajnice zahtevaš številko tvojega delodajalca ter se z njim poskušaš dogovoriti.

Če se najprej obrneš na študentski servis, potem oni kličejo in opominjajo delodajalca ter ga, če se na to ne odzove, terjajo na sodišču (to so po Obligacijskem zakoniku tudi dolžni storiti). Tako na servisu razloži svojo situacijo, povprašaj koliko opominov so že poslali, kolikokrat so klicali in predvsem, da ti svetujejo, kako naprej. Dostikrat zaleže že resna grožnja s tožbo (sploh če imaš v glavi dopisa žig odvetnika).

Poleg tega pa lahko včasih dobiš zasluženi denar tudi brez da bi čakala na delodajalca, od samega študentskega servisa, če ima ta oblikovan t.i. RIZIČNI SKLAD (sklad, kamor servis odvoji del svojih sredstev za primer, če delodajalec ne plača). Če ima tvoj študentski servis oblikovan tak rizični sklad, ti mora omogočiti vpogled vanj oz. povedati koliko sredstev je še ostalo in kako se porazdelijo (do tega si upravičen na podlagi 24. člena Pravilnika o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje). Če meniš, da prihaja do nepravilnosti glede izplačila iz rizičnega sklada na samem študentskem servisu, se obrni na Inšpektorat Republike Slovenije za delo (http://www.id.gov.si/ ). Oblike dodeljevanja iz posameznega sklada se razlikujejo od servisa do servisa (nekateri študentski servisi pogojujejo možnosti koriščenja sredstev iz rezervnega sklada s tem, da so ti oni našli delo, ali s tem, da ti je bila vrnjena napotnica).

Veliko sreče ti želim in držim pesti Laughing

LP
Nazaj na vrh
rebellious
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2009, 2009b 0:16  Odgovori s citatom

Na ŠS sem klicala, poslala 2-3 maila, še 1x pisala kao šefici in NČ od Nč!!! Fora je v tem, da tale, ki dela v ŠS pozna mojega šefa in ma mogoče to kaj veze. V ŠS me preprosto ignorirajo, da ne govorim o šefu.. Od tega je že 4 mesece. Sej se gre za majhno vsoto, sam me piiii*di, ker tako delajo!!! Nimam pa možnosti it v ŠS ker sem med tednom v Lj, med vikendi pa itak ne dela. Sploh ne vem, a se še naj trudim... Sam lih to je njihov cilj - da odneham, in jst, trmaste narave, pač ne morm, jaooo! Laughing
Nazaj na vrh
Luka1
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2009, 2009b 11:06  Odgovori s citatom
nekoč svetovalec , danes ... :)

Pridružen/-a: Pon Okt 2006 11:49

Hej!

Kaj pa, če bi kdo od tvojih prijateljev/sorodnikov šel v študentski servis ( s tvojim pooblastilom )? Ali pa če bi enkrat šla v Ljubljano malo kasneje oziroma se iz Ljubljane vrnila malo prej in takrat šla v študentski servis?

Prav tako ti predlagam, da si malo prebereš o možnosti brezplačne pravne pomoči ( http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=4830 ).

Po tem, ko si boš o tem prebrala, pa lahko še enkrat pošlješ mail na ŠS in tej šefici, ter jim poveš, da si se obrnila na Študentsko svetovalnico ŠOU v Ljubljani in da se zavedaš možnosti, da zaprosiš in pridobiš brezplačno pravno pomoč, da pa upaš, da ti te možnosti ne bo treba uporabiti oziroma da ne bo potrebno sprožiti sodnega spora, kjer bi vsi vpleteni imeli veliko stroškov itd.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu