Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Precep. |
|
Objavljeno:
Pet Dec 05, 2008, 2008b 16:08
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 13:46
|
|
Lepo pozdravljeni.
Vse se je začelo v osnovni šoli. Kot veliko otrok, sem tudi sam imel probleme pri matematiki. Starši mi niso znali pomagati, zato sem že takrat hodil na razne inštrukcije. Prav tako ne morem mimo dejstva, da sem bil zelo len. Ker sem obiskoval še glasbeno šolo ter hodil na vsakodnevne treninge, se mi učiti res ni dalo. Zato je seveda sčasoma moj odlični uspeh padel.
Kljub grožnjam učiteljice, da ne bom opravil matematike, če se vpišem v klasično gimnazijo, sem se vpisal prav tja. In kljub vsem težavam, ki mi jih je povzročala matematika v OŠ, se je moje zanimanje zanjo večalo. Zasluge za to je imela predvsem nova profesorica, ki je s svojo prijaznostjo in preprostostjo povsem zasenčila vse druge predmete v gimnaziji. Ko sem se v začetku 3. letnika hudo poškodoval in sem bil primoran svoje treninge opustiti za celo leto (zaradi njih sem vsako leto izostal od cca 400 ur pouka), mi je matematika postala tako všeč, da sem se končno začel z veseljem učiti ter poslušati pri pouku. Iz ocene tri, sem jo v 3. letniku uspel spraviti na štiri, v 4. letniku pa sem jo dokončno uspel spraviti na pet. Za maturo sem matematiko opravljal na višjem nivoju in dosegel oceno 7. Ker je bil to edini predmet, ki mi je bil zares všeč, sem se - ne boste verjeli - odločil za študij matematike in računalništva na Uni-Lj FMF.
Sedaj obiskujem 2. letnik (in nič ne ponavljam), vendar sem se nekaj časa nazaj zamislil nad svojim študijem. Oče je arhitekt in ima dokaj uspešno podjetje. V njem je zaposlen le on, ostalo pomoč nudijo študenje višjih letnikov. Moj cilj v življenju je doseči čimvečjo finančno neodvisnost - in to zelo zgodaj (don't we all). Nisem prepričan, vendar me vedno bolj vleče v to, da bi se prepisal na arhitekturo. Mogoče zato, ker sem še vedno mnenja, da nisem nadarjen za matematiko in zato, ker bi bil moj cilj verjetno hitreje izpolnjen, če bi pomagal očetu v podjetju.
Oče mi arhitekture ni nikoli vsiljeval, zato nisem niti kaj preveč razmišljal o moji prihodnosti kot arhitekt. Ker v srednji šoli ni bilo nobenega predmeta, ki bi ga lahko neposredno povezal z arhitekturo, ne vem, ali sem sploh iz pravega testa. Očetu sem velikokrat pomagal in možno je, da bi arhitekturo prav tako vzljubil kot matematiko, vendar se vseeno bojim, da bi po pol leta na FA ugotovil, da to ni zame.
Zanima me, kakšno je vaše mnenje in kaj bi vi storili na mojem mestu, saj sem čisto zmeden.
Hvala in LP,
Tomaž. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Dec 05, 2008, 2008b 20:39
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Jun 2008 20:28
|
|
sicer nisem moderatorka tega foruma ampak sem vseeno prebrala kaj te teži.
Glede na to, da ti je matematika všeč in te zanima se mi ne zdi ravno pametna ideja zapustiti študij samo zato ker misliš, da bi kot arhitekt hitreje dosegel finančno neodvisnost.
Glede na tvoj študij bi lahko nudil kakšne inštrukcije, ki jih vsi na veliko iščemo in si s tem začel služiti svoj kruh.
Imam občutek, da misliš, da je kot arhitekt lahko biti uspešen in da se hitro in dobro služi. Redki, ki doštudirajo ta študij na koncu tudi delajo v tej stroki saj je konkurenca na trgu huda. In večina jih na koncu pristane v kakšnih manjših podjetjih za dosti nižjo plačo.
Super če je tvojemu očetu uspelo, ni pa rečeno da si tudi ti iz takšnega testa. Navsezadnje je potrebno narediti sprejemne, ki pa so zelo zahtevni in tudi sam študij je težek saj to delo zahteva 150% zbranosti ker tukaj ni dopuščeno delanje napak.
Če pa se motim in je arhitektura nekaj kar te zanima, poskusi najprej z tečajem arhitekturnega risanja - brez tega boš tako ali tako težko naredil sprejemne. Že tam boš videl kako ti je kaj všeč. In če želja še vedno ne bo utihnila poskusi z vzporednim študijem.
Še vedno se lahko vmes odločiš ali boš doštudiral oba, ali samo matematiko ali pa celo pustiš matematiko in dokončaš arhitekturo.
Moj nasvet je samo ta, da ne opuščaj študija zaradi želje po novem izzivu tako kot ti je matematika nekoč predstavljala izziv, ker se lahko zgodi da ti po dveh letih tudi arhitektura ne bo več dovolj in boš iskal nekaj novega.
Upam, da sem ti s tem malo pomagala
še vseeno pa naj moderatorji napišejo svoje ljudje smo in se lahko tudi motimo
LP, Anja |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sob Dec 06, 2008, 2008b 13:03
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Okt 2007 15:07
|
|
Pozdravljen!
Glede na to, da redno opravljaš vse izpite na fakulteti, ne bi rekla, da si ravno antitalent za matematiko. Nekaj nadarjenosti (poleg pridnosti seveda) mora biti.
Pravzaprav ne razumem popolnoma. Praviš, da je tvoj cilj čimprej (inčimbolj) postati finančno neodvisen-je to faktor, ki te žene, da bi šel na arhitekturo? Kajti, če ostaneš na tej fakulteti, boš prej prišel do izobrazbe in službe, kot če se prepišeš in začneš od začetka. Torej boš prej prišel do finančne samostojnosti. Razen, če je dejavnik finančna donosnost poklica.
Premisli, kaj bi v življenju rad počel. Se vidiš kot inžinir matematike ali kot arhitekt? Kakšen si po naravi: analitičen, razmišljujoč, ustvarjalen, podjeten? Katere tvoje lastnosti bi bile bolj ustrezne za en in katere za drug poklic?
Raziskuj svoje interese in potenciale. Vpiši se na tečaj arhitekturnega risanja, povprašaj študente, kako je na arhitekturi in potem primerjaj študij s svojim zdajšnjim (in seveda delo, ki ga opravljaš s to izobrazbo).
Dalo bi se še diskutirati na to temo. Upam, da ti je napisno kaj v pomoč. Sicer pa lahko še pišeš (tudi na mail: psiho.svetovalnica@sou-lj.si) ali se osebno oglasiš pri nas (delamo ob ponedeljkih med 16.30. in 18.30 uro).
V okviru Univerze v Ljubljani deluje Karierni center, kjer nudijo študijsko in karierno svetovanje. https://www.kc.uni-lj.si/UniLjKc/gateway?cnt=karSvt
Lep pozdrav,
Mojca |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Mar 09, 2009, 2009b 11:14
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2009 10:36
|
|
Pozdravljeni,
Vaše dileme odpirajo vrsto nadaljnih dilem, vezane na kontekst odnosov s sabo in drugimi:
-Ali ste bili v matematiki šibki, da bi namerno jezili starše, s tem, ko vam niso mogli pomagati niti z inštrukcijami...?
-Ali ste pristali na matematiko iz kljubovanja sebi in drugim, da bi se dokazali, da matematiko zmorete, ker ste bili prej v njej šibki...?
-Ali ste matetiko vzljubili zaradi prijetne profesorice...?
-Ali vas arhitektura res ne zanima, ali pa zgolj zato, da kljubujete očetu, a vseeno pristajate na možno delo pri njem zaradi vaše želje po finančni neodvisnosti...?
Ne glede, kako si odgovorite na gornja vprašanja, je jasno razvidno, da na vaš študij (matematika, arhitektura, drugo...) vpllivajo zaenkrat zunanje okoliščine, ne poglobite se dovolj vase....
ekipa CS |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|