Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  VIŠJI PRISPEVKI ZA ŠTUDENTE - SAMOSTOJNE PODJETNIKE!
sandapanda
PrispevekObjavljeno: Čet Apr 02, 2009, 2009b 10:07  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Ned Jun 2008 0:00
Prispevkov: 436

Na podlagi sprejetih sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije uvaja novi zavarovalni podlagi 103 in 104, ki sta se pričeli uporabljati s 14. 2. 2009.


Kaj se je zgodilo?


Zapisana definicija edinega in glavnega poklica v predpisih o zdravstvenem zavarovanju posledično spreminja pogoje za obvezno zdravstveno zavarovanje oseb, ki opravljajo samostojno gospodarsko ali poklicno dejavnost določeno v 5. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&vt=7&sm=k&q=Zakon+o+zdravstvenem+zavarovanju&mandate=-1&unid=UPB|CCDB9F342CA1DE28C125748A0029E46A&showdoc=1 .
Z uveljavitvijo Pravil se namreč obveznost zdravstvenega zavarovanja oseb, ki opravljajo samostojno gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic, presoja izključno po predpisih o zdravstvenem zavarovanju. Prej se njihova obveznost presojala na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Obvezno zdravstveno zavarovale so se lahko le osebe, ki so hkrati izpolnjevale pogoje za zavarovanje po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

To pomeni, da bo po 5. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ obveznost zdravstvenega zavarovanja nastopila za osebe, ki bodo opravljale gospodarsko ali poklicno dejavnost kot:

- edini poklic, torej, če ne bodo v delovnem razmerju s polnim delovnim časom ali
- glavni poklic, torej če bodo v delovnem razmerju s krajšim delovnim časom od polnega in se bodo morali obvezno zdravstveno zavarovati za razliko do polnega delovnega časa.


Kaj to pomeni?


V obvezno zdravstveno zavarovanje se morajo tako vključiti tudi podjetniki, ki so:
- študentje (s.p. in d.o.o.)
- upokojenci
- zaposleni za krajši delovni čas (manj kot 40 ur na teden)
Nova ureditev bo posledično razširila krog obvezno zdravstveno zavarovanih oseb, iz naslova opravljanja samostojne gospodarske ali poklicne dejavnosti.


Značilnosti nove zavarovalne podlage 104Značilnosti zavarovalne podlage 104 so enake zavarovalni podlagi 005 in 019 in sicer:
- Zavezanec za prijavo v zavarovanje je zavarovanec sam.
- Tedenski delovni/zavarovalni čas znaša od 01-40 ur na teden.
- Zavezanec za plačilo prispevkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja je zavarovanec sam.
V skladu s 51. členom ZZVZZ je dolžan plačati prispevke od bruto osnove za pokojninsko in invalidsko zavarovanje - po razvrstitvi v skladu z 209. členom ZPIZ-1 od zavarovalne osnove, vendar najmanj v višini minimalne plače.


Obseg pravic


Osebe so obvezno zavarovane za vse pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja: pravica do zdravstvenih storitev, pravica do nadomestila plače, pravica do potnih stroškov in pravica do pogrebnine in posmrtnine.


STROŠEK PRISPEVKA ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE ZA ŠTUDENTA - SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA PO NOVEM


Zavarovančevi prispevki ob vstopu v zavarovanje znašajo 79,25 EUR, ti se izračunajo po stopnji 13,45% od zneska minimalne plače, ki trenutno znaša 589,19 EUR!. V prihodnjih letih se mu prispevki odmerijo na podlagi odmerjenega dobička.


Opozarjamo pa tudi, da študent - samostojni podjetnik posledično zaradi zavarovalne podlage 104 ni več zavarovan po starših, kar pomeni, da mora sam poskrbeti za dopolnilno zavarovanje! To zavarovanje ni obvezno, je stvar posameznika, sklene ga lahko pri eni od zavarovalnic - ponudnic tega zavarovanja (Vzajemna http://www.vzajemna.si/ , Adriatic http://www.adriatic-slovenica.si/ , Triglav http://www.triglav.si/ ...), znaša pa cca. 23 EUR!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MIa123
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009, 2009b 14:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 14:08
Prispevkov: 4

Sem študentska starejša od 26 let in ustanoviteljica d.o.o. in direktorica v katerem pa ni nobenega zaposlenega. Urejela sem si zavarovanje zase, na kateri podlagi naj se zavarujem, pa mi na zavodu niso znali ničesar povedati. Zavarovali so me potem na tej podlagi za študente podjetnike, ampak noben mi ni znal razločiti kakšno mesečno plačilo to pomeni zame. A mi lahko prosim to vi razložite kakšnem strošek lahko to zame predstavlja mesečno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BlazJ
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2009, 2009b 12:48  Odgovori s citatom
vodja pravnega svetovanja


Pridružen/-a: Sre Apr 2009 11:15
Prispevkov: 255

Živjo, Mia

Se opravičujem za tako pozen odgovor, upam, da ti bo vseeno kaj pomagal.

Zdi se mi čudno, da te Zavod obravnava kot »študentskega« s.p., saj je tvoje podjetje pravna oseba, pri kateri status ustanovitelja ni pomemben (predvsem glede prispevkov). Čudi me tudi, da ti na zavodu niso znali povedati, kakšni bodo tvoji mesečni izdatki za prispevke.

Kakorkoli, če boš plačevala kot »popoldanski« s.p. so tvoji mesečni prispevki v višini:

VRSTA PRISPEVKA ZNESEK (v evrih)
Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 29,33
Zdravstveno zavarovanje 80,36*
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje 24,59**
Skupaj 134,28

* Podatek velja za avgust 2009 in se spreminja vsak mesec saj je vezan na minimalno plačo (prispevki). Odvisen je tudi od davčne osnove, ki jo posameznik doseže (znesek 80,36 evra je v primeru, če je bila tvoja dosežena davčna osnova v letu 2008 6.855,66 evra).

** Podatek velja za eno izmed zavarovalnic, gre za znesek brez popustov.

Več o lestvici prispevkov si lahko pogledaš tukaj: http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/racunovodstvo/koristno/preglednice-z-visino-prispevkov-za-samostojne-podjetnike/Prispevki%20za%20avgust%202009.xls.

To niso uradne informacije, tako da bi ti svetoval, da zneske še enkrat "poskusiš" preveriti na Zavodu.

Lp, Blaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB