Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Prijava na Zavod za zaposlovanje (Novela ZZZPB) - POJASNILO!
BlazJ
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2009, 2009b 9:52  Odgovori s citatom
vodja pravnega svetovanja

Pridružen/-a: Sre Apr 2009 11:15

Čaw, Amy

Bistvo pavziranja je, da si vpisana na fakulteto ampak nimaš statusa študenta. Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti določa, da se za brezposelno osebo šteje oseba, ki ni študent. Če nimaš statusa študenta se po našem mnenju lahko »brez skrbi« prijaviš na Zavod za zaposlovanje in posledično lahko zaprosiš za denarno socialno pomoč.

Klical sem na Območno službo Celje, kjer mi niso hoteli odgovoriti na vprašanja in so me napotili na Urad za delo Celje, ki pa danes nima uradnih ur.

Predlagam ti, da jutri sama pokličeš na Urad za delo in pridobiš informacije iz prve roke. V kolikor ti bodo potrdili, da zahtevajo izpisnico iz fakultete prosim, da nam to sporočiš (najbolje, da napišeš tukaj), da ti bomo lahko pomagali.

Se strinjam, da če je to res, pavzerjem skoraj ne preostane nobena možnost za zaslužek (razen zaposlitve).

Toda zdaj še imaš možnost dobiti status na kakšnem izobraževanju odraslih (več o tem si lahko prebereš http://cool.kiss.si/svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=5173).

Lp, Blaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomy
PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2009, 2009b 11:26  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Okt 2009 11:18

Zdravo!

Jaz imam tudi nekaj vprašanj, sploh glede prijave na zavod in pridobitve denarne pomoči. Letos mi ni uspelo izponiti pogojev za redni vpis v višji letnik na moji fakulteti, tako da sem pavzer. Sem pa vpisan in imam status, na enem od zavodov ki imajo izobraževanje. Samo je pa moje stanje še dodatno "zanimivo". Sem poročen, star 23 let, moja žena jih ima 26, in ne ona in ne jaz, nisva redno zaposlena. Tako da imava tudi probleme kar se tiče obveznega in dodatnega zavarovanja (ker v naši prelepi socialni državi je vse za plačati, tako kot tudi "zastonjsko" šolanje). Tako da me sedaj zanima, ali se sploh lahko prijavim na zavod za zaposlovanje in zaprosim za denarno pomoč? In če mi to uspe, ali je možnost da mi država krije oba zavarovanja(obvezno in dodatno, ki je dejansko tudi obvezno)? PA še to, če em prav razumel iz prejšnjih odgovorov, ko si prijavljen nazavod, ne smeš delati preko študentskega servisa? Upam da se bote kj znajdli iz teh informacij, in mi lahko pomagali Smile
Nazaj na vrh
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Tor Nov 10, 2009, 2009b 13:48  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11

Zdravo Tomy!

Bom poskušal odgovoriti na vsa tvoja vprašanja, zato pojdiva kar po vrsti. Če mi bo kaj ušlo me opozori Smile .

1. Zavod RS za zaposlovanje
Če imaš status udeleženca izobraževanja odraslih, potem na žalost ne moreš biti prijavljen na Zavodu za zaposlovanje.

16. člen Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ( http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=Zakon+o+zaposlovanju+in+zavarovanju+za+primer+brezposelnosti&mandate=-1&unid=UPB|306F7E0799D385AFC12571DB00456E0D&showdoc=1 ) določa naslednje:

Za brezposelno osebo se po tem zakonu šteje:
...
- oseba, ki ni upokojenec, študent, dijak, vajenec, udeleženec izobraževanja odraslih, mlajši od 26 let ali udeleženec izobraževanja v skladu s 53.b členom tega zakona ter udeleženec programa usposabljanja na delovnem mestu na podlagi programov ukrepov aktivne politike zaposlovanja iz 50. člena tega zakona

in je:
- zmožna za delo,
- prijavljena pri zavodu,
- na razpolago za zaposlitev,
- aktivni iskalec zaposlitve.
...

Glede na napisano se ne moreš prijaviti na Zavod za zaposlovanje, zato bi tukaj kar zaključil in se raje osredotočil na druge možnosti, ki bi ti lahko koristile.
Kot lahko vidiš velja da tisti, ki lahko dela preko študentskega servisa, sploh ne more biti prijavljen na Zavod za zaposlovanje.

2. Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Ker si poročen in oba z ženo nista redno zaposlena, obstaja možnost, da si še vedno zavarovan preko staršev, kot vzdrževan družinski član. To velja tudi za tvojo ženo, vendar je pri njej problem v starosti, saj si kot vzdrževan družinski član preko staršev lahko zavarovan le do dopolnjenega 26 leta.
Pred kratkim sem govoril z gospo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki mi je povedala, da je poročen študent še vedno lahko zavarovan preko staršev kot vzdrževani družinski član v primeru, da preko svojega zakonca ne more biti obvezno zavarovan. Ker tvoja žena ni redno zaposlena preko nje ne moreš biti obvezno zavarovan in ker si še vedno študent in mlajši od 26 let bi bil lahko načeloma še vedno zavarovan preko svojih staršev.
Predlagam ti, da se za te informacije še sam obrneš na ZZZS in povprašaš kako je s tem.
tel.št.: 01/30 77 200

Za tvojo ženo, ki je že dopolnila 26 let pa velja vse spodaj napisano:

Študent brez statusa oziroma študent s statusom vendar z dopolnjenimi 26. leti ter diplomanti imajo na voljo naslednje možnosti za obvezno zdravstveno zavarovanje:

- Se zavaruje kot občan. Po 21. točki 15. člena ZZVZZ je lahko študent zavarovan kot občan le, če nima nobenih dohodkov oziroma če, kadar živi sam, njegov povprečni mesečni dohodek v zadnjih treh mesecih ne dosega 50% minimalne plače, oziroma če, kadar živi z ožjimi ali širšimi družinskimi člani v skupnem gospodinjstvu, njihovi povprečni mesečni dohodki na družinskega člana v zadnjih treh mesecih ne dosegajo 25% minimalne plače, razen kadar ima sam ali njegovi ožji ali širši družinski člani prihranke oziroma premoženje, ki dosega ali presega višino 60 osnovnih zneskov minimalnega dohodka če nima nobenih prejemkov in nobenih lastnih sredstev in si zato ne more plačevati obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Študent se kot občan zavaruje na občini v kraju stalnega bivališča.
Vsaka občina ima svoje določbe, ki se nanašajo na maksimalne prihodke, ki jih sme študent imeti, da se zavaruje kot občan. Ponekod je obvezno, da je študent prijavljen na Zavodu za zaposlovanje. Zato ti predlagam da se za več informacij obrneš na občino v kraju tvojega stalnega bivališča.
- Se zavaruje kot samostojni zavezanec. Če ima študent brez statusa dohodke (avtorska pogodba..), ki so višji kot jih določa njegova občina v kraju stalnega bivališča, da bi bil zavarovan kot občan, se mora zavarovati kot samostojni zavezanec. In sicer si obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje sam. Uredi si ga na zavodu za zdravstveno zavarovanje v kraju stalnega bivališča. Območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije: http://www.zzzs.si/
- Se zavaruje preko Zavoda za zaposlovanje RS. Ta možnost je relevantna le za diplomante in pavzerje, ne pa za študente s statusom z dopolnjenimi 26. leti. Torej če se diplomant ali pavzer prijavi na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, mu obvezno zdravstveno zavarovanje krije Zavod, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa si mora prav tako urediti sam (ta opcija pride v poštev v tvojem primeru).

Naj opozorim še na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kot študent ti ni potrebno plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ta ugodnost preneha v trenutku, ko izgubiš status študenta, oziroma po novem dopolniš 26 let. Od tu naprej je torej potrebno doplačati stroške zdravljenja (zdravstvene, bolnišnične, zdraviliške in zobozdravstvene storitve, zdravila, reševalne prevoze, medicinske pripomočke itd.).
Zato mora študent, ko se mu izteče status študenta ( zaradi diplome ali začetka pavziranja ) ali pa dopolni 26 let, v roku enega meseca skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če ne želi, da zanj velja tri mesečna čakalna doba, ki jo uveljavlja zakon. Več o zdravstvenem zavarovanju si lahko prebereš na naši spletni strani (http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=112 ).

3. Denarna socialna pomoč
Tudi študentje, ki so starejši od 26 let imajo v izjemnih primerih možnost pridobiti denarno socialno pomoč. Študentje, ki so mlajši od 26 let pa načeloma niso upravičene do denarne socialne pomoči, saj so jih starši dolžni preživljati do 26 leta, če se redno šolajo.
Center za socialno delo za študente določi zelo stroge pogoje za pridobitev te pomoči saj se smatra, da so socialne pomoči zadnja rešitev, ki še ostanejo človeku v denarni ali drugačni stiski in da načeloma študent lahko dobi sredstva za preživetje z delom preko študentskega servisa.
Ker je tvoja žena starejša od 26 let ima pravico do pridobitve denarne socialne pomoči, če izpolnjuje določene pogoje (glej spodaj) in ker sta poročena, bi se potem denarna socialna pomoč odmerila za družino in ne za posameznika. Do pomoči bi bila upravičena v primeru, da vajini dohodki na mesec v zadnjih treh mesecih ne presegajo določenega zneska (385,56 €).
Ker CSD vsakega prosilca obravnava individualno, odvisno od okoliščin v njegovem primeru (premoženje, sredstva za preživetje, prihranki) ti svetujem, da se obrneta kar na CSD v kraju stalnega prebivališča in povprašata o tem.
CSD Ljubljana Šiška, tel.št.: 01/583-98-00

Sicer pa lahko posameznik pridobi denarno socialno pomoč v višini 226,8 € (velja od julija 2009), če:
- nima dovolj sredstev za preživetje,
- nima premoženja, ki bi ti omogočilo preživetja,
- aktivno rešuješ svojo socialno problematiko,
- si državljan Republike Slovenije in imaš tu stalno prebivališče

Višina denarne socialne pomoči za družino se določi kot razlika med seštevkom minimalnih dohodkov, ki pripadajo posameznim upravičencem oziroma družinskim članom, in dohodki vseh družinskih članov.

Višina minimalnega dohodka za posameznega družinskega člana:
- prva odrasla samska oseba v družini: 1 (226,80 €)
- vsaka naslednja odrasla oseba v družini: 0,7 (158,76 €)
- otrok do 18 let in polnoletni otrok, ki so ga starši dolžni preživljati zaradi rednega šolanja: 0,3 (68,04 €)

Naj te spet opozorim na diskrecijsko pravico CSD-ja, ki v določenih primerih lahko odloča po svojem prostem preudarku. To pomeni, da v nekaterih primerih lahko odloči, da pomoči ne dodeli ali jo dodeli v nižjem znesku kot bi sicer pripadal upravičencu ali da dodeli pomoč v naravi (boni za hrano, plačilo računov).

Razlogi za to so lahko različni:
- ugotovljeni prihranki,
- ugotovitev, da oseba živi v družini ali skupaj z drugimi osebami, ki ji pomagajo pri preživljanju,

- ugotovitev, da upravičenec vsaj 30 dni na mesec prebiva v bolnišnici, kjer ima brezplačno oskrbo.

Denarne socialne pomoči se ne dodeli samski osebi oziroma družini, ki ima prihranke oziroma premoženje, ki dosega ali presega višino 60 osnovnih zneskov minimalnega dohodka.

Glede na napisano ima Center za socialno delo možnost, da pomoči ne dodeli, če ugotovi da živita z ženo skupaj z družino v skupnem gospodinjstvu ali da vama družina pomaga pri preživljanju ali da imata premoženje, prihranke oziroma vama v tem primeru lahko dodeli sorazmerno nižjo denarno socialno pomoč.

Za denarno socialno pomoč zaprosiš tako, da oddaš vlogo za pridobitev denarne socialne pomoči na pristojni Center za socialno delo.

4. Druge možnosti študentov
Naj ti na koncu še omenim možnost pridobitve državne štipendije ali mogoče tudi kadrovske in Zoisove (za Zoisovo se je to leto rok za oddajo vlog že iztekel).
Če te bo zanimalo karkoli od tega nam ponovno piši, da ti pomagamo še pri teh informacijah.

Zaenkrat je to vse, če pa bi imel še kakšno vprašanje pa kar vprašaj in z veseljem ti bomo odgovorili Smile .

Lep pozdrav in srečno!
Nazaj na vrh
obscurity
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010, 2010b 19:07  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Feb 2008 1:46

Hej! Obnavljam temo, ker imam zelo zelo podoben problem, kot ga je imel (upam da ga nima več) Tomy.

Jaz sem stara 23, redno vpisana, delam prek študenta (cca. 500 na mesec). Fant (zaenkrat še) je star 26, izredno vpisan, dela prek študenta (isto cca 500 ne mesec) ampak bo moral v roku pol leta opravit 5 mesečno prakso. To mu določijo na faxu, nima kaj dosti izbire, plača pa je bolj ''simbolična'' (če temu lahko tako rečem) - od 100 do 200 eur.

Tako je... pred opravljanjem prakse se nameravava pa mi2 poročit. Kot stalno prebivališče sva mislila prijavit moj domači naslov, drugače pa živiva v najemniškem stanovanju (ki je na žalost svinjsko drago).

Glede na vse razloženo do sedaj sklepam, da bo moj bodoči mož lahko vložil prošnjo za denarno socialno pomoč? Jaz itak nimam šans, ker bo dohodek predvidoma isti, pa še premalo sem stara in me morjo starši vzdrževat.

Zanima me, če je tu kakšna razlika glede na to da je fant izredno vpisan? Ker se dejansko lahko prijavi na zavod za zaposlovanje? Confused A to sploh igra kakšno vlogo?
Nazaj na vrh
Nina1
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010, 2010b 14:36  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Čet Maj 2009 9:07

Pozdravljena Obscurity,

1. Prijava na Zavod za zaposlovanje

V evidenco brezposelnih oseb na Zavodu za zaposlovanje se po določbi 16. člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ne morejo vpisati osebe, ki so upokojenci, študenti, dijaki, vajenci, udeleženci izobraževanja odraslih, mlajši od 26 let ali udeleženci izobraževanja v skladu s 53.b členom tega zakona ter udeleženci programa usposabljanja na delovnem mestu na podlagi programov ukrepov aktivne politike zaposlovanja iz 50. člena tega zakona.

Ker so izredni študenti po Zakonu o visokem šolstvu glede pravic izenačeni z rednimi študenti, se tvoj fant kot izredni študent (ne glede na starost) ne more vpisati v evidenco brezposelnih oseb.

2. Denarna socialna pomoč

Do denarne socialne pomoči so upravičene osebe, ki nimajo dohodkov ali pa so pod višino 226,80 evrov (to velja od julija 2009). Če dohodkov sploh nimajo, prejmejo navedeni znesek v celoti, sicer pa v višini razlike med lastnimi dohodki in navedenimi zneski. Poleg tega cenzusa je pri presoji upravičenosti pomembno zlasti, ali ima posameznik oziroma družina premoženje, s katerim bi se lahko preživljala, ali je uveljavljala vse druge pravice (socialna pomoč je namreč zadnja v sistemu vseh pravic, ko so že bile izčrpane vse druge možnosti za preživetje) in ali je oseba sama aktivna pri reševanju svojega problema.

Tvojega fanta, ker je že dopolnil 26 let niso več dolžni preživljati starši in ko se bosta poročila, ga tudi ti ker si študentka ne boš mogla preživljati, zato bo najverjetneje (v primeru, da bo izpolnjeval druge pogoje) lahko upravičen do denarne socialne pomoči.

Pri tebi je situacija malo drugačna, saj še nisi dopolnila 26 let in so te po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še vedno dolžni preživljati starši. Do denarne socialne pomoči bi bila lahko upravičena samo, če bi imela s starši sklenjen sporazum o preživljanju (notarsko overjen), vendar te moram opozoriti, da ima CSD glede dodeljevanja denarne socialne pomoči diskrecijsko pravico (to pomeni, da za vsak primer odloča po svojem preudarku).

Najbolje je, če se obrneš na svoj center za socialno delo (Center, ki je pristojen za področje tvojega stalnega ali začasnega bivališča) in se pozanimaš o možnostih pridobitve denarne socialne pomoči za svoj primer, pozorna bodi tudi na možnost izredne denarne pomoči. Več informacij boš našla tu

3. Druge oblike denarne pomoči

Ali že prejemaš katero od štipendij? Če je še ne, si preberi o možnosti pridobitve državne štipendije (ko se bosta s fantom poročila, se bodo pri ugotavljanju dohodkov šteli samo vajini dohodki!)

Pozorna bodi tudi na razpise fundacije Študentski tolar na spletni strani www.studentski-tolar.si

Upam, da si dobila odgovore na vsa svoja vprašanja, če temu ni tako pa kar še vprašaj Very Happy
Nazaj na vrh
obscurity
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010, 2010b 14:42  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Feb 2008 1:46

uh... izčrpen odgovor. Hvala Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 2 od 2
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu