Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Davčna obravnava študentskega dela študentov iz BiH
sabina1
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009, 2009b 14:31  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
Prispevkov: 679

Živjo!


Na nas se je obrnil študent iz BiH, ki bi želel v Sloveniji v času študija delati preko študentskega servisa, zato smo se obrnili na Davčno upravo, ki so naj podrobno razložili kako je z delom preko napotnice ter obdavčenjem takega dela.1.Kaj vse mora storiti tak študent, da bo lahko delal pravno legalno in kakšen je postopek pridobitve davčne številke?


Fizična oseba, ki v Republiki Sloveniji nima niti začasnega prebivališča, pa na njenem območju dosega obdavčljive dohodke ali je lastnik obdavčljivega premičnega oz. nepremičnega premoženja, mora davčnemu uradu predložiiti prijavo za vpis v davčni register.

Prijavo za vpis tuje fizične osebe v davčni register lahko tuja fizična oseba pridobi na kateremkoli davčnem uradu oz. izpostavi. Vse potrebne obrazce za vpis v davčni register (obrazec DR-02) lahko tuja fizična oseba pridobi na davčnem uradu osebno ali na spletni strani DURS.

Na podlagi prejete prijave za vpis, davčni organ vpiše tujo fizično osebo v davčni register, ji dodeli davčno številko ter izda potrdilo o vpisu v davčni register, na katerem je navedena davčna številka.

2. Ali se študent šteje kot nerezident, kljub temu, da bo pri nas prebival več kot 183 dni?

Študent iz Bosne in Hercegovine v Sloveniji za davčne namene šteje za nerezidenta Slovenija, saj 5. točka prvega odstavka 7. člena Zakona o dohodnini-ZDoh-2 določa, da je zavezanec nerezident, če biva v Sloveniji izključno zaradi študija ali zdravljenja. Če je torej študent iz BiH v Sloveniji izključno zaradi študija, se šteje za nerezidenta, ne glede na to, da bo v Sloveniji prisoten več kot 183 dni v posameznem davčnem letu.


3. Ali mu pripada kakšna olajšava, vsaj posebna osebna olajšava?


Ta študent lahko v Sloveniji dosega dohodke z delom preko študentskega servisa, pri obdavčitvi teh dohodkov pa se upoštevajo določbe Zakona o dohodnini-ZDoh-2 in 20.člena Konvencije med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanja davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja (Uradni list RS-MP št.19/06; v nadaljevanju:konvencija), ki obravnava dohodke študentov.

V skladu z 9.odstavkom 127.člena ZDoh-2 določa, da se akontacija dohodnine od dohodka rezidenta, ki glede starosti in statusa izpolnjuje pogoje za priznanje olajšave iz 3.odstavka 113.člena tega zakona, za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda RS za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja ne izračuna in ne plača, če posamezni dohodek ne presega 400 eurov.

Tretji odstavek 113.člena ZDoh-2 določa, da se rezidentu, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta do dopolnjenega 26.leta starosti, prizna zmanjšanje davčne osnove od dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice v znesku, ki je enak znesku splošne olajšave iz 111.člena ZDoh-2, ki za leto 2009 znaša 3.051,35€.

Študent iz BiH ima v skladu z 20.členom konvencije, pravico do enakih oprostitev, olajšav ali znižanj davkov, kot jih imajo rezidenti države pogodbenice, v kateri je na obisku.[/color] V skladu z določbo 3.odstavka 113.člena ZDoh-2 mu pripada posebna osebna olajšava v znesku, ki je enak znesku splošne olajšave iz 111.člena ZDoh-2.

Arrow Nerezident Slovenije lahko pri pristojnem davčnem uradu v Sloveniji vloži ''Zahtevek za oprostitev davka od dohodka, ki ga študenti dosegajo v Republiki Sloveniji, na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodka''.

Prejemnik dohodka (študent) predloži plačniku dohodka izpolnjen obrazec zahtevka, preden je dohodek izplačan. Plačnik davka predloži izpolnjen obrazec Davčni upravi RS, o katerem davčni organ odloči v 15 dneh od prejema zahtevka.

ArrowČe ob izplačilu dohodka niso bile upoštevane ugodnosti, ki jih določa konvencija in je izplačevalec dohodka obračunal davek, lahko prejemnik dohodka predloži davčnemu organu izpolnjen obrazec ''Zahtevka za vračilo davka od drugih dohodkov na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodka''.

Pri odločanju je za davčni organ pomembne predvsem podatek o skupnem znesku dohodka, ki ga je študent (nerezident Slovenije) že dosegel v RS (prek pooblaščenih organizacij za posredovanje dela dijakom in študentom) v tekočem letu do vložćitve zahtevka za oprostitev oz. za vračilo davka, saj se ugodnost lahko prizna le do skupno prejetega zneska olajšave, ki za leto 2009 znaša 3.051,35€. Plačnik davka (študentski servis) pa mora za vse dohodke nad 3.051,35€ obračunati in plačati akontacijo dohodnine.

Za konec pojasnjujemo, da mora bosanski študent v BiH napovedati tudi dohodke, prejete iz tujine (v tem primeru iz Slovenije), če to od njega zahteva bosanska davčna zakonodaja.

Rezident BiH lahko za dohodke, ki so bili obdavčeni v Sloveniji, v BiH uveljavlja odpravo dvojnega obdavčevanja teh dohodkov, skladno z bosansko zakonodajo in določbami konvencije. Pristojna organa držav pogodbenic (v tem primeru BiH in Slovenije) si lahko na podlagi 26. člena konvencije izmenjata informacije glede davkov, ki so potrebne za izvajanje določb konvencije ali domače zakonodaje držav pogodbenic.


Pripravila:

Davčna uprava Republike Slovenije; Generalni davčni urad
Pod vodstvom Ade Klemenak- vodje Davčnega sektorja

Lep praznični pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB