Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  konec študija
ajda11
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010, 2010b 10:16  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 14:37

lepo pozdravljeni!

imam nekaj vprašanj zato se obračam na vas.
v sredo imam zagov diplomskega dela in če bo vse ok, torej diplomiram. naj omenim, da sem mamica dveh sinčkov, prvi star 3leta, drugi 6mesecev, sem pa samohranilka, ker s partnerjem ne živiva skupaj- uradno. glede preživnine imam vse urejeno in porihtano, ni bilo nobenih problemov. torej me zanima kam moram it s potrdilom da sem diplomirala Question
stara sem 23let, prejemam otroške za otroke in starševski dodatek, ter starši prejemajo otroški dodatek za mene, štipendije to leto nisem, dobila saj sem podaljšala absolventa in v tem primeru štipendije ni. dsp tudi nisem oddala vloge, ker sem se bala da mi bodo kaj komplicirani zato sem se odločila da počakam in ko končam študij vložim prošnjo no in to bo kmalu tu... pri prvem sinu dsp ko sem prejemala starševsko nadomestilo nisem prejemala, ker je presegalo, bo sedaj tudi tako glede na to da smo sedaj 3-je (jaz in 2otroka)? ali bi sedaj morala dobiti dsp?

zanima me kakšen je postopek glede prijave na zavodu? kaj vse potrebujem in kdaj lahko to izvedem? lahko že v sredo? ali moram počakat nekaj dni? zanimam me namreč za to, ker imam do srede še varstvo otrok- je mami še doma, potem gre delat in varstva ne bom imela in bi si to rada še porihtala.

kaj pa glede zavarovanja? otroci so zdr zavarovani po njihovem očetu, kako bom jaz?

upam, da mi boste vedeli odgovoriti ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AnjaK
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010, 2010b 12:57  Odgovori s citatom
mentor socialnega in drugega svet.

Pridružen/-a: Pet Jun 2009 9:37

Živjo!

S potrdilom o diplomiranju ti ni potrebno iti nikamor Smile Spremembo si dolžna v 8 dneh javiti na pristojni center za socialno delo, vendar glede na to, da ne prejemaš državne štipendije ne vidim potrebe po tem. Na starševski in otroški dodatek to ne vpliva. Lahko pa za vsak slučaj sporočiš, da si diplomirala.

Pri Zavodu za zaposlovanje se prijaviš osebno. Obrazec Prijava v evidenco brezposelnih oseb (obr. BO/1) najdeš na spletni strani Zavoda: www.ess.gov.si v rubriki Dejavnost – Obrazci. To lahko narediš, ko boš prejela potrdilo o diplomiranju.

Zavaruješ se lahko kot občan na občini stalnega prebivališča, če seveda tvoji dohodki niso previsoki. V primeru, da je tvoj dohodek višji kot ga določa občina, da bi bila zavarovana kot občan, se moraš zavarovati kot samostojni zavezanec, kar pomeni, da si obvezno zdravstveno zavarovanje plačuješ sama. Urediš si ga na zavodu za zdravstveno zavarovanje v kraju stalnega bivališča.

Ne pozabi pa si urediti tudi dopolnilnega zdravstvenga zavarovanja. Ko se študentu izteče status študenta, mora v roku enega meseca skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če ne želi, da zanj velja tri mesečna čakalna doba, ki jo uveljavlja zakon!!!

Zakon namreč uveljavlja trimesečno čakalno dobo, kar pomeni, da bo zavarovanec tri mesece od sklenitve dopolnilnega zavarovanja ob obisku zdravnika sam kril delež stroškov zdravstvenih storitev, ki bi bili sicer pokriti iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Čakalne dobe ni, če oseba sklene zavarovanje v roku enega meseca od dne, ko postane zavezanec za plačevanje premije. Običajno je to po prekinjenem ali zaključenem šolanju oziroma s pričetkom redne zaposlitve.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje skleneš pri eni izmed zavarovalnic, ki ga ponujajo ( to so Adriatic Slovenica, Triglav, Vzajemna).
Zavarovanje je mogoče skleniti tudi preko spletna, zato predlagam, da pobrskaš po omenjenih spletnih straneh zavarovalnic.

Lep dan ti želim in vse dobro,

Anja
Nazaj na vrh
ajda11
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010, 2010b 16:01  Odgovori s citatom

hvala za odgovor.

imam še eno vprašanje: kdaj pa se študentu izteče status študenta, kdaj diplomira ali ko se izteče študijsko leto? namreč jaz imam status študenta do 30.9.2010 torej se mi status izteče takrat ali se mi je sedaj ko sem diplomirala?

vprašam zato, ker sem se hodla pozanimat za zdravstveno zavarovanje, pa je rekla, da mam potrdilo o šolanju do 30.9.2010 in da ni potrebe da se kako drugače zavarujem.
Nazaj na vrh
AnjaK
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010, 2010b 12:35  Odgovori s citatom

Status študenta se izteče ko diplomiraš in ne ko se izteče študijsko leto.

Če študent prekine oziroma dokonča študij in torej ostane brez statusa študenta, ne more več biti zavarovan kot vzdrževan družinski član. Tako obvezno kot dodatno zdravstveno zavarovanje si moraš urediti sama. Starši študenta morajo svojemu delodajalcu takoj po prenehanja statusa oziroma otrokovemu dopolnjenemu 26. letu le to sporočiti delodajalcu, da ga odjavi iz obveznega in dopolnilnega zavarovanja! Če tega ne storijo, nosijo tako kazensko kot materialno odgovornost!

Ko se študentu izteče status študenta ( zaradi diplome ali začetka pavziranja ) ali pa dopolni 26 let, mora v roku enega meseca skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če ne želi, da zanj velja tri mesečna čakalna doba, ki jo uveljavlja zakon.

Zakon namreč uveljavlja trimesečno čakalno dobo, kar pomeni, da bo zavarovanec tri mesece od sklenitve dopolnilnega zavarovanja ob obisku zdravnika sam kril delež stroškov zdravstvenih storitev, ki bi bili sicer pokriti iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Torej če študent ne sklene zavarovanja v enem mesecu od izgube statusa / dopolnitve 26 let, bo potem, ko bo sklenil zavarovanje, še tri mesece na istem, kot če ne bi sklenil zavarovanja.

Lp,

Anja
Nazaj na vrh
ajda11
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010, 2010b 12:46  Odgovori s citatom

v redu. vidim da eni zaposleni na zavodu za zdr zavarovanje sploh ne vejo kako in kaj in dajejo napačne informacije, kazensko bi pa seveda odgovarjala jaz osebno in ne ona ki mi je rekla tako.
jaz sem že odala vlogo zazavarovanje preko občine in čakam odločbo.

sem sicer zavarovana po očetu ampak oče je trenutno na zavodu za zaposlovanje, ker je firma kjer je bil zaposlen šla v stečaj, kam mora v tem primeru sporočiti, da mi prekine zavarovanje, na zavod Question
Nazaj na vrh
AnjaK
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2010, 2010b 9:59  Odgovori s citatom

Predlagam ti, da se pozanimaš, kako oziroma kje je tvoj oče zavarovan. Nato tam prekineta zavarovanje zate in se ti zavaruješ sama.

Lep dan ti želim,

Anja
Nazaj na vrh
ibrahim
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011, 2011b 10:00  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Ned Sep 2011 9:53

Lep pozdrav,

imam vprapanje glede dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
Dodatnosem sem se zavarovala še kot študentka pri Vzajemni in plačala obroke v enkratnem znesku in zavarovanje velja do konec maja 2012.

Junija 2011 sem že diplomirala. Starši živijo v tujini in nimajo stalnega prebivališča v SLO. Sama sem državljanka slo, poročena, vendar je mož študent in še nima prihodkov in tudi noseča.
Porod pričakujemo junija 2012

Kako se dodatno zavarovati brez kakršnega koli statusa, ne preko staršev, ne preko moža, ker eno ne drugo ni mogoče.
Na zavod za zaposlovanje se nisem prijavila.

Prisrčna hvala za odgovor,
lp
Nazaj na vrh
tara.
PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011, 2011b 9:25  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 9:21

Živjo,

če si junija diplomirala in nisi nikamor vpisana naprej, pomeni, da si s tem dnem tako ali tako izgubila status študenta. V takem primeru, se moraš zavarovati sama, tako obvezno kot tudi dodatno.

Ker dodatno zdravstveno zavarovanje krije stroške ali del stroškov zdravstvenih in z njimi povezanih storitev oziroma izplačil denarnih prejemkov, ki niso sestavni del pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je tovrstno zavarovanje neke vrste nad standard, ki si ga kriješ na lastno pest. Žal se boš morala dodatno zavarovati sama preko kakšne zavarovalnice ...

Edina možnost, ki ti bi omogočala kritje dod.zavarovanja je, če bi bila prejemnica denarne socialne pomoči. V tem primeru ti država krije tako obvezno kot tudi dodatno zavarovanje, dokler prejemaš pomoč. Več o tem ti bodo znali povedati na tvojem centru za socialno delo ali pa si prebereš na naslednji povezavi:
http://www.mddsz.gov.si/index.php?id=6233

Naj te še opozorim, da ko se študentu izteče status študenta (zaradi diplome ali začetka pavziranja) ali pa dopolni 26 let, mora v roku ENEGA MESECA skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če ne želi, da zanj velja tri mesečna čakalna doba, ki jo uveljavlja zakon.

Zakon namreč uveljavlja trimesečno čakalno dobo, kar pomeni, da bo zavarovanec tri mesece od sklenitve dopolnilnega zavarovanja ob obisku zdravnika sam kril delež stroškov zdravstvenih storitev, ki bi bili sicer pokriti iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Torej če študent ne sklene zavarovanja v enem mesecu od izgube statusa / dopolnitve 26 let, bo potem, ko bo sklenil zavarovanje, še tri mesece na istem, kot če ne bi sklenil zavarovanja (v tem času pa bo vseeno moral plačevati tudi premijo)!

Vse dobro ti želim,

Tara
Nazaj na vrh
ibrahim
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2011, 2011b 20:41  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Ned Sep 2011 9:53

Najlepša hvala Tara, se pravi, da se dodatno zavarujem na lastno pest pri kakšni od zavarovalnic.

V primeru, da bi bila upravičena do denarne socialne pomoči me zanima kakšnih aktivnosti se moreš kaj udeležiti ( delavnice...)

lp
Nazaj na vrh
tara.
PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2011, 2011b 10:16  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 9:21

Živjo,

pogoj za prejemanje pomoči je aktivno reševanje svoje problematike, kar pomeni, da ali redno delaš preko študentskega servisa ali si prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in hodiš na razgovore za delo.

Več o tem so študentje z našimi svetovalci razpravljali tukaj: http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?p=41679&sid=44cd5e54ca66d1e528bef85f7c153015

Vse dobro ti želim,

Tara
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Študentske družine

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: