Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Dohodnina ko se zaposliš sredi leta?
Neikius
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010, 2010b 8:39  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Sep 2007 11:29

Pozdravljeni. Najprej lahko povem da so mi odgovori na vprašanja ostalih že dostikrat pomagali. Sedaj pa po kratkem pregledu ne vidim podobnega problema.

Pa glede na to, da sem se ravnokar zaposlil me zanima sledeče: Za dodatno splošno olajšavo se gleda skupni dohodek (bruto domnevam) ali le študentski dohodek?

Citiram:

Dodatna splošna olajšava:

- za zavezance s skupnimi dohodki do 8.694,22 EUR je 2.094,99 EUR

- za zavezance s skupnimi dohodki nad 8.694,22 EUR do 10.055,96 EUR je 1.047,50 EUR.

Potem pa seveda naprej, ali se upoštevajo te olajšave na študentski dohodek potem na klasičen dohodek?

Se katera od olajšav deli na del leta, ko sem imel status in na del leta ko ga ne bom več imel?

----

Če strnem scenarij:
* Status v mesecih 1-9, 6900€ dohodka prek napotnice.
* Zaposlen 9-12 (3x dohodek)
Kako poteka izračun v tem primeru?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina1
PrispevekObjavljeno: Tor Sep 07, 2010, 2010b 14:29  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43

Živjo!

Ni mi čisto jasno, za katero leto rabiš podatke, kajti te številke, ki si jih navedel niso niti za leto 2009 niti za leto 2010.
V kolikor rabiš podatke za leto 2009 jih najdeš na: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2009/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2009/ .

V kolikor pa rabiš podatke za leto 2010 pa jih najdeš na naši spletni strani: http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=142 .

Ker je dohodnina dosti zakomplicirana stvar, tudi izračun le-te ni najlažji in ga v Svetovalnici izvajamo le informativno, tako da v kolikor boš rabil podrobnejše informacije ali pa se zneski ne bodo čisto ujemali, se raje obrni na Durs, kajti oni so primarno pristojni za dohodninske dileme.

Naj pojasnim še ostale dileme:

Arrow Glede na tvoje podatke sem mnenja, da se bo posebna osebna (torej študentska) olajšava upoštevala v 9/12 njenega zneska in sicer LE za delo preko študentskega servisa za katerega je namenjena. Torej, za leto 2010 boš upravičen do 9/12 od 3.100,17€, kolikor v letu 2010 znaša študentska olajšava. Seveda boš do nje upravičen le v primeru, če so te starši uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana. V tem primeru imaš na voljo le to olajšavo.

Arrow V kolikor te ne uveljavljajo boš imel za 9/12 možnost takoimenovane ''dodatne'' splošne olajšave, ki bo za zavezance s skupnimi letnimi bruto dohodki do 10.200€ znašala 6.120€. Spet poudarjam, da gre za podatke za leto 2010.

Med bruto letne dohodke za namene ugotavljanja upravičenosti do te olajšave se vštevajo naslednji dohodki zavezanca: dohodki iz zaposlitve, dejavnosti, osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, oddajanja premoženja v najem, prenosa premoženjskih pravic ter drugi dohodki (razen tovrstnih dohodkov, ki so oproščeni plačila dohodnine oziroma se ne vštevajo v davčno osnovo).

To olajšavo imaš tudi za preostale 3/12, torej ko si zaposlen in ne moreš uveljavljati študentske olajšave, prav tako pa ne moreš biti vzdrževani družinski član.

Seveda imaš v vsakem primeru navoljo še 10% normirane straške, ki jih moraš odšteti od dohodka, še preden odšteješ olajšave!

Kot lahko torej vidiš, se izkoristek olajšav deli po mesecih, torej na dvanajstine. Za bolj podroben izračun ti priporočam, da se obrneš na spletno stran Dursa, kjer je informativni izračun. Ponavadi tudi v Svetovalnici pomagamo z njem, vendar zaradi preobilice dela enostavno ni časa. Svetujem ti, da pogledaš še malo na našo spletno stran, kjer imaš še dodatne informacije.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Neikius
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010, 2010b 8:07  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Sep 2007 11:29

Super, precej bolj jasno. Sem sumil, da se bi lahko delila štud. olajšava, zdaj sem pa lahko 100%. Hvala.

Sicer pa splošnih 10% normiranih stroškov je verjetno na vse dohodke?

Pa hvala še enkrat.

LP
Nazaj na vrh
BlazJ
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010, 2010b 14:15  Odgovori s citatom
vodja pravnega svetovanja

Pridružen/-a: Sre Apr 2009 11:15

Živijo,

Normirani stroški se nanašajo na delo preko študentske napotnice. To so stroški, ki si jih imel z opravljanjem dela in ti jih država ne obdavči. Kot je napisala že Sabina, to pomeni, da dohodnini ni podvržen vseh 100% zaslužka preko napotnice ampak samo 90%, ker je 10% (zaradi priznanih normiranih stroškov) neobdavčenih.

Lp, Blaž
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Dohodnina

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu