Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < skoraj enak problem |
|
Objavljeno:
Tor Feb 15, 2011, 2011b 13:25
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Feb 2011 13:13
|
|
zamenjal sem že 3 fakse zdaj sem na 3. in me ponovno ne veseli... najprej sem študiral na turistici v portorožu, nato sem za status bil vpisan na epf mb zdaj pa sem na višji šoli za gost in turizem mb... smer turizem, to sem vpisal zato ker sem mislil da je turizem mogoče le zame, vendar se je spet izkazalo da me ne zanima... zanimajo me potovanja, tuji jeziki, timsko delo, vodenja ampak ko pride do predmetov kot so ekonomika ipd. izgubim zanimanje, poskušal sem se prepričevati da je to zame da je to treba požret za uspeh, vendar ne gre, na začetku imam vedno veliko zagona in veselja vendar to v roku 3 mesecev mine.. dejansko ne vem kaj nardit, da bom nekaj doštudiral in naredil nekaj iz sebe... hvala za nasvet že vnaprej...
lp |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Feb 18, 2011, 2011b 20:20
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Feb 2011 12:26
|
|
Če pustiva ob strani, katere vse formalne možnosti še imaš pri študiju, glede na to, da si že 3 krat zamenjal študij, gre izpostaviti dve zadevi:
-)od kje pa imaš to prvotno idejo, da naj bi te sam turizem zanimal, kjer si potem dvakrat poskušal na turističnem podorčju, torej, kako si sploh prišel do te misli o turizmu; na podlagi tega, da te zanimajo potovanja potovanja in tuji jeziki, ali kaj je botrovalo temu....
-)ni tako hudo narobe, če boš dokončal nek študij, ki te ne zanima (turizem ali pa kaj drugega..). Dokler se bož zavedal, da nekaj študiraš, ki te sicer ne zanima, je to še v redu. Proble nastane, ko to zavedanje zgubiš in se po vsej sili hočeš prepričati, da te nekaj zanima, čeprav te ne...
Z drugimi besedami, sebe ne moremo prisiliti v odgovor o tem, kaj si naj bi želeli, tak odgovor pride, pogosto tudi kar sam od sebe. Ker je torej možno, da še kar nekaj časa ne boš ugotovil svojega pravega zanimanja, ni nič narobe, da nadaljuješ s trenutnimi študijskimi aktivnostmi, in se pri tem ne poskušaš motivirati. Ohrani zavedanje, da pač študiraš nekaj, kar sicer ti ni po godu, a hkrati ostajaj odprt ...
SEL |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Feb 24, 2011, 2011b 13:13
|
|
|
socialno in psihološko svetovanje
Pridružen/-a: Čet Okt 2009 19:02
|
|
| lelo je napisal/a: |
zamenjal sem že 3 fakse zdaj sem na 3. in me ponovno ne veseli... najprej sem študiral na turistici v portorožu, nato sem za status bil vpisan na epf mb zdaj pa sem na višji šoli za gost in turizem mb... smer turizem, to sem vpisal zato ker sem mislil da je turizem mogoče le zame, vendar se je spet izkazalo da me ne zanima... zanimajo me potovanja, tuji jeziki, timsko delo, vodenja ampak ko pride do predmetov kot so ekonomika ipd. izgubim zanimanje, poskušal sem se prepričevati da je to zame da je to treba požret za uspeh, vendar ne gre, na začetku imam vedno veliko zagona in veselja vendar to v roku 3 mesecev mine.. dejansko ne vem kaj nardit, da bom nekaj doštudiral in naredil nekaj iz sebe... hvala za nasvet že vnaprej...
lp |
Lelo, pozdravljen!
Se opravičujem se poznen odgovor.
Napisal si, da si zamenjal tri fakultete, pa da se nekako ˝ne najdeš˝. Iz prebranega sem imela občutek, da nekako ˝tekaš˝ od ene možnosti do druge pa se nekako ne ustališ. Kaj praviš na to, da bi se vzel nekaj časa in pri sebi le razmislil, kje se vidiš, kaj te veseli. Ko boš ugotovil, kaj bi rad študiral, preberi predmetnike in forume, kjer si študentje delijo izkušnje o študiju ipd. Nujno je torej, da ugotoviš, kaj bi te morda veselilo, nato pa se pozanimaš o načinu študija.
Predlagam ti, da ne zbiraš le informacij o študiju, ampak tudi o poklicu, ki te čaka. Študij namreč vodi k poklicu. Študij ni cilj, je le pot do nečesa drugega.
Znano je, da so marsikatere študijske smeri nezamive in ne predstavljajo poklica v celostni meri. Z določenim ciljem v mislih boš tudi raje in lažje študiral in se posvečal izpitom.
Napisal si tudi, da te zagon mine. Kakšen zagon imaš v mislih? Ga lahko opišeš? Popolnoma običajno je namreč, da ne moreš biti navdušen nad študijem 4 leta. Takšno pričakovanje je dejansko dokaj nerealno in neizpolnjivo.
Predlagam torej, da se umiriš, da si vzameš čas zase in premisliš o tem, kaj si resnično želiš. Naj se ti mudi, saj vidiš, da samo čimprejšnje vpisovanje na izobraževanja, ne obrodi sadov.
Če želiš, se lahko dogovoriva tudi za osebni dogovor. Pišeš mi lahko na mail psihološkega svetovanja: psiholoska@svetovalnica.com
Morda bi ti pomagalo tudi, če se oglasiš na Centru za informiranje in poklicno svetovanje CIPS, kjer se ukvarjajo s svetovanjem in usmerjanjem v raznovrstne poklice in študije: http://www.ess.gov.si/ncips/cips
Če imaš še kakšno vprašanje, pa ponovno piši!
Lp,
Mojca |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Avg 24, 2011, 2011b 13:21
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Avg 2011 13:13
|
|
Lani sem se vpisala izredno na Teološko fakulteto smer Teološke in religijske študije, žal pa sem "zabluzila", dokončala le eno seminarsko in nisem opravila nobenega izpita. Zanima me kako naprej, nočem pustiti študija in letos bi rada resno nadaljevala pa ne vem ali letnik izrednega študija traja dlje ali se moram vpisti ponovno ali sem v bistvu padla?
hvala za odgovor |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Avg 31, 2011, 2011b 11:21
|
|
|
nekoč svetovalka, danes ... :)
Pridružen/-a: Sre Maj 2009 10:27
|
|
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|