Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Genetika
ana19
PrispevekObjavljeno: Sob Dec 10, 2011, 2011b 22:46  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Jan 2011 11:27

Pozdravljeni! Sem študentka 2. letnika 3-letnega UNI programa na FFA. Že od nekdaj me je zanimalo področje genetike, ampak tovrstnega študija pri nas ni. Razmišljala sem tudi o študiju medicine, a sem se premislila in ostala na sedanjem programu, ker mi je všeč, bi pa želela delati na področju genetike, če bi lahko. Sedaj sem na strani FKKT našla obvestilo, da se obeta študij biokemije na 2. stopnji, ki ima večino predmetov povezanih z genetiko. Tako sem si nekako začrtala nadaljnjo študijsko pot, nisem pa vedela, kam se obrniti po več informacij, zato se obračam kar na vas:

1) v katerem študijskem letu se bo biokemija na 2. stopnji pričela izvajati in do koga na FKKT naj stopim, da mi pove, ali s predmetnikom mojega sedanjega študijskega programa ustrezam merilom za vpis (morebitne dodatne izpite bi po potrebi opravila že letos)
2) ali lahko v 3. letniku (torej naslednje leto) vpišem vzporedni študij babištva na zdravstveni fakulteti, kakšna je bila omejitev za vzporedni študij babištva lani? ... to odločitev bom obrazložila v naslednji točki
3) moje odločitve bazirajo na tem dokumentu (http://www.uradni-list.si/1/content?id=103432), z magisterijem biokemije in izobrazbo babištva bi me najbrž katera od bolnišnic bila pripravljena vzeti za specializacijo, glede na tale dokument? Zanimata me predvsem prenatalna diagnostika in genetsko svetovanje, torej klinična genetika
4) ali v primeru vzporednega študija lahko določena predavanja izpustim oz. se kot vzporedna študentka posebej dogovarjam za izpite/vaje, ker bom v primeru biokemije 2. stopnje in babištva imela nadaljnja 3 leta resnično zapolnjene dneve in se mi bodo stvari najbrž prekrivale
5) ali mi status študenta velja skozi ves 3. (zadnji) letnik naslednje leto, ali bom status in štipendijo izgubila z dnem zagovora diplome (recimo, da to opravim maja namesto septembra)

Vem, da imam veliko vprašanj, ampak res nisem vedela kam naj se obrnem. Že vnaprej najlepša hvala za odgovore!

LP, Ana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JasnaV
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2011, 2011b 11:43  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Pet Nov 2011 12:15

Pozdravljena Ana!

Najbolje, da se lotiva tvojih vprašanj kar po vrsti.

1) Danes sem klicala v referat za študij na 2. stopnji, kjer so mi podali veliko koristnih informacij. Magistrski študij Biokemija se bo pričel izvajati s študijskim letom 2012/2013. Vendar točni vpisni pogoji še niso znani. Tako moraš poslati prošnjo za vpis na Komisjo za podimplomski študij Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo na Aškrčevo ulico 5. Komisija bo nato tvojo prošnjo obravnavala in o njej odločila, pri čemer ti bodo določili, katere diferencialne izpite moraš opraviti. Diferencialni izpiti so plačljivi v skladu s cenikom storitev za študente.

2) Vzporedni študij je urejen v 191. členu Statuta Univerze v Ljubljani, ki določa:

Citiram:
Študent, ki želi študirati vzporedno, svoji prošnji priloži potrdilo o opravljenih obveznostih za vpis v višji letnik visokošolskega zavoda, na katerem je že vpisan, ter soglasje pristojnega organa tega zavoda za vzporedni študij.

Članice s svojimi pravili določijo kriterije za izbiro v primeru omejitve vpisa v vzporedni študij.

Kot vidiš je potrebno ob vpisu na vzporedni študij priložiti potrdilo o opravljenih obveznostih za vpis v višji letnik. Če bi naslednje leto po opravljenem 3.letniku vpisala absolventski staž vzporedni študij ni mogoč, saj se absolventski staž ne šteje kot letnik! V tem primeru se lahko na Zdravstvene fakulteto vpišeš kot diplomant. Več o študiju diplomantov si lahko prebereš tu.

Tudi če boš diplomo končala že naslednje leto se lahko na Zdravstveno fakulteto vpišeš le kot diplomant!

Vzporedni študij torej v tem primeru nikakor ne pride v poštev ne glede na to ali naslednje študijsko leto diplomiraš ali ne.

Razpisana mesta za vpis na vzporedni študij in študij diplomantov so združena; na voljo v Razpisu. V študijskem letu 2011/2012 sta bili za vzporedni študij in študij diplomantov na Zdravstveni fakulteti, smer Babištvo razpisani 2 mesti.

Edina možnost, da bi se na Zdravstveno fakulteto vpisala na vzporedni študij, je ta, da prošnjo oddaš že letos in tako vzporedni študij pričneš s študijskim letom 2012/2013. Status študenta pri vzporednem študiji je vezan na matično fakulteto. Vendar, ko boš diplomirala na FFA se ti bo status prenesel na na vzporedno fakulteto. O natančnem postopku prenosa statusa pa se pozanimaj pri referatu obeh fakultet.

Postopek prijave je opisan v Razpisu za vpis v šolskem letu 2011/2012: na željeno fakulteto (v tvojem primeru ZF) moraš od 1. do 17. septembra (rok določijo vsako leto znova) poslati izpolnjen obrazec Prijava za vpis na visokošolski zavod v študijskem letu 2011/2012 za vzporedni študij, za diplomante oziroma za nadaljevanje študija po merilih za prehode (obrazec DZS 1,71/4). Kupiti se ga da v vseh večjih papirnicah in knjigarnah, najdeš ga tudi na spletni strani vpisne službe Univerze v Ljubljani. Prijavi pa moraš priložiti še potrdilo o opravljenih obveznostih za vpis v višji letnik na matični fakulteti in pa soglasje matične fakultete za vzporedni študij (191. člen).

3) O odobritvi specializacije pa ti ne morem ničesar zagotoviti. O tem se pozanimaj pri posamezni bolnišnici.

4) Po informacijah vodje referata na Zdravstveni fakulteti lahko za usklajevanje obveznosti pri Komisiji za študente s posebnimi potrebami vložiš prošnjo za odobritev statusa študenta s posebnimi potrebami. V praksi tako prošnjo odobrijo le študentom na vzporednem študiju, vendar ti priporočam, da jo vseeno vložiš. V primeru, da ti prošnje ne odobrijo, zna biti situacija precej neugodna, saj je usklajevanje teh dveh študijev zelo težavno, posledica neizpolnjevanja obveznosti pa je neopravljen letnik.
V referatu Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo pa so to možnost izključili in pojasnili, da status študenta s posebnimi potrebami ne pride v poštev za študenta na študiju diplomantov ali na vzporednem študiju. Tak način študija je namreč prostovoljna odločitev posameznega študenta. Možni so sicer interni dogovori s posameznimi profesorji glede opravljanja vaj v drugem terminu, a le v primeru, da se te vaje izvajajo v večih terminih.

Torej res temeljito premisli ali bi bila oba študija zmožna usklajevati.

5) Z dnem diplomiranja ti status študenta preneha in s tem ti preneha tudi pravica do štipendije. Če boš diplomirala že maja pa lahko zaprosiš za izplačilo preostalih štipendij v enkratnem znesku, kar pravi tudi 12. člen Zakona o štipendiranju:

Citiram:
(1) Državno štipendijo in Zoisovo štipendijo se lahko izplača v enkratnem znesku, vendar največ do višine dvanajstih mesečnih štipendij, če se štipendist izobražuje v tujini in to izobraževanje ni krajše od enega semestra po pravilih izobraževalne institucije, kjer se štipendist izobražuje.

(2) Državna štipendija in Zoisova štipendija se lahko izplačata v enkratnem znesku v višini preostalih zneskov štipendij za šolsko oziroma študijsko leto, če štipendist konča izobraževanje prej, kot je določeno z učnim oziroma študijskim programom.

Predčasni zaključek izobraževanja je tu mišljen, kot zaključek v krajšem času kot to predvideva študijski program, v tvojem primeru v manj kot treh letih. To pomeni, da štipendist med študijem ne ponavlja oz. pavzira, pa tudi da ne diplomira še pred zaključkom absolventskega staža. Ob vpisu na podiplomski študij boš morala vložiti novo vlogo za pridobitev štipendije.

Če prejemaš Zoisovo štipendijo boš pri tem obravnavana kot stara štipendistka in ne kot novi vlagatelj, kar je relevantno, če prejemaš Zoisovo štipendijo. Ker te bodo obravnavali kot staro štipendistko, boš morala za nadaljnje prejemanje izpolnjevati le enega od vstopnih pogojev določenih v 22. členu Pravilniku o dodeljevanju Zoisovih štipendij, ki določa:

Citiram:
(1) Štipendisti, ki ob začetku uporabe tega pravilnika že prejemajo Zoisovo štipendijo, morajo za nadaljnje prejemanje te štipendije za nadaljevanje izobraževanja na višji stopnji izpolnjevati pogoj povprečne ocene najmanj 4,1 za dijake oziroma najmanj 8,5 za študente oziroma izpolnjevati pogoj uvrstitve med najboljših 5% študentov v posameznem letniku posameznega študijskega programa ali izkazati izjemni dosežek.

Če pa prejemaš državno štipendijo, boš v novem študijskem letu oddala novo vlogo in bila tako obravnavana skupaj z ostalimi vlagatelji.

Toliko zaenkrat z moje strani. Upam, da sem ti odgovorila na vsa vprašanja Smile Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.

Lep pozdrav,

Jasna
Nazaj na vrh
ana19
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2011, 2011b 11:55  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Jan 2011 11:27

Najlepša hvala za tako izčrpne odgovore! Super ste. Torej se bom šla na FKKT z mojim predmetnikom pozanimat ali moram opraviti kakšen dodaten izpit...

Samo še nekaj: če naredim študij 2. stopnje druge usmeritve kot sem delala 1. stopnjo - se mi zraven priimka navedeta obe izobrazbi ali se vedno navede zgolj najvišja dosežena izobrazba? In pa če slučajno veste kje na internetu bi našla zbirko vseh možnih študijev 2. stopnje UL (slišala sem, da tudi na MF ponujajo neke podiplomske študije in me zanima, če gre pri tem za študije 2. stopnje, torej pride katera smer v poštev tudi zame)? Saj vem, da imam veliko vprašanj, ampak pri vas vsaj izvem vse potrebno, da se lahko malo orientiram. Wink
Nazaj na vrh
MašaE
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2011, 2011b 16:40  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 22:17

Ana pozdravljena!

Lanski razpis vseh študijskih programov 2. stopnje najdeš na spletni strani Univerze v Ljubljani – Razpis za vpis v magistrske programe 2. stopnje.

V razpisu prav tako piše, pod kakšnimi pogoji se lahko vpišeš na podiplomski študij. Nekateri programi zahtevajo opravljene diferencialne izpite, drugi razpišejo pripravljalni letnik. Pogoji so odvisni od programa v katerega se želiš vpisati.

Moje mnenje je, da so glede navajanja izobrazbe ob priimku prakse različne, ni nekega splošnega načela. Mogoče boš našla pravo informacijo v Zakonu o strokovnih in znanstvenih naslovih, jaz jo nisem našla, na spletu pa so podatki zelo različni.

Če imaš še kakšno dodatno vprašanje pa nam ponovno piši Smile

Lep pozdrav,
MašaE in MašaG
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Podiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo