Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Izteka se rok za oddajo Vloge za uveljavljanje vzdr.druž.čl
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2012, 2012b 13:26  Odgovori s citatom
pravno svetovanje


Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11
Prispevkov: 422

Zdravo študenti in študentke + dijaki in dijakinje Smile!

V primeru, da bi s starši še želeli spremeniti status oziroma razmerje vzdrževanega družinskega člana med vami in starši (če vas starši trenutno uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana pa vi ne bi želeli da vas uveljavljajo ali pa da vas starši trenutno ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana pa bi starši želeli da vas uveljavljajo) lahko to storite še do 6.2.2012, ko se izteče rok za oddajo teh vlog.

To razmerje lahko spremenite tako, da starš, ki vas uveljavlja ali ki bi vas želel uveljavljati kot vzdrževanega družinskega člana na Davčno upravo RS (DURS) pošlje Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2011 in notri navede svoje oziroma vaše skupne preference glede uveljavljanja vzdrežvanega družinskega člana (na vlogi so tudi vsa navodila za izpolnjevanje, tako da večjih težav pri izpolnjevanju vloge ne bi smelo biti).

Kot vzdrževanega družinskega člana vas seveda lahko uveljavlja le eden izmed staršev.

Časa za oddajo te vloge imate, kot sem že zgoraj omenil najkasneje do 6.2.2012.Posledice uveljavljanja vzdrževanega družinskega člana:

Dejstvo ali vas starš uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana ali ne vpliva predvsem na to, do koliko dohodninskih olajšav za leto 2011 ste upravičeni vi in starš, ki vas uveljavlja ter posledično tudi kakšna bo vaša dohodninska obveznost in dohodninska obveznost starša, ki vas uveljavlja.

1. V kolikor vas eden od staršev uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana to pomeni, da boste vi imeli na voljo samo posebno osebno olajšavo oziroma študentsko olajšavo, ki za leto 2011 znaša 3.143,57 EUR, če seveda izpolnjujete pogoje za to olajšavo. To olajšavo lahko uveljavljate le za delo preko študentskega servisa in NE za druge načine dela (kot je recimo delo preko avtorske ali podjemne pogodbe).

V tem primeru bi lahko, brez da bi vam bilo pri tem potrebno plačati dohodnino, zaslužili le toliko, kot znaša zgoraj omenjena olajšava + 10% normiranih stroškov, ki se avtomatično priznajo za delo preko ŠS, kar skupaj nanese 3.492,86 EUR.

2. V kolikor pa vas starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana, pa je vaš letni znesek zaslužka lahko bistveno večji, pa vam kljub temu ne bo potrebno plačati dohodnine. V tem primeru vam namreč poleg t.i. študentske olajšave pripada tudi splošna olajšava, ki se prizna vsakemu zavezancu, ki vloži napoved za odmero dohodnine, pod pogojem, da drugi zavezanec za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Znesek splošne olajšave pa je odvisen od vašega skupnega letnega dohodka in sicer:

- če bo vaš skupni dohodek v letu 2011 znašal do 10.342,80 EUR boste deležni splošne olajšave v znesku 6.205,68 EUR;
- če bo vaš skupni dohodek v letu 2011 znašal od 10.342,80 EUR do 11.965,20 EUR boste deležni splošne olajšave v znesku 4.205,74 EUR;
- če bo vaš skupni dohodek v letu 2011 znašal nad 11.965,20 EUR pa boste deležni le osnovne splošne olajšave, ki za leto 2011 znaša 3.143,57 EUR.

V tem primeru torej lahko zaslužite v višini posebne osebne olajšave (+ 10% procentov normiranih stroškov) + splošne olajšave (odvisna od letnega zaslužka).

Pri tej možnosti staršem ne pripada posebna olajšava za vzdrževanega družinskega člana, ki za leto 2011 za prvega vzdrževanega otroka znaša 2.319,50 EUR. To pomeni, da bi posledično starši plačali nekoliko več dohodnine kot bi jo sicer, če bi vas uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana.

3. Posebno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana se lahko uveljavlja tudi sorazmerno samo za določen del leta (npr.: starši vas lahko uveljavljajo le za pol leta, za pol leta pa vi lahko koristite splošno olajšavo). V tem primeru se olajšava razdeli na dvanajstine in potem staršem pripada toliko dvanajstin olajšave za vzdrževanega družinskega člana, za kolikor mesecev vas uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, vam pa potem pripada splošna olajšava v višini ostalih dvanajstin, ki še ostanejo.

Je pa pri vsem tem priporočljivo, da se na podlagi vaših dohodkov in dohodkov staršev preračuna kaj se v vašem primeru najbolj splača - predvsem kako bi to sorazmerno uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana vplivalo na dohodninsko obveznosti staršev in vas ter da se potem izbere najboljšo kombinacijo, kjer bi vsi največ pridobili.

Če bi okvirno želeli izračunati vašo dohodninsko obveznost vam je lahko v pomoč naslednja formula:

--> če gre za zaslužek iz dela preko študentskega servisa najprej odštejete 10% normiranih stroškov (če gre za drugo obliko dohodka to ne pride v poštev)
--> nato od zneska iz prve alineje odštejete vse dohodninske olajšave do katerih ste upravičeni
--> znesek iz druge alineje predstavlja vašo davčno osnovo od katere se potem izračuna dohodninska obveznost - od višine te davčne osnove je tudi odvisno v kateri dohodninski razred padete
--> od tega v kateri dohodninski razred pade posameznik pa je potem odvisno koliko bo znašala vaša dohodninska obveznost.

Vse dohodninske olajšave in dohodninske razrede si lahko pogledate na tej spletni strani.


Če bi želeli torej kaj spremeniti glede na zgoraj napisano, ne pozabite tega storiti najkasneje do 6.2.2012.

Lep pozdrav in srečno Wink!
_________________
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012, 2012b 10:24  Odgovori s citatom
pravno svetovanje


Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11
Prispevkov: 422

Ponovno pozdravljeni Smile!

Torej rok za oddajo Vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2011 se je IZTEKEL.

Vendar pa kljub temu še ni vse zamujeno, tudi če do 6.2. niste oddali zgoraj omenjene vloge.

Posledice, če vloge niste oddali?

V tem primeru bo Davčni organ informativni izračun sestavil na podlagi podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki so jih davčni upravi do 31. 12. 2011 posredovali izplačevalci dohodkov.

V kolikor vi in vaši starši s tem informativnim izračunom ne boste zadovoljni in bi želeli spremeniti razmerje vzdrževanega družinskega člana med vami in starši, boste morali vložiti ugovor zoper informativni izračun in v ugovoru navesti vaše želje oziroma prioritete glede tega.

Pozor!!! V tem primeru morate ugovor zoper informativni izračun nujno poslati tako vi kot tudi tisti, od staršev, ki vas je uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana oziroma tisti, ki bi vas želel uveljavljati.

V primeru, da kdo od vas ne bi avtomatično prejel informativnega izračuna (če v letu 2011 slučajno niste bili zavezanci za dohodnino), bi najprej morali oddati Napoved za odmero dohodnine za leto 2011 in potem, ko bi prejeli informativni izračun, vložiti ugovor na ta informativni izračun.

Če se torej z informativnim izračunom ne boste strinjali (bi želeli spremeniti razmerje vzdrževanega družinskega člana), boste morali skupaj s starši poslati ugovor na pristojni davčni urad oziroma izpostavo.

Rok za ugovor je 30 dni od datuma odpreme oziroma 15 dni od datuma vročitve informativnega izračuna, pri čemer se informativni izračun šteje za vročenega 15 dan od datuma odpreme.

Informativne izračune pa bodo zavezanci prejeli najpozneje do 15. 6. 2012 lahko pa tudi že prej.

Obrazec ugovora boste lahko našli na tej spletni strani - www.durs.gov.si.

Torej še vedno imate možnost, da v ugovoru skupaj s starši spremenite razmerje vzdrževanega družinskega člana med vami in vašimi starši po vaši želji , zato brez panike glede tega Smile. Je pa to zadnja možnost glede tega, saj kasneje v pritožbi zoper odločbo, izdano na podlagi ugovora ni več mogoče uveljavljati olajšave za vzdrževanega družinskega člana.

Za dodatna vprašanja smo vedno na voljo.

Lep pozdrav in srečno!
_________________
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB