Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH |
|
Objavljeno:
Tor Nov 08, 2011, 2011b 14:35
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Nov 2011 13:42
|
|
ima kdo kakršne koli inf. glede vpisa v srednjo šolo v Celju (izo. odraslih)
saj nočem tvegat klica in jim povedat da bi se vpisal samo zaradi statusa... |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Nov 08, 2011, 2011b 16:11
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Čet Mar 2011 19:27
|
|
Pozdravljen!
Predlagala bi ti, da kljub vsemu pokličeš na šolo, za katero se zanimaš, saj boš tako pridobil najbolj točne podatke, ki te sicer zanimajo.
Upam pa tudi, da bo tvojo objavo opazil kdo, ki ima osebno izkušnjo s to šolo in jo je pripravljen podeliti s teboj.
Lep dan,
Tanja |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Ned Feb 05, 2012, 2012b 10:32
|
|
|
Pridružen/-a: Sob Jan 2009 1:31
|
|
| disketa je napisal/a: |
Overjeno kopijo spričevala iz OŠ, lahko tudi s srednje, če hočeš, da ti priznajo kaj izpitov.
Prišla sem tam, rekla da bi se vpisala, dobila vpisni list, brez kompliciranja. Gre paza samoizobraževanje, tako da predavanj ni. |
Kdaj pa se lahko vpišeš na to samoizobraževanje? Poteka to le oktobra ali čez celo leto? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Ned Feb 05, 2012, 2012b 21:56
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Jun 2011 17:06
|
|
Živjo!
Pri meni je pa situacija takšna. Letos sem absolventka, nameravam oddati prošnjo za podaljšanje absolventa za pol leta. Nikoli še nisem ponavljala ali pavzirala, zato naj to ne bi smelo biti problem. Problem pa bo nastal, ko bo tega pol leta minilo. In potem bom sredi šolskega leta brez statusa. Še za pol leta pa mi ga verjetno ne bodo podaljšali, saj moraš imeti za to res utemeljene razloge, npr. materinstvo, bolezen,... Kaj lahko potem storim? Diplomirala ne bom v tem času, z redno zaposlitvijo za mlade pa vsi vemo kako je. Se lahko sredi leta sploh kam vpišem? Ko bo obdobje podaljšanega absolventa minilo, bom ravno dopolnila 25. let, tako da še imam možnost delati prek študentskega servisa.
lp, bananja |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Feb 09, 2012, 2012b 16:59
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Okt 2009 22:17
|
|
Bananja pozdravljena!
Med letom se lahko kadarkoli vpišeš v program izobraževanja odraslih (če se prosta mesta še na voljo), razen če je za določen program določeno drugače. Vpišeš se lahko, ne glede na starost.
V 4. členu Zakona o izobraževanju odraslih je zapisano:
| Citiram: |
| Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti. |
Preko študentskega servisa pa lahko delaš do dopolnjenega 26. leta starosti.
Ustanove, ki izvajajo program izobraževanja odraslih najdeš na spletni strani Andragoškega centra Slovenije.
Naslednje študijsko leto se lahko vpišeš tudi na višjo strokovno šolo (a žal ne med letom). Kandidati za vpis v višješolske študijske programe oziroma višje strokovne šole se na razpis lahko prijavijo od 13. februarja do 8. marca 2012 z obrazcem Prijava za vpis v višje strokovne šole.
Več o vpisu na višje strokovne šole si lahko prebereš na spletni strani Višješolske prijavne službe.
Če imaš še kakšno vprašanje pa nam ponovno piši
Lep pozdrav,
MašaE |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Feb 09, 2012, 2012b 19:21
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Jun 2011 17:06
|
|
Hvala za odgovor!
Me pa zanima še nekaj, ena druga opcija zame in verjetno še za marsikoga:)
Torej letos sem absolventka. Če naredim do septembra vse preostale izpite, ni potrebe da podaljšam absolventski status, saj mi ne bo potrebno plačevat diplome. Vendar pa mi do takrat zagotovo ne bo uspelo diplomirati (vsaj na obeh smereh ne, ker sem dvopredmetna). Kaj potem to pomeni - če nisem več absolventka in še nimam diplome? Ali se lahko septembra vpišem na kak drug študij, ki bi mi omogočil status študenta? Če se lahko, pod kakšnimi pogoji oz. kriteriji? Na podlagi rezultatov mature, če je opis omejen?
lp |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sob Feb 11, 2012, 2012b 11:41
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Feb 2012 18:51
|
|
Zdravo!
Trenutno sem vpisana v izobraževanje odraslih, vendar s 26 letom (čez dva meseca) ne morem več delati preko študentskega servisa. Kakšne so moje možnosti za delo preko napotnice in kaj lahko v tem primeru naredim? Je kakšna možnost, da se vpišem sredi leta v srednjo šolo (npr. naredim prepis) ali je kakšna druga možnost? Zakaj ne morem kljub statusu dijaka (v izobraževanju odraslih) delati do septembra, ko mi poteče status? Upam, da se najde kakšna možnost kako naprej. Hvala za vse predloge, odgovore, mnenja...
nekje sem prebrala:
Z vpisom na izobraževanje odraslih pridobiš status udeleženca v izobraževanju odraslih(študentski servisi uporabljajo termin »izredni dijak«), iz katerega ti Po 4. členu Z A K O N A O IZOBRAŽEVANJU ODRASLIH izhajajo naslednje pravice:
Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti.
Kako je sedaj s tem?
LP |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Feb 16, 2012, 2012b 10:35
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53
|
|
Zdravo Larnacoeur!
Prav si prebrala, Zakon o izobraževanju odraslih ti omenjene pravice daje do dopolnjenega 27. leta, vendar se pravica do dela preko študentskega servisa pogojuje tudi Pravilnik o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje. Četrti odstavek 18. člena pravi:
Agencija lahko posreduje delo za dijake in študente le za:
– osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnili 15 let,
– osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji,
– osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja. |
Študentski servisi se držijo tega pravilnika, ki določa, da lahko udeleženci izobraževanja odraslih delajo le do dopolnjenega 26. leta. Po 26. letu se ti prekine tudi obvezno zdravstveno zavarovanje preko staršev, prav tako si moraš urediti dopolnilno zavarovanje, ki ga do 26. leta nisi potrebovala.
Študenti pogosto zastavljajo vprašanje kam naj se vpišejo po 26. letu, vendar odgovora v Svetovalnici nimamo. Lahko se vpišejo na redne oblike študija, vpisni roki so marca in enkrat ali dvakrat poleti, odvisno od sistema, če seveda študenti še imajo možnost rednega vpisa. Vedno se lahko vpišejo tudi izredno, pri čemer morajo biti pozorni, da niso hkrati vpisani na dve šoli istega sistema.
Na visokih šolah in fakultetah so vpisni roki 5. marec, 29. avgust, 5. oktober. Pogoje za vpis si preberi v Razpisu.
Višje šole imajo "deadline" 8. marec in sredi septembra, datum se določi naknadno. Drugi rok poteka elektronsko, ob določeni uri se odprejo prijave in ponavadi v nekaj minutah končajo, saj so zapolnjena vsa vpisna mesta.
Veliko sreče in lep dan še naprej,
Maša |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Feb 20, 2012, 2012b 19:58
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Feb 2012 21:01
|
|
Pozdravljeni.
Zanima me, ali se lahko vpisem na izobrazevanje odraslih, ko se imam status studenta? Ali moram pocakati, da mi potece status studenta in se sele takrat lahko vpisem na izobrazevanje odraslih (se pravi ali imam lahko hkrati status studenta in status izrednega dijaka?)
Lp. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Feb 22, 2012, 2012b 11:01
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Jan 2012 17:08
|
|
hej mene zanima ista zadeva, saj mi status potece s koncem marca, do jeseni pa bo diploma gotova. Sem premisljevala, da bi sla za pol leta kar na zavod, da diplomo vsaj v miru spisem in se z noviim solskim letom zaradi statusa vpisala v samoizobrazevanje, saj se nimam 26 let, po drugi strani pa me je rahlo strah zavoda in premisljujem tudi o samoizobrazevanju.
me pa zamima tudi, kako je s pravilniki, in obkroznicami, ki so prisli ven 30.11.2011, zasledlila sem namrec, da skusajo omejiti fiktivne studente in zato ne izdajajo vec potrdil o vpisu??? na strani srednje zdravstvene sole LJ naprimer pise, da je ministrstvo za solstvo je izdalo navodilo, ki prepoveduje izdajanje potrdi
prav podobna situacija je na slovenjgraski soli. (nisem pregledala vseh ustanov, skrbi pa me, da je vrjetno situacija precej podobna)
se kaj ve, bo to sedaj postalo vodilo vseh teh samoizobrazevanj in je bolje pohiteti in se vpisati na visje sole?  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Feb 23, 2012, 2012b 9:17
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Dec 2011 9:17
|
|
Živjo tebazil!
Zanima te torej izobraževanje odraslih.
Žal se ne moreš vpisati, ko imaš še status študenta - hkrati ne moreš imeti statusa študenta in statusa udeleženca izobraževanja odraslih.
Tako moraš počakati, da ti status študenta poteče in se potem takoj (da boš čim manj časa brez statusa) vpišeš na izobraževanje odraslih in s tem pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih (status izrednega dijaka).
S statusom udeleženca izobraževanja odraslih ti po 4. členu Zakona o izobraževanju odraslih pripadajo naslednje pravice:
Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
Preko študentskega servisa udeleženci izobraževanja odraslih ne morejo več delati, ko dopolnijo 26 let!
Če te še kaj zanima, nam piši
Lep dan
Jerca |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Feb 23, 2012, 2012b 10:05
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Dec 2011 9:17
|
|
Živjo inaf!
Napisala si, da ti status študenta poteče s koncem marca, do jeseni pa boš dokončala diplomo.
Kot eno opcijo si navedla, da se od marca pa do diplome prijaviš na Zavod za zaposlovanje.
Na Zavod za zaposlovanje se lahko vpišeš v evidenco brezposelnih oseb, saj se lahko v evidenco brezposelnih oseb vpišejo osebe, ki ves čas prijave izpolnjujejo naslednje pogoje:
so zmožne za delo
prijavljene na zavodu
aktivno iščejo zaposlitev in so pripravljene sprejeti ustrezno oz. primerno zaposlitev, ki jim jo ponudi zavod ali drug izvajalec storitve posredovanja zaposlitve
niso v delovnem razmerju
niso samozaposleni
niso poslovodne osebe v osebni družbi in enoosebni družbi z omejeno odgovornostjo (enoosebni d.o.o.) ter zavodu
niso kmetje
nimajo statusa dijaka, vajenca, študenta ali udeleženca izobraževanja odraslih, mlajšega od 26. let.
Torej ena opcija je Zavod za zaposlovanje. Kot si omenila že sama, se lahko v tem vmesnem obdobju (od izgube statusa pa do novega študijskega leta) vpišeš tudi v izobraževanje odraslih in s tem pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih – kot ena opcija izobraževanja odraslih pa je tudi program samoizobraževanja.
S statusom udeleženca izobraževanja odraslih ti po 4. členu Zakona o izobraževanju odraslih pripadajo naslednje pravice:
Preko študentskega servisa udeleženci izobraževanja odraslih ne morejo več delati, ko dopolnijo 26 let.
Vendar te moram opozoriti, da imajo na več šolah že od oktobra prepoved vpisa v programe izobraževanja odraslih – tako boš morala poklicati kar nekaj šol. Seznam ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji – izvajalci in programi najdeš [url]tukaj[/url].
Upam, da boš našla najbolj ugodno rešitev.
Kot drugo opcijo pa si navedla še vpis v višje šole, kjer bi s 1. oktobrom 2012 zopet pridobila status študentke.
Ker sta visokošolski in višješolski sistem popolnoma ločena, se lahko vpišeš tudi na višjo šolo.
Izšel je Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2012/2013.
Rok za vpis je 8. marec 2012 – prijaviš se z obrazcem Prijava za vpis v višje strokovne šole (VPS 12/13-EP1). Vsa navodila o vpisu so v Razpisu.
Z vpisom v višje strokovno izobraževanje dobiš status študenta in vse pravice, ki izhajajo iz statusa. O tem si lahko več prebereš tukaj.
Seveda pa se lahko jeseni vpišeš tudi v izobraževanje odraslih oz. znotraj tega v program samoizobraževanja, s čimer pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih.
Lep dan
Jerca |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Mar 12, 2012, 2012b 14:56
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 14:51
|
|
| Jerca je napisal/a: |
Živjo inaf!
Napisala si, da ti status študenta poteče s koncem marca, do jeseni pa boš dokončala diplomo.
Kot eno opcijo si navedla, da se od marca pa do diplome prijaviš na Zavod za zaposlovanje.
Na Zavod za zaposlovanje se lahko vpišeš v evidenco brezposelnih oseb, saj se lahko v evidenco brezposelnih oseb vpišejo osebe, ki ves čas prijave izpolnjujejo naslednje pogoje:
so zmožne za delo
prijavljene na zavodu
aktivno iščejo zaposlitev in so pripravljene sprejeti ustrezno oz. primerno zaposlitev, ki jim jo ponudi zavod ali drug izvajalec storitve posredovanja zaposlitve
niso v delovnem razmerju
niso samozaposleni
niso poslovodne osebe v osebni družbi in enoosebni družbi z omejeno odgovornostjo (enoosebni d.o.o.) ter zavodu
niso kmetje
nimajo statusa dijaka, vajenca, študenta ali udeleženca izobraževanja odraslih, mlajšega od 26. let.
Torej ena opcija je Zavod za zaposlovanje. Kot si omenila že sama, se lahko v tem vmesnem obdobju (od izgube statusa pa do novega študijskega leta) vpišeš tudi v izobraževanje odraslih in s tem pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih – kot ena opcija izobraževanja odraslih pa je tudi program samoizobraževanja.
Preko študentskega servisa udeleženci izobraževanja odraslih ne morejo več delati, ko dopolnijo 26 let.
Vendar te moram opozoriti, da imajo na več šolah že od oktobra prepoved vpisa v programe izobraževanja odraslih – tako boš morala poklicati kar nekaj šol. Seznam ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji – izvajalci in programi najdeš [url]tukaj[/url].
Upam, da boš našla najbolj ugodno rešitev.
Kot drugo opcijo pa si navedla še vpis v višje šole, kjer bi s 1. oktobrom 2012 zopet pridobila status študentke.
Ker sta visokošolski in višješolski sistem popolnoma ločena, se lahko vpišeš tudi na višjo šolo.
Izšel je Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2012/2013.
Rok za vpis je 8. marec 2012 – prijaviš se z obrazcem Prijava za vpis v višje strokovne šole (VPS 12/13-EP1). Vsa navodila o vpisu so v Razpisu.
Z vpisom v višje strokovno izobraževanje dobiš status študenta in vse pravice, ki izhajajo iz statusa. O tem si lahko več prebereš tukaj.
Seveda pa se lahko jeseni vpišeš tudi v izobraževanje odraslih oz. znotraj tega v program samoizobraževanja, s čimer pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih.
Lep dan
Jerca |
Pozdravljeni!
Mene pa zanima če se lahko sedaj prijavim na izobraževanje odraslih. Od septembra sem študent brez statusa ter pišem diplomsko nalogo. Diplomiral bom čez 2 meseca, v tem času pa bi rad delal preko študentskega servisa. Kakšne so moje trenutne možnosti?
Hvala in lep pozdrav |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Mar 13, 2012, 2012b 9:46
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13
|
|
Pozdrav Tomec.
Na izobraževanje odraslih se lahko vpišeš tudi med letom, če so kje prosta mesta. O tem se boš moral pozanimati na šolskih zavodih, ki te zanimajo.
Vpišeš se lahko tudi že pred diplomiranjem.
Splošne informacije dobiš na spletni strani Andragoškega centra, ponudbo izobraževanja in učenja odraslih pa si lahko pogledaš [url=]tukaj[/url].
V okviru izobraževanja odraslih uživaš tudi nekatere pravice. Zakon o izobraževanju odraslih določa:
4. člen
(pravice)
Udeleženci izobraževanja odraslih imajo pravico do strokovno organiziranega izobraževanja, do sodelovanja pri upravljanju organizacije, v kateri se izobražujejo, če je z aktom o njeni ustanovitvi tako določeno, pravico do izobraževalnega dopusta in druge pravice, določene z drugimi predpisi ali kolektivnimi pogodbami.
Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti. |
Vendar pa lahko preko študentskega servisa delaš le do 26. leta starosti.
6. b člen Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZPB-UPB1) namreč določa:
| Pooblaščena organizacija oziroma delodajalec, ki na podlagi koncesijske pogodbe posreduje začasna in občasna dela za dijake in študente, lahko ta dela opravlja le za dijake, ki so že dopolnili 15 let, študente in za udeležence izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja. |
Če imaš še kakšno vprašanje, pa kar vprašaj.
Lep pozdrav,
Aljaž |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|