Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Nova socialna zakonodaja in nižje pravice oz. subvencije
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012, 2012b 11:57  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11

Pozdravljeni študenti, dijaki in vsi ostali!

Kot ste gotovo že seznanjeni se je z novim letom (od 1.1.2012 naprej) začela uporabljati nova socialna zakonodaja (Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter Zakon o socialno varstvenih prejemkih), ki prinaša precej novosti na področju državnih štipendij, denarne socialne pomoči, otroških dodatkov, varstvenega dodatka ter na podorčju drugih subvencij (subvencija prevoza, subvencija malice, subvencija najemnine,...), ki jih urejata zgoraj navedena zakona

Več o tem si sicer lahko preberete na tej povezavi, za dodatna vprašanja pa se lahko obrnete tudi na nas.

Kljub temu, da so na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer so pripravili oba omenjena zakona, v javnosti vseskozi odločno zatrjevali, da se bodo vse te pravice in subvencije z novo socialno zakonodajo povišale oziroma povečale, se v zadnjem času dogaja, da študenti, dijaki in njihovi družinski člani dobivajo odločbe na podlagi nove socialne zakonodaje, kjer pa so njihove pravice nižje kot pa so bile po starem sistemu.

Ker se v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) na tem področju še vedno (kljub temu, da sta zakona že v uporabi) trudijo doseči pozitivne spremembe tako za študente kot tudi za dijake, bi jim v tem primeru zelo pomagalo, če bi v pogovorih z ministrstvom lahko predložili kakšne konkretne številke o tem, koliko posameznikom so se pravice ali subvencije po novem znižale ali pa mogoče ministrstvu celo predstavili kakšen konkreten primer.

V kolikor ste tudi vi med tistimi, ki so se jim znižale pravice oz. subvencije in bi bili pripravljeni pomagati pri tem projektu se prosim obrnite na nas. Svoj primer nam lahko zaupate tako na forumu kot tudi na našem mailu: pravna@svetovalnica.com, lahko pa se na nas obrnete tudi osebno ali po telefonu. Pomagalo bi tudi to, da nam samo sporočite, da se vam je določena pravica ali subvencija znižala, brez kakršnihkoli dodatnih podatkov.

Sicer pa v Zavodu Študentska svetovalnica upamo, da vas je takih, ki se najdete v tem obvestilu, čim manj oziroma nič Smile.

Lep pozdrav in srečno!
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vladka
PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2012, 2012b 8:44  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Maj 2012 8:17

Zdravo
Zanima me, kako je zdaj s tem. Sem študentka v Portorožu, doma iz Maribora. Iz CZSD sem dobila odločbo da sem upravičena do subvencije za prevoz. Na odločbi piše da sem upravičena do subvencije mesečne vozovnice ali kuponske karte, jaz pa se vozim z osebnim avtomobilom.
Kako lahko zdaj to uveljavljam.
Nazaj na vrh
LidijaZ
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 10, 2012, 2012b 11:55  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Sob Nov 2011 0:08

Pozdravljena Vladka!

Pozitivna odločba o subvenciji za prevoz pomeni, da lahko uveljavljaš subvencijo samo ob uporabi javnega prevoza; avtobus ali vlak.

Postopek uveljavljanja subevncije za prevoz:
Oseba mora nesti pozitivno odločbo na avtobusno ali železniško postajo. Ob predložitvi vloge tamkajšnjo osebje preračuna, koliko znaša subvencija v konkretnem primeru in koliko sedaj stane mesečna vozovnica ob upoštevanju subvencije. Nato lahko oseba kupi mesečno vozovnico vsak mesec posebej ali si priksrbi letno karto po subvencionirani ceni. Se pravi subvencija je tukaj kot nekakšen popust na mesečno karto, ki se ga lahko koristi samo ob nakupu vozovnice.

Subvencije za prevoz ni mogoče koristiti drugače kot z javnim prevozom! V primeru, da oseba uporablja za prevoz osebni avtomobil, subvencije za prevoz ne more koristiti.

V primeru da te še kaj zanima, se lahko vedno obrneš na nas.

Lep dan
Lidija
Nazaj na vrh
cveta.marjeta
PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2012, 2012b 21:31  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Maj 2012 21:25

Živjo,

meni so na CSDju rekli, da je presečni datum za dohodke iz 2011 1. april 2012. Ker sem vlogo oddala 21. marca, so mi upoštevali dohodke iz 2010. A prav razumem, da zakon pravi, da se upoštevajo podatki, ki so na voljo ob odločanju (in ne na datum oddaje vloge)?

Dobila sem tudi odgovor, da se s tako stvarjo lahko pritožim, ampak, da bodo poslali samo naprej na ministrstvo, kjer se pa še sploh niso začeli ukvarjati s pritožbami, kar pomeni minimalno eno leto do rešitve. Takšne ali drugačne.

Bi lahko kar še enkrat oddala vlogo? Odločba mi sicer velja do konca leta.
Hvala za pomoč.

Cveta
Nazaj na vrh
LidijaZ
PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012, 2012b 14:16  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Sob Nov 2011 0:08

Pozdravljena cveta.marjeta!

Bistveno je kdaj je bila vloga vnešena v sistem (s pomočjo katerega odločajo CSDji o upravičenosti posameznika do določene pravice iz javnih sredstev).

Se pravi, če je bila v tvojem primeru vloga vnešena v sistem pred 1. aprilom, ko še niso bili znani dohodki za leto 2011, se upoštevajo dohodki za leto 2010!

Na Centru za socialno delo so mi tudi zagotovili, da pritožba ne bi bila rešitev. Saj so se že srečali s takimi primeri in posredovali pritožbe naprej na Ministrstvo. Nazaj so dobili odgovor, da so CSDji ravnali pravilno in je bila pritožba zavrnjena.

V primeru da bi ponovno vložila vlogo, bi dobila le odgovor, da je bilo o tvoji vlogi že odločeno. Vseeno ti svetujem, da se z vprašanjem glede ponovne vloge obrneš na svoj CSD, če je mogoče kakšna možnost da bi obravnavali ponovno vlogo, ker bi se za upravičenost upoševali novi dohodki.

V primeru da te še kaj zanima, se lahko vedno obrneš na nas.

Lep pozdrav
Lidija
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Drugi prejemki

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: