Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Izobraževanje odraslih |
|
Objavljeno:
Pon Mar 12, 2012, 2012b 13:54
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 13:24
|
|
zdravo=)
imam nekaj vprašanj v povezavi z izobraževanjem odraslih, štipendijo itd. =) vse mogoče sem že pregooglala pa...
moj primer je sledeč: stara sem 22 (junija bom 23), končala sem srednjo šolo turistični tehnik v celju, zdaj končujem tretji letnik rednega študija fakultete v celju (FKPV-turizem). ker sem spoznala, da vsa pridobljena izobrazba ni tisto kar sem iskala, sem se odločila, da bi naredila še srednjo šolo v celju ali aranžerski tehnik ali hortikulturni tehnik-nevem še =)ker si resnično želim v življenju nekaj praktičnega znanja in ne samo teoretičnega. vpisati se nameravam po opravljeni diplomi. zanima me:
- kako je s priznavanjem predmetov, ki sem jih že opravila
- kako je s štipendijo? sedaj jo dobivam. ali bom kot "izredni dijak" lahko zaprosila zanjo?
- oziroma kako naj se vpišem? kot redni dijak se verjetno nemorem, ne? ali naj se vpišem v izobraževanje odraslih?
- v bistvo sploh nevem kako naj vse skupaj izpeljem, da bo najboljše zame =)
tako, da prosim za čim več informacij, ki mi bodo v pomoč pri nastali situaciji=)
hvala vsem =)
lp |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Mar 13, 2012, 2012b 15:17
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Dec 2011 9:17
|
|
Živjo!
Lepo je videti, da si želiš pridobiti še en poklic
Napisala si, da bi se rada vpisala še na eno srednjo šolo in s tem pridobila več praktičnega znanja.
1. Glede priznavanja predmetov predlagam, da se pozanimaš na srednji šoli, na katero se želiš dejansko vpisati.
2. Glede štipendije: 2. člen Zakona o štipendiranju navaja, da je namen štipendiranja spodbujanje izobraževanja in doseganje višje izobrazbene ravni. S tem, ko se vpišeš na srednjo šolo (ne glede na to, ali se vpišeš kot udeleženec izobraževanja odraslih ali izredni dijak), se vpišeš na nižjo stopnjo izobrazbe. To pomeni, da po diplomi do štipendije ne boš več upravičena.
Štipendijo bi lahko prejemala le, če bi se vpisala na podiplomski študij – torej na višjo stopnjo. Več o podiplomskem študiju si lahko prebereš tukaj.
3. Obstaja več možnosti, kako se lahko vpišeš na srednjo šolo.
lahko se vpišeš v program izobraževanja odraslih in s tem pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih. Iz tega statusa ti po 4. členu Zakona o izobraževanju odraslih izhajajo naslednje pravice:
Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti.
Udeleženci izobraževanja odraslih lahko opravljajo dela preko študentskega servisa do dopolnjenega 26. leta starosti.
Če bi se torej želela vpisati v izobraževanje odraslih, storiš to jeseni na šoli, ki si si jo izbrala.
Tukaj najdeš Pregled ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji – izvajalci in programi.
Druga možnost je vpis v poklicni tečaj, kjer lahko dobiš status rednega dijaka – če je poklicni tečaj brezplačen.
Če pa je poklicni tečaj plačljiv, dobiš status izrednega dijaka.
V poklicni tečaj se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil četrti letnik gimnazije ali zaključni letnik izobraževalnega programa za pridobitev srednje strokovne izobrazbe in izpolnjuje druge, z izobraževalnim programom določene pogoje. Na ta način si pridobi srednjo strokovno izobrazbo.
Izobraževanje po programih poklicnih tečajev traja eno leto, zaključi pa se s poklicno maturo. V poklicnem tečaju se lahko dijak redno izobražuje samo enkrat.
Kandidati, ki se nameravajo vpisati v poklicne tečaje, se za izbrani program prijavijo s prijavnico za vpis v 1. letnik srednjega izobraževanja (MŠŠ-2-1,20/08), ki je na voljo tudi na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Prijavnico z oznako DZS 1,20 lahko tudi kupijo v knjigarnah. Vsak kandidat odda samo eno izpolnjeno prijavnico.
Več o vpisu v poklicni tečaj najdeš tukaj.
Če se vpišeš v poklicni tečaj in s tem pridobiš status dijaka, lahko delaš prek študentskega servisa tudi po 26. letu, medtem ko lahko s statusom udeleženca izobraževanja odraslih delaš samo do dopolnjenega 26. leta starosti.
Za katero obliko izobraževanja se boš odločila, je tvoja odločitev.
Upam, da sem vse pojasnila. Če pa te še kaj zanima, nam piši
Lep dan
Jerca |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Mar 16, 2012, 2012b 11:42
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 13:24
|
|
ooo super=) najlepša hvala za hiter odgovor. v bistvu sploh nisem vedela, da obstaja tudi možnost vpisa v poklicni tečaj=) edino, kar me je razočaralo je, da ne bom mogla zaprosit za štipendijo
kako bi bilo pa s prekvalifikacijo? preko zavoda za zaposlovanje ali kako?
lep sončen dan še naprej =) |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Mar 19, 2012, 2012b 10:43
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53
|
|
Zdravo 1403094017!
Prekvalifikacijo lahko narediš sama preko izobraževanja odraslih ali pa te Zavod za zaposlovanje pošlje tja. Vsekakor gre za iste programe, ne glede na to ali se prijaviš sama ali pa te prijavi Zavod.
Po koncu izobraževanja boš imela naziv aranžerski tehnik ali hortikulturni tehnik. Programe najdeš, če naziv izobrazbe vtipkaš v spletni iskalnik. Ponavadi gre za srednje strokovno izobraževanje.
Lep dan še naprej,
Maša |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|