Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Ponoven vpis na podiplomski študij
Seamstress
PrispevekObjavljeno: Čet Apr 05, 2012, 2012b 20:14  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Apr 2012 20:10

Zdravo,

letošnje šolsko leto sem že redno vpisana na podiplomski program, ki pa vsebinsko ni takšen, kot sem pričakovala, zato razmišljam, da bi se z letom 2012/13 redno vpisala na drug podiplomski program. Je to sploh mogoče? Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 06, 2012, 2012b 11:51  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22

Seamstress, pozdravljena!

Praviš, da ti sedanja smer študija ne ustreza najbolj in razmišljaš, da bi se prepisala, pri tem pa nisi zapisala, ali si v času dosedanjega študija že kdaj ponavljala ali se prepisala.

Arrow Če doslej v času študija še nisi ponavljala ali se prepisala, se kot redna študentka lahko prepišeš na drug študijski program, saj ima vsak študent pravico, da poleg prvega vpisa na študij enkrat zamenja študijski program ali pa ponavlja poljubni letnik študija. Vsak študent ima torej možnost do bodisi dveh rednih vpisov v prvi letnik ali pa enega rednega vpisa v prvi letnik in enega ponavljanja ali prepisa.

Vendar pa v zvezi s podiplomskim študijem pogoji o prepisih niso natančno urejeni in ni povsem jasno, kako se interpretira pravica do dveh rednih vpisov. Zato ti predlagam predvsem v primeru, da si v času dosedanjega študija kdaj že ponavljala letnik ali se prepisala, da na fakulteti, kamor bi se želela vpisati, še dodatno preveriš ali ti bo prepis omogočen.

V Svetovalnici namreč še vedno čakamo na uraden odgovor Ministrstva za izobraževanje na vprašanje glede možnosti prepisa in ponavljanja na posameznih stopnjah študija.

Če te bo še kaj zanimalo, nam ponovno piši obenem pa ti želiva še prijetne praznike!

Lucija in Tanja
Nazaj na vrh
Seamstress
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 06, 2012, 2012b 14:11  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Apr 2012 20:10

Ne, vse letnike dodiplomskega programa sem opravila sproti, koristila absolventski staž in se nato lani vpisala na podiplomski program. Ponavljala ali prepisala se nisem nikoli.

Kako pa sploh poteka prepis? Jaz sem sicer mislila samo počakati, da mi poteče status in septembra oddati prijavo za drugo smer študija. Razmišljala sem tudi o predčasnem izpisu (s trenutnega programa) na lastno željo.

Hvala!
Nazaj na vrh
Manček
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 06, 2012, 2012b 16:03  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Apr 2012 15:59

Seamstress je napisal/a:
Zdravo,

letošnje šolsko leto sem že redno vpisana na podiplomski program, ki pa vsebinsko ni takšen, kot sem pričakovala, zato razmišljam, da bi se z letom 2012/13 redno vpisala na drug podiplomski program. Je to sploh mogoče? Hvala za odgovor.

Hey!

Sem pred natanko enako dilemo, sedaj pa me še zanima ali je tudi, če se prepišem podiplomski študij brezplačen, ali moram zaradi prepisa študij plačati. Jaz sem se sicer vpisala na podiplomski študij na fakulteto, kjer nisem obiskovala dodiplomskega, sedaj pa bi raje podiplomski študij končala na fakulteti kjer sem diplomirala. Zanima pa me še, kako izvesti prepis, ali čakam september in se vpišem na drug faks?

Najlepša hvala za odgovor in veselo barvanje prihov:D
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012, 2012b 8:56  Odgovori s citatom

Seamstress, zdravo!

Napisala si, da v času študija še nisi ponavljala ali se prepisala. Torej se imaš pravico kot redna študentka prepisati na drug študijski program. Kot vsak študent imaš pravico, da poleg prvega vpisa na študij enkrat zamenjaš študijski program ali pa ponavljaš poljubni letnik študija.

V svetovalnici z ministrstva še vedno nismo dobili odgovora, tako da v zvezi s pogoji o prepisih na podiplomskem študiju še ni povsem jasno, kako se interpretira pravica do dveh rednih vpisov. Zato ti predlagam, da se o prepisu pozanimaš tudi na fakulteti na katero bi se želela prepisati.

Zanima te tudi, kako poteka prepis.

Roki in sam postopek za prepis so popolnoma enaki kot pri prvem vpisu. Razpis za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje za študijsko leto 2012/2013 še ni izšel, vendar bo objavljen najkasneje 1. junija za naslednje študijsko leto.

Lani je rok za oddajo prijav potekal od 1. junija 2011 do 10. septembra 2011, razen če ni za posamezen študijski program določeno drugače. Verjetno lahko tudi letos pričakuješ podobne datume. Informativno si lahko lanski razpis pogledaš tukaj.

Exclamation Opozoriti te moram, da bi ob predčasnem izpisu iz fakultete izgubila tudi študentski status iz katerega izhajajo pravice do zdravstvenega varstva, subvencionirane prehrane, subvencioniranega prevoza, štipendiranja, družinske pokojnine, možnosti dela preko študentskega servisa, možnost bivanja v študentskih domovih, ipd.,

Arrow Da bi študentski status ohranila čim dlje, najprej oddaj prijavnico in če boš sprejeta, te bodo pozvali k vpisu. Prijavnico Lahko oddaš kljub temu, da si še vedno vpisana na drug študijski program. Predlagam, da se iz sedanjega študijskega programa izpišeš »tik pred zdajci«. Počakaj, da boš sprejeta na študijski program, na katerega se želiš prepisati, ter da na vpis dobiš pisno vabilo. Iz trenutne fakultete se moraš izpisati, preden se greš na fakulteto (kamor se želiš vpisati) dejansko osebno vpisat.

Če te še kaj zanima, pa vprašaj.

Lep dan,

Lucija in Maša
Nazaj na vrh
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012, 2012b 9:51  Odgovori s citatom

Pozdravljena Manček!

Zanima te, ali boš morala študij zaradi prepisa plačati, vendar nič nisi zapisala, ali si v času dosedanjega študija že morda ponavljala ali se prepisala na drug študijski program.

Če še nisi ponavljala ali se prepisala, imaš po Zakonu o visokem šolstvu, kot vsak študent pravico do dveh rednih vpisov v prvi letnik ali pa enega rednega vpisa v prvi letnik in enega ponavljanja, kar financira država. Če pa bi ta »bonus« že izkoristila, pa bi ti ostala samo še možnost izrednega vpisa na visokošolski zavod, ki pa je plačljiv.

Predlagam ti, da se v obeh primerih (če si, ali pa nisi ponavljala ali se prepisala), na fakulteti, kamor bi se želela vpisati, še dodatno preveriš ali ti bo prepis omogočen. V zvezi s podiplomskim študijem pogoji o prepisih še niso natančno urejeni in ni povsem jasno, kako se interpretira pravica do dveh rednih vpisov, predvsem v primeru, če si v času dosedanjega študija že ponavljala ali se prepisala.

Exclamation Prav tako te moram opozoriti, da bi magistrski študij 2. bolonjske stopnje morala plačati (7. Stopnja izobrazbe), v primeru, če bi že imela doseženo to stopnjo izobrazbe. Če bi na primer diplomirala po starem, neprenovljenem študijskem programu (dosežena 7. stopnja izobrazbe) ali pa že dokončala magistrski program 2. Bolonjske stopnje (prav tako dosežena 7. stopnja izobrazbe), bi si magistrski študij 2. bolonjske stopnje morala plačati sama. Država posamezniku financira le en študij za dosego posamezne stopnje izobrazbe (izjema pri tem sta vzporedni študij in študij diplomantov). Več informacij o financiranju študija si lahko prebereš tukaj .

Kako pa poteka prepis?

Roki in sam postopek za prepis so popolnoma enaki kot pri prvem vpisu. Razpis za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje za študijsko leto 2012/2013 bo objavljen najkasneje 1. junija za naslednje študijsko leto.
Lani je rok oddajo prijav potekal od 1. junija 2011 do 10. septembra 2011, razen če ni za posamezen študijski program določeno drugače. Tudi letos lahko pričakuješ podobne datume. Lanski razpis pa si lahko pogledaš tukaj.

Ko bo Razpis objavljen, izpolni prijavnico ter jo oddaj do zahtevanega datuma oddaje. Prijavnico lahko oddaš kljub temu, da si še vedno vpisana na drug študijski program. Svetujem ti, da z izpisom iz fakultete, kamor si vpisana sedaj počakaš, dokler ne boš pisno povabljena, da se lahko greš vpisat na drugo fakulteto. Tako boš študentski status ohranila čim dlje.

Exclamation Ob predčasnem izpisu iz fakultete bi izgubila študentski status iz katerega izhajajo pravice do zdravstvenega varstva, subvencionirane prehrane, subvencioniranega prevoza, štipendiranja, družinske pokojnine, možnosti dela preko študentskega servisa, možnost bivanja v študentskih domovih, ipd.,

Če te še kaj zanima, pa nam zopet piši,

Lucija in Maša
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Podiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: