Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Nadaljevanje študija na drugi fakulteti
icurk
PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012, 2012b 13:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Apr 2012 12:56
Prispevkov: 5

Pozdravljeni,

trenutno zaključujem 4.letnik Pedagoške fakultete smer Matematika in računalništvo (to je bil moj drugi redni vpis, saj sem najprej eno leto obiskoval FMF). Po končanem študiju bi se želel vpisati na FRI, kjer imam željo opravljati univerzitetni program Računalništva in informatike. Glede na to, da sem že porabil dva redna vpisa na fakultete, me zanima kakšne so moje možnosti glede vpisa. Torej ali se lahko redno vpišem?

Nekaj sem prebiral tudi o vzporednem študiju, vendar ga ne razumem popolnoma. Ali je kako možno vpisati vzporedni študij, tako da bi začel študirati na FRIju že z oktobrom, ko se mi na pedagoški fakulteti prične absolventski staž.
Z junijem bom imel skoraj zagotovo opravljene vse izpite, če slučajno igra kaj vloge tudi to.

Hvala,
Lep pozdrav, Igor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
icurk
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012, 2012b 8:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Apr 2012 12:56
Prispevkov: 5

Zdaj sem si malo bolj prebral in če prav razumem, se lahko septembra vpišem skupaj s študenti diplomanti.
Zanima me pa še, kako je s statusom. Torej drugo leto bom absolvent na PEF. Kako pa je s tem potem ko diplomiram? A takoj postanem študent FRIja?

Trenutno sem tudi Zoisov štipendijst in če se vzporedno a vpišem bom imel prvo leto še štipendijo, glede na to da sem absolvent na PEFu? In če veste kako je potem s štipendijo, ko diplomiram na PEFu in sem študent FRIja? Jo zgubim ali jo imam še naprej?

Hvala,
LP, Igor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012, 2012b 9:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
Prispevkov: 75

Živijo Igor!

Zaključuješ 4. letnik Pedagoške fakultete in se boš v prihodnjem šolskem letu vpisal v absolventski staž. Pojasnil si, da si se enkrat že prepisal, sedaj pa te zanima, če se lahko kljub temu vpišeš v prvi letnik Fakultete za računalništvo in informatiko.

V 1. letnik 1. bolonjske stopnje se lahko zopet vpišeš kot diplomant, vzporedni študij pa zate ni več možen, saj boš drugo leto že absolvent. V Razpisu pa je pod pogoji za vzporedni vpis in študij diplomantov vpis v 1. letnik 1. bolonjske stopnje navedena tudi zahteva, da se Prijavi za vzporedni študij in študij diplomantov priložijo potrdila o opravljenih obveznostih za vpis v višji letnik na visokošolskem zavodu, kjer so že vpisani.
Exclamation Absolventski staž pa se ne šteje kot višji letnik, ampak podaljšanje študija.


Kaj pa je študij diplomantov?

Pri študiju diplomantov gre za tako imenovani zaporedni vpis, ko se po diplomi na eni fakulteti vpišeš naprej na drugo fakulteto kot diplomant.

Kot študent se lahko vpišeš na študij diplomantov ne glede na to, če si ponavljal, se prepisal ali zamenjal smer/program študija po merilih za prehode ali, če si v času prvega dodiplomskega študija kadarkoli »pavziral«.
Arrow Torej se lahko tudi po zaključenem študiju na pedagoški fakulteti kot diplomant redno vpišeš v 1. letnik 1. bolonjske stopnje na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Študij je brezplačen.

Exclamation Naj te opozorim, da visokošolski zavodi vpisna mesta za diplomate določijo posebej, zunaj razpisanih mest skupaj z mesti za vzporedni študij. Število vpisnih mest pri posameznem študijskem programu ne sme biti večje kot 5% glede na razpisano število mest za vpis v prvi letnik rednega študija. Na študij diplomantov se vpisuješ s povprečno oceno izpitov preteklih let, pogoj povprečja (in dodatne pogoje) pa postavijo fakultete.

Vpisna mesta in druge informacije o študiju diplomantov lahko pogledaš v Razpisu za študijsko leto 2012/2013. Letošnji diplomanti, morajo poslati obrazec od 1. do 17. septembra 2012. Prijavi pa morajo priložiti diplomo in potrdilo o opravljenih izpitih. Verjetno lahko drugo leto pričakuješ podobne roke in zahteve.

Sprašuješ tudi, kako bo s štipendijo.

Do štipendije pri ponovnem vpisu na 1. stopnjo nisi upravičen, saj lahko Zoisovo štipendijo prejemaš eno leto za posamezen letnik na isti stopnji izobraževanja (45. člen Zakona o štipendiranju ). Arrow Če se torej vpišeš na študij diplomantov, ki je tudi dodiplomski študij, Zoisove štipendije ne boš več prejemal.

Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj,

Lucija in Maša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
icurk
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012, 2012b 9:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Apr 2012 12:56
Prispevkov: 5

Torej, če ne diplomiram do septembra se ne morem še letos vpisati na FRI?

Kakšne druge možnosti pa ne obstaja? Ker nebi rad "vrgel" enega leta proč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AljažG
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012, 2012b 10:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13
Prispevkov: 151

Pozdrav!

Arrow Žal je za študij dilomantov pogoj ravno diploma. Če torej ne diplomiraš najkasneje do 17.septembra 2012, se ne moreš vpisati na ta študij.


Več o tem si lahko prebereš v Razpisu za vpis.

Lahko pa poskušaš glede tega povprašati še na fakulteti na katero bi se želel vpisati, če bi lahko diplomo priložil nekoliko kasneje, v kolikor je razlika nekaj dni.

Arrow Seveda pa obstaja še možnost izrednega študija, ki je plačljiv.

Po opravljenem prvem letniku pa lahko zaprosiš za spremembo v redni študij. Če bi bila prošnja ugodena, bi lahko že v 2. letniku študiral redno. Navadno je za to potrebno deločeno povprečje (čim višje tem boljše) Cool.

Statut UL o tem pravi:

Citiram:
92. člen

Izredni študij mora biti po vsebini in zahtevnosti enak rednemu.

Če se v okviru rednega študija zahtevajo posebni pogoji za pristop k izpitu ali za zagovor diplomskega dela, velja to tudi za izredni študij iste smeri.

Študent izrednega dodiplomskega študija, se lahko pod pogoji, ki jih predpiše članica s pravili, prepiše iz izrednega na redni študij. Študent rednega dodiplomskega študija se lahko pod pogoji, ki jih predpiše članica s pravili, prepiše iz rednega na izredni študij.


Arrow Imaš sicer še možnost vpisa na višjo strokovno šolo, saj je ta vrsta študija popolnoma ločena od visoko šolskega študija.

Če imaš še kakšno vprašanje, nas lahko povprašaš.

Lep pozdrav,

Aljaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
icurk
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012, 2012b 12:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Apr 2012 12:56
Prispevkov: 5

A torej to pomeni, da se lahko jaz s septembrom vpišem na visokošolski program Računalništva in informatike, kljub še neopravljeni diplomi?
Za kakšnem vpis pa gre tukaj? A sem potem tako študent FRI kot PEF?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AljažG
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012, 2012b 12:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13
Prispevkov: 151

Pozdrav.

Na dve fakulteti istočasno ne moreš biti vpisan (izjema je vzporedni študij). Možen je tudi vpis na podiplomski študij in hkrati tudi na študij diplomantov, vendar ravno tako po diplomi.

Izredni študij sem navedel kot možnost prijave in vpisa po opravljeni diplomi, če bi to opravil po 17. septembru in pred zadnjim vpisnim rokom za izredni študij.

V vsakem primeru moraš najprej zaključiti študij in se nato nekam vpisat (če bi to želel) ali pa se iz trenutne fakultete izpisati, da bi se lahko vpisal na drugo fakulteto, vendar v tem primeru ne boš dokončal študija.

Če je še kakšno vprašanje, kar vprašaj.

Aljaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
icurk
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012, 2012b 12:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Apr 2012 12:56
Prispevkov: 5

No hvala za vse odgovore. Mislim, da nebom več zgubljal časa in se rajši čimprej posvetil diplomi, mogoče mi pa uspe Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Dodiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB