Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Štipendije za tujce in slovence brez slovenskega državjanstv |
|
Objavljeno:
Čet Apr 05, 2012, 2012b 19:04
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Avg 2011 16:43
|
|
| Živjo:) Hočem vedeti katere štipendije obstajajo za tujce ki študirajo v Sloveniji in za slovence brez slovenskega državjanstva. Jaz sem iz Makedonije in za nami je študiranje brezplačno. Sem slišala da zato ne moremo dobiti vse štipendije za tujce ki obstajajo. Tudi vem da obstaja in štipendija za slovencev brez slovenskega državjanstva. Moja babica je bila iz slovenije, ampak jaz sem bila aktvina v slovenske združine le zadnje 2 leti. Ali ima veliko ljudi ki iščejo to štipendijo in ali bi imela dovolj točk da bi jo dobila(v šoli sem bila vse 4 leti odlična)? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Apr 12, 2012, 2012b 17:07
|
|
|
svetovanje za študij v tujini
Pridružen/-a: Pet Jan 2011 11:03
|
|
Pozdravljena,
zaradi nasprotujočih si informacij v zvezi s štipendijami, za katere lahko zaprosite tujci, bomo svetovalci sestavili dopis in ga poslali na Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije. S 1.1. 2012 se je namreč spremenila zakonodaja v zvezi s štipendiranjem, zato nam še vedno ni povsem jasno, kako bo v prihodnje s štipendiranjem tujih študentov.
Ko dobimo njihov odgovor, ga bomo takoj posredovali na tem mestu.
Hvala za potrpežljivost in lep pozdrav! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Apr 24, 2012, 2012b 12:24
|
|
|
svetovanje za študij v tujini
Pridružen/-a: Pet Jan 2011 11:03
|
|
Pozdravljena,
žal je tako, da se je z uveljavitvijo novega Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je začel veljati 1.1.2012 onemogočeno tujcem, da bi zaprosili za državno ali Zoisovo štipendijo. Čeprav si bila vsa 4 leta odlična in bi lahko še po lanski zakonodaji morda prejela Zoisovo štipendijo, je letos žal ne moreš, če nimaš slovenskega državljanstva. Utemeljitev teh sprememb lahko prebereš v Sporočilu za javnost Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve: http://www.mddsz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article//6832/ .
Žalostna realnost je torej, da so se z letom 2012 ukinile praktično vse štipendije za tujce, edine, ki še ostajajo, pa so redke štipendije iz bilateralnih sporazumov. Štipendijo za enoletni študij v Sloveniji lahko najdeš na spletni strani CMEPIUS-a: http://www.cmepius.si/en/higher-education/bilaterals/call.aspx . Ostale so tudi še štipendije za podporo nekaterim državam v razvoju ( http://www.sklad-kadri.si/si/izobrazevanje-v-sloveniji/ , npr. za Egipt in Tunizijo), vendar pa trenutno ni aktualnega razpisa za študente iz Makedonije in ga tudi ni pričakovati iz razlogov, navedenih v sporočilu za javnost, ki ga je objavilo MDDSZ.
Upam, da ti bo vseeno uspelo najti zadostne vire financiranja, npr. štipendijo iz Makedonije ali pa ustrezno študentsko delo.
Vso srečo! |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|