Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Absolventski staž
OneTwo
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2012, 2012b 15:27  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Maj 2011 14:43

Pozdravljeni,

imam nekaj vprašanj glede abs. statusa in sicer jaz sem letos zadnji letnik dodiplomskega študija na FU in kakor sem zasledil imam še 12 mesecev abs. staža na voljo.

Sedaj pa me zanima ali moram jaz letos obvezno opraviti vse izpite, da imam status absolventa ali lahko opravljam izpite tudi v času abs. staža oz. mi ni potrebno letos opraviti vseh izpitov?
In zanima me kako je z izpitnimi roki, če se ne motim, se ti pretekli pristopi k izpitu izbrišejo, če ponavljaš letnik, kako je pa s tem, če si absolvent?

Hvala za odgovor!
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1403094017
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2012, 2012b 18:14  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Mar 2012 13:24

ojla=)
obračam se na vas, ker ne najdem vseh odgovorov na svoja vprašanja =)
situacija je sledeča: sem tretji letnik fkpv-ja smer turizem. narejene imam vse izpite, le še prakso in diplomo moram narediti. rada bi vpisala absolventski staž in takrat naredila še ti dve obveznosti. v letu 2011/12 je diploma na našem faxu znašala 300€, v letu 2012/13 pa bo znašala 500€! znesek je potrebno poravnati do zagovora diplome.
zanima me ali lahko najprej prijavim diplomsko nalogo, torej še v tem letu in se potem oktobra vpišem v absolventa?? če je to možno, ali lahko naprimer prijavim diplomo še to šolsko leto in plačam znesek 300€ in potem vpišem absolventa, diplomo pa končam v absolventu? bi potem morala doplačati? kaj mi pa vi svetujete v tem primeru?
saj bi povprašala v našem referatu, pa se bojim, da nebi dobila vseh odgovorov, ki bi lahko bili meni v korist =)
še nekaj, ali je na vseh fakultetah isto in naslov diplomske naloge velja eno leto od prijave?

najlepša hvala za odgovor =)
lp
Nazaj na vrh
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012, 2012b 11:37  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22

OneTwo, živijo!

Pravilno sklepaš, po zadnjem letniku dodiplomskega študija ti na Fakulteti za upravo pripada še 12 mesecev absolventskega staža.
Ta pravica je pojasnjena tako v Statutu Univerze v Ljubljani kot na strani Fakultete za upravo.

V 158. členu Statuta UL je zapisano, da ima študent po zaključku zadnjega semestra dvanajst mesecev absolventskega staža. Arrow V praksi to pomeni, da lahko študent koristi absolventski staž po vsaki izmed treh stopenj bolonjskega študija (po dodiplomskem študiju, po magistrskem študiju ter po doktorskem študiju).
V vsakem primeru pa je tako, da če študent želi izkoristiti absolventski staž, se mora po končanem zadnjem semestru študija vanj tudi vpisati.

Na stani Fakultete za upravo pa je zapisano: »da je Senat Fakultete za upravo je na svoji 1. seji dne 24. 10. 2011 sprejel sklep, da lahko študentje napredujejo v višji letnik z manjkajočimi obveznostmi.«
Pod pogoji za vpis v višji letnik je tudi zavihek »Vpis absolventskega staža«, kjer je pojasnjeno, da absolventski staž lahko vpišejo študenti, ki so bili v študijskem letu 2011/12 vpisani v 3. letnik ter imajo po zaključku zadnjega semestra dodiplomskega študija dvanajst mesecev absolventskega staža.
Iz tega sledi, da ti 12 mesečni absolventski staž pripada tudi v primeru, če v 3. letniku nisi opravil vseh obveznosti in jih imaš pravico opravljati v absolventskem stažu.

Kako pa je z izpitnimi roki?

Prav imaš, če je študent ponovno vpisan v isti letnik, se šteje, da posamezni izpit iz tega letnika opravlja prvič, ko po ponovnem vpisu prvič pristopi k temu izpitu, ne glede na to, ali je ob prvem vpisu v ta letnik k temu izpitu že pristopil.
Exclamation Vpis v absolventski staž pa ni enak ponovnemu vpisu v isti letnik, zato se ti štejejo pristopi k izpitu, ki si jih izkoristil že v preteklem šolskem letu. Prav tako je v primeru podaljšanja absolventskega staža, saj »absolventa« ne moreš ponavljati, ampak ga lahko samo podaljšaš.

Več o tem si lahko prebereš v Izpitnem redu UL in v Pravilniku o pravicah in obveznostih študentov Fakultete za upravo.

Lep dan!

Lucija in Maša
Nazaj na vrh
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012, 2012b 12:40  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22

Pozdravljena 1403094017!

Sprašuješ, ali lahko prijaviš diplomsko nalogo še v tem šolskem letu, še pred vpisom v absolventski staž.
V Pravilniku o diplomski nalogi za program Komerciala I, Poslovna informatika I in Turizem I je v 11. členu zapisano takole:

» Diplomsko nalogo lahko prijavi študent, ki je opravil vse obveznosti, predpisane s programom oziroma mu manjkata največ dva izpita. Kandidat vloži prošnjo za odobritev teme z dispozicijo diplomske naloge in s predlogom mentorja in/ali somentorja v referatu za študentske zadeve, tako, da predloži izpolnjen obrazec Prijava dispozicije diplomske naloge (DN-1)«.
V Pravilniku ni ničesar zapisano, kako je v primeru neopravljene prakse. Predlagam, da se o tem pozanimaš na sami fakulteti. V primeru, da lahko temo diplomske naloge prijaviš brez opravljene prakse, lahko to storiš že to študijsko leto.

Sklepam, da te v zvezi z veljavnostjo naslova diplomske naloge pravzaprav zanima v kolikšnem času moraš diplomo po prijavi teme dokončati. Če sem te razumela narobe, me popravi.

V primeru, da sem sklepala pravilno, je odgovor na tvoje vprašanje v 17. členu Pravilnika o diplomski nalogi za program Komerciala I, Poslovna informatika I in Turizem I, ki pravi takole:
»Komisija za študijske zadeve izda v roku 30 dni po prejemu študentove vloge za prijavo teme sklep o odobritvi teme diplomske naloge ter imenovanju mentorja ali/in somentorja. Sklep se posreduje kandidatu, ki mora diplomsko nalogo končati v šestih mesecih od datuma sklepa. Če naloge v tem
roku ne dokonča, mora zaprositi Komisijo za študijske zadeve za podaljšanje roka«.
Se pravi, da bi v tem primeru morala diplomsko delo končati v 6 mesecih po odobritvi naslova teme. Imaš pa tudi možnost podaljšanja.

Podatkov o tem, koliko bi plačala diplomo, če bi naslov prijavila letošnje šolsko leto, diplomsko delo pa bi zagovarjala naslednje šolsko leto, nisem zasledila nikjer.
Predlagam da se kljub vsemu za te podatke obrneš na vaš referat.

Če te zanima še kaj, pa nas kar vprašaj,

Lucija in Maša
Nazaj na vrh
bucibu
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012, 2012b 23:39  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Maj 2011 22:01

Pozdravljeni.

V zadnjem času se v javnosti nekaj govori o ukinitvi abs.staža po 1.bolonjski stopnji.
Zanima me, če bo to sprejeto, ali bo to veljalo že v prihodnjem šolskem letu (2012/2013)? Namreč fino bi bilo čim prej vedeti, ali bomo oktobra lahko vpisali absolventski staž?
Ali se dejansko lahko zgodi, da nas recimo septembra obvestijo o tem, da abs.staža pač ne moremo vpisati?

Hvala in lp.
Nazaj na vrh
AljažG
PrispevekObjavljeno: Sre Apr 25, 2012, 2012b 14:12  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13

Pozdravljena bucibu.

Država v teh časih resno "stiska" in to na področjih kjer bi bilo mogoče bolje "ne šparat".

Žal pa nimamo o ukinitvi absolventskega staža po prvi bolonjski stopnji nobenih podatkov.

Situacija pa ni prav nič sijoča.

Lahko si prebereš ta članek, prve inforamcije pa niso prav vzpodbudne. Sad

Celo slovenske Univerze nimajo o tem točnih podatkov in bodo zahtevale:

Citiram:
Univerze bodo zahtevale od ministrstva takojšnjo dostavo točnih podatkov o letošnjem financiranju univerz, prav tako je potrebno popraviti podatke in analize javno objavljene na spletnih straneh ministrstva. RKRS podpira pismo rektorja UL, ki ga je ta posredoval predsedniku Vlade, h kateremu se priključujejo vsi rektorji in predlagajo, da se organizira v čim krajšem času sestanek med rektorji univerz in predsednikom Vlade RS. Univerze bodo zbrale skupne podatke o ključnih dejstvih za financiranje univerz, podatke o pričakovanih kratkoročnih in dolgoročnih vlaganjih v visoko šolstvo in znanost ter podale podatke o dosedanjih velikih rezultatih slovenskega visokega šolstva in znanosti.

Celotno sporočilo si lahko prebereš tukaj.

Lahko pa si prebereš še Skupna izjava organov Univerze v Ljubljani na skupni seji dne 19.4.2012

Iz Skupne izjave:

Citiram:
Univerza v Ljubljani je zaskrbljena nad trenutnimi načrti in ukrepi države na področju visokega šolstva, znanosti in umetnosti... Le ta zahteva bistveno povečanje števila študijskih mest na drugi stopnji zaradi študentov, ki prvič zaključujejo prvo stopnjo in želijo nadaljevati študij na drugi stopnji. Prekinitev transformacije v tej fazi bi bila v resnici najdražja ter do študijskega procesa in študentov nekorektna možnost, prav tako pa je ni mogoče kakovostno dokončati z obstoječimi sredstvi, s predvidenimi zmanjšanimi sredstvi pa je to popolnoma nemogoče. Odgovornost za zagotavljanje teh sredstev je na strani Republike Slovenije, odgovornost Univerze v Ljubljani pa je, da to transformacijo zaključi do vseh deležnikov korektno in racionalno.

Nimamo druge možnosti, kot da čakamo na odločitev oz. uveljavitev tistega, kar bodo pač uveljavili in lahko le upamo na najboljši razplet za študente.

Lep pozdrav,

Aljaž
Nazaj na vrh
rokec9
PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2012, 2012b 7:58  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Maj 2012 7:52

Zanima me, kako je z absolventskim stažem na EF.
Po letošnjem letu namreč bom verjetno vpisal absolventski staž in me zanima ali je res to, da takoj ko opraviš zadnji izpit, ki ga še imaš izgubiš status, čeprav naj bi status veljal do 30.9.? A so mogoče kakšni posebni pogoji, za vpis absolventskega staža na EF?
A so mogoče kakšne nove informacije o ukinitvi absolventskega staža?

Zahvaljujem se vam za odgovore.

LP, Rok
Nazaj na vrh
AljažG
PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012, 2012b 10:19  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13

Pozdravljen Rok.

Ko opraviš zadnji izpit ne izgubiš statusa študenta. Le tega izgubiš šele, ko diplomiraš in v drugih z zakonom določenih primerih.

Zakon o visokem šolstvu (ZViS-UPB2) določa:

Citiram:
70. člen

(prenehanje statusa študenta)

Status študenta preneha, če študent:

– diplomira,

– ne diplomira v dvanajstih mesecih po zaključku zadnjega semestra,

– se izpiše,

– se med študijem ne vpiše v naslednji letnik oziroma semester,

– je bil izključen,

– dokonča podiplomski študij,

– ne dokonča podiplomskega študija v ustreznem, s statutom predpisanem roku.

V primerih iz druge, četrte in sedme alinee prejšnjega odstavka se študentu iz upravičenih razlogov status študenta lahko tudi podaljša, vendar največ za eno leto.

Študentke matere, ki v času študija rodijo, imajo pravico do podaljšanja študentskega statusa za eno leto za vsakega živo rojenega otroka.

Arrow V svetovalnici nimamo informacij, da bi na Ekonomski fakulteti pričeli veljati kakšni posebni pogoji za vpis absolventskega staža. O tem se sicer lahko pozanimaš v referatu EF.

Arrow Tudi o ukinitvi absolventskega staža nimamo še točnih podatkov. Najverjetneje pa to ne bo veljalo za študente, ki bodo absolventski staž vpisali letos, saj bi se s tem grobo poseglo v že pridobljene pravice.

Če bi imel še kakšno vprašanje pa kar vprašaj.

Lep pozdrav,

Aljaž
Nazaj na vrh
rokec9
PrispevekObjavljeno: Ned Maj 20, 2012, 2012b 10:35  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Maj 2012 7:52

Aljaž hvala za info.

Edino kar mi ni jasno je to, kar je v rdeči barvi napisano.
Torej status izgubiš, ko "diplomiraš" oz. "ne diplomira v dvanajstih mesecih po zaključku zadnjega semestra".

Problem tu je, da na EF ni več tiste standardne diplome. Ko se vpišeš v tretji letnik lahko ali delaš diplomsko nalogo, ali pa imaš dva dodatna izpita namesto diplome in ko narediš vse izpite si faks zaključil (dodiplomski program). Zato me je zanimalo, ali imate kako info, ali se res izgubi status, ko opraviš vse izpite.

Pa še nekaj, kar se ne tiče absolventa, pa da ne odpiram nove teme.
A je res to, da če bi jaz po končanem dodiplomskem študiju na EF vpisal še en drugi faks (npr. FMF ali pa kaj drugega), isto dodiplomski študij, bi moral ta drugi faks plačati? A to drži? Skrbi me, da bodo uvedli šolnino za podiplomski študij.

Hvala za odgovore.

LP, Rok
Nazaj na vrh
TanjaK
PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2012, 2012b 10:14  Odgovori s citatom
socialno svetovanje

Pridružen/-a: Čet Mar 2011 19:27

Zdravo Rok!

Arrow Status študenta izgubiš z dnem, ko ti fakulteta izda potrdilo o diplomiranju. Torej, če to potrdilo pridobiš med študijskim letom, ostaneš brez statusa že takrat, sicer pa ob izteku zadnjega semestra (še se ne vpišeš v absolventski staž ali na podiplomski študij) ali ob izteku absolventskega staža.

Arrow Ko končaš sedanji dodiplomski študij, imaš možnost, da se vpišeš na nov dodiplomski študij in sicer na mesta, predvidena za študij diplomantov.
Študij diplomantov je zaenkrat še brezplačen in predstavlja izjemo od pravila, da država študentu financira le en študij za dosego posamezne stopnje izobrazbe.

Vpisna mesta za študij diplomantov so v Razpisu za vpis določena posebej, ločeno od mest, namenjenih vpisu maturantov. Teh mest je tudi zelo malo, zanje pa diplomanti tekmujejo še z vzporednimi študenti.

Rok za oddajo prijave na študij diplomantov za prihodnje študijsko leto bo potekal med 1. in 17. septembrom 2012; prijavi, ki jo kandidat pošlje direktno na izbrano šolo, pa je potrebno priložiti še potrdilo o diplomiranju in potrdilo o opravljenih študijskih obveznostih.

Arrow Podobno kot študij diplomantov je tudi drugostopenjski bolonjski (podiplomski) študij za študente, ki še niso dosegli 7. stopnje izobrazbe brezplačen.

Prijeten dan ti želim, če imaš pa še kakšna vprašanja, nam pa ponovno piši Smile

Tanja
Nazaj na vrh
sonchek
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 22, 2012, 2012b 15:03  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Maj 2012 14:52

Pozdravljeni!

Sem študentka 3 letnika na Zdravstveni fakulteti, po novem bolonjskem programu, pa bi lepo prosila za informacije glede vpisa v absolventski staž. Predvsem me zanima, kdaj se vloži vloga oz. kdaj poteka sam vpis za absolventski staž, in ali je to enako kot si se vpisoval v naslednji letnik z polo za vpis?

Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
simont
PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012, 2012b 12:29  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Čet Feb 2011 21:11

Zdravo sonchek!

Za vstop v absolventski staž sta pomembna Zakon o visokem šolstvu in statut univerze na kateri študiraš. Odgovor temelji na predpostavki da študiraš na Univerzi v Ljubljani. V primeru, da temu ni tako nas opozori na napačno predpostavko.

Od 9.7.2009 imaš na podlagi 158 člena statuta Univerze v Ljubljani pravico koristiti absolventski staž po vsaki izmed treh stopenj bolonjskega študija. V absolventski staž se vpišeš po končanem zadnjem semestru študija na določeni stopnji.

Praktično je torej rok za vpis verjetno v septembru. Mnoge fakultete imajo pripravljene obrazce za vpis v absolventski staž, pri nekaterih pa je treba napisati prošnjo samostojno.

Bolj natančnega odgovora ti v svetovalnici žal ne moremo posredovati, fakultete imajo namreč različno urejene roke in pogoje ter način vpisa, v svetovalnici pa ne poznamo ureditev za posamezne fakultete.

Svetujemo ti torej, da se obrneš na referat svoje fakultete oziroma svojega študijskega programa. Nekatere informacije pa lahko pridobiš tudi na Univerzi v Ljubljani. (Univerzitetna služba za prvo in drugo stopnjo.)

Želimo ti veliko sreče pri dokončanju študija.

Za študentsko svetovalnico Luka.
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
inna
PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012, 2012b 12:49  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Maj 2012 12:45

Pozdravljeni,
sem študentka 4.letnika pedagoške fakultete in naj bi bila naslednje leto absolventka, vendar bi se rada v naslednjem študijskem letu 2012/2013 izredno vpisala na dodiplomski študij na pravni fakulteti. Zanima me torej, če moram sedaj opraviti vse izpite na pedagoški fakulteti, ker najbrž ne bom absolvenka, če se vpišem v 1.letnik pravne fakultete. Kako pa je potem z mojo diplomo na pedagoški fakulteti? Do kdaj moram diplomirati?

Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem,
lep pozdrav
Nazaj na vrh
Jerca
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012, 2012b 8:50  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Dec 2011 9:17

Živjo inna!

Lepo je videti takšno željo po znanju in pridobivanju izobrazbe Smile

Sedaj si vpisana v četrti letnik Pedagoške fakultete, naslednje leto boš absolventka. Rada pa bi se vpisala izredno na dodiplomski študij na Pravno fakulteto.

Študent ne more biti hkrati vpisan na dva visokošolska zavoda, razen v primeru vzporednega študija. Ta zate ne pride v poštev, saj ne izpolnjuješ enega izmed pogojev.

Dva pogoja za vpis na vzporedni študij sta:

Arrow opravljeni pogoji za napredovanje v višji letnik,
Arrow izpolnjevanje pogojev za vpis v drug študijski program.

Ker si letos zadnji letnik, ne moreš napredovati v višji letnik – absolventski staž se namreč ne obravnava kot višji letnik.

Tako se v času absolventa ne moreš vpisati na dodiplomski študij na Pravni fakulteti.

Exclamation Lahko pa se vpišeš kot diplomatka. Študij diplomantov je ti. zaporedni študij, ko se po diplomi na eni fakulteti vpišeš na drugo kot diplomantka.

Za prijavo moraš poslati izpolnjen obrazec Prijava za vpis v študijskem letu 20XX/20XX za vzporedni študij, za diplomante oziroma za nadaljevanje študija po merilih za prehode (obrazec DZS 1,71/4). Obrazec pošlješ fakulteti, akademiji ali visoki strokovni šoli.

Če bi želela študirati naprej že v študijskem letu 2012/2013, moraš poslati obrazec od 1. do 17. septembra 2012 . Prijavi priložiš diplomo in potrdilo o opravljenih izpitih. To pomeni, da bi morala na Pedagoški fakulteti diplomirati do septembra, da bi se lahko prijavila na študij diplomantov.

Študij diplomantov je lahko izredni ali redni. Kot si boš lahko prebrala v Razpisu, je Pravna fakulteta razpisala za študij diplomantov 10 mest za redni in 10 mest za izredni študij. Mesta najdeš pod rubriko: Vpisna mesta za vzporedni študij in študij diplomantov na Univerzi v Ljubljani.

Študent se lahko vpiše na študij diplomantov ne glede na to, če je ponavljal, se prepisal ali zamenjal smer/program študija po merilih za prehode ali, če je v času prvega dodiplomskega študija kdajkoli »pavziral«.

Pomembno: Diplomanti se lahko prijavljajo na redni študij samo na mesta za diplomante.

Več o študiju diplomantov si lahko prebereš na naši spletni strani.

Če te še kaj zanima, nam piši Smile

Lep dan

Jerca
Nazaj na vrh
inna
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012, 2012b 9:54  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Maj 2012 12:45

Najprej najlepša hvala za odgovor, torej ker mi diplome do sept ne bo uspelo napisati sem lahko absolventka naslednje študijsko leto, diplomiram in se nato kot diplomantka vpišem na pravno fakulteto (2013/2014)?
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Dodiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: