Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Porodniška in ponovni vpis |
|
Objavljeno:
Pon Maj 07, 2012, 2012b 9:49
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Maj 2012 9:36
|
|
Pozdravljeni, verjetno je bilo to vprašanje že kdaj zastavljeno, ampak jaz še nisem našla odgovora.
V letu 2010/2011 sem bila vpisana redno v drugi letnik višješolskega študija. V istem študijskem obdobju sem zanosila in rodila v aprilu 2011 (torej sredi študijskega leta). Seveda mi zaradi materinstva ni uspelo opraviti vseh študijskih obveznosti do septembra zato sem zaprosila za ponovni vpis za študijsko leto 2011/2012 in dobila odobreno. V tem študijskem letu sem bila vse do aprila 2012 na porodniški in nisem imela ne varstva in ne vrtca za otroka (je namreč šele zdaj star leto in mesec), opravila sem nekaj izpitov in nekaj jih še bom, vendar pa mi je ostalo kar nekaj obveznosti kjer je bila obvezna prisotnost. Zanima me imam pravico ponavljati letnik, kljub temu da sem že izkoristila ponovni vpis. Na tej fakulteti še nikdar nisem ponavljala. Ali je ponovni vpis in ponavljanje isto?
Hvala za odgovor!
I. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Maj 09, 2012, 2012b 11:49
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Okt 2009 22:17
|
|
Pozdravljena!
Študent lahko poleg prvega vpisa na študij bodisi enkrat zamenja študijski program, čemur pravimo prepis, bodisi ponavlja poljubni letnik študija, čemur pravimo ponavljanje. Tej pravici pravimo pogovorno tudi »bonus«. Vsak študent ima torej možnost do bodisi dveh rednih vpisov v prvi letnik ali pa enega rednega vpisa v prvi letnik in enega ponavljanja.
Ker si že izkoristila ponovni vpis, potem žal ne moreš več ponavljati. Saj si ˝bonus˝ že izkoristila.
Nisi nič napisala katero višjo šolo obiskuješ, zato ti svetujem, da v referatu povprašaš, če imaš kot mamica študentka še kakšno možnost za podaljšanje študija.
Če imaš še kakšno vprašanje nam ponovno piši
Lep dan,
Maša |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Maj 09, 2012, 2012b 13:57
|
|
|
|
|
| Hm... Torej, če bi zdaj ponovno rodila, potem ne bi imela pravice do ponovnega vpisa?A ni za vsakega živorojenega otroka pravica za eno leto podaljšanja statusa?Jaz sem razumela, da kot starš študent imaš dodaten bonus. To da imajo vsi študenti možnost dveh vpisov ali en vpis in ponavljanje vem. Ampak, ali starševstvo ne prinese dodatnega bonusa.? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Maj 09, 2012, 2012b 13:58
|
|
|
|
|
Pa hvala za odgovor in lep pozdrav!
I.  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Maj 22, 2012, 2012b 14:47
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Okt 2009 22:17
|
|
Živjo!
Zapisala si, da si vpisana na višjo šolo. Zakon o višjem strokovnem izobraževanju žal ne določa nobenih ugodnosti za mamice študentke.
Zakon o visokem šolstvu (velja za: univerze, fakultete, umetniške akademije in visoke strokovne šole) pa omogoča mamicam študentkam možnost dodatnega študijskega leta.
To določa v 70. členu:
| Citiram: |
| Študentke matere, ki v času študija rodijo, imajo pravico do podaljšanja študentskega statusa za eno leto za vsakega živo rojenega otroka. |
Upam, da je stvar sedaj malo bolj jasna. Če te zanima še kaj, nam ponovno piši
Lep dan še naprej,
Maša |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|