Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Bivanje v ŠD |
|
Objavljeno:
Čet Maj 31, 2012, 2012b 12:40
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Maj 2012 11:48
|
|
V letošnjem študijskem letu (2011/12) sem brucka in stanujem pri zasebniku s subvencijo. Odločila sem se, da se v naslednjem študijskem letu prepišem v 1.letnik na drugo fakulteto. Z 31.5. sem prekinila pogodbo za bivanje.
Za študijsko leto 2012/13 bom oddala prošnjo za bivanje v ŠD, zanima pa me naslednje:
- Se vpis na drugo fakulteto res šteje kot ponavljanje in se mi zato pri izračunu točk (uspeh) za sprejem v ŠD šteje samo 60 točk? Po prvotnem izračunu sem jih imela 180.
- V kolikšni meri drži dinamika vselitev? Če bom imela cca 340 točk, se lahko vselim v ŠD glede na letošnji seznam šele od 1.1. do 31.3.?
- Če zaprosim za bivanje v tihem domu z apartmaji, se čakanje najbrž še podaljša?
Hvala za odgovore, LP! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Maj 31, 2012, 2012b 14:28
|
|
|
pravno svetovanje
Pridružen/-a: Sob Nov 2011 0:08
|
|
Pozdravljena ivanjščica!
Najprej te prosim, da mi poveš, kaj misliš s tem, da si prekinila pogodbo o bivanju?
Imaš v mislih najemno pogodbo, ki jo imaš sklenjeno z lastnikom stanovanja ali pogodbo o subvencioniranem bivanju, ki si jo podpisala skupaj z lastnikom stanovanja in študentskimi domovi (pogodba o subvenciji)?
V primeru, da si prekinila pogodbo o subvenciji moraš avgusta vložiti prošnjo za pridobitev subvencije (kot da prosiš zanjo prvič). V primeru, da nisi prekinila subvencije pri zasebniku, lahko avgusta vložiš prošnjo za podaljšanje subvencije ter subvencijo pri zasebniku zamenjaš za subvencijo za bivanje v študentskem domu.
Subvencija pri zasebniku in subvencionirano bivanje v študentskem domu sta načeloma enaka zadeva, le da se izvaja različno. Za dodeljevanje obeh skrbijo študentski domovi.
Spodnji odgovori so sestavljeni pod predpostavko, da si prekinila pogodbo o subvencioniranem bivanju!
1. Pravilnik o subvencioniranem bivanju v 13. členu določa pogoje za pridobitev subvencioniranega bivanja za študenta, ki prvič zaprosi za subvencijo.
Se pravi v primeru da si prekinila pogodbo o subvencioniranem bivanju pri zasebniku, moraš vložiti prošnjo za pridobitev subvencije, kot da prosiš zanjo prvič.
| Citiram: |
/.../
Ne glede na povprečno oceno dobi študent, ki ponavlja letnik ali zamenja študijski program ali smer zaradi neizpolnitve obveznosti v prejšnji smeri ali študijskem programu, 60 točk. |
Pravilno si ugotovila. Zaradi prepisa na drugo fakulteto ti pripada le 60 točk.
2. Težko je predvideti, kdaj se bo lahko študent vselil v študentski dom. Povsem je odvisno od števila točk, ki si jih prejeli še ostali prosilci ter od tega koliko je prosilcev, ki imajo večje število točk kot ti.
Za morebitno bolj natančno oceno, ti svetujem da pokličeš v sprejemno pisarno študentskih domov. Kontakt lahko najdeš na njihovi spletni strani.
3. Za bivanje v tihem domu se vodijo prednostne liste, ki delujejo po principu eden se izseli, nato se vseli tisti, ki je prvi na prednosti listi. Težko je napovedati, kdaj bi se lahko vselila v tihi dom. Znova je odvisno od števila študentov, ki so zaprosili za bivanje v tihem domu pred tabo.
Da se uvrstiš na prednostno listo, moraš vložiti prošnjo. Prošnjo lahko vložiš takoj, ko boš pridobila pozitivno odločbo o subvencioniranem bivanju v študentskem domu. Bolj natančne podatke o tem, kako dolge so čakalne dobe, se obrni na sprejemno pisarno v študentskih domovih.
V primeru da te še kaj zanima, se lahko vedno obrneš na nas.
Lep dan
Lidija |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 01, 2012, 2012b 7:55
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Maj 2012 11:48
|
|
Pozdravljena, Lidija!
Hvala za odgovore!
Glede pogodbe sem se res malo dvoumno izrazila. Prekinila sem pogodbo o subvenciji.
In kako se potem upošteva pravica do subvencioniranega bivanja? Glede na to, da sem subvencijo koristila že letos in bom naslednje leto ponovno v 1.letniku, to pomeni, da v zadnjem letniku ne bom imela več te pravice?
Če bom naslednje študijsko leto bivala pri zasebniku brez subvencije dokler ne bom sprejeta v ŠD, se ta vmesni čas prav tako šteje v subvencionirano dobo? Po neki logiki pač sklepam, da ima študent po bolonjskem sistemu pravico do petih let subvencioniranega bivanja. Ali se motim?
Se opravičujem, ker sem malo zakomplicirala...
Hvala, lep dan! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Jun 06, 2012, 2012b 10:21
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
|
|
Ivanjščica, živijo!
Zanima te, kako dolgo boš lahko bivala v študentskem domu, glede na to, da se želiš letos prepisati na drug študijski program.
Poglejva najprej, kako je s subvencioniranim bivanjem sedaj po novem, »bolonjskem sistemu«
1. Subvencija za bivanje v študentskem domu se dodeljuje za čas trajanja enega študijskega programa na prvi stopnji, enega na drugi stopnji in enega na tretji stopnji.
2. Subvencionirano bivanje ni več možno v absolventskem stažu in v času podaljšanega absolventskega staža.
Poglejva na primeru:
Če tvoj študijski program na 1. bolonjski stopnji traja 3 leta, to pomeni, da imaš pravico do subvencioniranega bivanja 3 študijska leta.
Nato imaš 2 možnosti:
1. Če potem vpišeš absolventski staž, v tem letu nisi upravičena do subvencioniranega bivanja (razen v primeru težkih socialnih ali zdravstvenih težav). Z vpisom na 2. Bolonjsko stopnjo lahko potem zopet kandidiraš za sprejem.
2. Če na 1. bolonjski stopnji ne koristiš absolventskega staža in se po končanem 3. letniku 1. bolonjske stopnje vpišeš direktno v 1. letnik 2. bolonjske stopnje, pa lahko bivanje v študentu/subvencijo pri zasebniku normalno podaljšaš.
Naj te opozorim, da zgoraj navedene možnosti o trajanju veljajo za študenta, ki postane upravičen do subvencije v 1. letniku študija. Subvencioniranje bivanja pa se sorazmerno skrajša, če subvencijo pridobiš kasneje. Skrajša se glede na to, kateri letnik študent obiskuješ, ko ti je subvencija prvič podeljena. (Primer: če ti je subvencija prvič podeljena v drugem letniku nimaš pravice za nadaljnja 3 leta, temveč 3–1 = 2leti).
Kako pa stvar poteka v tvojem primeru?
Glede na to, da se boš prepisala, eno leto subvencioniranega bivanja pa si že izkoristila, ti v primeru, da tvoj nov študijski program traja 3 leta, pripada le še 2 leti subvencioniranega bivanja na 1. bolonjski stopnji.
V subvencionirano dobo se šteje študijsko leto, v katerem si bila sprejeta v študentski dom (tudi če ga nisi dobila oktobra ampak morda šele marca).
Zato ti predlagam, da dokler živiš pri zasebniku in čakaš na sprejem v študentski dom, koristiš subvencijo za bivanje pri zasebniku.
Upam, da sem ti z odgovorom pomagala.
Če te zanima pa še kaj, pa nam zopet piši.
Lucija |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|