Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Prepis znotraj UNI, UNI-višješolske |
|
Objavljeno:
Ned Feb 27, 2011, 2011b 15:21
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Feb 2011 15:07
|
|
Pozdravljeni!
Trenutno sem vpisana na fakulteto znotraj univerze v ljubljani. Ker mi program ni preveč všeč, bi se rada prepisala.
Zanimajo me trije različni primeri prepisa in posledice ter možnosti le teh:
1.) Zanima me, če lahko pošljem na drugo fakulteto (znotraj univerze v ljubljani) prijavo za vpis. Kaj se zgodi, če se nato odločim, da ostanem na tem programu, kot sem sedaj, in se ne grem vpisati na drugo fakulteto , kamor bi poslala prijavnico? Ali se poslana prijavnica smatra že kot prepis, ne glede nato, da se na novo fakulteto ne grem vpisat? Ali mi (v opciji ne vpisa) še vedno ostane pravica še enega rednega vpisa (v prihodnosti) znortaj UNI LJ ?
2.) Zanima pa me še, če imata univerzitetni in višješolski program med seboj kakšno povezavo? Ali prepis iz UNI LJ na višješolsko strokovno šolo tudi pomeni, da zapraviš možnost za dva redna vpisa na UNI LJ?
3.) V primeru, da letnik na neki fakulteti znotraj UNI LJ ponavljaš oziroma pavziraš, nimaš več pravice do rednega prepisa, ampak se lahko prepišaš samo na izredni študij. (če so moje informacije pravilne)
Ali se v tem primeru lahko vpišeš na višješolsko strokovno šolo ( redno ), ali tudi to ni mogoče?
Hvala za odgovore in lep pozdrav  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Feb 28, 2011, 2011b 17:31
|
|
|
nekoč svetovalec , danes ... :)
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 14:08
|
|
Pozdravljena,
Če še nisi izkoristila bonusa (prepis, ponavljanje) imaš odprte še vse možnosti. Za bonus ni pomembno ali se vpisuješ na UL ali UM itd.
1. Ko pošlješ prijavo za vpis, še ne pomeni da si se prepisala. Prepis se šteje šele tedaj, ko se iz prvotnega študijskega programa izpišeš in se ponovno vpišeš v drug študijski program.
Tako, da če pošleš prijavo in se naknadno ne izpišeš in ponovno vpišeš ne porabiš bonusa in lahko normalno nadaljuješ v študijskem programu, katerega obiskuješ.
2. Ločena sta samo Višješolski in Visokošolski študij. Tako, da če si vpisana v UNI program in se prepišeš v VSŠ porabiš bonus, ker sta oba študijska programa Visokošolska.
Če si pa porabila bonus na Visokošolskem študiju, imaš še vedno možnost Višješolskega izobraževanja, kot tudi še en bonus na teh programih.
3. Če pavziraš se ne šteje, da si porabila bonus. Tako, da če samo pavziraš in opraviš vse študijske obveznosti tistega letnika in nisi v prejšnjih študijskih letih porabila bonusa, se lahko še vedno prepišeš v redni študijski program.
Če boš imela še kakšno vprašanje nam ponovno piši in ti bomo z veselju odgovorili.
Lep pozdrav,
Nejc |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Feb 28, 2011, 2011b 20:34
|
|
|
|
|
hvala za odgovor
Zmedla me je kratica VSŠ v točki 2, zato bi navedla svoj konkreten primer :
Vpisana sem na UNI-LJ (Naravoslovnotehniška fakulteta). Ker mi smer ni všeč, bi se rada prepisala na Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu.
Zanima me, če se po končani Višji strokovni šoli lahko redno vpišem še naprej na kakšnen univerzitetni program (naravoslovnotehniško ali katero drugo fakulteto), ali tega bonusa ne bom imela več?
Hvala  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Mar 01, 2011, 2011b 10:22
|
|
|
nekoč svetovalec , danes ... :)
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 14:08
|
|
Pozdravljena,
Sedaj si prvič vpisana na Visokošolski študijski program in bi se rada vpisala na Višješolski študijski program in imaš v vsakem od teh programov pravico do dveh rednih vpisov ponavljanja itd. (bonus).
V tvojem primeru to pomeni, da če boš prekinila študij na viskošolskem zavodu in pričela študirati v višješolskem zavodu, tam tudi končala študij, boš v tem primeru še vedno imela eno možnost rednega vpisa (bonus) na visokošolskih zavodih (npr. univerzitetni program).
Lep pozdrav,
Nejc |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Mar 01, 2011, 2011b 10:34
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53
|
|
Zdravo Nusii!
S kraticami se človek hitro zmede, a ne?
Visokošolski in Višješolski sistem sta ločena. Torej v tvojem primeru gre za Višjo strokovno šolo, ki je torej ločena od Univerzitetnega programa.
Torej v tvojem primeru - Vpisana si na UNI, lahko se hkrati vpišeš še na Višjo šolo in se ne izpišeš iz Naravoslovnotehniške fakultete, kar pomeni tudi, da ne boš porabila nobenega bonusa dokler se ponovno ne vpišeš v 1. letnik. Če letos narediš pogoje za 2. letnik, se ne vpišeš v 2. letnik, ampak pravzaprav 'pavziraš', potem lahko tudi čez čas nadaljujejš ta študij, vendar pazi
157. člen STATUTA Univerze v Ljubljani
| Citiram: |
Če sta minili več kot dve leti, odkar je študent prekinil študij, mora za nadaljevanje študija vložiti prošnjo na komisijo za študijske zadeve članice ali drug organ, določen s pravili članice.
Če se je v času prekinitve študija spremenil študijski program, določi organ iz prejšnjega odstavka študentu diferencialne izpite ali druge dodatne obveznosti kot pogoj za nadaljevanje študija.
Če je zaradi napredka stroke v času daljše prekinitve študija postalo znanje, ki se je zahtevalo na posameznem izpitu pred prekinitvijo študija, neustrezno, lahko organ iz prejšnjega odstavka članice poleg določitve diferencialnih obveznosti odloči, da mora študent ponovno opraviti posamezne izpite ali druge obveznosti, ki jih je pred prekinitvijo študija že opravil. |
Torej se lahko mirno vpišeš v Višjo strokovno šolo in ostajaš kot 'pavzerka' na UNI programu.
LP Maša  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Mar 01, 2011, 2011b 11:03
|
|
|
|
|
Zdaj mi je pa vse jasno
Najlepša hvala za odgovor  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 01, 2012, 2012b 5:54
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Mar 2010 13:51
|
|
Bom kar tu postavila vprašanje.
Prijateljica je bila prejšnje šolsko leto vpisana na Visoko šolo za dizajn, ki spada (po njeni besedah, nisem šla preverjat) pod Primorsko univerzo. Ni naredila letnika in se to šolsko leto prepisala na fakulteto univerze v Ljubljani. Pravi, da lahko pade letnik in izkoristi bonus (se naslednje šolsko leto ponovno vpiše v 1. letnik), ker je vpisana na UL in lahko znotraj vsake univerze koristiš ta bonus (bonusi med prehodi med univerzami pa se ne seštevajo). Upam, da sem razumljivo napisala.
Mislim, da sem že zgoraj dobila svoj odgovor:
2. Ločena sta samo Višješolski in Visokošolski študij. Tako, da če si vpisana v UNI program in se prepišeš v VSŠ porabiš bonus, ker sta oba študijska programa Visokošolska.
Če si pa porabila bonus na Visokošolskem študiju, imaš še vedno možnost Višješolskega izobraževanja, kot tudi še en bonus na teh programih.
Sem prav razumela? Zanima pa me, če obstaja to napisano še kej črno na belem, da ji pokažem, ker mi drugače ne bo verjela. Piše kje kaj med prehodi med univerzami?
LP |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 01, 2012, 2012b 9:42
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13
|
|
Pozdravljena Lalaloves!
Če prav razumem, tvoja kolegica misli, da Visoka šola za dizajn ne spada v sklop visokošolskega izobraževanja in misli, da s prepisom iz Primorske univerze na Univerzo v Ljubljano ni izkoristila bonusa.
Žal temu ni tako, zato kolegico obvesti, da je s prepisom izkoristila bonus dveh rednih vpisov in zato nima več možnosti ponavljati letnik.
Svetujem pa, da se še sama pozanima na referatu svoje fakultete kako je v takšni situaciji.
Zakonska podlaga za to pa je v 66. členu Zakon o visokem šolstvu (uradno prečiščeno besedilo) (ZViS-UPB7):
(pravice in dolžnosti študentov)
Študenti imajo pravico do vpisa in izobraževanja pod enakimi, z zakonom, statutom in študijskim programom določenimi pogoji. Pri tem:
– se ob rednem napredovanju izobražujejo in dokončajo študij pod pogoji, ki so veljali ob vpisu,
– lahko enkrat v času študija ponavljajo letnik ali spremenijo študijski program ali smer zaradi neizpolnitve obveznosti v prejšnji smeri ali študijskem programu,
|
Zakon velja za vse enako in je nadrejen vsem pravilnikom itd. tako da velja določba, da se študent v času študija lahko enkrat prepiše ali pa ponavlja ne glede na kakšni univerzi ali fakulteti je bil prvič vpisan.
Prehodi med univerzami pa so urejeni v Statutih posameznih Univerz. Splošno pravico prehoda med programi določa sicer Zakon.
Statut UL tako o prehodu med univerzami določa:
Prehajanje med univerzami
188. člen
Za prehod med univerzami se šteje prenehanje študentovega izobraževanja na univerzi, na kateri je vpisan, in nadaljevanje izobraževanja na Univerzi v Ljubljani.
Za prehod med univerzami se ne šteje vpis v začetni letnik Univerze v Ljubljani, čeprav se študentu priznajo posamezne obveznosti, ki jih je opravil na univerzi, na kateri je vpisan. V tem primeru mora kandidat izpolnjevati pogoje za vpis v začetni letnik v skladu z zakonom in študijskim programom.
189. člen
Kandidat, ki prehaja na Univerzo v Ljubljani, mora za prehod izpolnjevati pogoje za vpis v višji letnik po študijskem programu univerze, na kateri je vpisan.
Senat članice, na kateri želi kandidat nadaljevati študij, določi kandidatu morebitne diferencialne izpite in druge obveznosti za vpis ter letnik, v katerega se sme vpisati |
To pa velja samo za prehajanje iz drugih univerz na Univerzo v Ljubljani.
Prehode med univerzami na druge univerze urejajo drugi statuti. Npr. tudi Statut Univerze v Mariboru (118. čl.).
Če bi bilo še kakšno vprašanje, pa kar pogumno
Lep pozdrav,
Aljaž |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 01, 2012, 2012b 10:39
|
|
|
|
|
Ja. Torej visoka šola za dizajn spada pod Primorsko univerzo:
http://www.vsd.si/
Zdaj ne razumem: VŠD je visoka šola, torej ima prijateljica bonus že izkoristen, po drugi strani pa spada VŠD pod Primorsko univerzo - zmedel me je zdaj zadnji del vašega prispevka, prehodi med univerzami. Lahko prehajaš med univerzami, bonus pa je vseeno izkoriščen? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 01, 2012, 2012b 13:27
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13
|
|
Pozdravljena!
Visoka šola za dizajn v Ljubljani je samostojni visokošolski zavod in pridružena članica Univerze na Primorskem.
Kljub vsemu gre za visokošolsko izobraževanje.
Visokošolski zavodi so univerze, fakultete, umetniške akademije in visoke strokovne šole.
Statusna vprašanja visokošolskih zavodov, pogoje za opravljanje visokošolske dejavnosti, opredeljuje javno službo v visokem šolstvu in način njenega financiranja ureja Zakon o visokem šolstvu (uradno prečiščeno besedilo) (ZViS-UPB7), ki velja tako za univerze, fakultete kot tudi za visoke strokovne šole.
Če je tvoja kolegica redno študirala najprej na VŠD in se nato prepisala na redni študij na Univerzi v Ljubljani je izkoristila t.i. bonus.
Pri prehodih moraš izpolnjevati določene pogoje (vpisni pogoji) in se vpisuješ v višji in ne v 1. letnik študijskega programa, tako da moraš opraviti obveznosti za vpis v višji letnik, če želiš prehajati na drugo fakulteto/univerzo... O prehodih tudi odloča senat oz. komisija članice univerze, ki lahko določi tudi opravljanje diferencialnih izpitov, tako da se lahko vglavnem prehaja med študijskimi programi tudi z izkoriščenim bonusom, vendar se je o tem prej dobro pozanimati na univerzi oz. fakulteti. Vendar so pa mesta za vpis po merilih za prehode omejena. Glej Razpis.
Lep pozdrav,
Aljaž
Aljaž |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 01, 2012, 2012b 18:55
|
|
|
|
|
Ok, zdaj mi je vse jasno. Hvala za izčrpen odgovor!  |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|