Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Napaka pri vpisnici? |
|
Objavljeno:
Sre Maj 30, 2012, 2012b 11:33
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Jan 2012 21:02
|
|
Pozdravljeni,
Ali je mozno, da se na vpisu pride do napake pri podatkih? Sicer sem dobil domov sporočilo (pismo) da preverimo...vendar z družino veliko potujemo (tudi za več mescev, sedaj nas ni bilo 2 mesca) v Ameriko, ker ima ati tam neke poslovne obveznosti - jaz pa opravljam šolske obveznosti privatno (dogovorjeno s šolo). Žal pisma nismo pravočasno opazili oz. niti nismo pričakovalo kaj, saj sem prvi otrok, ki gre študirat. Srednjo šolo pa ne obiskujem veliko, ker (kot sem omenil) smo se uspeli zmenit, da doma delam in prihajam samo izpite (kontrolke) pisat - tako da sem morda preslišal informacijo o pismih in preverjanju točnosti?
In sedaj vidim, da so mi zamešali 1. in 2. željo - namreč gre se za ENAK študijski program, vendar v mestih je razlika. LJ in MB. Na prvem imam MB, vendar sem prepričan, da sem dal prvo LJ, kajti prav tam želim tudi študirati.
Ali lahko tolerirajo to na vpisu?
Obstaja kakšna druga možnost, da uspem v prvi rok pridi v LJ in ne v MB?
Moja vpisnica trenutno tak izgleda:
1. Elektrotehnika MB
2. Elektrotehika LJ
Želel pa sem si obratno.
Prosim, če mi lahko kako uredite - prijatelji so mi svetovali to stran (in ta racun je tudi od prijatelja, ki mi pomaga), in zdaj bom doma (zaradi mature) in bi rad uredil zadevo. Lepo vas prosim, če obstaja kakšna možnost .. saj živim blizu LJ in je že nekako logično, da bi izbral študij sebi bližje.
Res vas prosim za pomoč, ker trenutno smo doma vsi zasrkbljeni, kako in kaj storiti, da popravimo napako.
LP |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Maj 30, 2012, 2012b 14:26
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53
|
|
Zdravo!
Vpisna služba pošilja prijavnice na dom ravno zaradi takih težav. Žal si jo ti spregledal, mesta v Ljubljani so zapolnjena, v Mariboru pa ne. Morda bo matura bistveno spremenila rezultate, saj je v Ljubljani vpisanih 24 več dijakov, kot je razpisanih mest. Še vedno obstaja verjetnost, da določen odstotek dijakov ne naredi mature in se sprostijo dodatna mesta.
V letošnjem letu se je spremenil razpis, zato imajo dijaki v drugem roku pravico do spremembe želja s prijavnice za prvi rok. Tako boš imel možnost, da se med 21. in 29. avgustom ponovno prijaviš na mesto na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, če bodo 21. avgusta še prosta mesta. Ta podazek boš našel na spletni strani Vpisne službe UNI Lj.
Druga možnost je, da v naslednjem šolskem letu opravljaš obveznosti na fakulteti v Mariboru, narediš letnik in z naslednjim šolskim letom narediš prehod iz Maribora v Ljubljano. Če letnika ne boš opravil v Mariboru, se lahko prepišeš v 1. letnik v Ljubljano s šolskim letom 2013/14.
Nekaj možnosti imaš, tako da ti v vsakem primeru lahko uspe s študijem v Ljubljani. Če ti ne bo uspelo se vpisat v letošnjem letu, se lahko vpišeš v naslednjem.
Veliko sreče,
Maša |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Maj 31, 2012, 2012b 18:16
|
|
|
|
|
Hvala Maša!
Kako pa je s tem drugim rokom? To se velja potem kot prepis? =/ Namreč kolega mi je povedal, da če se enkrat prepišeš, se ti ne sme zgodit, da bi ponavljal letnik.
Enako me zanima, ali je prehod enako kot prepis? Recimo, ce se je kdo ze enkrat prepisal, lahko opravi prehod?
in
Ali lahko ta oseba na 2. rok ponovno vpisuje mesta?
LP in hvala |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 01, 2012, 2012b 18:10
|
|
|
|
|
Sicer sem nasel podobno temo na tem forumu o Prehodu, vendar ni bila točno za isti problem.
Prosil bi res nekoga, če ve, ali se PREHOD šteje kot PREPIS? Ker v študentskem 'življenju' imamo na voljso samo 1 prepis... in če ga uporabis, ali lahko še uporabis PREHOD ? (Npr. Elektrotehnika MB -> Elektrotehnika LJ)
LP |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Jun 04, 2012, 2012b 9:51
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Dec 2011 9:17
|
|
Živjo!
Zanima te, kako je s prepisom in prehodom.
Zakon o visokem šolstvu daje vsakemu študentu pravico, da v času študija enkrat ponavlja in enkrat zamenja študijski program oz. se prepiše. Temu pravijo študenti "bonus".
Tvoj kolega je torej imel prav – če se enkrat prepišeš, ne moreš ponavljati letnika.
Pri prepisu se torej vpisuješ v 1. letnik na drugi fakulteti – sicer ti lahko priznajo določene obveznosti, vendar se vpišeš v 1. letnik in s tem izkoristiš bonus.
Prehod med programi pa pomeni prenehanje študentovega izobraževanja v študijskem programu, v katerega se je vpisal, ter nadaljevanje izobraževanja v novem študijskem programu, kjer se mu vse ali del obveznosti, ki jih je študent že opravil v prvem študijskem programu, priznajo kot opravljene obveznosti drugega študijskega programa (za razliko od "prepisa", kjer se vpiše v začetni letnik).
Dva splošna pogoja za prehod med programi sta:
gre za programa, katerih zaključka zagotavljata primerljive kompetence,
pri obveznih predmetih v drugem programu se lahko po kriterijih prizna vsaj polovica ECTS točk iz prvega programa.
Višješolski in visokošolski zavodi lahko določijo posebne pogoje, ki pa jih morajo javno objaviti.
V kolikor se študentu v postopku priznavanja prizna dovolj kreditnih točk, ki so pogoj za vpis v višji letnik javnoveljavnega študijskega programa (po količini in vsebini), se lahko vpiše v višji letnik.
O samem postopku prehoda si lahko prebereš na naši spletni strani.
Ker se vpisuješ v višji letnik, ti načeloma »bonus« ostane. Vendar pa je to odvisno od posamezne obravnave fakultete. Zgodilo se je že namreč, da študent ni mogel opraviti prehoda, če je v preteklosti že ponavljal ali se prepisal..
Glede na situacijo je najbolje, da počakaš na rezultate prvega prijavnega roka – če boš sprejet na fakulteto v Mariboru, se lahko še vedno prijaviš v drugem prijavnem roku na fakulteto v Ljubljani, če bodo še kakšna prosta mesta.
Če mest ne bi bilo, lahko na fakulteti v Mariboru opraviš vse obveznosti in nato opraviš prehod. Vendar ti svetujem, da se o samem prehodu pozanimaš na fakulteti v Ljubljani – torej predvsem o tem, ali boš s tem izgubil »bonus«.
Upam, da sem vse pojasnila. Če pa te še kaj zanima, nam piši
Lep dan
Jerca |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|