Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Prepis |
|
Objavljeno:
Pet Jun 08, 2012, 2012b 22:15
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Jun 2012 21:58
|
|
Pozdravljeni, imam nekaj vprašanj.Trenutno opravljam Ekonomsko fakulteto v Lj. (univerzitetni študij) in sem drugič vpisan v prvi letnik. Letos bi se pa rad prepisal na Višjo strokovno šolo za gostinstvo na Bledu. To pomeni sedaj sem že drugič v prvem letniku se lahko prepišem redno na Bled? Kako je če tudi letos nebi naredil letnika na EF?
-Zanimam me pa tudi če se je že kdo tako prepisal in katere izpite so mu na Bledu priznali?
Prosim za odgovore. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Jun 11, 2012, 2012b 9:52
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Nov 2011 9:13
|
|
Pozdravljen ticfric.
Brez panike Visokošolsko izobraževanje in višje strokovno izobraževanje sta dva ločena pojma /sistema.
Kljub temu, da si na EF že ponavljal in tako izkoristil t.i. "bonus", imaš še vedno možnost rednega vpisa in tudi prepisa oz. ponavljanja na višji strokovni šoli oz. študiju.
Prvi prijavni rok za vpis na višje strokovne šole je že potekel.
2. prijavni rok pa bo predvidom v začetku septembra. Potekal bo samo preko elektonske prijave na spletni strani Višješolska prijavne službe.
Več si lahko prebereš še v Razpisu.
Katere izpite iz EF bi ti priznali na Višji strokovni šoli za gostinstvo na Bledu pa bi bilo najbolje, da bi se pozanimal kar pri njih. Verjetno, da bi ti predmete povezane s poslovodstvom in ekonomiko oz. ekonomijo priznali.
Kar pa se izkoriščenega bonusa na EF tiče je ena od možnosti pavziranje.
Pavziranje je začasna prekinitev študija. V tem času nimaš statusa študenta, lahko pa opravljaš izpite, ki pa so plačljivi.
Če tudi letos nisi mogel opraviti vseh obveznosti za napredovanje v višji letnik iz opravičljivih razlogov, bi lahko izjemoma še enkrat ponavljal. Za to bi moral zaprositi fakulteto, vendar bi moral predložiti tudi ustrezna dokozaila (npr. dalj trajajoča bolezen zaradi katere nisi mogel opravljati študijskih obveznosti).
V referatu EF se pozanimaj o izjemnem oz. pogojnem napredovanju. Če ti manjka le eden ali dva izpita za napredovanje bi načeloma lahko zaprosil za izjemni/pogojni vpis v višji letnik.
Če imaš še kakšno vprašanje pa kar vprašaj.
LP
Aljaž |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Jun 11, 2012, 2012b 20:31
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Jun 2012 21:58
|
|
Najprej najlepša hvala za te odgovore. Imam pa še eno vprašanje in sicer kako pa je potem, ko bom diplomiral na VGS Bled ali grem lahko tukaj potem dokončati še ekonomijo(če bom imel to željo ) |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Jun 11, 2012, 2012b 20:43
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Jun 2012 20:37
|
|
Pzdravljeni,
imam en problem in rabimčimveč nasvetov. Namreč lani sem končala in diplomirala na višji šoli za medije (IAM) v Ljubljani...se pravi stopnja 6 skozi2. Nato sem se vpisala na FDV druž.infomratika in mi ta smer ne leži in me ne zanima. Zanima me kakši so vaši nasvet kam naj grem naprej če je možen kak podiplomec in kakšen. Razmišljam pabol v smeri mediji,grafično oblikovanje,medijska produkcija itd. Se pravi to kar sem prvičštudirala. Razmišljala sem da bi šla v mb na podiplomca na FERI-ja sam nevem kako je to pa če je sploh možno it na podiplomskega z mojo stopnjo.glede na zo da je FERI UNI.
Lepo prosim da mi svetujete... |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jun 15, 2012, 2012b 8:21
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53
|
|
Zdravo m.1990!
Najprej bi te rada popravila - končala si višjo šolo IAM, kar je stopnja 6/1. Zanima te kam se lahko vpišeš?
Vsak študent ima po Zakonu o visokem šolstvu (ZViS 66. člen, 2. alineja) in po Zakonu o višjem strokovnem izobraževanju pravico do enega rednega ponavljanja ali enega rednega prepisa. Na srečo sta ZViS in ZVSI ločena.
Tako imaš kljub vpisu na fakulteto in dokončanju višje šole, možnost vpisa oz. prepisa na drugo fakulteto. Žal možnosti rednega vpisa nimaš na še eno višjo šolo ali kar na podiplomski študij, magisterij (2. bolonjska stopnja).
Zakaj se ne moreš vpisat na 2. bolonjsko stopnjo?
ZViS pravi, da se v magisterij lahko vpišejo le visokošolski diplomanti, t.j. diplomanti 1. bolonjske stopnje (6/2). Tvoj študij je višješolski, zato diploma ni enaka diplomi visoke šole ali fakultete.
| Citiram: |
38.a člen
(pogoji za vpis v magistrski in doktorski študijski program)
V magistrski študijski program se lahko vpiše, kdor je končal:
– študijski program prve stopnje z ustreznih strokovnih področij,
– študijski program prve stopnje z drugih strokovnih področij, če je pred vpisom opravil študijske obveznosti, ki so bistvene za nadaljevanje študija; te obveznosti se določijo glede na različnost strokovnega področja in obsegajo od 10 do največ 60 kreditnih točk, kandidati pa jih lahko opravijo med študijem na prvi stopnji, v programih za izpopolnjevanje ali z opravljanjem izpitov pred vpisom v magistrski študijski program.
Strokovna področja iz prve alinee in študijske obveznosti iz druge alinee prejšnjega odstavka se določijo z magistrskim študijskim programom.
Z magistrskim študijskim programom se lahko kot pogoj za vpis določijo tudi posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti ali ustrezne delovne izkušnje. |
Lahko se vpišeš na katerikoli visokošolski program v Sloveniji, žal pa ne boš imela več pravice do ponavljanja. Šole in programe najdeš v Razpisu za vpis. Vpisni roki so:
- 1. rok si že zamudila, do 5. marca;
- 2. rok je do 29. avgusta;
- 3. rok je do 5. oktobra.
Dobro si poglej vpisne pogoje. Nisi navedla ali si opravila poklicno ali splošno maturo. Nekatere fakultete to pogojujejo kot vpisni pogoj, ne glede na to ali si že diplomirala na višji šoli.
Veliko sreče v nadaljnem študiju in lep dan še naprej!
Če pa te zanima še kaj in nisem napisala pa se le javi.
LP Maša |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|