Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Vpis zaradi statusa
amaya
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2011, 2011b 14:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Sep 2006 15:38
Prispevkov: 3

Pozdravljeni,
potrebovala bi vašo pomoč pri naslednjem problemu: oktobra mi poteče status (vpisana sem na podiplomski bolonjski študij - prvi vpis je bil za šol. leto 2010-2011), stara sem 26 let. Delam preko študentskega servisa. Zanima me, ali mi lahko svetujete kaj naj storim, da ohranim status (dijak, študent, vseeno mi je), saj je to edina možnost, da ohranim službo, saj me v tem trenutku še ne morejo zaposliti.
Ali je možen - glede na mojo starost - vpis na srednjo šolo? Do kdaj so roki vpisa?
Prosila bi vas za čimveč informacij, kaj mi sploh preostane.

Hvala in lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MašaG
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011, 2011b 10:18  Odgovori s citatom
socialno svetovanje


Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53
Prispevkov: 595

Zdravo Amaya!

Tvoja situacija je sledeča. Vpišeš se lahko na višjo šolo ali pa na zaporedni študij. Srednja šola in izobraževanja odraslih zate ne pridejo v poštev, ker si starejša od 26. let.

Višja šola

Z vpisom na višjo šolo pridobiš status študenta. Ker sta visokošolski in višješolski sistem ločena, ti tudi na višjih šolah pripada pravica do dveh rednih vpisov.
Vpis na višje šole bo v 2. roku potekal od 1. septembra pa do 1. oktobra oz. do zapolnitve prostih mest. Prosta mesta, ki bodo še ostala po 1. vpisnem roku bodo objavljena najkasneje do 1. septembra na spletni strani višješolske prijavne službe: http://vps.vss-ce.com/VPS/.
Druga prijava za vpis poteka tako, da bo sprva potrebno oddati elektronsko prijavo na zgoraj omenjeni spletni strani. Po tem, ko bo prijava oddana bo kandidat povabljen na vpis.

Opozoriti te moram na to, da je na dan elektronskega vpisa nujno, da si pri računalniku točno ob uri vpisa. Lani so vpisna mesta namreč pošla v manj kot petnajstih minutah.


Visoka šola ali fakulteta

Predvidevam, da si še vedno vpisana na podiplomski program in si enega dodiplomskega že dokončala, zato imaš možnost zaporednega vpisa ali t. i. študija diplomantov. Pri študiju diplomantov gre za ponovni vpis v dodiplomski študij, žal pa je razpoložljivih le 5% ali manj mest, kot jih je razpisanih za maturante. Z vpisom dobiš status študenta, kot si ga imela do dokončanja svoje dodiplomske smeri in seveda možnost dela preko študentskega servisa.

Srednja šola

Starostne omejitve za vpis v srednje strokovne šole ni. Z vpisom dobiš status dijaka. Našla sem Pravilnik o vpisu, kjer piše kdo se lahko prijavi na določeno vrsto srednje šole. Vpis je bil konec junija, tako da si že zamudila to možnost.

Poklicni tečaji in izobraževanje odraslih
Z vpisom v te programe dobiš status udeleženca izobraževanja odraslih. Preko Študentskega servisa lahko delajo le udeleženci izobraževanja odraslih, ki še nimajo 26. let.


To so tvoje možnosti.


Naj pa te opozorim na to, da moraš v vsakem primeru po 26. letu sama urejati zdravstveno zavarovanje. Več o tem priporočam, da si pogledaš na naši spletni strani.

Če imaš pa še kakšno vprašanje pa se le obrni na nas, zato smo tu. Wink

LP Maša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskrca
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 23, 2011, 2011b 10:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2011 9:44
Prispevkov: 4

Da ne odpiram nove teme, bom svojo situacijo opisala kar tukaj.

Redno sem bila vpisana na Pedagoško fakulteto UL. Študija še nisem zaključila - manjka mi še nekaj obveznosti in diploma. Lansko leto sem bila prepozna s prošnjo za podaljšanje abs. staža in tako ga nisem mogla podaljšati.

Nato sem se zaradi statusa vpisala na Srednjo ekonomsko - poslovno šolo Koper. Vpisovala sem se v septembru. Glede na to, kakšen odgovor je prejela amaya, predvidevam (sploh ne vem?), da sem v izobraževanju odraslih, ne pa kot dijak - za njih je vsaj letos bil vpis do junija. Iz potrdila o vpisu mi odgovor na to vprašanje ni jasno. Piše "POTRDILO O VPISU občana v program samoizobraževanja". [i]Mislite, da to priča o statusu izobr. odraslih?
[/i]
To sprašujem zato, ker si napisala v odgovor, da v programu izobr. odraslih preko štud. servisa lahko delajo le tisti, ki še nimajo 26 let. Decembra bom namreč dopolnila 26 let. Če se na isto šolo ponovno vpišem letos in oddam potrdilo na štud. servisu v oktobru, bom lahko delala samo do decembra ali se gleda starost, ko si oddal potrdilo in bom lahko preko štud. servisa delala do konca sept. 2012, pač do konca naslednjega šol. leta? Morda veš, če je ponoven vpis na isto šolo možen? Nobenih izpitov nisem opravljala, saj sem bila vpisana le zaradi statusa.

Če sem prav razumela, se glede na to, da še nisem končala študija na Pedagoški fakulteti, lahko vpišem še na en višješolski program (to je z mojo matično fakulteto ločeno, kajne?)? To bi mi sicer bolj ustrezalo, da bi imela status študenta (boni, cenejše plesne vaje za študente-za dijake namreč ne). Vendar pa je očitno možnost, da tudi iz tega izpadem, če se znajo zapolniti mesta v nekaj minutah. [b][i][b]Morda veste kakšna je višina vpisnin v teh programih? Tu gre za redni vpis v 2.roku?[/b][/b]
Se je možno glede na moj položaj vpisati tudi na kakšno fakulteto, ki ni v sklopu Univerze v Lj., temveč npr. Univerze v Mariboru, glede na to, da še nisem končala študija na Lj. fakulteti? So tam drugi roki za vpis? So prosta mesta znana oz. kje jih lahko najdem? [/i]Mislim, da sem nekje videla, da vpisi potekajo v tem tednu, 22.-29.8. Se sploh lahko vpišem sedaj tja, če nisem oddala prijavnice do 8.3.?

Sicer verjetno ne, ampak mislite, da obstaja možnost, da podaljšajo absl. staž glede na to, da lansko leto nisem bila vpisana oz. mi ga niso podaljšali? Bi bilo možno, da bi mi ga letos? Ali ga lahko le takoj zatem, ko prvič abs. staž poteče?

//Težave imam z označbo teksta, bom pustila kar tako kot je (nekaj sem oddebelila pa želela to odznačiti pa je še vedno odebeljeno..)//

Morda so odgovori že kje v drugih temah, vendar je tega toliko in vsak ima svojo specifično situacijo, zato sem se odločila, da jo tudi jaz opišem.

Upam, da najdete čas in mi odgovorite.

Že vnaprej se lepo zahvaljujem za vaš trud in čas!!!

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 23, 2011, 2011b 16:16  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Prispevkov: 853
Kraj: Ljubljana

Pozdravljena!

Prav imaš, vpisana si na izobraževanje odraslih (ponekod pravijo temu tudi samoizobraževanje Wink ) in nobene omejitve ni glede tega kolikokrat se vpišeš na izobraževanje odraslih (četudi gre venomer za isto šolo). Udeleženci izobraževanja odraslih lahko delajo prek študentskega servisa le do 26. leta.

Če bi si želela vpisati na drugo fakulteto (na katerokoli univerzo), bi se morala iz sedanje izpisati, kar je pa precej nesmiselno, glede na to, da si tik pred diplomo, mar ne? Wink Glede absolventskega staža - če ti ga lani nisi podaljšali, ti ga po vsej verjetnosti tudi letos ne bodo, če sem iskrena. Žal.

Kot si že sama ugotovila, imaš možnost vpisa z drugo prijavo na eno izmed višjih strokovnih šol. Vpisnine se razlikujejo od šole do šole, mi teh podatkov ne posedujemo, saj ni neke enotnosti informacij.

Vse podrobnejše informacije v zvezi z višjimi šolami in izobraževanjem odraslih pa si lahko prebereš tukaj: http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=10124

Lep pozdrav!

Irena
_________________
Omnia mea mecum porto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mladen
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 23, 2011, 2011b 18:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Jul 2011 13:00
Prispevkov: 1

Zgoraj sem videl omenjeno, da sta visoka in višja šola ločeni. A ni bilo rečeno, da se že z letom 2011 uvede skupen sistem, tako, da bosta visoka in višja šola združeni in s tem onemogočen fiktivni vpis? Kdaj naj bi ta sistem prišel v veljavo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2011, 2011b 4:12  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Prispevkov: 853
Kraj: Ljubljana

Pozdravljen!

Res se je nekaj govorilo o tem, da bi se preprečilo fiktivne vpise, vendar zaenkrat še vedno ni nič uradno. Kdaj bo država dejansko uvedla poostren nadzor nad vpisi, pa zaenkrat tudi ni nič znano.Wink

Lep pozdrav!

Irena
_________________
Omnia mea mecum porto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
UŠpela
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2011, 2011b 9:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2011 9:12
Prispevkov: 1

živjo,

..veliko sem že prabrala o statusih dijaka in študenta pa bi vseeno rada neko ˝potrditev˝ Smile

letos, mi poteče status študenta (stara sem 22let) in sem se vpisala (se bom) v program za samoizobrazevanje, seveda zaradi statusa(dijak).

po pokojnem očetu dobivam pokojnino in me zanima ali jo bom tudi v letu ko bom imela status dijaka?
po mojem ˝raziskovanju˝imam to pravico, ali to drži?

hvala in lep dan, Š
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskrca
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2011, 2011b 13:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2011 9:44
Prispevkov: 4

Zdravo!

Hvala za odgovore!

Če se mi uspe vpisati na višjo šolo, potem lahko delam preko štud. servisa do konca šol. leta 2012? Vendar pa mi tako ali tako kot vem po 26.letu štud. servis akontira 25% zalužka, je tako? V tem primeru sem tudi zavarovana po starših do konca šol. leta?

Če pa mi ne uspe, razmišljam že sedaj o alternativi oz. raziskujem razlike med statusom na višji šoli in izobr. odraslih. Če se vpišem v slednji program in praviš, da lahko delam le do 26. leta starosti, me zanima, če morda veste ali na štud. servisu to vejo na podlagi potrdila o vpisu in to zabeležijo in od dopolnjenega 26. leta avtomatično ne morem več delati ali jim moram takrat sama sporočiti, da sem toliko stara in da sem v programu izobr. za odrasle? Kako je pa z zdr. zavarovanjem v tem primeru - tudi nisem več zavarovana preko staršev, ko dopolnim 26 let? V neki stari temi, vendar iz leta 2009 sem razumela, da zavarovanje, prevozi ipd. pa velja do 27.leta starosti, samo delo prek ŠS pa do 26.leta. http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=7009 Je temu še vedno tako ali je kaj drugače?

Pa še to.. Ko govorimo, da smo zavarovani po starših, če imamo status - gre tu le za obvezno zavarovanje ali tudi dopolnilno? Kot vem, si nekateri po 26. letu plačujejo le dopolnilno. Obveznega ima pa vsak državljan RS ali kako?

Hvala in lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sandra.lumpa
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2011, 2011b 13:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2011 12:56
Prispevkov: 2

Pozdravljena!

pri meni je podobna situacije glede pokojnine. zato sem klicala na ZPIS, kjer mi je prijazna gospa povedala lepo po domače: pokojnino po očetu bom dobivala dokler se bom šolala(torej imela ali statu študenta ali dijaka), pokojnino boš dobivala do 26 leta oz dokler se šolaš.

Drugače pa imam tudi jaz eno vprašanje.

moja situacija je sledeča:
Najprej sem bila vpisana na fakulteto za matematiko in fiziko, kjer mi je že prvo leto spodletelo zato sem se vpisala na pedagoško fakulteto. Uspešno sem končala prvi letnik, sedaj pa ko se končuje drugi letnik pa mi žal ne kaže najbolje.
Zanima me ali se lahko jaz vpišem na višjo šolo in s tem ne ogrozim bonitet, ki veljajo za univerzitetno šolanje, ali je pač nujno da vzamem status dijaka.

hvala za odgovor

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2011, 2011b 13:35  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Prispevkov: 853
Kraj: Ljubljana

Pozdravljena!

Res je, do družinskih prejemkov (pokojnina) si upravičena do 26. leta, podo pogojem, da se še vedno šolaš.

Glede na to, da si že izkoristila možnost prepisa, žal ponavljati ne moreš več, kar pomeni, da ti ostane le še pavziranje. Kot si že sama pravilno ugotovila, se lahko tako zaradi statusa vpišeš v eno izmed višjih strokovnih šol, v poklicne tečaje ali pa v izobraževanje odraslih.

Bonitete na različnih programov pa so sledeče:

- Višje strokovne šole (delo prek ŠS, subvencioniran prevoz, zdravstveno zavarovanje prek staršev do 26. leta, upravičenost do prejemanja družinskih prejemkov (pokojnine, otroški dodatki, preživnine...), subvencionirana prehrana, bivanje v dijaških domovih)

- Poklicni tečaj (delo prek ŠS, subvencioniran prevoz, zdravstveno zavarovanje prek staršev do 26. leta, upravičenost do prejemanja družinskih prejemkov (pokojnine, otroški dodatki, preživnine...))

- Izobraževanje odraslih (delo prek ŠS do 26. leta, subvencioniran prevoz, zdravstveno zavarovanje prek staršev do 26. leta, upravičenost do prejemanja družinskih prejemkov (pokojnine, otroški dodatki, preživnine...))

Katero možnost izmed naštetih si boš izbrala, je tvoja odločitev - nič ni obvezno! Wink

Lep dan ti želim!

Irena
_________________
Omnia mea mecum porto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sandra.lumpa
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2011, 2011b 13:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2011 12:56
Prispevkov: 2

Pozdravljeni!

hvala za vaš odgovor.
Me pa zanima ali je pri vpisnini (ki je na nekaterih šolah kar velika) možnost, da socialni zavod kaj pomaga oz. za subvencionirano šolnino, ker v družini o minimalni prihodki.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2011, 2011b 11:21  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Prispevkov: 853
Kraj: Ljubljana

Pozdravljena!

Pri vpisih samo zaradi statusa, ne moreš zaprošati za obročno odplačevanje šolnine ali pa odlog plačila. Če se vpišeš na izobraževanje, ki je po mojem mnenju najenostavnejša in najhitrejša oblika pridobitve statusa, lahko plačaš samo vpisnino in ničesar drugega. Najcenejša vpisnina za katero vem, je na Srednji tehniški šoli v Kopru in znaša 65 evrov, status pa ti velja od 1. septembra 2011 do 30. septembra 2012.

Vse informacije v zvezi z vpisom dobiš na njihovi spletni strani
http://www.sts.si/index.php

Lep pozdrav! Smile
Irena
_________________
Omnia mea mecum porto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mimi89bu
PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2011, 2011b 11:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Avg 2011 15:51
Prispevkov: 9

Kaj tale vpis za status.... a to v vsaki srednji soli lahka naredis? Nikjer se nisem zasledila za celjsko regijo. Pa a to se moras vpisati redno ali izredno?(ce gres redno, se ti mnda ja neopravicene pisejo???)

Moja situacija je taka: Imam nedokoncano srednjo poklicno solo in zdej 4 leta nisem nikamor hodla. Zdaj sem se imela namen vpisat v izobrazevanje odraslih za poklic trgovec, v mojem kraju, pa je draga in zato se ne morem. In sicer vpisnina 70€ in solnina 1030€. Zdej pa sm studirala, da ce se vpisem letos nekam samo zaradi statusa, bi lahko v tekocem letu delala in devala na stran za drugo leto, da se resno vpisem v solo in v prvem placam solnino. Pa me zanima, ce se da to na vsaki soli za status samo, ker potem bi se jaz kar na tej soli, ko imam drugo leto namen res hodit, vpisala za status,... ampak, a bi se drugo leto zopet lahko vpisala? Pac za resno solanje Smile Ali majo to samo dolocene sole?

Ce se pa to ne da, kje pa se potem lahko v celjski regiji?

Se nekaj, lahko potem vseen zaprosim za prezivnino mami, ker zivim s fantom? Smile Sam verjetno ne sme vedet, da se ne solam Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2011, 2011b 12:03  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Prispevkov: 853
Kraj: Ljubljana

Pozdravljena!

Na izobraževanje odraslih se lahko vpisuješ na tistih srednjih šolah, ki to razpisujejo. Podatkov o tem katere so te srednje šole mi nimamo, saj ne obstaja neke enotne baze podatkov o teh šolah.

Izobraževanje odraslih je po mojem mnenju najenostavnejša in najhitrejša oblika pridobitve statusa. Cene vpisnin se gibljejo od 65 evrov do 2000 evrov. Najcenejša vpisnina za katero vem, je na Srednji tehniški šoli v Kopru. Vse informacije v zvezi z vpisom dobiš na njihovi spletni strani
http://www.sts.si/index.php

Na izobraževanje odraslih se lahko vpisuješ neomejenokrat in kadarkoli med letom.

Glede na to, da se ne šolaš, ti tvoja mama ni dolžna plačevati preživnine. Wink

Lep pozdrav!

Irena
_________________
Omnia mea mecum porto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mimi89bu
PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2011, 2011b 12:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Avg 2011 15:51
Prispevkov: 9

Hvala za hiter odgovor. Sm ga rabla Smile WAAAAA ful me je strah. Kaj ce me zafrknejo in me vrzejo?! Bom zdele pisala na tole solo v KP. Pa kaj lahko kar napisem da rabim status in da se ne bi solala? Shocked
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 7
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Višje šole, izobraževanje odraslih, dijaki

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB