Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  ohranitev statusa študenta
lealea789
PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011, 2011b 17:27  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Avg 2011 17:17

Pozdravljeni,

Sem absolventska in mi do oktobra ne bo uspelo diplomirati (še en izpit in diploma). Do sedaj sem izkoristila 2 vpisa na visokošolski program. Stara sem 25 let in upam na zaposlitev septembra. Ker pa ni nič dokončno, me zanima, kam se lahko vpišem, da ohranim status študenta v primeru, da ne dobim zaposlitev?

Za odgovor se že v naprej zahvaljujem.

Lp,
Lea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lealea789
PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011, 2011b 18:08  Odgovori s citatom

Pozabila sem omenit še, da sem izredna študentka.

Hvala za odgovor in lep dan še naprej,
Lea
Nazaj na vrh
Robben86
PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011, 2011b 18:28  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Avg 2011 18:11

Tudi mene zanimajo določene zadeve glede ohranitve statusa...

Sem absolvent bio/kem UNI program (stari). Do oktobra mi ne bo uspelo diplomirati, zato bom oddal prošnjo za podaljšanje absolventa. Hkrati bi se rad vpisal na visokošolski program, v primeru da mi moj faks abs. staža ne podaljša za leto dni, saj večini odobrijo le za pol leta...

Zanima me, ali je možno da sem istočasno študent na moji "matični" fakulteti kjer mislim diplomirati, ter na VS programu ?
Ali je sploh možno da se vpišem na VS, glede na to, da sem v prvem letniku menjal smer (bio/rač -> bio/kem) oz. bolje rečeno koristil dva redna vpisa na isti fakulteti ?

Zanima me tudi, ali je potrebno ob vpisu na VS priložiti potrdilo o opravljeni maturi, ter kje si najhitreje pridobiti dvojnik v primeru da ga ne najdem ?

Glede na to da bom prihodnje leto star 26 let, imam vseeno status do 1. oktobra 2012, ali se mi ob dopolnjenem rojstnem dnevu status prekine ?

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam,
Nazaj na vrh
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2011, 2011b 11:26  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Kraj: Ljubljana

Pozdravljena Lea!

Možnosti za pridobitev statusa imaš več, vendar so le-te odvisne od različnih dejavnikov, tako da pojdiva kar po vrsti Wink :

VIŠJA ŠOLA:

Glede na to, da si prvi rok za vpis, ki je bil 8.marca že zamudila, ti preostane le še 2. rok.
Vpis na višje šole bo v 2. roku potekal od 1. septembra pa do 1. oktobra oz. do zapolnitve prostih mest. Prosta mesta, ki bodo še ostala po 1. vpisnem roku bodo objavljena najkasneje do 1. septembra na spletni strani višješolske prijavne službe: http://vps.vss-ce.com/VPS/.

Druga prijava za vpis poteka tako, da bo sprva potrebno oddati elektronsko prijavo na zgoraj omenjeni spletni strani. Po tem, ko bo prijava oddana bo kandidat povabljen na vpis. Glede cene vpisa je najbolje, da se obrneš kar na višje šole ali pobrskaš po njihovih spletnih straneh. Z vpisom na višjo šolo dobiš status študenta, ki ti omogoča zdravstveno zavarovanje preko staršev, delo preko študentskega servisa, subvencionirano prehrano, ne moraš pa bivati v študentskem domu. Kdaj bo potekal vpis, pa bo objavljeno na spletni strani Višješolske prijavne službe. Ne pozabi!

IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH:

V primeru, da ne boš sprejeta na eno izmed višjih strokovnih šol ti potem preostane še vpis na izobraževanje odraslih, vendar s tem statusom ne moreš delati, ko dopolniš 26 let – več o tem na forumu http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=7009

Na izobraževanje odraslih se lahko vpišeš načeloma neomejenokrat, prav tako tudi ni nobenih rokov za vpis, kot tudi ni omejenega števila prostih mest Wink , vendar, kot sem že rekla, s statusom udeleženca izobraževanja odraslih lahko delaš le do dopolnjenega 26. leta starosti, prav tako pa tudi nisi upravičena do bivanja v študentskih domovih in do uporabljanja študentskih bonov za prehrano. Si pa vsekakor zavarovana prek staršev ter upravičena do prejemanja pokojnine in raznih družinskih prejemkov, kot je npr. otroški dodatek, ki ga prejema tvoja mama zate (to velja do 26. leta!)

Izobraževanje odraslih je po mojem mnenju najenostavnejša in najhitrejša oblika pridobitve statusa.

Cene vpisnin se gibljejo od 65 evrov do 2000 evrov. Najcenejša vpisnina za katero vem, je na Srednji tehniški šoli v Kopru. Vse informacije v zvezi z vpisom dobiš na njihovi spletni strani
http://www.sts.si/index.php

Upam, da sem na tvoje vprašanje odgovorila, če pa imaš še kakšnega, pa se seveda lahko kadarkoli ponovno obrneš na nas!

Lep in sončen dan ti želim!

Irena
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2011, 2011b 12:13  Odgovori s citatom

Pozdravljen Robben!

Na visoko šolo se ne moreš vpisati, saj ne moreš biti vpisan hkrati na dva visokošolska zavoda, razen če gre za "vzporedni študij" - ta pa v času absolventskega staža ni možen.

Glede na to, da boš dopolnil 26 let se ti skorajda ne splača vpisovati na program izobraževanja odraslih, saj po dopolnjenem 26 letu s tem statusom ne moreš več delati prek študentskega servisa. Če se pa vpišeš na višjo strokovno šolo, pa boš obdržal tako status kot vse pravice, ki izhajajo iz njega, ne glede na to, da boš vmes dopolnil 26 let. Wink

Kot sem že Lei zgoraj napisala bo vpis na višje šole v 2. roku potekal od 1. septembra pa do 1. oktobra oz. do zapolnitve prostih mest. Prosta mesta, ki bodo še ostala po 1. vpisnem roku bodo objavljena najkasneje do 1. septembra na spletni strani višješolske prijavne službe: http://vps.vss-ce.com/VPS/.

Druga prijava poteka le prek spleta in sicer na zgoraj omenjeni spletni strani. Z vpisom na višjo šolo dobiš status študenta, ki ti omogoča zdravstveno zavarovanje preko staršev, delo preko študentskega servisa, subvencionirano prehrano, ne moraš pa bivati v študentskem domu. Ne pozabi preverjati spletne strani višješolske prijavne službe, saj bo tam objavljen točen datum in ura vpisa. Naj ti samo še namignem, da so bila lani prosta mesta zasedena v pičlih 15ih minutah! Wink

Za samo oddajo prijave ne potrebuješ spričevala, potrebuješ pa ga ob vpisu. Dvojnik maturitetnega spričevala za vpis dobiš na svoji srednji šoli, vendar šele po predhodnjem preklicu omenjenega dokumenta v Uradnem listu. Wink
Lep pozdrav!

Irena
lealea789
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2011, 2011b 15:04  Odgovori s citatom

Pozdravljena Irena,

Najlepša hvala za izčrpen odgovor, res mi je v veliko pomoč! Smile

Lep dan še naprej,
Lea
Nazaj na vrh
ZvezdicaDanica
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 17, 2011, 2011b 14:25  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Avg 2011 14:14

Zanima me ali obstaja kakšna možnost za pridobitev statusa študenta, ki ga potrebujem predvsem za delo prek študentskega servisa.

Moja situacija je naslednja:
- oktobra bom dopolnila 27 let
- trenutno sem absolventka na EF (nimam možnosti podaljšanja), do diplome mi manjkata 2 izpita za katera v septembru ne bo rokov. Torej bom lahko diplomirala šele februarja
- koristila sem vse možne redne vpise (ponoven vpis v prvi letnik na drugi fakulteti)

Iz prejšnih objav sem razbrala da mi vpis na poklici tečaj ali izobraževanje odraslih ne omogoča dela prek študentskega servisa.

Hvala za odgovor in lep dan Smile
Nazaj na vrh
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 17, 2011, 2011b 14:36  Odgovori s citatom

Pozdravljena!

Še vedno se lahko vpišeš na eno izmed višjih strokovnih šol in tako pridobiš status študentke. Zgoraj sem že Lei napisala vse o višjih šolah in vpisih, tako da si lahko prebereš, ker velja vse enako. Wink

Lep dan želim!

Irena
sasa55
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 17, 2011, 2011b 23:45  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sob Feb 2011 0:02

Tudi jaz bi imela eno kratko vprašanje - zanima me kako je z vpisom na maturitetni tečaj? kdaj poteka in kakšni so pogoji, ki jih moraš izpolniti?

hvala za odgovor in lep pozdrav
Nazaj na vrh
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Čet Avg 18, 2011, 2011b 10:23  Odgovori s citatom

Pozdravljena!

Rok za oddajo prijave za vpis v maturitetne tečaje je 9. september 2011.

V maturitetni tečaj se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil
a) srednje poklicno,
b) srednje tehniško oz. strokovno izobraževanje,
c) tretji letnik gimnazije, če je (v slednjem primeru) prekinil izobraževanje za najmanj eno leto ali
d) četrti letnik programa Waldorfske gimnazije,
e) kdor je uspešno zaključil osnovnošolsko izobraževanje in hkrati opravil preizkus znanja na ravni tretjega letnika gimnazije.

Preizkus znanja na ravni tretjega letnika gimnazije kandidat opravlja na šoli, ki izvaja maturitetni tečaj. Izobraževanje po programu maturitetnega tečaja traja eno leto. Kandidati, ki uspešno končajo izobraževanje po tem programu, lahko pristopijo k splošni maturi.

Kandidati, ki se nameravajo vpisati v maturitetni tečaj, se prijavijo s posebno prijavnico za vpis v program maturitetnega tečaja (MŠŠ-PVMT/08), ki je na voljo na spletnih straneh Ministrstva za šolstvo in šport na naslovu:
http://www.mss.gov.si/si/delovna_podrocja/srednjesolsko_izobrazevanje/vpis_v_srednje_sole/#c671.

Vsak kandidat odda samo eno izpolnjeno prijavnico. Izpolnjeno prijavnico posredujejo izbrani srednji šoli do 9. septembra 2011.

Lep pozdrav!

Irena
sasa55
PrispevekObjavljeno: Pon Avg 22, 2011, 2011b 0:17  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sob Feb 2011 0:02

Hvala za odgovor. Ali to pomeni, da je vsak izpit na fakulteti s statusom dijaka plačljiv po ceniku, ki ga določi fakulteta, enako pa je potem plačljiva tudi diplomska naloga, če jo nisi prijavil še v letu, ko si imel status študenta?

izteka se mi namreč status absolventa. ker pa sem prvi vpisni rok za fakultete že zamudila, drugi pa se mi zdi preveč tvegan, ker vem da so mesta v minuti zasedena, sem se malo pozanimala še o maturitetnem tečaju, vendar ne vem, če je to v mojem primeru najboljša rešitev. bi bilo mogoče boljše, da se vpišem na izobraževanje odraslih, saj bom 26 let stara šele leta 2013.
Nazaj na vrh
lealea789
PrispevekObjavljeno: Pon Avg 22, 2011, 2011b 16:25  Odgovori s citatom

Še eno vprašanje:

Odločila sem se, da bom najprej poskusila z vpisom na Višjo strokovno šolo - redno. Če prav razumem, se moramo za redni vpis vpisati preko internetne prijave in velja pravilo, do zapolnitve mest (kdor prvi pride prvi melje), kdaj se ponavadi odpre obrazec za prijavo na internetu? Ali obstaja še kakšna druga možnost, da bi se lahko vpisala, še preden se začne internetna prijava?

Hvala in lp,
Lea
Nazaj na vrh
ziga1
PrispevekObjavljeno: Pon Avg 22, 2011, 2011b 17:31  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Avg 2011 17:22

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje, in sicer:

Sem študent, star 24 let in imam do konca letošnjega šolskega leta status absolventa na VSŠ. Manjka mi še en izpit in diploma. Status absolventa so mi enkrat že podaljšali, nikoli pa nisem ponavljal, menjal študijske smeri ali fakultete. Zanima me, ali se lahko vpišem za drugo študijsko leto še na eno fakulteto (VSŠ) ali se moram vpisati na višjo šolo oz. kakšna bi bila najboljša opcija??

Hvala lepa za odgovor
Nazaj na vrh
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 23, 2011, 2011b 10:49  Odgovori s citatom

Pozdravljena sasa55!

Če nimaš statusa študenta na svoji matični fakulteti, potem moraš izpite plačevati po veljavnem ceniku Univerze v Ljubljani. Wink

Lep pozdrav!

Irena
IrenaN.
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 23, 2011, 2011b 11:15  Odgovori s citatom

Pozdravljena Lealea789!

Prav si razumela - vpisuješ se prek spleta in velja pravilo "kdor prej pride, prej melje". V zadnjih dneh avgusta (najkasneje do 1. septembra) bodo na spletni strani objavljena prosta mesta, obrazec za vpis ter natančen datum in ura začetka vpisa.

Žal ne obstaja nobena druga možnost, kamor bi se lahko vpisala še preden bi začel vpis v višje strokovne šole.

Lep pozdrav!

Irena
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Dodiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu