Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Delo po 26/27.letu
mihamori
PrispevekObjavljeno: Čet Avg 26, 2010, 2010b 14:21  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Jan 2009 0:25

Prosim, če mi nekaj razjasnite. Če se vpišem redno na višjo šolo lahko celo šolsko leto delam prek servisa, tudi če vmes dopolnim 26 let? In potem še celo naslednje leto, ko bom star 27?

Če se ne motim naj bi Zakon o malem delu začel veljati 1.1.2012. Ali mi lahko prosim poveste, ali bi potem lahko vseeno delal redno (40-urni delovnik) toliko časa, da ne izkoristim zakonske omejitve predpisanih ur, kar bi bilo nekje na sredini maja (če sem prav izračunal, so te ure nekje za 4,5 meseca po 40 ur na teden) in nato nič več? Ali je nujno potrebno delati največ 14 ur na teden?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luka1
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010, 2010b 10:39  Odgovori s citatom
nekoč svetovalec , danes ... :)

Pridružen/-a: Pon Okt 2006 11:49

Živjo!

Ja, posameznik lahko po trenutnih predpisih dela prek šs ne glede na to, koliko je bil star ob vpisu.

To, koliko je bil star ob vpisu, je pomembno predvsem iz dohodninskih razlogov, in sicer za vprašanje, ali ima študent t.i. študentsko dohodninsko olajšavo za dohodke iz dela prek ŠS ali ne.

»Študentska olajšava« v višini splošne olajšave (ta za leto 2010 znaša 3.100,17€) se dijakom in študentom za dohodke, prejete prek pooblaščenega študentskega servisa, prizna do dopolnjenega 26. leta starosti in tudi starejšim od 26 let, če se vpišejo na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa. Omenjena olajšava se prizna vsakemu študentu ne glede na prejete letne dohodke (Z-Doh2, člen 113/3).

Kar se pa tiče zakona o malem delu, pa res zelo težko damo kakšne zanesljive informacije, saj verzije zakona kar hitro spreminjajo, in dokler zakon ne bo sprejet, ne bomo mogli dajati nekih zanesljivih informacij.

No, to je zaenkrat to. Če te še karkoli zanima, prosim, sporoči, in skušali bomo pomagati še naprej!

Do takrat pa lp,
Luka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
katarinass
PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2010, 2010b 0:21  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Avg 2010 12:37

A lahko še jaz prosim za konkreten primer. Nikakor mi ni jasno... ne vem, kaj je narobe z mano Confused

št. leto 2010/11 - konec leta 2010 dopolnim 26 let.
splošno in posebno olajšavo imam za koledarsko leto 2010 IN 2011?
Nazaj na vrh
sabina1
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010, 2010b 8:55  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43

Živjo mihamori!

Svetovalec Luka ima prav, ko ti je napisal, da je verzija še v spreminjanju (trenutno gre za 6.verzijo predloga), zato konkretnih informacij ne moremo dati, največ informacij boš našel na spletni strani ministrsva in sicer na: http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/predpisi_v_pripravi/

Res je, da bo stopil v veljavo 1.1.2012, število ur pa se verjetno en bo več spremenilo in ostaja 720 ur letno. Poglaviten je 2.odstavek 4.člen, ki navaja:

4.člen (omejitev malega dela)
(1) Malo delo lahko upravičenec opravlja v obsegu največ 60 ur v koledarskem mesecu. Neizkoriščenih ur ni mogoče prenašati v naslednji koledarski mesec.

(2) Študent ali dijak lahko malo delo opravlja tudi več ur na mesec, vendar pa v posameznem koledarskem letu ne sme preseči dovoljenega obsega ur iz prejšnjega odstavka, preračunanega na letni obseg ur, kar znese

Iz tega se torej sklepa, da lahko študent/dijak ''pokuri'' svojih 720 kakorkoli hoče. V kolikor pa ti bo grozilo, da boš z nadaljnim delom prekoralčil te ure, ti lahko organizacija za malo delo sploh ne izda nadaljne napotnice in se tako avtomatsko prepreči delo preko te omejitve. Za študente torej omejitev 14 ur na teden ne velja.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
sabina1
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010, 2010b 9:20  Odgovori s citatom

Živjo Katarinass!

Torej, konec leta 2010 boš dopolnila 26. let - študentska olajšava v višini splošne olajšave (ta za leto 2010 znaša 3.100,17€) se dijakom in študentom za dohodke, prejete prek pooblaščenega študentskega servisa, prizna do dopolnjenega 26. leta starosti in tudi starejšim od 26 let, če se vpišejo na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa. Omenjena olajšava se prizna vsakemu študentu ne glede na prejete letne dohodke (Z-Doh2, člen 113/3).

V kolikor izjema starejših od 26. let ne velja zate, potem te olajšave od dopolnitve 26. leta ne boš imela- če dopolniš novembra, potem decembra te olajšave nimaš in imaš 11/12 študentske olajšave za leto 2010. V leto 2011 te olajšave več nimaš.

Kar se tiče splošne olajšave pa naslednje: SPLOŠNA OLAJŠAVA (za leto 2010 znaša 3.100,17€ )se prizna vsakemu zavezancu, ki vloži napoved, pod pogojem, da drugi zavezanec za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana - to pomeni, da lahko to olajšavo uveljavljamo le, če nas starši ne uveljavljajo v svoji davčni napovedi kot vzdrževane družinske člane -

Kdo je vzdrževani otrok ?
-vsak otrok do dopolnjenega 18. leta starosti;
-otrok do 26. leta starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in nima rednih dohodkov iz zaposlitve ali opravljanja dejavnosti. Otrok je lahko vzdrževani član tudi v primeru, da prejema družinsko pokojnino ali dohodke prek študentskega servisa (s študentsko napotnico);
- otrok nad 26. letom starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in nima rednih dohodkov iz zaposlitve ali iz opravljanja dejavnosti, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij;
- otrok ne glede na starost, če se ne izobražuje in je za delo sposoben, če je prijavljen pri službi za zaposlovanje in živi s starši oz. posvojitelji v skupnem gospodinjstvu ter nima lastnih sredstev za preživljanje oz. sta manjša od višine posebne olajšave.

Da povzamem: V kolikor izjema 26. let zate ne velja, boš z dopolnitvijo 26. let ostala brez študentske oljašave za tiste mesece po dopolnitvi + starši te ne bodo več mogli uveljaviti, tako da imaš v leto 2011 splošno olajšavo o kateri lahko več prebereš na: http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=142 .

Da zmanjšamo zmedo na našem forumu bi te prosila, da drugič tako splošna vprašanja glede dohodnine postavljaš v temi Dohodnina. Hvala!
Very Happy
Nazaj na vrh
LeQuack
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010, 2010b 13:51  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Ned Avg 2010 12:11

Da dopolnim malo sabino (upam, da ne zameri Wink), splošna olajšava za leto 2010 je odvisna od dohodkov, ki jih imaš, in sicer po naslednji lestvici:

Če znaša skupni dohodek v eurih:
do 10.200,00 -> olajšava je 6.120,00 evrov
od 10.200,00 do 11.800,00 -> olajšava je 4.147,67
nad 11.800,00 -> olajšava je 3.100,17

Več informacij na spodnjem linku oz. tistem, ki ga je dala sabina:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2010/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2010/
Nazaj na vrh
Koki
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010, 2010b 16:13  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Sep 2010 16:08

Pozdravljeni,

meni so na študenstkem servisu povedali, da ne morem delati preko študenstkega servisa.
Stara sem 26 let, poteklo je že 6 let od prvega vpisa, status absolventa so mi podaljšali iz zdravstvenih razlogov.
Kolikor razumem napisano v tej temi, se po 26 - tem letu lahko dela, vendar ni posebne olajšave, trga se pa tudi akontacija, ki znaša 25%.

Zakaj potem odgovor, da ne smem opravljati dela prek študenta?

Hvala.
Nazaj na vrh
sabina1
PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010, 2010b 8:33  Odgovori s citatom

Živjo LeQuack!

Seveda ne zamerim Very Happy Zaradi obilice dela (vsak dan vsaj 20 mailov, čisto obremenjen forum, osebnega svetovanja in obilice telefonov) trenutno v naših odgovorih poskušamo spodbuditi študente, da aktivno uporabijo našo spletno stran www.svetovalnica.com , kjer najdejo vse informacije, ki jih posredujemo na forumu. Da bi si prihranili čas in posledično pomagali vsem, so zato naši odgovori včasih malo pomankljivi. Vendar vedno vsebujejo linke na katerih si lahko najdete še več o tematiki, ki vas zanima. Dohodnina je pa posebej problematična, tako da je bolje, da nas o tem študentje pokličejo ali pošljejo elektronsko pošto.

Drugače pa še eno opozorilo za katarinass: kot je omenil lequack, se z dohodkom viša olajšava VENDAR pri dohodnini se z višanjem dohodka spreminjajo tudi dohodninski razredi.
To pomeni, da presežek dohodka (kar je nad olajšavo) pri dohodku do 7.528,99€ pomnožiš z 0,16 (16% dohodninski razred), pri dohodku nad 7.528,99€ pomnožiti z 0,27 (27% dohodninski razred). To je zadnji korak, ki ga narediš pri informativnem izračunu in ti pove, koliko dohodnine si zavezana plačati. To je najbolje razvidno iz naše razpredelnice: http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=145 .

Obema lep torkov pozdrav! Wink
Nazaj na vrh
sabina1
PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010, 2010b 9:04  Odgovori s citatom

Živjo Koki!

Mogoče zaradi kakšnega drugega razloga ne moreš delati preko ŠS.
Ali si morda oseba vpisana v evidenco brezposelnih oseb na zavodu za zaposlovanje, sklenila pogodbo o zaposlitvi? Imaš morda odprt popoldanski s.p.?

V kolikor ne drži nič od zgoraj naštetega ti svetujem, da vseeno odneseš potrdilo o vpisu za 2010/11 na študentski servis in tam še enkrat vprašaš.

Iz tvojih informacij ni nobenih indicev, zakaj ne bi mogla opravljati študentskega dela. Če je še kaj kar nisi omenila, potem kar napiši...

Se pa strinjam, da boš morala plačati 25% akontacije od vsakega nakazila nad 88,88€. Akontacija je v svojem bistvu sproti plačana dohodnina in v kolikor ne boš presegla olajšav, potem se ti bo, ko se dohodninski postopek za leto 2010 zaključi, vrnila. Če boš olajšave presegla, se ti bo presežek poplačal iz akontacije.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Koki
PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010, 2010b 10:51  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Sep 2010 16:08

@sabina1

Nisem vpisana v evidenco brezposlenih, nimam popoldanskega s.p-ja..še enkrat sem kontaktirala servis, kjer so mi prvič podali napačne informacije. Potrdili so mi, da lahko opravljam delo preko servisa.
Hvala za odgovor.
Wink Smile
Nazaj na vrh
sabina1
PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010, 2010b 10:58  Odgovori s citatom

Referenti ŠS so večkrat nezanesljivi, zato se splača vsaj dvakrat preverit. Me veseli, da smo to uredili!

Srečno! Wink
Nazaj na vrh
doors girl
PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010, 2010b 10:54  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Sep 2008 13:25

no pa še jaz za zihr vprašam še enkrat ... letošnje šolsko leto(2010-11) sem se zaradi statusa vpisala na višjo šolo ... junija 2011 bom dopolnila 26 let ... torej po prebranem, če seveda prav razumem imam pravico do olajšave ?

kako pa je zavarovanjem? namreč staršem sem že oddala potrdilo o vpisu, ki seveda velja celo leto ... kaj mi potem v bistvu zavarovanje velja samo do 26tega (torej junija 2011)? moram sama zadeve sporočiti - komu? glede tega sem čisto izgubljena? kako to vpliva potem na moje delo preko študentskega servia?

aia pa še to ... letos bom verjetno presegla tistih 3100 € ... če se davčna napoved računa od marca210-marca 2011, ne? lahko kljub tem da bom 26. dobim tisti denar nazaj ali mi od 26tega leta naprej avtomatsko trgajo tistih 22%?

Upam, da ni preveč nejasno napisano, ampak iz teh pravilnikov se res ne znajdem in bi bila zelo hvaležna za vašo pomoč.

Hvala in LP!

Mojca
Nazaj na vrh
dimitrijd
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010, 2010b 10:00  Odgovori s citatom
vodja Študentske hiše

Pridružen/-a: Pon Maj 2009 9:21
Kraj: Ljubljana

Zdravo DG!

Posebna osebna olajšava ti bo pripadala še šest let po vpisu (seveda le tista leta, ko boš imela status na višji šoli na katero si trenutno vpisana).

Zdravstveno zavarovanje prek staršev pa je možno samo do dopolnjenega 26. leta. To pomeni, da si moraš en mesec (30 dni) pred dopolnjenim 26. letom zdravstveno zavarovanje (osnovno in dopolnilno) urediti samoplačniško.

Pri študentskem delu ni nobenih ovir in velja enako kot pri posebni osebni olajšavi - velja ti tudi po dopolnjenem 26. letu (če si se vpisala pred dopolnjenim 26. letom).

Davek od dohodka (dohodnina) se vsako leto plača za koledarsko leto od 1.1. do 31.12. preteklega leta. Informativni izračuni prihajajo na dom nekje od marca do maja. Če boš v letu 2010 presegla posebno osebno olajšavo; zaslužila boš več od 3444,63€ (3444,63 - 10% normiranih stroškov = 3100,17€ - posebna osebna olajšava = 0€ davčne osnove); boš na dom prejela informativni izračun dohodnine (v kolikor te starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana in ti tako ne bo pripadala splošna olajšava).

Če kljub tem pogojem ne boš dobila informativnega izračuna dohodnine, boš morala poslati Napoved za odmero dohodnine.

Po dopolnjenem 26. letu boš odvajala 25% akontacije dohodnine (razen nakazil nižjih od 88€); nakazilo - 10% normiranih stroškov = osnova od katere se odbije 25% akontacije dohodnine.

Akontacija dohodnine ni dokončni davek, zato v primeru, da plačaš več dohodnine kot znaša tvoja končna davčna obveznost, dobiš razliko akontacije dohodnine povrnjeno. Če je plačana akontacija dohodnine nižja od tvoje davčne obveznosti, boš morala razliko doplačati.

Lep pozdrav,
Dimitrij
moi_tanja
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010, 2010b 23:45  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sob Avg 2005 18:35

Pozdravček vsem Smile.

Še jaz bi imela eno vprašanje. Zanima me pa prav zame konkretno, ker se iz vsega prebranega bolj slabo znajdem, še posebej vse te številke glede dohodnine mi niso jasne Shocked .

Torej... stara sem 26 let, februarja bom 27. Na matični fakulteti nimam več statusa in je tudi minilo več kot 6 let od prvega vpisa. Marca (1.rok) sem se vpisala na višjo šolo, le zaradi statusa. Starši me nimajo več za vzdrževanega člana ravno zaradi mojih dohodkov. Na študentskem so mi rekli, da mi s 1.1. začnejo trgati dohodnino, če bo nakazilo preseglo 88,88€. To sem se že na delu dogovorila in jim ni problema mi nakazovati na ta način. Zanima me pa kakšno vsoto maximalno lahko zaslužim v letu 2011, da mi ne bo potrebno plačati dohodnine. Razmišljam namreč kaj bi se mi bolj splačalo, delo prek študentskega ali avtorska pogodba oziroma ali je boljše, da mi akontacijo dohodnine redno trgajo, pa potem nekaj dobim nazaj?

Upam, da ste razumeli moje vprašanje, ti pojmi so mi namreč bolj novi in se res ne znajdem v vsem tem Shocked Smile.
Nazaj na vrh
sabina1
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 22, 2010, 2010b 11:25  Odgovori s citatom

Živjo Tanja!

Ko dopolniš 26 let in mine več kot 6 let od vpisa na dodiplomski oziroma več kot 4 leta na podiplomski stopnji, izgubiš pravico do posebne osebne olajšave, avtomatično pa se ti tudi odvaja 25% akontacija dohodnine za vsako nakazilo, ki je višje od 88,88 EUR.

Katere olajšave ti pripadajo v letu 2011

Načeloma torej ne moreš biti več vzdrževani družinski član, kar pomeni, da imaš na voljo splošno olajšavo, ki bo v letu 2011 znašala 3.143, 57€. Seveda pa se ta olajšava povečuje in sicer glede na to, koliko boš imela v letu 2011 dohodkov. Manjši kot bodo prihodki, večja bo olajšava. Ker princip ostaja enak tudi v novem letu si variranje splošne olajšave poglej na naši strani: http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=142

Starši pa bi te lahko še vedno prijavili kot vzdrževanega družinskega član, če se ne izobražuješ in si za delo sposobna, če si prijavljena pri zavodu za zaposlovanje in živiš s starši oz. posvojitelji v skupnem gospodinjstvu ter nimaš lastnih sredstev za preživljanje oz. sta manjša od višine posebne olajšave. V tem primeru bi zate prejemali olajšavo, ti pa bi še vedno imela na voljo posebno osebno olajšavo, vendar le v višini 3.143,57€.

Akontacija

4. odstavek 123. člen Zakona o dohodnini ( http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&new=1 ) navaja:

Če je znesek odmerjene dohodnine na letni ravni večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, zavezanec doplača razliko dohodnine. Če je znesek odmerjene dohodnine na letni ravni manjši od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, se zavezancu razlika dohodnine vrne.

Arrow V kolikor bi ti odvajali akontacijo in zaslužek ne bi presegel splošne olajšave, bi na koncu dobila vrnjeno preveč plačano akontacijo.

V kolikor zaslužek ne preseže splošne olajšave sploh ne boš dobila informacitvnega izračuna in moraš v juniju naslednjega leta vložiti obrazec za dohodninsko napoved, preveč plačano akontacijo ti namreč ne vrnejo kar sami od sebe. Če dobiš informativni izračun, pa oni že sami od sebe izračunajo "kdo je še komu kaj dolžan".

Študentsko delo / avtorska pogodba

z dohodninskega vidika pravzaprav zate res ni nobene razlike, če delaš preko avtorske ali preko ŠS. V obeh primerih je višina normiranih stroškov 10%, uveljvljajo pa se lahko enaki stroški.

Razlika pa je za delodajalca. Delodajalca delo študenta stane cca 118% od tistega kar dobi potem študent nakazano, preko avtorske oz. podjemne pogodbe pa cca 170%, celo več kot nekdo, ki je redno zaposlen.

Preberi si še tri uporabne povezave na našem forumu:
- http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=6040
- http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=5715
- http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=7014

V kolikor bo še kaj nejasnosti se brez problema spet oglasi Wink

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu