Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  študij na 3. stopnji, brezposelna in nad 26 let
carpediem
PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2011, 2011b 19:23  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Sep 2011 19:12

Pozdravljeni!

Upam, da mi boste lahko pomagali pri moji zadevi, saj se med vsemi informacijami več ne znajdem.
Torej, vpisana sem na študij 3. stopnje (1. letnik), stara sem nad 26 let. Trenutno sem prijavljena na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba in aktivna iskalka zaposlitve ter prejemam denarno nadomestilo, saj sem bila pred izgubo 6 let zaposena. Denarno nadomestilo mi preneha v oktobru.

Ne vem, kakšne so moje možnosti za pridobitev kakršne koli denarne pomoči. Torej socialne podpore, sredstev iz sofinanciranja doktorskega študija, štipendija vem, da odpade.

Lahko prejemam socialno pomoč, če se odjavim iz zavoda za zaposlovanje? Ali je to nujen pogoj za prejemke iz CSD?
In če npr. dobim socialno pomoč, se lahko vseeno prijavim na razpise za sofinanciranje doktorskega študija?

Na kratko... potrebujem nek prihodek, pa ne vem, kakšne so moje pravice in možnosti. Zraven sebe preživljam tudi dvoletnega otroka.

Hvala in LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
finpol1
PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2011, 2011b 7:05  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Jan 2011 7:24

Ko je že ta tema: ali obstaja tudi sofinanciranje mag. študija (2 bolonjska stopnja, redni)? Je tudi tu možno dobiti kakšno pomoč?
carpediem
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 29, 2011, 2011b 12:58  Odgovori s citatom

Še enkrat prsim, če mi lahko kdo pomaga. Sad

Hvala!!
Nazaj na vrh
tara.
PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2011, 2011b 10:03  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 9:21

Živjo,

carpediem: najprej se ti moram opravičiti za pozen odgovor – očitno mi je tvoje vprašanje ušlo med vsemi drugimi.

Torej, klicala sem na CSD Vič Rudnik, kjer so mi na tvoje vprašanje odgovorili takole : prijava na Zavodu za zaposlovanje ni nujen pogoj za prejemanje denarne socialne pomoči (dsp), moraš pa nujno aktivno reševati svojo problematiko. To pomeni, da njih v prvi vrsti zanima ali se ti trudiš spremenit svoj položaj ali ne. Svojo situacijo lahko tako rešuješ tudi z delom preko študentskega servisa, vendar bi se morala pozanimati o tem, ali pri tebi delo preko SŠ sploh še pride v poštev(glede na to, da si starejša od 26 in še nimaš statusa študenta).

Prav tako je delavka opozorila na dejstvo, da zna biti problematično, če sredstev (dsp) ne boš porabljala za osnovno preživetje – če bi npr. denar šel za študijske namene, bi jih to lahko zmotilo in bi posledično pomoč ukinili.

Ker je pomoč res namenjena ljudem v najhujši stiski pravi, da je naknadno izobraževanje na tovrstni stopnji lahko ovira tudi zato, ker če bi na račun študija trpelo tvoje delo, tega ne bi obravnavali kot olajševalnih okoliščin …

Načeloma velja, da se sofinanciranje doktorskega študija po inovativni shemi izključuje z drugim sofinanciranjem in štipendiranjem iz javnih sredstev. Tako, da v primeru prejemanja dsp, res ne moreš kandidirati za sofinanciranje študija. Vendar, priporočam, da se še obrneš na direktorat za visoko šolstvo (01/478 46 22), kjer ti bodo vsekakor znali podati natančnejše informacije v zvezi z Inovativno shemo za sofinanciranje doktorskega študija.

Socialna delavka je priporočila, da se za bolj podrobne informacije v zvezi z dsp obrneš na svojo referentko na pristojnem CSD (ker ni poznala tvojega primera dovolj natančno, je težko povedala kaj več - morda bi dodatno poznavanje primera pripomoglo k drugim izidom in možnostim) .

Štipendija ti, žal, res ne pripada več … in tudi od drugih pomoči trenutno ne morem predlagati ničesar.

finpol1: Vsak študent ima pravico do enega podiplomskega študija na 2. stopnji, torej magistrskega študija. Izobrazba študentov, ki so diplomirali po starih programih, je izenačena z dokončano 2. bolonjsko stopnjo, kar pomeni, da študentje, ki so diplomirali na starih programih niso upravičeni do brezplačnega študija na 2. bolonjski stopnji. Študentje bolonjskega programa pa imajo magistrski študij zastonj.

Več o tem si lahko prebereš tukaj: http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewforum.php?f=20

Vse dobro obema,

Tara
Nazaj na vrh
carpediem
PrispevekObjavljeno: Čet Okt 06, 2011, 2011b 7:01  Odgovori s citatom

Tara, hvala za odgovore, so mi pomagali razčistiti neke zadeve. Sem tudi sama preverila zadeve na CSD in je zelo mala možnost, da dobim pomoč, pripada mi samo malo višji otroški dodatek (razlika je nekje 20 evrov na mesec, se pravi, je bolj simbolična).

Odločila sem se, da se bom iz Zavoda za zaposlovanje odjavila, ker mi ne prinaša nobenih ugodnosti.

Zdaj me zanima tole:
- do bonov (subvencionirane prehrane) sem upravičena? Se pravi stara nad 26, vpisana na 3. stopnjo in nisem prijavljena na Zavodu (seveda tudi nezaposlena)
- Če sem upravičena do bonov, ali lahko istočasno naročim dva obroka (zase in za otroka)?
- kako pa je z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, krijem stroške sama? Otrok je zavarovan po očetu, ker je ta zaposlen.

Hvala Tara, za dragoceno pomoč!
Nazaj na vrh
tara.
PrispevekObjavljeno: Sre Okt 12, 2011, 2011b 9:39  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 9:21

Živjo!

Me veseli, da ti je bil odgovor v pomoč Cool

Glede bonov, te lahko razveselim, da ti pripadajo! Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so vse osebe s statusom študenta (tako redni kot izredni), ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v RS, ki niso zaposlene oz. vpisane v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje.

Torej, kot lahko sama vidiš - boni niso vezani na starost, temveč status.

Prav tako lahko istočasno naročiš dve jedi, vendar moraš to predhodno urediti v pisarni za bone. Ta pravica namreč pripada samo študentskim družinam, ki pridobijo možnost do koriščenja dodatnih desetih bonov na mesec (na otroka). To pomeni, da lahko naenkrat naročiš dva obroka, medtem ko morajo drugi študentje počakati med dvema naročiloma vsaj 4 ure.

Da si to pravico urediš, pojdi v Pisarno za študentsko prehrano na ŠOU, Kersnikova 4, Ljubljana (pritličje; prva vrata desno v avli), kjer ti bodo ob predložitvi rojstnega lista otroka, izdali potrdilo o upravičenosti do dodatnih subvencij.

Glede zdravstvenega zavarovanja - res je, po 26.letu si moraš vse stroške kriti sama oz. v primeru, da sta s partnerjem skupaj, bi lahko bila zavarovana tudi preko njega.
Sicer pa priporočam, da se pri svoji občini pozanimaš o možnostih za zavarovanje kot občanka - prispevki so dosti nižji, vendar je ta pomoč namenjena le tistim, ki imajo nižje dohodke (vsaka občina določi svoj cenzus mesečnih dohodkov in druge pogoje za omogočanje tovrstnega zavarovanja).

Vse dobro ti želim,

Tara
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Študentske družine

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: