Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Delo preko šs pri 28ih letih
klavdija84
PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2012, 2012b 11:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jan 2012 11:33
Prispevkov: 2

Pozdravljeni!
Sem v eni dilemi in se obračam na Vas. Sem že prebirala forum in zakon glede študentskega dela, vendar mi določene stvari ostajajo nejasne. Da opišem svojo situacijo:
Sem izredna študentka pauzerka visokošolskega strokovnega študija, stara 28 let. Letos se bom po nekaj letih pauziranja ponovno vpisala v zadnji letnik. Zanima me, če je kakšna možnost, da bi lahko delala preko študentskega servisa. Zasledila sem, da če se nekdo vpiše na fakulteto pred 26 letom, se upošteva rok 6 let od datuma vpisa na dodiplomski študij. Izredni dijaki (udeleženci izobraževanja odraslih) lahko delajo do 26. leta. Torej jaz več ne morem delati preko študentskega servisa. Ali je možnost delati preko študentskega servisa, če se vpišem v višjo šolo, v redni program (zaradi statusa), tudi če se vpišem po dopolnjenem 26. letu? Ali je pri vpisu kakšna omejitev? Če se vpišem v izobraževanje odraslih nimam možnosti delati preko študentskega servisa? Sem namreč v nelagodnem položaju glede financ, saj zaradi teh tudi nisem mogla nadaljevati študija. Sedaj sem si privarčevala za zadnji letnik in bi želela delati preko študenta, če je le možnost. Hvala za Vaš odgovor.

Lp,
Klavdija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klavdija84
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2012, 2012b 12:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jan 2012 11:33
Prispevkov: 2

Sem že dobila informacije Smile hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 15, 2012, 2012b 12:57  Odgovori s citatom
pravno svetovanje


Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11
Prispevkov: 422

Zdravo klavdija84!

Kljub temu, da si načeloma že dobila odgovor ti bom vseeno posredoval odgovor glede študentskega dela v tvojem primeru.

Ker si napisala, da si v tem študijskem letu pavzerka to pomeni, da v tem študijskem letu ne moreš delati preko študentskega servisa (to gotovo veš tudi sama).

V naslednjem študijskem letu pa se boš, kot si napisala v svojem vprašanju vpisala v zadnji letnik tvojega študija, kar pomeni, da boš na tvoji fakulteti imela status študenta.

V tem primeru boš seveda še vedno lahko delala preko študentskega servisa, saj za študentsko delo ni nobene starostne omejitve za tiste, ki imajo status študenta. Prav tako pa pri tem ne igra nobene vloge to, da si izredna študentka, saj so redni in izredni študenti povsem izenačeni.

Pravna podlaga: 18. člen Pravilnika o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje

Tebe je pri vsem tem gotovo zmedla upravičenost do posebne osebne dohodninske olajšave (študentska olajšava, ki je namenjena študentom za delo preko študentskega servisa), kjer pa je je pomembna meja 26. let. Naj ti obrazložim še situacijo glede tega.

V tem primeru je relevanten 3. odstavek 113. člena Zakona o dohodnini 2, ki pravi naslednje:

/.../
(3) Rezidentu, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta, se do dopolnjenega 26. leta starosti prizna zmanjšanje davčne osnove od dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, v znesku, ki je enak znesku splošne olajšave iz 111. člena tega zakona. Navedena olajšava se prizna tudi osebi, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejša od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.
/.../


Iz zadnjega stavka tega odstavka lahko razberemo, da posebna osebna olajšava pripada tudi osebi, ki je starejša od 26, če se na študij vpiše DO 26. leta starosti (6 let za dodiplomsko stopnjo in 4 leta za podiplomsko stopnjo). To pa pomeni, da študentu, ki se na študij vpiše, ko je ŽE star 26 let, NE pripada več posebna osebna olajšava.

Vendar pozor: Ta omejitev vpisa pred oz. po 26. letu velja za prvi vpis na faks (takrat, ko si se prvič vpisala v prvi letnik), kar pomeni, da se vpis po nekaj letnem pavziranju ne šteje za prvi vpis.

Torej v primeru, da je od prvega vpisa na tvojo fakulteto že minilo 6 let, ne boš več upravičena do te posebne olajšave, če pa od prvega vpisa še ni minilo 6 let, boš še vedno upravičena do te olajšave.

Če do posebne osebne olajšave glede na napisano ne bi bila več upravičena, bi to pomenilo, da bi ob koncu leta plačala nekoliko več dohodnine, prav tako bi se ti od vsakega nakazila preko študentske napotnice, ki bo višji od 88,88€ odvedla akontacija dohodnine v višini 25% tega nakazila. Poleg vsega tega pa bi to pomenilo tudi to, da te starši ne bi mogli več uveljavljati kot vzdrežvanega družinskega člana.

Pri tebi je torej vprašanje le to ali boš še vedno upravičena do posebne osebne olajšave ali ne, medtem ko boš preko študentskega servisa brez problema lahko delala še toliko časa, kolikor boš imela status študenta.

Če bi te zanimalo še kaj glede zgoraj napisanega pa kar vprašaj in z veseljem ti odgovorimo.

Lep pozdrav in srečno!
_________________
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
multineverseen
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012, 2012b 12:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2012 12:15
Prispevkov: 2

Jaz imam podobno situacijo. Leta 2007 sem se redno vpisala na visokošolski zavod. Po dveh letih sem začela pavzirat. Januarja letos sem dopolnila 26 let. Trenutno sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje in imam lastno gospodinjstvo. Sedaj pa se mi je ponudila služba v mojem poklicu, vendar trenutno samo preko študentske napotnice. Napotnico si bom lahko pridobila.
Moram še povedati, da sem med pavziranjem naredila še diplomo na višji šoli. Pa še to, oktobra letos se imam namen ponovno vpisati na visokošolski program, da ga končam.Ali se lahko še vedno redno vpišem dalje in imam status študenta? Ali so lahko možni kakšni zapleti, ker zdaj prejemam socialno pomoč? Toliko je teh zakonov in vsega, da se sploh ne znajdem, ne bi pa rada dobila domov kakšne položnice, zaradi tega ker nisem bila previdna in kaj spregledala. Ali potem za mene velja isto, kot za mojo predhodnico na tem forumu?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
multineverseen
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012, 2012b 12:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2012 12:15
Prispevkov: 2

*Popravljam, leta 2006 sem se redno vpisala na Visokošolski program*
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MatejRa
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2012, 2012b 11:14  Odgovori s citatom
pravno svetovanje


Pridružen/-a: Pon Nov 2011 16:42
Prispevkov: 98

Pozdravljena multineverseen!

Najprej naj se ti opravičim za pozen odgovoren! V svetovalnici imamo precej dela in zato včasih ne moremo takoj odgovoriti na vsa vprašanja. Kljub temu, ti bom odgovoril na tvoje.

V tvojem primeru, ko si pavzirala nekaj let in si prekinila študij za več kot dve leti, boš za nadaljevanje študija morala vložiti prošnjo na komisijo za študijske zadeve tvoje fakultete za nadaljevanje študija. To določa 157. člen Statuta Univerze v Ljubljani, ki v nadaljevanju pravi še:

''Če se je v času prekinitve študija spremenil študijski program, določi organ iz prejšnjega odstavka študentu diferencialne izpite ali druge dodatne obveznosti kot pogoj za nadaljevanje študija.

Če je zaradi napredka stroke v času daljše prekinitve študija postalo znanje, ki se je zahtevalo na posameznem izpitu pred prekinitvijo študija, neustrezno, lahko organ iz prejšnjega odstavka članice poleg določitve diferencialnih obveznosti odloči, da mora študent ponovno opraviti posamezne izpite ali druge obveznosti, ki jih je pred prekinitvijo študija že opravil.''


O morebitnih dodatnih obveznostih, ki te lahko doletijo se boš morala pozanimati na svoji fakulteti, saj je to od fakultete do fakultete precej različno. Zna se zgoditi tudi, da se boš morala prepisati v bolonjski študijski program, saj 156. člen Statuta UNI LJ pravi:

''Če študent prekine študij za manj kot dve leti, ga lahko nadaljuje in dokonča po istem študijskem programu, ki je veljal ob vpisu.''

Glede možnosti rednega vpisa pa je pomembno dejstvo ali si se v času študija že kdaj prepisala ali pa redno ponavljala kak letnik. Če si eno od teh dveh stvari že storila, potem nimaš več t.i. bonusa in na voljo ti bo ostal le še izredni vpis.

V zvezi s prejemanjem socialne pomoči ne more biti nič zapletov. Zadeva ni povezana s tvojo pravico do študija.

Kar se tiče študentskega dela pa zate velja isto, kot za predhodnico, tako da si dobro oglej Juretov odgovor.

Če boš imela še kaj vprašanj pa kar na dan z besedo!

Lep pozdrav!

Matej (pravno svetovanje)
___________________
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB