Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < pridobitev poklica po 26. letu |
|
Objavljeno:
Sob Mar 17, 2012, 2012b 20:38
|
|
|
Pridružen/-a: Sob Okt 2009 12:58
|
|
Pozdravljeni,
zanima me, ali lahko pridobim kak poklic po 26. letu. Stara sem sicer še 25, jeseni imam pa rojstni dan, v kratkem bom diplomirala in bi rada pridobila še en poklic (polagalec ker. oblog). Hklrati sem se že vpisala na višjo šolo, da bom imela kasneje status in možnost dela preko servisa, če ne dobim zaposlitve v mojem prvem poklicu.
Gledala sem že program za polagalca ker. oblog in sem videla, da mi v bistvu lahko priznajo vse, manjkajo mi pa strokovni predmeti, praktični pouk in pa praksa v delovnem procesu.
Brala sem, da se v primeru prijave v ti. izobraževanje odraslih v starosti nad 26. let moram prijaviti na zavod za zapsolovanje. Je to res? Kakšne možnsoti sploh imam?
Hvala lepa za odgovor. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Mar 19, 2012, 2012b 12:17
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
|
|
Živijo Poppy!
Seveda lahko pridobiš poklic tudi po 26. letu starosti!
Kljub temu, da si se že vpisala v višje strokovno izobraževanje, se lahko vpišeš tudi v program izobraževanja odraslih, saj sta med seboj zakonsko ločena. Višje strokovno izobraževanje ureja Zakon o višjem strokovnem izobraževanju, izobraževanje odraslih pa ureja Zakon o izobraževanju odraslih.
Moram pa te opozoriti, da si moraš po dopolnjenem 26. letu starostu, kljub statusu študenta urediti obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje.
V izobraževanje po javno veljavnih izobraževalnih programih za odrasle se lahko vključijo odrasli, ki izpolnjujejo pogoje glede predhodne izobrazbe (Zakon o izobraževanju odraslih). Torej se imaš pravico vpisati tudi ti, če ustrezaš pogojem, predvidenim za tvoj izobraževalni program.
Z vpisom si pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih.
S tem statusom pridobiš pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje (po 26. letu si moraš ZZ urediti sama), in pravico do drugih ugodnosti (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela).
Te pravice ti ne pripadajo, če si v delovnem razmerju, prijavljena kot brezposelna oseba na Zavodu za zaposlovanje ali pa se izobražujeješ v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti, razen dela preko študentskega servisa. Tega lahko upravljaš do dopolnjenega 26. leta starosti.
Torej se ti za delo preko študentskega servisa po 26. letu splača uveljavljati status na Višji šoli.
Več o izobraževanju odraslih si lahko prebereš tudi na spletni strani Andragoškega centra Slovenije.
Informacije, da bi se morala po 26. letu starosti prijaviti na Zavod za zaposlovanje, če bi se želela vpisati v Izobraževanje odraslih, nisem zasledila nikjer. Popravi me, če sem te narobe razumela.
Lep dan še naprej,
Lucija in Maša |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|