Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < SAMOIZOBRAŽEVANJE-POKLICNI TEČAJ |
|
Objavljeno:
Sre Okt 06, 2010, 2010b 20:26
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Okt 2010 20:18
|
|
Živjo
Želim se vpisati v poklicni tečaj predšolske vzgoje, če sem prav razumela iz branja po forumu sem roke za redno zamudila zato se bom vpisala preko samoizobraževanja, kjer se menda lahko vpišeš kadarkoli-upam da se ne motim?
Ampak nimam pojma kje pravzaprav to izvajajo brskala sm vendar nikjer ne najdem nobene internetne strani kakšnega zavoda kjer bi se lahko vpisala oz poklicala za informacije...našla sem samo info za redne poklicne tečaje vendar ne morem čakati še eno leto da začnem =/
Upam da se nisem zmotila pri tem da pri izrednem poklicnem tečaju ni rokov in se lahko prijaviš tudi sredi leta in sem za letos vse zamudila
aja in še tole, ali lahko ko sem vpisana na ta tečaj delam preko študenta?
Hvala za kakršnkoli odgovor =) |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Okt 07, 2010, 2010b 12:16
|
|
|
nekoč svetovalka, danes ... :)
Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Kraj: Ljubljana
|
|
Pozdravljena!
Na žalost si res že zamudila vse roke za prijave v poklicne tečaje, tako ti ostane le še izobraževanje odraslih. Vpišeš se lahko neomejenokrat in kadarkoli med letom. Z vpisom v izobraževanje odraslih pridobiš status udeleženca izobraževanja odraslih, kar pomeni da lahko delaš prek študentskega servisa (vendar le do dopolnjenega 26. leta starosti!), lahko si zavarovana prek staršev (prav tako do 26. leta starosti!), upravičena si do subvencioniranega prevoza (mesečne vozovnice, Urbana), prav tako pa si upravičena tudi do družinske pokojnine in ostalih družinskih prejemkov (do 26. leta starosti!). NISI pa upravičena do bivanja v študentskih domovih ter do koriščenja bonov za subvencionirano prehrano.
Mi na žalost informacij o vseh šolah, ki bi izvajale izobraževanje odraslih nimamo. S tem se namreč ukvarja Andragoški center Slovenije ( http://www.acs.si/ ), tako da bi svetovala, da se za več podatkov o programih, ki izvajaj predšolsko vzgojo, obrneš nanje.
Upam, da sem na tvoje vprašanje odgovorila!
Lep dan ti želim!
Irena _________________ Omnia mea mecum porto. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Ned Okt 10, 2010, 2010b 11:09
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Jun 2009 8:31
|
|
| Hej! Najbolj se ti splača vpis na Srednjo ekonomsko-poslovno šolo Koper, vpisnina je nekaj čez 80 eurov. Na mejl posreduj svoj domač naslov, na katerega ti pošljejo navodila za prijavo; potem jim pošlješ potrdilo o plačani položnici, overjeno spričevalo iz OŠ (overiš na katerikoli UE), kopijo osebnega dokumenta z obeh strani, izpolnjeno prijavnico. Potrdila o vpisu dobiš na dom v nekaj dneh. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Jan 26, 2011, 2011b 13:49
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Jan 2011 13:37
|
|
Ojla!
Da ne bom odpirala nove teme, bom kar tukaj pristavila svoje vprašanje.
Najprej me zanima (da ne bom zamenjevala pojmov): samoizobraževanje in izobraževanje odraslih je isto, ali ne? Sem namreč zasledila ponekod napisan prvi, ponekod pa drugi izraz. Sama sem se nedolgo nazaj vpisala v samoizobraževanje na Srednji ekonomsko - poslovni šoli Koper, da sem pridobila status, saj ga rabim za delo do oktobra. Zanima me, če se lahko normalno vpišem (v 1. roku, torej do marca) na željeno fakulteto, glede na to, da letos pavziram, a sem vpisana v ta samoizobraževalni program? Namreč, če si vpisan na neko fakulteto in se želiš prepisati drugam, je potreben izpis. Kako pa je v mojem primeru? Iz prejšnje fakultete sem se že izpisala, a me zanima, če lahko ostanem vpisana v to izobraževanje in se nemoteno vpišem na fakulteto? Upam, da se ni potrebno izpisati tudi iz tega programa, saj rabim status do začetka prihodnjega študijskega leta, pa tudi nočem zamuditi 1. roka.
Hvala in lp!  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Jan 31, 2011, 2011b 12:22
|
|
|
nekoč svetovalka, danes ... :)
Pridružen/-a: Čet Jun 2009 15:35
Kraj: Ljubljana
|
|
Pozdravljena!
Seveda lahko normalno oddaš Prvo prijavo za vpis do 8.marca - izobraževanje odraslih oziroma samoizobraževanje (oboje pomeni isto ) se namreč popolnoma izključuje od visokošolskih zavodov, kar pomeni, da slahko hkrati vpisana na oboje in se ti ni treba izpisovati iz programa izobraževanja odraslih. Status udeleženca izobraževanja odraslih ti drugače traja do začetka oktobra.
Lep pozdrav!
Irena _________________ Omnia mea mecum porto. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Jan 27, 2012, 2012b 14:37
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Jan 2012 14:35
|
|
Pozdravljeni!
Meni tudi zanima vpis zaradi statusa. Marca mi poteče status in bi se rada vpisala med letom. Še sploh gre to kje? Je vpis pogojen z leti starosti? Res najlepša hvala za vse informacije, res jih nujno potrebujem. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Jan 31, 2012, 2012b 12:13
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53
|
|
Zdravo sončnica7!
Vpis v izobraževanje odraslih poteka kadarkoli med letom, razen če je za določen program določeno drugače. Vpiše se lahko kdorkoli, ne glede na starost, vendar se morajo udeleženci izobraževanja odraslih, ki imajo 26 let ali več, sami prijaviti na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in nimajo pravice do dela preko študentskega servisa. Imajo pa pravico do študija.
Na večini programov, ki smo jih omenjali na našem forumu, so mesta že zapolnjena, zato boš morala sama pobrskat po spletni strani Andragoškega centra.
To so na kratko vse informacije, ki jih potrebuješ, lahko pa tudi pobrskaš po našem forumu, smo o izobraževanju odraslih napisali na stotine besed.
Lep dan še naprej,
Maša |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Feb 02, 2012, 2012b 10:26
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Feb 2012 10:17
|
|
Zdravo,
Neka gospa, ki je na XY šoli vodja izobraževanja odraslih, mi je podala naslednjo informacijo.
Da v Kolikor se jst vpišem v program vodenega samoizobraževanje potem mi ne pripada status izrednega dijaka. Namreč ta status prejmem samo ob vpisu v organizirane skupine izobraževanja odraslih .
So te trditve resnične, ima kdo kakšne informacije glede tega ?
Lp |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Mar 16, 2012, 2012b 12:15
|
|
|
socialno svetovanje
Pridružen/-a: Čet Mar 2011 19:27
|
|
Pozdravljen Rafus!
V Zakonu o izobraževanju odraslih je v 3. členu določeno, da oseba, ki se vključi v izobraževalni program za odrasle, pridobi status udeleženca izobraževanja odraslih.
V začetku letošnjega študijskega leta pa je Ministrstvo za šolstvo in šport zavodom ,ki tovrstna izobraževanja ureja, poslalo dopis z interpretacijo, kateri posameznikom se status udeleženca izobraževanja odraslih dodeli in katerim ne.
| Citiram: |
Status udeleženca izobraževanja odraslih pridobi udeleženec izobraževanja odraslih, ki se vključi v izobraževalni program za odrasle (3. člen ZIO). Sama prijava še ne zadostuje za pridobitev statusa in s tem za izdajo potrdila o vpisu oziroma o statusu.
Potrdilo o vpisu oziroma o statusu se izda le za javno veljavne programe osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, kadar udeleženec uveljavlja pravice iz drugega odstavka 4. člena ZIO. Med omenjene izobraževalne programe ne spada program »samoizobraževalec«! |
Iz zgornjega zapisa torej sledi, da potrdila o vpisu in posledično določenih pravic, ne more dobiti posameznik, vpisan v program samoizobraževanja; kar potrjuje besede vodje izobraževanja odraslih, s katero si govoril.
Če te bo zanimalo še kaj, nam spet piši.
Lep vikend,
Tanja |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Mar 21, 2012, 2012b 12:57
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Feb 2012 19:37
|
|
Pozdravljeni!
Trenutno sem absolventka in se odločam da bi šla na tečaj za maserko. Dobiš diplomo, mogoče se odločim tudi za NPK.
Slišala sem govorice,da lahko dobiš povrnjene stroške šolnine/tečaja, in me zanima kako je z tem-kdo ti vrne,koliko,za katera izobraževanja...?
Hvala za odg!
Lp |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Mar 21, 2012, 2012b 17:32
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
|
|
Mala00, pozdravljena!
Če prav razumem tvoje vprašanje, sprašuješ, če obstaja kakšna možnost povrnitve stroškov opravljanja tečaja maserke če bi se ob enem odločila tudi za Nacionalno Poklicno Kvalifikacijo (NPK).
Glede tvojega vprašanja sem kontaktirala Zavod za zaposlovanje, kjer so mi odgovorili, da ta možnost sicer obstaja.
Da pa bi to možnost lahko koristila, bi morala biti vpisana v Evidenco brezposelnih oseb. Kot študentka pa se v Evidenco brezposelnih oseb ne moreš vpisati.
Vpišeš se lahko ob prenehanju študentskega statusa.
Postopek je takšen:
Prijaviš se na Zavod za zaposlovanje v Evidenco brezposelnih oseb.
Tam ti dodelijo svetovalca, s katerim skupaj pripravita zaposlitveni načrt.
Glede na tvojo predhodno izobrazbo in možnosti, ki bi se ti ponudile ob opravljanju tečaja NPK se nato odloči ali bi bila vključitev v NPK smiselna.
Če je ugotovitev pozitivna (vključitev v NPK je smiselna), so stroški tečaja povrnjeni.
Več o tem si lahko prebereš tukaj .
Informacij o kakršni koli drugi možnosti povračila stroškov nisem zasledila nikjer.
Upava, da sva ti pomagali pri tvoji odločitvi,
Lucija in Tanja |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|