Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  brez statusa
absolvent
PrispevekObjavljeno: Čet Apr 05, 2012, 2012b 18:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2010 10:02
Prispevkov: 19

Spoštovani,

vem da je bilo na to temo že ogromno napisanega in tudi sam sem brskal po temah, vendar imam v glavi popolno zmedo , zato vas naprošam za odgovor na tri sledeča vprašanja.

Poleti bom dopolnil 26 let, kar posledično pomeni, da ne morem več opravljati dela preko ŠS, zato me zanima ali sploh obstaja kakšna možnost, da bi z delom nadaljeval tudi po dopolnjenem 26.letom?

Zanima pa me še kako je z vpisnimi roki v podiplomski/magistrski študij? Naslednji mesec namreč računam, da bom diplomiral in se zanimam za nadaljevanje izobraževanja (vendar v to še nisem povsem prepričan).

V primeru, da se vpišem v prej omenjeni podiplomski študij ali potem še vedno lahko delam preko SŠ?

Vljudno vas naprošam za vse odgovore, da si malo razjasnim zadeve.
Hvala :
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 06, 2012, 2012b 13:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
Prispevkov: 75

Absolvent, zdravo!

Pa greva kar po vrsti Wink

Delo preko študentskega servisa po dopolnjenem 26. letu starosti

Kljub temu, da boš poleti dopolnil 26 let, lahko preko študentskega servisa delaš, dokler imaš status študenta. Preko študentskega servisa lahko delaš, dokler ne diplomiraš ali se redno zaposliš in s tem status izgubiš. Izjema so osebe vpisane v izobraževanje odraslih, ki lahko delajo do 26. leta.

Citiram:
»Meja 26 let ne pomeni, da nekdo ne sme več delati preko študentskega servisa (izjema so "izredni dijaki"). Po tej starosti samo izgubiš dohodninsko olajšavo (posebna osebna olajšava) v višini 3.143, 57 € (za leto 2011), od vsakega nakazila na napotnico pa se odvede tudi 25% akontacija dohodnine, ne glede na znesek nakazila (izjema so zaslužki do 88,88 €). Dijak ali študent še vedno lahko dela, če le ima status dijaka oz. študenta. Zadnji stavek 107. člena pravi, da je meja 26 let lahko tudi višja. Če se nekdo vpiše na fakulteto pred 26 letom, se upošteva rok 6 let od datuma vpisa na dodiplomski študij oz. 4 leta od datuma vpisa na podiplomski študij. Izredni dijaki (udeleženci izobraževanja odraslih) lahko delajo do 26. leta.«

Arrow Ker boš 26 let dopolnil že poleti in se boš na podiplomski študij vpisal po dopolnjenem 26. letu starosti, boš izgubil posebno osebno olajšavo, od vsakega nakazila na napotnico pa ti bo odvedeno tudi 25% akontacije dohodnine (upoštevani pa bodo tudi normirani stroški v višini 10%).

Če pa bi se na podiplomski študij vpisal pred dopolnjenim 26. letom starosti, bi ti posebna osebna olajšava pripadala še 4 leta od datuma vpisa na podiplomski študij.

Več o dohodnini in pripadajočih olajšavah si lahko prebereš še na naši spletni strani in tudi na strani študentskega servisa


Vpis v podiplomski magistrski program 2. bolonjske stopnje.

Razpis za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje za naslednje študijsko leto še ni izšel, objavljen pa bo najkasneje 1. junija. Lanskega pa si informativno lahko ogledaš tukaj.

V lanskem študijskem letu je potekal rok za oddajo prijav od 1. junija 2011 do 10. septembra 2011, razen če ni bilo za posamezen študijski program določeno drugače. Mislim, da lahko podobne datume za oddajo prijavnice pričakuješ tudi letos. Konkretni datumi pa bodo objavljeni v razpisu za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje za študijsko leto 2012/2013.

Question Nič nisi povedal, ali boš diplomiral na starem neprenovljenem študijskem programu ali na novem dodiplomskem programu 1. bolonjske stopnje.

ArrowV primeru, da boš diplomiral po »starem programu« na dodiplomskem študiju, to pomeni doseženo enako stopnjo izobrazbe, kot bi jo dosegel z zaključenim magistrskim programom 2. bolonjske stopnje. Vedi, da si boš v tem primeru magistrski študij 2. bolonjske stopnje moral plačati sam, saj država posamezniku financira le en študij za dosego posamezne stopnje izobrazbe (izjema pri tem sta vzporedni študij in študij diplomantov).Več informacij o financiranju študija si lahko prebereš tukaj

ArrowČe pa boš diplomiral na dodiplomskem programu 1. bolonjske stopnje, je magistrski program 2. bolonjske stopnje zate brezplačen.

Exclamation Ker imaš namen diplomirati naslednji mesec, te moram opozoriti da boš s tem tudi izgubil status študenta ter vse pravice in ugodnosti, ki jih le-ta prinaša (pravico do zdravstvenega varstva, subvencionirane prehrane, subvencioniranega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, štipendiranja, družinske pokojnine, možnosti opravljanja občasnih in začasnih del prek študentskega servisa, možnosti bivanja v študentskih domovih). Torej v tem času ne boš imel možnosti za delo preko študentskega servisa.

Status boš pridobil nazaj šele oktobra, ko boš pričel s študijem na 2. bolonjski stopnji.

Če te še kaj zanima, nam zopet piši.

Lucija in Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
absolvent
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 09, 2012, 2012b 15:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2010 10:02
Prispevkov: 19

Hvala za tako izčrpen odgovor.

Sedaj sem zaradi statusa vpisan na izobraževanje odraslih, na fakulteti pa sem obisoval visokošolski strokovni študijski program 1.stopnje Management po katerem bom pridobil naslov diplomirani ekonomist (VS). Vpisati pa se nameravam v nadaljevanje študija v Kopru smer management. Je torej študij brezplačen?

Če sedaj avgusta izgubim status zaradi dopolnitve 26.leta, ga nato z vpisom na podiplomski študij zopet pridobim?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012, 2012b 10:47  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
Prispevkov: 75

Pozdravljen!

Najprej razčistiva glede statusa.

Statusa ne boš izgubil zaradi dopolnitve 26. leta.

V prejšnjem vprašanju nisi nič napisal, da si zaradi statusa že vpisan v izobraževanje odraslih.
Zaradi tega sem sklepala, da je tvoj študentski status vezan na fakulteto, na kateri imaš namen diplomirati. V tem primeru bi status študenta izgubil, ko bi diplomiral.

Arrow Ker temu ni tako in si zaradi statusa že vpisan v izobraževanje odraslih, boš status imel dokler ti le-ta ne poteče na programu izobraževanja odraslih.

Exclamation Opozoriti pa te moram, da lahko preko napotnice kot oseba s statusom udeleženca izobraževanja odraslih delaš dokler ne boš dopolnil 26 let, saj udeležencem izobraževanja odraslih pravica do dela preko študentskega servisa pripada le do dopolnjenega 26. leta.

Kljub temu pa lahko delaš preko avtorske pogodbe ali preko podjemne pogodbe.

Pojasnil si, da si zaključil visokošolski strokovni študijski program 1.stopnje. Če ustrezaš pogojem za vpis se imaš pravico vpisati na magistrski program 2. bolonjske stopnje brezplačno.
Z vpisom na podiplomski magistrski študij boš seveda zopet pridobil status študenta.

Lep dan,

Lucija in Maša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB