Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < POKLICNA MATURA + 5 PREDMET |
|
Objavljeno:
Sob Apr 21, 2012, 2012b 12:45
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Avg 2011 0:01
|
|
Spoštovani,
lansko leto sem končala SŠFKZ, smer kozmetični tehnik. Zmanjkala mi je ena točka za Visoko zdravstveno tako, da to leto ne študiram.
Zdaj sem se vpisala na Upravno fakulteto, a to le zato, da ne ostanem na srednji šoli.
Zanima me, če je možno, da opravljam dodatni predmet (v tem primeru zgodovino) v drugem roku mature, saj sem za prvi rok prepozna (nimam zapiskov itd.)?
In če je to možno, bi se potem prepisala z Upravne fakultete na fakulteto za Socialno delo, saj me to resnično veseli?
V upanju na ugoden odgovor Vas lepo pozdravljam,
Dijana |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Apr 23, 2012, 2012b 11:16
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
|
|
Dijana, živijo!
Pa greva kar po vrsti
Zanima te, če je možno opravljati dodatni predmet (zgodovino) v jesenskem roku.
V Zakonu o maturi je zapisano, da se lahko na jesenski rok prijavijo kandidati, ki so že opravili poklicno ali splošno maturo, ter so ti predmeti pogoj za vpis v visokošolski študijski program oziroma se upoštevajo pri izbiri kandidatov za vpis v tak program.
V Razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe pa je navedeno, da se lahko na univerzitetni študijski program 1. stopnje socialno delo se med drugimi vpiše tudi:
- kdor je opravil poklicno maturo v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu in izpit iz maturitetnega predmeta angleščina ali nemščina; če je kandidat navedeni predmet že opravljal pri poklicni maturi, pa izpit iz maturitetnega predmeta zgodovina
Kot lahko razbereš iz razpisa, se v tvojem primeru predmet zgodovina (sklepam, da imaš nemščino ali angleščino že opravljeno), upošteva pri izbiri kandidatov za vpis.
Torej lahko predmet zgodovina opravljaš tudi v jesenskem roku.
Zadnji rok za prijavo kandidatov k splošni maturi in k izpitu iz maturitetnega predmeta v jesenskem izpitnem roku je 17. julij 2012!
Kakšne so možnosti za prepis?
Praviš, da si sedaj vpisana na Upravno fakulteto, rada pa bi se prepisala na Fakulteto za socialno delo.
To lahko storiš, saj Zakon o visokem šolstvu daje vsakemu študentu pravico, da poleg prvega vpisa na študij enkrat zamenja študijski program. Vsak študent ima možnost do dveh rednih vpisov v prvi letnik ali pa enega rednega vpisa v prvi letnik in enega ponavljanja.
Torej se lahko prepišeš, vendar te naj opozorim, da boš s prepisom izgubila pravico do ponavljanja na Fakulteti za socialno delo.
Kako se prepišeš?
Za fakulteto, na katero se želiš prepisati, izpolniš Prijavo za vpis v 1. letnik in jo pošlješ v zahtevanem roku (Prvi prijavni rok za Prijavo za vpis v študijskem letu 2012/2013 si že zamudila, saj je potekal med 10.2. in 3.5.).
Drugi prijavni rok traja od 22. do 29. avgusta 2012, vendar ni nujno, da bodo na drugem prijavnem roku še razpisana mesta za vpis na program, na katerega se želiš vpisati.
Podatki o še prostih vpisnih mestih za drugi prijavni rok bodo 21. avgusta 2012 objavljeni na spletnih straneh prijavnih služb.
V primeru, da boš sprejeta, boš o tem pisno obveščena. Prav tako boš obveščena, katere dokumente moraš imeti s seboj, ko se boš šla osebno vpisat.
Če te še kaj zanima, pa vprašaj,
Lucija in Maša |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Apr 23, 2012, 2012b 13:11
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Avg 2011 0:01
|
|
Najlepša hvala za sporočilo
A to pomeni, če jaz nardim 5 predmet uspešno in da imam zadostno število točk..pa če ni prostega mesta potem me ne bodo sprejeli ?
Ah kar nekaj ..vem, da lansko leto v drugem krogu ni bilo prostih mest...ker se jih ful že tako v prvem krogu vpiše
No in prav take situacije me potem dajo v razmišljanje, a bi sploh šla delat peti predmet? :/ |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Apr 24, 2012, 2012b 8:43
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22
|
|
Pozdravljena!
Na žalost je tako, da te kljub uspešno opravljenemu petemu predmetu ne bi sprejeli, če ne bi bilo več prostih mest.
Vendar je od tebe odvisno ali boš počela tisto, kar si želiš! Dobro razmisli, in če je socialno delo res to, kar bi rada počela, ne obupaj!
Prijavi se na peti predmet in ga poskušaj opraviti čimbolj uspešno, da boš dosegla čim več točk za vpis.
Če na fakulteti v 2. prijavnem roku ne bo več mest, lahko to leto izkoristiš za nekaj, kar bi rada počela, pa nisi imela časa (tujina, delo, tečaji, še kakšen poklicni tečaj), ter nato drugo leto v prvem razpisanem roku pošlji Prijavo za vpis.
Prav tako predlagam, da preveriš, kakšne so bile omejitve na Fakulteti za socialno delo prejšnja leta. To si lahko pogledaš tukaj.
V primeru da to leto ne bi bila sprejeta, se lahko odločiš za zviševanje še kakega predmeta, da boš drugo leto zagotovo sprejeta (če boš presodila, da potrebuješ še kakšno točko več).
Veliko uspeha ti želim, predvsem pa ne obupaj!
Lucija in Maša  |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|