Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Študij v VB - kaj je potrebno urediti pred odhodom |
|
Objavljeno:
Tor Apr 24, 2012, 2012b 22:17
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Nov 2011 15:02
|
|
Ker ste mi že zelo pomagali z nasveti, ko sem se prijavljala na podiplomski (MA) študij v Veliki Britaniji (London), se ponovno obračam na vas in upam, da mi boste lahko pomagali tudi tokrat.
Bila sem sprejeta na želeno univerzo in me sedaj zanima, ali mi lahko svetujete kaj vse je potrebno urediti v Sloveniji pred odhodom. Predvsem me zanima kako je glede zavarovanja (zdravstvenega) in ali je potrebno še kaj drugega urediti – npr. na upravni enoti prijavitii, da odhajaš v tujino za več kot 3 mesece (to sem nekje zasledila, da sicer ni nujno, je pa priporočljivo urediti?) in mogoče je potrebno narediti še kakšno drugo relativno pomembno stvar, ki se je človek ne bi spomnil sam od sebe!
Ful hvala že vnaprej, če mi boste lahko malo svetovali glede tega, da ne bom kaj pomembnega pozabila urediti, preden odpotujem! Lp, A |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Apr 25, 2012, 2012b 11:12
|
|
|
svetovanje za študij v tujini
Pridružen/-a: Pet Jan 2011 11:03
|
|
Pozdravljena,
veseli nas, da so ti naši nasveti pomagali na poti h sprejemu na izbrano univerzo v tujini, in se ti zahvaljujemo za ponovno izkazano zaupanje!
Večino stvari, ki jih moraš pred odhodom v tujino urediti v Sloveniji, si pravilno ugotovila že sama. Predvsem je pomembno, da si urediš zdravstveno zavarovanje, kar lahko narediš preko spletne strani ZZZS: https://www.zzzs.si/zzzs/konv/konv.nsf/obrazec?openform . Na ta način pridobiš Evropsko kartico zavarovanja, ki te osnovno zavaruje v državah članicah EU in EGP ter Švici, na Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji. Če bi želela pridobiti še dodatno zdravstveno zavarovanje, pa si ga lahko urediš pri zasebnih ponudnikih, tak primer je turistično zavarovanje Coris ( http://www.coris.si/C/index.php?id=33 ), ki pa je za dolgotrajne odhode precej draga opcija. Skoraj zagotovo se ti bolj splača urediti dodatno zavarovanje, če boš to seveda želela, kar preko univerze v VB, kjer imajo zagotovo tudi ponudbo za študente.
Naslednja stvar pa je prijava začasnega odhoda v tujino na upravni enoti in sicer naj bi to storili vedno, kadar v tujino odhajamo za več kot 90 dni. Natančneje sem se pozanimala, kako postopek poteka, in odgovorili so, da to lahko storiš osebno, naknadno po pošti, preko veleposlaništva v tujini ali pa tako, da doma nekoga uradno pooblastiš, da to stori zate (npr. mamo, očeta, fanta, sestro, …). Edino, kar moraš pri tem sporočiti, je naslov v tujini (ki potem velja kot tvoj začasen naslov). Svoj stalni naslov v Sloveniji pa seveda še vedno obdržiš.
Zelo pomembno je tudi, da svoj odhod v tujino sporočiš morebitnim štipenditorjem. Če za študij prejemaš katero od štipendij iz Slovenije, npr. Zoisovo, državno ali kadrovsko, moraš nujno sporočiti vse spremembe, ki se tičejo tvojega študija. Študentom se za študij v tujini tudi poveča osnovna postavka štipendije.
Smiselno je o odhodu obvestiti tudi vse ustanove, ki te redno o čem obveščajo, še posebej, če pošto prejemaš na naslov, na katerem ne živijo tvoji bližnji sorodniki. Če npr. stalno prejemaš izpiske banke, obvestila Univerze v Ljubljani, časopis ali kaj podobnega. Sicer pa se trenutno ne spomnim nič tako zelo pomembnega, da ne bi spremembe bivališča mogla sporočiti naknadno.
Če se kateri od uporabnikov foruma spomni še kakšne pomembne formalnosti, pa lahko prosto prispeva h skupni zakladnici znanja!
Želim ti vso srečo in veliko uspeha na študiju v Londonu! |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|