Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  zavrnjena štipendija
nika.nika
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012, 2012b 9:36  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Tor Apr 2012 9:31

Pozdravljeni, sem 21.letna izredna študentka. V decembru sem si prijavila lastno gospodinjstvo, in dala vlogo za štipendijo, ki bi jo glede na moj dohodek z delom preko študentskega servisa morala dobiti, danes pa sem dobila zavrnjeno vlogo saj so mi vanjo šteli dohodke mojih staršev in sestre. Zanima me ali se lahko pritožim in kako, saj imam v hiši staršev svoje stanovanje in dejansko živim od svojega zaslužka, poleg tega pa pričakujeva poleti s fantom prvega otroka in bova brez štipendije in brez mojega študentskega dela težko prišla skozi mesec, saj je tudi fant še študent. Je pa fant trenutno še prijavljen doma, se imava pa v kratkem namec civilno poročiti. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JasnaV
PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2012, 2012b 14:11  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Pet Nov 2011 12:15

Pozdravljena Nika!

Iskreno se ti opravičujem za tako pozen odgovor, vendar očitno smo tvoje vprašanje v navalu ostalih spregledali, saj se v zadnjem času obrača na nas veliko študentov s podobnim problemom kot ti.

Državno štipendijo od 1. januarja 2012 dalje glede nekaterih zadev, predvsem pa izračuna dohodka, ureja Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Omenjeni zakon natančno določa kdo se poleg vlagatelja šteje pri izračunu dohodka v 10. členu, ki v odstavkih relevantnih za tvoj primer pravi:

Citiram:
10. člen

(1) Poleg vlagatelja se pri ugotavljanju materialnega položaja upoštevajo naslednje osebe:
1. zakonec oziroma oseba, s katero vlagatelj živi v zunajzakonski skupnosti, ki je po predpisu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo oziroma oseba, s katero vlagatelj živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti;
2. otroci in pastorki, ki so jih vlagatelj ali oseba iz prejšnje točke dolžni preživljati po zakonu.

(2) Če je vlagatelj oseba iz 2. točke prejšnjega odstavka, se poleg njega pri ugotavljanju materialnega položaja upoštevajo:
1. starši oziroma eden izmed staršev, ki mu je vlagatelj dodeljen v varstvo in vzgojo, in oseba, s katero eden izmed staršev živi v zakonski ali zunajzakonski skupnosti, ki je po predpisu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo ali v registrirani istospolni partnerski skupnosti;
2. bratje in sestre oziroma pastorki, ki so jih osebe iz prejšnje točke dolžne preživljati po zakonu, ki ureja družinska razmerja.

Iz navedenega člena izhaja, da v kolikor so te starši dolžni preživljati se pri izračunu upošteva tudi njihov dohodek in dohodek bratov in sester, kar seje zgodilo ravno v tvojem primeru. Na tej točki bi te želela vprašati: Ali te starši še vedno preživljajo?

Kakor si navedla si vlogi priložila potrdilo o lastnem gospodinjstvu, vendar ker je le to v hiši tvojih staršev so na centru za socialno delo to šteli kot da si še vedno v njihovem varstvu in oskrbi. Glede na povedano lahko poskusiš s pritožbo in sicer zaradi napačno ugotovljenega dejanskega stanja. V njej se sklicuješ na to, da se dejansko sama preživljaš in ponovno priložiš potrdilo o lastnem gospodinjstvu. Ne morem ti zatrditi kako bojo obravnavali tvojo pritožbo, vendar moje osebno mnenje je, da boš z njo uspela le v primeru, da bo to lastno gospodinjstvo razvidno iz dokazil. Zelo koristno bi bilo, da priložiš najemno pogodbo, katero pa s starši verjetno nimaš. Oziroma vsaj nekakšen dogovor za plačilo rabe stanovanja. Če želiš vzorec pritožbe se lahko obrneš na naš email naslov, kjer ti ga bomo posredovali.

Vendar, ker je od dneva prejetja zavrnjene odločbe že kar precej, se bojim da je rok za pritožbo že potekel. Zatorej ti svetujem, da po rojstvu otroka vložiš novo vlogo za pridobitev državne štipendije in v njej dokazuješ lastno gospodinjstvo. Prej citirani člen nadalje določa tudi:

Citiram:
(4) Domneva se, da med dvema osebama, ki nista sklenili zakonske zveze, obstaja zunajzakonska skupnost, ne glede na njen čas trajanja, če se jima je rodil skupni otrok ali sta posvojili otroka in ne gre za enostarševsko družino, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska skupnost neveljavna.

(5) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko oseba izpodbija zakonsko domnevo obstoja zunajzakonske skupnosti, tako da dokazuje, da ne živi v zunajzakonski skupnosti.

(6) V primeru iz prejšnjega odstavka mora center za socialno delo sam rešiti predhodno vprašanje obstoja zunajzakonske skupnosti.

(7) Za enostarševsko družino po tem zakonu se šteje skupnost enega izmed staršev z otroki, kadar je drugi od staršev umrl in otrok po njem prejemkov za preživljanje ne prejema ali je drugi izmed staršev neznan ali kadar otrok po drugem izmed staršev prejemkov za preživljanje dejansko ne prejema.

(8) Če je vlagatelj iz drugega odstavka tega člena poročen ali živi v zunajzakonski skupnosti ali postane roditelj ter skrbi za otroka, se pri ugotavljanju materialnega položaja upoštevajo:
1. zakonec oziroma oseba, s katero vlagatelj živi v zunajzakonski skupnosti, ki je po predpisu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja, v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo;
2. oseba, s katero vlagatelj živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti,
3. otroci in pastorki, ki so jih vlagatelj ali oseba iz prejšnje točke dolžni preživljati po zakonu.

Torej glede na navedeno ureditev se bo pri izračunu upošteval tvoj in od fanta dohodek, ki se bo nato delil na 3 družinske člane (poleg vaju tudi na otroka). Takšen izračun bo najverjetneje bolj ugoden tako, da ti ponovno vložitev vloge resnično priporočam.

Toliko zaenkrat z moje strani. Za dodatna vprašanja smo ti vedno na voljo.

Lep pozdrav,

Za pravno svetovanje Jasna Voje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Štipendije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: