Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < pavziranje |
|
Objavljeno:
Pet Maj 25, 2012, 2012b 9:31
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Maj 2012 9:13
|
|
Živjo! Sem študent aluoja smer industrijsko oblikovanje na oddelku za oblikovanje. Nekje na polovici tega študijskega leta ko sem obiskoval 1. letnik programa sem moral zaradi zdravstvenih in zasebnih razlogov opustiti študij. Fakultete nisem zapustil temveč nisem hodil na predavanja saj jih nisem bil sposoben obiskovat. Leto gre počasi k koncu in točk za napredovanje v višji letnik nimam. Rad bi vedel kaj lahko naredim. Za ponavljanje letnika nimam zadosti točk. Za pogojno ponavljanje se bojim da dokazov ne bodo prejeli. Nato sem razmišljal o pavziranju. Kako sploh to poteka? A lahko s pavziranjem ponovno obiskujem prvi letnik in ko ga dokončam se nato redno vpišem v drugi? Vem da bom status izgubil ampak mi ni problem saj se lahko še zmeraj upišem v en visokošolski zavod in dobim status. Kaj pa moram storiti da lahko pavziram?
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Lp Anej |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Maj 25, 2012, 2012b 10:12
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Okt 2009 22:17
|
|
Anej, pozdravljen!
Poglejva najprej kaj točno je pavziranje.
Pavzirati pomeni biti vpisan na fakulteto, ampak brez statusa študenta (ne moreš koristiti pravic, ki izhajajo iz statusa študenta – subvencionirana prehrana, subvencionirano bivanje, delo preko študentskega servisa,...). Pavziraš lahko neomejeno-krat, vendar če pavziraš več kot 2 leti zapored, ti lahko visokošolski zavod naloži dodatne študijske obveznosti – diferencialne izpite.
Med tem časom lahko opravljaš izpite na fakulteti, vendar jih moraš plačevati (cenik Univerze v Ljubljani - 42,30€). O pavziranju ti ni potrebno obvestiti fakultete, saj si avtomatsko pavzer, če se ne vpišeš v višji letnik ali ponovno v isti letnik. Ko opraviš vse obveznosti določene za napredovanje v višji letnik, se lahko vanj vpišeš kot redni študent.
Opozorila bi te, da si moraš urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje v primeru, da ne boš imel statusa študenta in se ne boš vpisal na višjo šolo. Več si lahko prebereš na naši spletni strani.
Predstavila bi ti še možnost o izjemnem vpisu v višji letnik, ki jo določa 153. člen Statuta Univerze v Ljubljani.
| Citiram: |
Študent se lahko izjemoma vpiše v višji letnik, tudi če ni opravil vseh obveznosti, določenih s študijskim programom za vpis v višji letnik, kadar ima za to opravičene razloge, kot npr.: materinstvo, daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, priznan status osebe s posebnimi potrebami, aktivno sodelovanje na vrhunskih strokovnih, kulturnih in športnih prireditvah, aktivno sodelovanje v organih univerze.
O vpisu iz prejšnjega odstavka odloča komisija za študijske zadeve članice ali drug organ, določen s pravili članice.
|
Če te zanima še kaj, nam ponovno piši
Lep vikend!
Maša |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Maj 25, 2012, 2012b 10:37
|
|
|
|
|
| MašaE je napisal/a: |
Anej, pozdravljen!
Poglejva najprej kaj točno je pavziranje.
Pavzirati pomeni biti vpisan na fakulteto, ampak brez statusa študenta (ne moreš koristiti pravic, ki izhajajo iz statusa študenta – subvencionirana prehrana, subvencionirano bivanje, delo preko študentskega servisa,...). Pavziraš lahko neomejeno-krat, vendar če pavziraš več kot 2 leti zapored, ti lahko visokošolski zavod naloži dodatne študijske obveznosti – diferencialne izpite.
Med tem časom lahko opravljaš izpite na fakulteti, vendar jih moraš plačevati (cenik Univerze v Ljubljani - 42,30€). O pavziranju ti ni potrebno obvestiti fakultete, saj si avtomatsko pavzer, če se ne vpišeš v višji letnik ali ponovno v isti letnik. Ko opraviš vse obveznosti določene za napredovanje v višji letnik, se lahko vanj vpišeš kot redni študent.
Opozorila bi te, da si moraš urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje v primeru, da ne boš imel statusa študenta in se ne boš vpisal na višjo šolo. Več si lahko prebereš na naši spletni strani.
Predstavila bi ti še možnost o izjemnem vpisu v višji letnik, ki jo določa 153. člen Statuta Univerze v Ljubljani.
| Citiram: |
Študent se lahko izjemoma vpiše v višji letnik, tudi če ni opravil vseh obveznosti, določenih s študijskim programom za vpis v višji letnik, kadar ima za to opravičene razloge, kot npr.: materinstvo, daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, priznan status osebe s posebnimi potrebami, aktivno sodelovanje na vrhunskih strokovnih, kulturnih in športnih prireditvah, aktivno sodelovanje v organih univerze.
O vpisu iz prejšnjega odstavka odloča komisija za študijske zadeve članice ali drug organ, določen s pravili članice.
|
Če te zanima še kaj, nam ponovno piši
Lep vikend!
Maša |
Sprva bi se rad zahvalil za zelo hiter odgovor. Zanima pa me še to. Izpite lahko opravljam enako kot drugi samo plačati jih moram. Kar se pa tiče predavanj in obveznih vaj se jih lahko normalno udeležim? In še nekaj. Kot si zgoraj omenila mi ni potrebno obvestiti fakulteto glede pavziranja saj sem avtomatsko pavzer če se ne v prvi letnik ponovno vpišem. Torej jaz avtomatično pripadam ponovno v prvi letnik? (se mi ni treba it vpisat v prvi letnik?) Potem oktobra samo pridem normalno na predavanja in bodo že vedli da pavziram ? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Maj 25, 2012, 2012b 10:53
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Okt 2009 22:17
|
|
O opravljanju izpitov in vseh obveznosti se moraš dogovoriti posebej s profesorji. Pavziranje ni enako kot ponavljanje. V primeru ponavljanja, se ti ne bi bilo treba dogovarjati s prefesorji o obiskovanju vaj in opravljanju izpitov. Kot pavzer, pa se moraš dogovoriti z njimi o opravljanju vseh obveznosti (vaj in izpitov) saj so načeloma plačljivi (tako obiskovanje vaj kot opravljanje izpitov).
Svetujem ti, da ob začetku študijskega leta stopiš osebno do profesorjev in se z njimi poskušaš dogovoriti, da bi obiskoval vaje skupaj z rednimi študenti (razloži mu svojo situacijo itd.).
Kot si zapisal zgoraj, če se ne vpišeš v višji letnik, ne ponavljaš in se ne izpišeš, potem avtomatično pomeni da pavziraš.
Če te zanima še kaj, nam ponovno piši ali pa nas pokliči (0809867)  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Maj 29, 2012, 2012b 12:02
|
|
|
|
|
Oprostite ker vas še naprej motim ampak bi se rad prepričal še o nečem.
Zanima me namreč še če potem ko se vpišem na neko visoko šolo in ponovno dobim status študenta, mi seveda pripadajo zopet vse pravice ampak mi tudi ni treba več plačevati izpitov in vaj ali to ni odvisno od statusa? Je to vezano na pavziranje ali na izgubo statusa študenta?
In še zandje zanimanje. Po prekinitvi študija nisem vedel ali bi pavziral naslednje leto ali bi se vpisal v drugi program. Nekje sem zasledil da za se prijavit v drugi program in opravljat sprejemne izpite ti ni treba se spisati iz trenutnega programa. Zato se nisem izpisal sem pa poslal prijave na druge programe. Danes so mi prišla po pošti vabila na sprejemce. Če jih slučajno naredim je možnost da bi me iz mojega trenutnega programa avtomatično izbrisali? Ali je sploh možno opravljat sprejemce če si vpisan že v drugi program? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Maj 29, 2012, 2012b 13:09
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Dec 2011 9:17
|
|
Živjo!
Zanima te, kako je s statusom.
Na visoko šolo se ne moreš vpisati, saj tako visoka strokovna šola kot fakulteta spadata pod visokošolski študij. Študent pa ne more biti vpisan na dva visokošolska zavoda hkrati, razen v primeru vzporednega študija.
Lahko bi se vpisal na višjo strokovno šolo, saj sta visokošolski in višješolski sistem ločena – urejata ju tudi dva ločena zakona: Zakon o visokem šolstvu in Zakon o višjem strokovnem izobraževanju.
Vendar te moram opozoriti, da smo se ravno srečali s primeri, ko so višje šole izpisale študente zaradi neopravljanja učnih obveznosti oz. ker so se vpisali samo zaradi statusa.
Če bi se torej želel vpisati na višjo šolo, je postopek sledeč: podatki o še prostih mestih bodo objavljeni do 3. septembra 2012 na spletni strani Višješolske prijavne službe. Vpis na še prosta za redni študij bo možen samo po predhodni spletni prijavi – prijaviš se lahko na spletni strani Višješolske prijavne službe do 1. oktobra oz. do zapolnitve mest. Moram te opozoriti, da so ta mesta zasedena že v nekaj minutah, zato boš moral za vpis pohiteti. Po prijavi te bo izbrana višja strokovna šola pozvala k vpisu.
Več o vpisu najdeš v Razpisu za vpis v višje strokovno izobraževanje za študijsko leto 2012/2013.
Če ti vpis uspe, boš pridobil status in s tem vse pravice, ki so vezane na status študenta. O teh pravicah si lahko več prebereš tukaj. Vendar pa boš moral izpite ter ostale obveznosti na matični fakulteti vseeno plačevati – tam boš imel status pavzerja in boš torej »samoplačnik«. Plačevanje je torej vezano na pavziranje.
Zanima te tudi, kako je s prepisom na drugi program. Sprejemne izpite lahko opravljaš, medtem ko si še vpisan na prvi program. Iz tega programa pa se moraš izpisati pred dejanskim vpisom oz. prepisom na drugi program. Kot sem napisala že zgoraj, študent ne more biti hkrati vpisan na dva programa hkrati (razen v primeru vzporednega študija). Torej lahko ostaneš vpisan na sedanji program do dejanskega vpisa na drugi program.
Moram te še opozoriti, da boš v primeru prepisa od izpisa iz sedanje fakultete pa do 1. oktobra brez statusa študenta in vseh pravic, ki izhajajo iz statusa. Vse te spremembe moraš javiti pristojnim institucijam. Torej si moraš v tem vmesnem obdobju urediti zdravstveno zavarovanje – od 1. oktobra dalje pa si zopet zavarovan kot vzdrževan družinski član, hkrati pa dobiš tudi vse ostale pravice, ki so vezane na status študenta.
Upam, da sem vse pojasnila. Če je še kaj nejasnega, nam piši
Lep dan
Jerca |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|