Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Pavziranje in ponovni vpis po 26. letu
Commander74
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012, 2012b 2:19  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Sep 2011 12:01

Pozdravljeni.

Trenutno sem 2.letnik Visokošolskega izobraževanja (bolonjc) na tem faksu pavziram status mam ammm ne vem več kje Smile Ker trenutno redno delam prek študenta in nimam časa za študij me zanima če se lahko po 26. letu vpišem v 3.letnik, ko pač izpolnim pogoje za vpis. Zadnji vpis na tem faksu sem imel v letu 2009/2010. Nekje sem prebral da se lahko 6 let po vpisu vpišem nazaj če med tem pavziram. Prvi vpis pa je bil 2007/2008 ne vem če ima to kaj veze. Malo sem raztegnil zadevo, upam da je razumljivo kar me zanima. Hvala lepa za odgovor že v naprej.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MašaG
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 05, 2012, 2012b 16:57  Odgovori s citatom
socialno svetovanje

Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53

Zdravo Commander74!

Žal tvojega vprašanja ne razumem dobro. Če povzamem kaj se mi zdi, da te zanima:
- na faks si se prvič vpisal 07/08,
- v drugi letnik si se vpisal 09/10
- zdaj pavziraš in delaš preko študentskega servisa
- zanima te ali se po 26. letu lahko vpišeš v tretji letnik?

Za prvi vpis ali pa vpis v višji letnik ni starostne omejitve. Omejitev je glede dela preko študentskega servisa. Delo preko študentskega servisa lahko študent nemoteno opravlja tudi po 26 letu, pri čemer se mu še vedno prizna posebna olajšava, ki za leto 2012 znaša 3228,45 evra, vendar le če se je na študij vpisal pred dopolnjenim 26. letom in ni minilo več kot 6 let od vpisa na dodiplomski študij. Študent starejši od 26. let si mora sam kriti tudi obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Exclamation Torej imaš še nekaj let možnost dela preko ŠS s statusom študenta na svoji matični fakulteti. Osebe s statusom udeleženca izobraževanja odraslih nimajo pravice do dela prek napotnice po dopolnjenem 26. letu!

Exclamation Če študent pavzira več kot dve leti zapovrstjo, ima fakulteta pravico naložitve dodatnih študijskih obveznosti z razlago, da se je medtem spremenila stroka ali pa študijski program.

Upam, da sva se razumela, Wink sicer pa postavi še kakšno vprašanje in odgovorim.

LP Maša
Nazaj na vrh
Commander74
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012, 2012b 12:28  Odgovori s citatom

Zdravo!

Se pravi, kaj se tiče vpisa v 3. letnik, ko izpolnim pogoje ni omejitve. Problem je samo s študentskim delom, če ni minilo več kot 6 let od prvega vpisa, v mojem primeru:
- prvi vpis 07/08
- 2.leto 08/09 -> vpis v drugi letnik
- 3. leto 09/10 -> pavziral
- 4. leto 10/11 -> pavziral
- 5. leto 11/12 -> pavziral, trenutno študijsko leto
- 6. leto 12/13 ->zadnje leto, ko lahko delam prek študenta z tem statusom in mi pripada olajšava in si ne rabim plačat zavarovanja?

-7. leto 13/14 -> ne morem več delat prek študenta oz. lahko samo mi ne pripada olajšava in si morem plačat zavarovanje?

*26. let bom dopolnil konc septembra 2013.*

Se pravi če imam namen se vpisat v 3. letnik 13/14 je najboljše, da imam status nekje drugje, kako pa je s tem zdaj, ko je ta nov sistem/zakon, ko ni več evidenčnih vpisov in je obvezna prisotnost. Izkoristil sem že redni vpis in prepis na visoki šoli, redni vpis in prepis na višji šoli, letos poklicni tečaj. Torej iščem neko rešitev (status) za 2. leti in mi še teoretično ostane samo izredni študij na višji/visoki -> to je možno, ker sem slišal, da če si bil že redno vpisan se izredno več ne moreš vpisat si načeloma že izoristil svojo možnost?
Nazaj na vrh
Jerca
PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012, 2012b 8:32  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Dec 2011 9:17

Živjo!

Zanima te torej, kako je s študentskim delom: za študentsko delo ni nobene starostne omejitve za tiste, ki imajo status študenta. Torej lahko delaš preko študentskega servisa tudi po dopolnjenem 26. letu in še kasneje, če boš le imel status študenta.

Zaplete se pri posebni osebni olajšavi za študentsko delo. Kot navaja 113. člen Zakona o dohodnini:

Rezidentu, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta, se do dopolnjenega 26. leta starosti prizna zmanjšanje davčne osnove od dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, v znesku, ki je enak znesku splošne olajšave iz 111. člena tega zakona. Navedena olajšava se prizna tudi osebi, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejša od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

Posebna osebna olajšava torej pripada osebi, starejši od 26 let, če se na študij vpiše DO 26. leta starosti (6 let za dodiplomsko stopnjo in 4 leta za podiplomsko stopnjo). To pa pomeni, da študentu, ki se na študij vpiše, ko je ŽE star 26 let, NE pripada več posebna osebna olajšava.

POMEMBNO: ta omejitev vpisa pred oz. po 26. letu velja za prvi vpis na faks (takrat, ko si se prvič vpisal v prvi letnik), kar pomeni, da se vpis po nekaj letnem pavziranju ne šteje za prvi vpis.

Če pogledava natančneje: zadnje leto, ko ti pripada posebna osebna olajšava, je 2012/2013.

Če do posebne osebne olajšave glede na napisano ne bi bil več upravičen, bi to pomenilo, da bi ob koncu leta plačal nekoliko več dohodnine, prav tako bi se ti od vsakega nakazila preko študentske napotnice odvedla akontacija dohodnine v višini 25% tega nakazila.

Poleg vsega tega pa bi to pomenilo tudi to, da te starši ne bi mogli več uveljavljati kot vzdrževanega družinskega člana.

Glede na napisano ne vidim smisla, da bi se vpisoval kam drugam: preko študentskega servisa torej lahko delaš toliko časa, kolikor boš imel status študenta. Kot si napisal že sam, si izkoristil že skoraj vse možnosti.

Lahko se sicer vpišeš izredno, vendar te moram opozoriti, da študent ne more biti hkrati vpisan na dva visokošolska študija (razen v primeru vzporednega študija). To pomeni, da bi se moral pred izrednim vpisom na visoko šolo iz sedanje fakulteta izpisati. Ko pa se študent enkrat izpiše iz fakultete, mu lahko le-ta ne dovoli opravljati ostalih obveznosti.

Če se pojavi še kakšno vprašanje, nam piši Smile

Lep dan

Jerca
Nazaj na vrh
Commander74
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 06, 2012, 2012b 10:11  Odgovori s citatom

Zdravo!

Hvala za odgovor, še par kratkih vprašanj...

Se pravi čeprav sem redno že bil vpisan na višjo šolo in sem tam že spremenil smer se še vseeno lahko vpišem izredno?
Kako je pa z tem novim zakonom (skupno evidenco, preverjanje prisotnosti, itd.) bo se na izrednem študiju tudi preverjala prisotnost in bo potrebno redno obiskovat predavanja/vaje?
Se pravi če se vpišem letos na izredni študij, se to šteje kot vpis pred 26. letom ali več ne, ker sem že bil redno vpisan na višjo šolo?
Nazaj na vrh
LucijaP
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 06, 2012, 2012b 10:58  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Mar 2012 9:22

Commander74, živijo!

Pa greva kar po vrsti Wink

1. Prav imaš, kljub temu, da si bil redno že dvakrat vpisan na višjo šolo, se lahko še vedno vpišeš izredno.

3. Skupna evidenca vpisov za enkrat še ni vzpostavljena.

2. Kako bo s preverjanjem prisotnosti in obiskovanjem predavanj ter vaj je določeno v študijskem programu/študijskem redu zavoda, oziroma se o tem dogovoriš s profesorjem, pri katerem se predmet izvaja. Predlagam, da se s tem vprašanjem obrneš na referat višje šole, na katero bi se rad vpisal.

4. Tudi če se pred 26. letom vpišeš na izredni študij, se to šteje kot vpis pred 26. letom, saj se vpisuješ na novo v 1. letnik nekega študijskega programa, ki ti tudi zagotavlja status študenta. Iz tega statusa pa potem izhajajo tudi vse nadaljnje pravice.

Lep dan,

Lucija
Nazaj na vrh
dessa51
PrispevekObjavljeno: Pon Jun 11, 2012, 2012b 22:52  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Jun 2012 22:43

Pozdravljeni, tudi sama imam vprašanje glede statusa, bolonjskega staža in možnosti nadaljevanja študija..
Trenutno sem absolventka zadnje generacije štiriletnega uni programa na FF MB. Stara sem 26, nikoli se nisem prepisala, sem pa enkrat ponavljala.
Absolventski staž mi poteče 31. oktobra.

Kakšne so torej moje možnosti za nadaljevanje študija in obdržanje statusa?
Se lahko vpišem še na kak redni visokošolski program, glede na to, da sem enkrat ponavljala in da sem stara že 26, ali samo na izredne (ali niti to ne).. ?

Hvala za informacije že vnaprej.
MašaG
PrispevekObjavljeno: Pet Jun 15, 2012, 2012b 8:13  Odgovori s citatom
socialno svetovanje

Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53

Zdravo dessa51!

Question Če prav razumem, si absolventka FF v Mariboru in status ti poteče konec oktobra. Zanima te, kam bi se lahko vpisala za status?

Kljub temu, da boš ostala brez statusa na FF, boš na šolo še vedno vpisana kot pavzerka dokler ne diplomiraš. Zakon o visokem šolstvu pravi, da si lahko na dva programa iste stopnje vpisana le v primeru vzporednega študija.

Na vzporedni študij se lahko vpišeš, če imaš opravljene pogoje za višji letnik. Ker ni letnika po absolventu, niti absolvent sam ni letnik, nimaš pravice do vzporednega študija. V primeru, da bi se vpisala na drug študijski program 1. bolonjske stopnje (ali enoviti magistrski), bi se morala iz dosedanjega programa izpisati, kar bi rezultiralo, da ne bi mogla diplomirati.

Če vse moje besedičenje povzameva - ne moreš biti hkrati vpisana na dva dodiplomska študija, zato na ta način statusa ne moreš pridobiti.

Exclamation Po 26. letu imaš še vedno možnost vpisa na katerikoli program, če seveda še nisi izkoristila vseh možnosti (bonusov). Študenti se radi poslužujejo iskanja statusa na izobraževanju odraslih, kjer pridobijo status izrednega dijaka ali status udeleženca izobraževanja odraslih, vendar po 26. letu nimaš več pravice do dela preko ŠS s tem statusom. Sklepam pa, da potreba po statusu pri tebi izhaja iz želje po delu preko ŠS.

Moj predlog je, da diplomiraj, potem pa se za status lahko vpišeš tudi na še en dodiplomski študij v sklopu študija diplomantov ali pa na višjo šolo. Vse ostale možnosti so zate plačljive - 2. bolonjska stopnja ali bolonjski magisterij je zate plačljiv, saj boš z diplomo starega programa to stopnjo (7.) izobrazbe že dosegla. Višja stopnja od tvoje že dosežene je še 3. bolonjska stopnja ali bolonjski doktorat (8.), ki je prav tako plačljiv.

Četudi ne diplomiraš, imaš možnost vpisa na nižjo stopnjo izobraževanja. Višješolski sistem je ločen od visokošolskega, zato imaš pravico do vpisa tudi na višjo šolo. Vpisni roki so:
- 1. vpisni rok je že mimo, 7. marec;
- 2. vpisni rok bo v začetku septembra.

Exclamation Vpis v 2. roku bo potekal elektronsko, kar žal po mojih izkušnjah pomeni, da vsa vpisna mesta poidejo v nekaj sekundah, največ kakšni minutki. Še vedno pa lahko poskusiš. Wink Vse informacije boš našla na spletni strani višješolske prijavne službe.

Veliko sreče v nadaljnem izobraževanju in lep dan še naprej,
Maša
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Dodiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: