Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Zaposlitev - redni študij
t_time
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008, 2008b 20:53  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2008 22:26
Prispevkov: 4

Trenutno redno študiram, a bi se rad zaposlil, sedaj me zanima, če lahko opravljam oboje hkrati - zaposlitev in študij - oboje redno? Ter, če gre oboje redno, ali je to kako omejeno, ali hodim na faks, kot da nebi bil zaposlen - še 2 leti, pa da imam možnost pavziranja, ponavljanja... Za določene ugodnosti mi je jasno, da jih izgubim, boj me skrbi, da bi moral v kakem primeru začeti plačevati šolanje.

lp;
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ana b
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008, 2008b 9:22  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Pon Dec 2007 11:05
Prispevkov: 187

Ciao!

Zakon o visokem šolstvu ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2004100&stevilka=4325 ) in Statut Univerze v Ljubljani ( http://www.uni-lj.si/o_univerzi_v_ljubljani/statut_in_pravilniki/statut_ul.aspx ) določata status študenta:

Študent je oseba, ki se vpiše na visokošolski zavod na podlagi razpisa za vpis in se izobražuje po dodiplomskem ali podiplomskem študijskem programu. Status študenta se izkazuje s študentsko izkaznico.

Vsi študenti imajo pravico do vpisa in izobraževanja pod enakimi, z zakonom, statutom in študijskim programom določenimi pogoji. Pri tem:

* se ob rednem napredovanju izobražujejo in dokončajo študij pod pogoji, ki so veljali ob vpisu;
* lahko enkrat v času študija ponavljajo letnik ali spremenijo študijski program ali smer zaradi neizpolnitve obveznosti v prejšnji smeri ali študijskem programu, (to pomeni, da se lahko študent enkrat prepiše ali enkrat ponavlja letnik);
* se lahko izobražujejo po več študijskih programih (vzporedno izobraževanje), po interdisciplinarnih ali po individualnih študijskih programih, ki jih izvaja eden ali več visokošolskih zavodov;
* lahko napredujejo in dokončajo študij v krajšem času, kot je predvideno s študijskim programom.

Zgornje pravice pripadajo vsakemu študentu, ne glede na to, ali je zaposlen ali ne. Ti torej tudi ko se zaposliš ohraniš status študenta in ti ni potrebno plačevati izpitov, če s študijem redno napreduješ.


Ne moreš pa po tem, ko se zaposliš, koristiti določenih pravic, ki izhajajo iz statusa študenta. Zgoraj navedeni predpisi kot take pravice določajo:

Študent ima, ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, vendar le, če ni v delovnem razmerju ali prijavljen kot iskalec zaposlitve na Zavodu za zaposlovanje, naslednje pravice:

* pravico do zdravstvenega varstva,
* bonov za prehrano,
* subvencioniranega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi,
* štipendiranja,
* družinske pokojnine,
* možnosti opravljanja občasnih in začasnih del prek pooblaščenih organizacij (študentski servisi),
* možnosti bivanja v študentskih domovih.

Do teh ugodnosti torej ne boš bil več upravičen, ko se boš enkrat redno zaposlil.

Lep pozdrav in veliko uspehov v novi službi! Wink


Nazadnje urejal/a ana b Pon Maj 26, 2008, 2008b 11:25; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
t_time
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008, 2008b 20:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2008 22:26
Prispevkov: 4

Veljajo na Mariborski univerzi enake stvari? Glede zaposlitve.
je potrebno koga o teh rečeh obvestiti...

lp;
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ana_k
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008, 2008b 10:40  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Čet Dec 2007 11:32
Prispevkov: 228

Živjo!

Tudi za Univerzo v Mariboru velja vse, kar je Ana napisala, saj določbe Zakona o visokem šolstvu veljajo za območje cele Slovenije, namesto Statuta UL pa veljajo v tem primeru določbe Statuta UM ( http://www.sviz.si/files/predpisi/zakon5.pdf ), ki pa v 218. členu isto določa, da se v primeru delovnega razmerja te posebne pravice iz statusa izgubijo.

Če moraš koga obvestiti o sklenjenem delovnem razmerju- o tem veljajo pravila za vsako področje pravic iz statusa posebej. Tako moraš o tem nujno obvestiti štipenditorja (če si prejemal štipendijo), za zdravstveno zavarovanje moraš prav tako spremembe sporočiti Zavodu za zdravstveno zavarovanje (zavarovanje si boš v tem primeru uredil sam kot samostojni zavezanec, ali pa preko občine), za bivanje v študentskem domu moraš o delovnem razmerju prav tako obvestiti Študentske domove (razen, če se boš zaposlil z naslednjim šolskim letom, in v tem primeru enostavno ne boš poslal prošnje za podaljšanja bivanja), in isto velja tudi za družinsko pokojnino (spremembe sporoči ZPIZ-u),... Če moraš to posebej sporočiti na faksu, preveri v referatu, sicer pa se na potrdilu o vpisu vsako leto obkroži tudi ali si zaposlen ali ne, to potrdilo pa je osnova za urejanje vseh omenjenih pravic in se zato predloži pri zahtevi za vsako posamezno pravico. Vseeno glede posameznih pravic preveri še na uradih, ki so za njih pristojni (ZPIZ, Zavod za zaposlovanje, Zavod za zdravstveno zavarovanje,...).

Če boš imel še kakšna vprašanja pa sporoči.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lorelei
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 07, 2008, 2008b 19:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2007 18:12
Prispevkov: 5

Mene nekaj glede zgoraj napisanega zanima -> "Status študenta se izkazuje s študentsko izkaznico." torej imaš tudi v primeru, da si zaposlen pravico, da zahtevah študentsko nalepko?
Hvala za odgovor

LP
Tjaša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spela1
PrispevekObjavljeno: Pet Sep 12, 2008, 2008b 12:28  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:18
Prispevkov: 514

Ciao ...

ker nikjer nisem našla odgovora na tvoje vprašanje in ker sem morala vsem naslovnikom še dodatno pojasnjevati, da je redni študent lahko tudi redno zaposlen .... sem na koncu poklicala še na Univerzo v Ljubljani, kjer pa danes ni nikogar => bom poskusila še v pon. in ti posredujem njihove ugotovitve ....

Pravilnik o študentski izkaznici ( http://www.uni-lj.si/o_univerzi_v_ljubljani/statut_in_pravilniki/pravilnik_o_studentski_izkaznici.aspx ) dejstva o katerem sprašuješ, ne omenja .... o prenehanju veljavnosti študentske izkaznice pa govori le tole Arrow

Šudentska izkaznica zače veljati, ko se študent vpiš na univerzo, preneha pa veljati:

-prvi dan v naslednjem mesecu od meseca, v katerem šudent diplomira ali dokonča podiplomski študij,
-če študent ne diplomira v 12 mesecih po zaključku zadnjega semestra oziroma po izjemoma podaljšanem absolventskem stažu ali če ne dokonča podiplomskega študija v ustreznem, predpisanem roku,
-če se študent izpiše, z dnevom izpisa,
-če se študent med študijem ne vpiše v naslednji letnik oziroma semster,
-če je bil študent izključen, z dnem pravnomočnosti sklepa o izključitvi.


7. člen => Ko se študent vpiše, oziroma ko je izpolnil pogoje za prehod v naslednji letnik, prejme v referatu za študentske zadeve članice nalepko, ki dokazuje status študenta za naslednje leto.

Osebno menim, da je redni študent, ki je hkrati redno zaposlen še vedno študent in še vedno ima status študenta (ki ga nekako pač mora izkazati) - ne more pa koristiti pravic, ki iz samega statusa izhajajo.

Če izvem v pon. kaj novega, ti sporočim. Very Happy

LP*
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
korala
PrispevekObjavljeno: Pet Sep 12, 2008, 2008b 16:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2008 16:27
Prispevkov: 2

Pozdravljeni, tudi mene zanima nekaj v zvezi s hkratnim "rednim študijem" in zaposlitvijo (za določen čas).

Konec septembra mi poteče status absolventke (sicer na UM) in ker nisem vedela, kako bo z zaposlitvijo, sem se ravno danes vpisala na VSŠ, kjer mi status začne veljati 1. 10. 2008, status pa potrebujem le zaradi dela preko štud. servisa (drugih bonitet ne koristim, stara sem 26 let). Tam kjer delam si namreč vsak teden premislijo ali bi me zaposlili za določen delovni čas ali pa bi delala preko študenta. No, kakor kaže trenutno, me bodo celo zaposlili, sprva za 3 mesece z možnostjo podaljšanja. Zdaj me pa zanima, kakšne sankcije me lahko doletijo, če kdo ugotovi (če se to sploh lahko ugotovi), da sem jaz hkrati "študentka" in hkrati zaposlena za določen čas, namreč na VSŠ sem ob vpisu morala podpisati kup izjav, da nisem zaposlena in prijavljena kot iskalec zaposlitve, kar trenutno res še nisem (še nikoli nisem bila), amp. če mi pogodbo o zaposlitvi datirajo od npr. 5. ali 12. septembra naprej (v bistvu za nazaj, ker še nič nisem podpisala) status pa mi začne veljati 1. 10., se potem datumi prekrivajo ... :/ Kakšne težave se lahko pojavijo?

Hvala in lp,
k
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spela1
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 14, 2008, 2008b 16:27  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:18
Prispevkov: 514

Ciao ....

kot razumem iz tvojega vprašanja, te zanima le, kakšne sankcije te lahko doletijo, če na VŠS ugotovijo, da si poleg tega, da se njihova redna študentka hkrati tudi zaspolena za določen čas ....

Vsak študent (ne glede na to, ali študira na visokošolskem ali višješolskem zavodu) je lahko hkrati zaposlen (za določen ali nedoločen čas) in tudi redno študira. V času, ko je zaposlen je ša vedno na šoli, kjer študira, študent in ima status, le pravic, ki iz samega statusa izhajajo, ne sme koristiti Arrow ne sem jesti na bone za prehrano; zaprositi/prejemati štipendije; zaprositit za sunvencionirano bivanje; ne sme delati preko napotnice študentskega servisa, itd.

Malo sporno mi je dejstvo, da navajaš, da so ti dali na vpisu za višješolski študij za podpisati izjavo, da nisi zaposlena ali prijavljena kot iskalka zaposlitve. Navedeno je sporno ravno zaradi zgoraj napisanega - ker je lahko redni študent hkrati tudi redno zaposlen. Res pa je, da si morala npr. na študentskem servisu podpisati izjavo, da nisi zapsolena ali prijavljena v bazo aktivnih iskalcev zaposlitve ... ali pa npr. ko greš prvič v študijskem letu kupiti bone za prehrano .... - ker omenjenih pravic, ki nam jih status prinaša, ne smeš koristiti, če si redno zaposlena. Wink

Upam, da je zadeva jasna .... Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
korala
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 14, 2008, 2008b 16:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2008 16:27
Prispevkov: 2

OK, najlepša hvala za odgovor, v bistvu me je zanimalo samo to, ja, oz. v bistvu bolj, če lahko še kakšna 3. stran (kakšno X ministrstvo) proti meni sproži kakšne sankcije. Gospa na vpisu je namreč omenjala, da smo sami kazensko odgovorni ( Exclamation Question ), če ugotovijo (ne vem kdo bi to lahko ugotovil), da imamo hkrati status na 2 fakultetah s čimer sem sklepala, da bi lahko bilo kaj podobno narobe tudi, če imaš status in zaposlitev. Verjetno so samo želeli prestrašit neresne študente Confused


Najlepša hvala za odgovor še 1x in lp!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spela1
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 14, 2008, 2008b 19:13  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:18
Prispevkov: 514

Ja ... njena reakcija je bila po vsej verjetnosti posledica dejstva, da so višje šole v zadnjem času začele zahtevati, da se študentje, ki se vpisujejo na višjo šolo izpišejo iz fakultete ali pa da imajo soglasje fakultete za vzporedni študij; grozile so tudi z izključitvijo/izpisom, če študentje ne bodo opravljali obveznosti na viši šoli .... to so sankcije .... razlog pa je dejstvo, da se večina vpisuje na višjo šolo zgolj zaradi statusa ... ampak .... glede zaposlitve + študija pa nič bat ... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spela1
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2008, 2008b 15:31  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:18
Prispevkov: 514

Citiram:
Mene nekaj glede zgoraj napisanega zanima -> "Status študenta se izkazuje s študentsko izkaznico." torej imaš tudi v primeru, da si zaposlen pravico, da zahtevah študentsko nalepko?
Hvala za odgovor

LP
Tjaša


Za odgovor smo se danes obrnili na Univerzo v Ljubljani, kjer nam niso znali odgovoriti na tvoje vprašanje Shocked => domnevajo, da nalepke na študentski izkaznici ne moreš zahtevati, zato ker ne moreš koristiti pravic, ki iz samega statusa študenta izhajajo (ker si poleg rednega študija hkrati tudi redno zaposlena). Pravijo tudi, da status študenta v primeru kot je tvoj izkazuješ s potrdilom o šolanju. Toliko ........... Wink

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lorelei
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2008, 2008b 19:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2007 18:12
Prispevkov: 5

Najlepša hvala za trud!
Imam pa sedaj še eno vprašanje - podobno koralinemu: torej kaj pa če jest ob vpisu ne napišem, da sem zaposlena, ampak pustim tako kot sedaj piše na vpisnem listu od prej (se pravi nezaposlena) - ali me lahko doleti kakšna sankcija, iz zgornjih odgovorov sklepam da ne?

Hvala še za ta odgovor Smile

LP
Tjaša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sandapanda
PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008, 2008b 13:56  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Ned Jun 2008 0:00
Prispevkov: 436

živjo!

Lahko se zgodi, da te ne dobijo in ne bo nobene sankcije, vendar pa te moram opozoriti, da gre v tem primeru lahko tudi za kaznivo dejanje ponarejanja listin in goljufije.

Ponarejanje listin
256. člen

(1) Kdor napravi krivo listino ali predrugači pravo listino z namenom, da bi se taka listina uporabila kot prava, ali kdor krivo ali predrugačeno listino uporabi kot pravo,se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Poskus je kazniv.

(3) Če se dejanje iz prvega odstavka tega člena nanaša na javno listino, oporoko, javno ali uradno knjigo ali kakšno drugo knjigo, ki se mora voditi na podlagi zakona, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

Goljufija
217. člen

(1) Kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z
lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.

(2) Če je storilec z dejanjem iz prejšnjega odstavka povzročil veliko premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

(3) Če je z dejanjem iz prvega odstavka tega člena povzročena majhna premoženjska škoda in je šlo storilcu za to, da pridobi majhno premoženjsko korist, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

(4) Kdor z namenom, da bi drugega oškodoval spravi koga z lažnim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(5) Pregon za dejanje iz tretjega in četrtega odstavka tega člena se začne na predlog.


Mislim, da res ni vredno prizkušati sreče. Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tamara//
PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2008, 2008b 22:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2008 22:18
Prispevkov: 3

Pozdravljeni,

tudi moje vprašanje je povezano s to temo in sicer se glasi:

Nekdo, ki ne opravi letnika, se za eno leto redno zaposli (pavzira in je zaposlen) in potem prekine delovno razmerje, da bi redno nadaljeval s študijem. Ali v tem primeru za naslednje šol. leto ohrani vse pravice študenta, predvsem pravico do štipendiranja? Ali je lahko štipendija eno leto v mirovanju, medtem ko študent prejema redno plačo?

Hvala za pomoč,

Tamara
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spela1
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008, 2008b 12:33  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:18
Prispevkov: 514

Ciao ...

Zakon o štipendiranju določa naslednje Arrow

49. člen

(prenehanje štipendijskega razmerja)

Štipendijsko razmerje pri državni štipendiji ali Zoisovi štipendiji preneha, če štipendist:
- po svoji krivdi ne dokonča letnika, za katerega je prejemal štipendijo,
- sklene pogodbo o zaposlitvi ali se samozaposli,
- izgubi status dijaka ali študenta, razen če mu je dovoljeno opravljanje učnih oziroma študijskih obveznosti,
- spremeni izobraževalni program brez soglasja štipenditorja,
- štipendijo pridobi na podlagi posredovanih neresničnih podatkov,
- če po enoletnem mirovanju štipendijskega razmerja ne predloži ustreznih dokazil oziroma na podlagi predloženih dokazil ne izpolnjuje pogojev za nadaljnje prejemanje štipendije.


Če se boš redno zaposlila, ti bo štipendija enostavno prenehala. Confused Kot najbrž že veš, v času, ko si redno zaposlen in hkrati študiraš, ne moreš koristiti pravic iz statusa. Če bi naslednje leto ponovno bila samo študentka, ti oživijo pravice iz statusa, za štipendijo pa boš morala ponovno zaprositi.

Zakon o štipendiranju najdeš na: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200759&stevilka=3157

LP*
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB