Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  "ŠTUDENTSKI S.P."
spela1
PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008, 2008b 11:46  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Sre Jan 2006 14:18
Prispevkov: 514

Če bi se ob študiju rad preizkusil še v podjetniških vodah, si lahko za začetek registriraš tako imenovani popoldanski s.p. in tako uradno postaneš samostojni podjetnik posameznik.

KDO?

"Študentski" s.p. je izraz, ki formalno ne obstaja - uporablja se za popoldanski s.p., ki ga registrira študent, pomeni pa opravljanje dejavnosti samostojnega podjetnika posameznika poleg neke druge, glavne dejavnosti. V primeru študenta je to, jasno, študij. Razlika med običajnim in popoldanskim s.p. je v plačevanju prispevkov za zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Kot študent si obvezno zavarovan prek staršev, zato moraš za svoj s.p. odšteti le 30,16 € (27,08 € za pokojninsko in 3,08 € za zdravstveno zavarovanje) - to pa je bistveno manj, kot pri "redni" obliki s.p., kjer se mesečno plačuje od 200 € naprej.

KJE?

Bodoči samostojni podjetnik posameznik lahko vse postopke registracije s.p. opravi sam preko portala e-VEM, toda vedeti moraš, da registracija preko spleta zahteva kvalificirano digitalno potrdilo za preverjanje identitete in elektronsko podpisovanje dokumentov. Pridobitev takega potrdila traja 3 dni, zato se, če se ti zelo mudi, raje osebno oglasi na eni od vstopnih točk, točk VEM. Nahajajo se:
- na izpostavah AJPES (Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve);
- na upravnih enotah in v krajevnih uradih;
- v JAPTI (Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije);
- v okviru mreže lokalnih podjetniških centrov;
- v Obrtni zbornici Slovenije;
- v Gospodarski zbornici Slovenije in na
- davčnih uradih.
Svetovalci na vstopnih točkah ti bodo pomagali z nasveti in izvedbo vseh postopkov. Potem bo vstopna točka prejeto prijavo samostojnega podjetnika preko sistema e-VEM posredovala AJPES, ki bo samostojnega podjetnika vpisala v Poslovni register Slovenije (PRS) ter mu izdala sklep o vpisu.

KAJ?

Torej Arrow kaj potrebuješ za postopek pridobitve statusa s.p.?
Arrow osebni dokument;
Arrow davčno številko;
Arrow potrdilo o statusu študenta (da kasneje davčnemu uradu tega ne bo treba posebej urejati);
Arrow in izponjene obrazce => lahko jih izpolniš na kraju samem, ker pa nekateri od njih zahtevajo specifične informacije, kot so npr. predvideni prihodki in odhodki, način vodenja poslovnih knjig in podobno, si jih raje natisni že doma (najdeš jih na: www.ajpes.si ). Sicer pa boš postopek registracije najhitreje opravil na izpostavi AJPES.

KAKO?

Ko si enkrat vpisan v register, lahko začneš opravljati dejavnost. Vendar pa moraš v osmih dneh s sklepom, ki ta vpis dokazuje, vpisati tudi v davčni register , se prijaviti na Zavod za zdravstveno zavarovanje in se identificirati za DDV. Na koncu, po zaključeni registraciji in prijavi na vse urade, pa nikar ne pozabi odpreti transakcijskega računa ter si izdelati žig.

ZAKAJ (NE)?

Temeljni pomanjkljivosti statusa s.p. nasproti gospodarskim družbam sta naslednji:
Arrow kot podjetnik odgovarjaš za svoje poslovanje z vsem svojim premoženjem,
Arrow obdavčen si po Zakonu o dohodnini, kar je zate v primeru večjih dobičkov mnogo dražje, kot če bi si ustanovil denimo d.o.o. (družbo z omejeno odgovornostjo), ki je za razliko od s.p. pravna oseba in bi rešila tudi prvi "problem".

Po drugi strani pa ima status s.p. tudi precej prednosti:
Arrow ni ustanovnega kapitala;
Arrow ustanovitev je hitra in preprosta;
Arrow gre za obliko, primerno za začetnike, ki na začetku svoje podjetniške poti še ne pričakujejo velikih dobičkov;
Arrow priznanih je več normiranih stroškov, kot pri delu preko študentskega servisa.

KAJ PA PRAVICE IZ ŠTUDENTSKEGA STATUSA?

Zakon o visokem šolstvu v 69.členu določa, da imajo študentje, ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravico do zdravstvenega varstva in drugih ugodnosti ter pravic (primeroma so našteti: prehrana, prevozi, štipendiranje) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali prijavljeni kot iskalci zaposlitve. ZViS je tako splošni predpis, ki napoti na specialne določbe drugih pravnih aktov. V primeru ugotavljanja upravičenosti študenta, ki je obenem samostojni podjetnik posameznik, do pravic, ki izhajajo iz študentskega statusa, je potrebno uporabiti še področne pravne predpise. Visokošolski zakon študentu z registriranim popoldanskim s.p. namreč ne jemlje upravičenosti do omenjenih pravic, saj gre v takem primeru za obliko samozaposlenosti, ne pa za delovno razmerje, kaj šele iskanje zaposlitve, vendar pa imajo drugi akti lahko tudi drugačno dikcijo. Primer je recimo Pravilnik o subvencioniranju bivanja - ta kot pogoj za pridobitev (in seveda ohranjanje) pravice do bivanja v študentskem domu ali subvencionirano pri zasebniku izpostavlja nezaposlenost. Tako postavljenega pogoja pa kot samostojni podjetnik, tudi, če le "popoldanski" ne izpolnjuješ več. Status s.p. pa vodi tudi v izgubo štipendije in načeloma tudi pravice do opravljanja dela preko študentskega servisa.

Odločitev je tvoje Arrow pretehtaj vse prednosti in pomanjkljivosti, primerjaj koristi in stroške, vsekakor pa uresniči svoje ambicije. Wink

----------------------------------------------------

Vir: revija Študent, št.8, april 2008
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Boter
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008, 2008b 9:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Dec 2008 9:02
Prispevkov: 1

Citiram:
Status s.p. pa vodi tudi v izgubo štipendije in načeloma tudi pravice do opravljanja dela preko študentskega servisa.


Štipendije tako nimam. Kako pa je z opravljanjem dela preko študentskega servisa. Kaj pomeni ta načeloma? Jaz ob vikendih delam še v enem lokalu preko študentske napotnice, pa bi vseeno rad tam delal.

Je potrebno to kam sporočit?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ana_k
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008, 2008b 10:33  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Čet Dec 2007 11:32
Prispevkov: 228

Živjo! Smile

Študentski s.p. je v bistvu zelo nejasen pojem; predvsem so nejasni njegovi vplivi na ostale pravice iz statusa študenta ( vpliv na štipendijo, pravico do dela prek servisa,...). Zato je treba v zvezi s tem vedno preverjati obstoj ali neobstoj teh pravic pri področnih organih. Pravico do štipendije vsekakor zgubiš, po naših zadnjih podatkih pa nekateri študentski servisi dovolijo delo preko napotnice tudi, če študent odpre svoj popoldanski s.p. Dobro bi bilo, da bi se o tem pozanimal na svojem servisu. Seveda če servisu ne sporočiš, da si odprl popoldanski s.p., bo sam to najverjetneje težko ugotovil, vseeno pa je smiselno sporočiti to spremembo oz. se pozanimati o njenem vplivu na tvoje študentsko delo, da se v prihodnje izogneš kakršnimkoli komplikacijam. Če ti servis ne dovoli nadaljnjega dela preko napotnice, lahko še vedno zamenjaš servis- prepričana sem, da se najdejo servisi, ki tako obliko dela dopuščajo.


Lp Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sbd
PrispevekObjavljeno: Ned Feb 22, 2009, 2009b 15:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Feb 2009 15:40
Prispevkov: 1

Kako pa je z davčnimi olajšavami v primeru "študenta s.p."? A se lahko uveljavlja osebno olajšavo, posebno olajšavo? Starši ga lahko obravnavajo kot vzdrževanega člana?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina1
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 23, 2009, 2009b 12:38  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
Prispevkov: 679

Živjo!

''Študentski s.p.'' je le izraz s katerim označujemo situacijo, kjer ima oseba s statusom študenta odprt s.p., torej se plačujejo njegovi prispevki iz nekega drugega naslova. Vse ostalo velja enako, kot pri ''navadnem s.p.''. Dohodnina je davek na dohodek fizičnih oseb, kar pomeni, da zavzema tudi dohodek iz dejavnosti, kar je torej dohodek preko s.p.

Še vedno lahko torej uveljavljaš posebno osebno oljašavo- ''študentsko olajšavo'', vendar se ta se dijakom in študentom prizna le za dohodke, prejete prek pooblaščenega študentskega servisa, in sicer prizna se do dopolnjenega 26. leta starosti in tudi starejšim od 26 let, če se vpišejo na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

Moram te opozoriti, da vpliv s.p.-ja na pravice iz statusa študenta ni čist natančno določen, zato bi morala pri svojem študentskem servisu preveriti ali sploh dovoljujejo delo preko napotnice v primeru, da imaš odprt s.p.
V tem primeru torej ta olajšava sploh ne bi prišla v poštev, saj se odšteva le od dohodka iz študentskega dela Exclamation

Posebno olajšavo imajo na voljo tvoji starši, ki te lahko uveljavljajo dokler izpolnjuješ splošne pogoje, ki si jih lahko prebereš na tej spletni strani: http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=142

Na tej spletni strani najdeš tudi podatke o splošni olajšavi, ki ti je na voljo, če se starši odločijo, da te ne bi uveljavljali kot vzdrževanega člana oz. če boš preko s.p.ja zaslužila toliko, da bi ti bolj potrebovala to olajšavo kot starši. Ta olajšava se namreč odšteva tudi od dohodka iz dejavnosti.

Če te še kaj zanima, se kar obrni na nas Wink

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lev
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009, 2009b 8:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2009 7:57
Prispevkov: 1

Vendar pa moraš v osmih dneh s sklepom, ki ta vpis dokazuje, vpisati tudi v davčni register , se prijaviti na Zavod za zdravstveno zavarovanje in se identificirati za DDV.

Mogoče bi lahko malo popravili zaj se je potrebno identificirati za DDV kadar so prihodki visji od 25.000€ ? ali to drzi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sandapanda
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009, 2009b 15:32  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Ned Jun 2008 0:00
Prispevkov: 436

Živjo!

Na strani od DURSa http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_pojasnila/splosna_pojasnila_o_ddv/#c17025

je objavljeno, da so mali davčni zavezanci oproščeni obračunavanja ddv, lahko pa se prostovoljno vključijo v sistem ddv. Kot mali davčni zavezanec pa se šteje davčni zavezanec, ki v obdobju zadnjih 12 ni presegel oz. ni verjetno, da bi presegel znesek 25.000 eur obdavčljivega prometa. Ko preseže ta znesek, se mora identificirati za DDV.

Lahko si prebereš še odgovor glede prekoračitve praga 25000 eur na http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_pojasnila/oprostitve_ddv/prekoracitev_praga_za_oprostitev_obracunavanja_ddv_za_davcne_zavezance_iz_prvega_odstavka_94_clena_zddv_1/

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pupa
PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2009, 2009b 13:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Sep 2006 19:14
Prispevkov: 8

Hej!

Mene pa zanima kateri zakoni ali predpisi urejajo področje študentskega sp (oz vsaj popoldanskega sp) in vsega povezanega s tem, npr v katerem predpisu/zakonu piše katere pravice se ohranijo, izgubijo,...?

Do zdaj sem si pogledala Zakon o štipendiranju in Pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov, prav zakona o študenskem sp pa (še) nisem našla..

Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina1
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 09, 2009, 2009b 10:20  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
Prispevkov: 679

Živjo!

V nobenih predpisih ne boš našla opredelitev pravic iz statusa študenta, ki ti še vedno pripadajo, če odpreš popoldanski oz. študentski s.p. Prav tako verjetno v nobenih pravnih aktih nisi zasledila tega izraza. Ta oblika s.p.ja namreč ni neka posebna oblika, ampak gre za navadni s.p., le prispevki (zavarovnje itd.) se plačuje iz drugega naslova ( študentje so zavarovani preko staršev). Vse te pravice, ki jih omenjaš (boni, delo preko študentskih servisov) se preverjajo interno in šele tam ti bodo povedali ali smatrajo študentski s.p. in te pravice kot izključujoče ali ne.

Tudi jaz sama sem šla vse to preverjati, kajti želela sem napisati konkretno katere pravice izgubiš in katere ne, vendar sem dobila različne odgovore, zato študentom svetujemo, da preverijo sami.

Lep pozdrav! Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
amarena
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009, 2009b 16:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2009 16:47
Prispevkov: 1

V februarju je bil sprejet zakon, ki določa nove prispevke za plačevanje popoldanskega s.p. Le ta se nanaša le na študente (!!), torej tiste, ki so zavarovani prek staršev in ne plačujejo prispevkov za zdravstveno zavarovanje kot samostojne osebe.

Po novem naj bi za popoldanski s.p. morali plačevati toliko prispevkov za zdravstveno zavarovanje kot delavec z minimalno plačo, torej najmanj 80 € (do sedaj je znašal 4 €), čeprav vemo, da s popoldanskim s.p.-jem nimajo zagarantiranega dobička le ta pa večinoma znaša manj kot delavska plača, saj študent predvsem študira, popoldan pa služi.

Opozarjam vse, ki imajo s.p., da urgirajo oz. ŠOU da opozori državo kaj je sprejela (ker verjetno še sama ne ve, zakon je bil namreč sprejet v treh dneh s hitrim glasovanjem, uničil bo pa zopet študente in zanimivo nikogar drugega). Mislim, da se bomo popoldanski s.p.-ji sedaj začeli na veliko zapirati, saj ne omogočajo več normalnega dela študentom, če pomislimo bo moral po novem le ta plačevati vsega skupaj najmanj 110 € različnih prispevkov (ZZZS,davčna, poslovni račun…če ima računovodjo pa še veliko več) na mesec, torej cca. 1300 € na leto!!!


Dejstvo namreč je, da na ZZZS še niso obveščeni na kakšen postopek bodo začeli izterjevati novi prispevek, obveščeni niso niti študentje, ki imajo odprt s.p., zakon pa velja že od 14. 2. 2009.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
steak
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009, 2009b 17:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2009 17:31
Prispevkov: 1

amarena!

Danes sem šel registrirat popoldanski s.p. pa me je skoraj kap. Do zdaj so mi vsi razlagali, da je približno 31,00 EUR pavšala, danes pa sem izvedel, da je za plačat še dodatnih (približno) 100 EUR na mesec(ne vem še točne cifre, ker mi danes niso znali povedat). Tolažiti so me hoteli s tem, da bom lahko šel uradno na bolniško, če bom več kot 30 dni bolan. Kaj mi to pomaga?

Povejte mi nekaj, prosim: Imam 2 plačilna naloga za plačat (ker sem registriran od 1. 4. 09 dalje, imam čas plačat do maja. Eden je PIZ (27,08 EUR), drug je ZZ (4,27 EUR).

Če ta dva plačam, mi potem za april ni potrebno plačati 100 EUR?

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina1
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 31, 2009, 2009b 10:20  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
Prispevkov: 679

Amarena in Steak!

Spremenila so se Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, spremembe so stopile v veljavo 14.2.09 - več na http://www.zzzs.si in http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/prispevki_za_socialno_varnost_pojasnila/uvedba_novih_zavarovalnih_podlag_103_in_104/

Prej so moral plačevat prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje samo tisti s.p.-jevci, ki so izpolnjevali tudi pogoje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Študentom do 26. leta ni bilo treba, ker so bili prej zavarovani preko staršev, študentom po 26. letu pa je bilo potrebno plačevati tistih 14 eurov kot samostojnemu zavezancu.

Zdaj so spremenili pogoje in uvedli so novo zavarovalno podlago 104 za tiste, ki ne izpolnjujejo pogoje za pok. in inval. zavarovanje. Torej, krog oseb, ki se morajo obvezno zavarovati se je močno razširil- po novem tudi osebe, ki so

* na šolanju ali

* v delovnem razmerju za več kot polovico vendar manj kot polni delovni čas in ne bodo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane iz naslova opravljanja samostojne gospodarske ali poklicne dejavnosti (zavarovanje z zavarovalno podlago 005 ali 019 po tretjem odstavku 17. člena ZPIZ-1) ali

* uveljavile izvzem iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (odjava iz zavarovanja po prvem odstavku 18. člena ZPIZ- 1).

Povečal pa se je tudi obseg pravic:

Osebe so obvezno zavarovane za vse pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja: pravica do zdravstvenih storitev, pravica do nadomestila plače, pravica do potnih stroškov in pravica do pogrebnine in posmrtnine.

Višina prispevka se bo odmerila glede na višino plače, ki jo oseba, ki ima s.p., mesečno prijavlja DURSu. Od tako prijavljene plače se plača pribl. 6% za zavarovanje. Če prijavi plačo, ki je nižja od min. plače, se prispevek odmeri glede na min. plačo- znaša cca. 80 eur.

Steak: Kot nas je obvestila Amarena, tudi na ZZZSju ne vedo čisto natančno kako bo sledil prehod iz starega na novi način plačevanja prispevkov, zato ti priporočam, da kar se tiče plačilnih nalogov za PIZ in ZZ, da sam pokličeš na ZZZS, kjer ti bodo lahko dali najbolj točen odgovor v tvojem primeru.

Tudi jaz namreč že klicarim celo dopoldne, vendar so vsi operaterji konstantno zasedeni. Ko pridem do kakšnih konkretnih informacij glede prehoda in plačevanja prispevkov pa sporočim čimprej Exclamation
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina1
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 31, 2009, 2009b 13:02  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
Prispevkov: 679

Živjo!

Dobila sem številko referentke gospe Lavrič, vendar je seveda ne dobim na telefon. Bom pa seveda še poskušala. Če bi želel sam poklicati, je njena telefonska številka: 01/30-77-244

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravljica
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010, 2010b 15:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Sep 2010 15:37
Prispevkov: 3

Ve kdo koliko točno zdaj znašajo mesečni prispevki za študentski s.p. ? Kolikor je meni znano je bila cifra nazadnje že okoli 130€ mesečno, al je to za navadni s.p. ?
_________________
Wiki zbirka!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina1
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010, 2010b 10:06  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
Prispevkov: 679

Živjo mravljica!

"Popoldanski" s.p. za opravljanje svoje dejavnosti plačuje pavšalne mesečne prispevke.

Bistvo spremembe prispevkov je v tem, da ZZZS od februarja 2009 naprej ločuje "popoldanske" s.p. v dve skupini. V prvi so tisti, ki so zaposleni za več kot 40 ur na teden, v drugi pa tisti, ki niso zaposleni za poln delovni čas.

Arrow Ti stroški za prvo skupino, torej študente, upokojence in tiste, ki so zaposleni za manj kot 40 ur tedensko, znašajo 29,33 evrov (prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje), doda pa se jim tudi prispevke za zdravstveno zavarovanje, kar avgusta znese 98,74 evrov. Zgoraj našteti pavšalni prispevki za avgusta 2010 znašajo 108,58 evrov.

Ker pa študentje po novem niso več zavarovani s strani staršev, je potrebno plačati tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje! To zavarovanje se plačuje zavarovalnicam. Trenutno je mesečni znesek za tovrsto zavarovanje 24,59 evra. Tako je potrebno 108,58 evrov prišteti še omenjeni znesek, kar pomeni, da dobimo znesek 152,66 evra.

Prispevki za zdravstveno zavarovanje so na začetku odvisni od velikosti minimalne plače, saj gre za prispevek v višini 13,45 % zneska minimalne plače, ki trenutno (avgusta 2010) znaša 734, 15 evrov. V prihodnosti pa se bodo izračunavali na podlagi odmerjenega dobička, saj gre za progresivno lestvico.


Zneski mesečnih prispevkov za samostojne podjetnike s statusom študenta in tiste, ki so zaposleni za manj kot 40 ur mesečno:

VRSTA PRISPEVKA ZNESEK (v evrih)
Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje - 29,33€
Zdravstveno zavarovanje - 98,74€*
Dopolnilno zdravstveno zavarovanja - 24,59€**

Skupaj - 152,66€

*Podatek je zgolj informativen in velja za avgust 2010 in se spreminja vsak mesec saj je vezan na minimalno plačo (prispevki). Odvisen je tudi od davčne osnove, ki jo posameznik doseže!!

**Podatek velja za eno izmed zavarovalnic, gre za znesek brez popustov.

Za več informacij o drugi skupini zavarovancev si poglej našo spletno stran www.svetovalnica.com , za več podrobnih informacij o prispevkih pa bo najbolje, da se obrneš na DURS.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB