Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH |
|
Objavljeno:
Tor Sep 02, 2008, 2008b 13:50
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Dec 2007 15:11
|
|
Prosim za pomoč!
Danes sem se vpisala na višjo šolo zaradi statusa in sem morala podpisati, da se ne vpisujem samo zaradi statusa. Lahko me izpišejo. In bi vas vprašala, če bi se še raje zaradi statusa vpisala na izob odraslih? Je to oboje skupaj možno??
Ker tak komplicirajo letos, da groza. Brez statusa pa ne smem ostati sredi leta.
Prosim za mnenje |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 02, 2008, 2008b 14:00
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Jan 2008 22:50
|
|
Živjo,
najbolj verodostojne informacije ti bodo podali na centrih, ki izvajajo izobraževanje odraslih, zato ti predlagam, da se obrneš nanje.
Lep dan! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Sep 18, 2008, 2008b 15:31
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Sep 2008 11:18
|
|
| Lep pozdrav. Danes sem se vpisal na Ljubljanski srednji šoli za gostinstvo in turizem v izobraževanje odraslih (5. letnik) turistični tehnik. Ko sem šel na študentski servis pa so tam nekaj komplicirali glede tega "izobraževanja odraslih", ni našla šole... Ni točno vedela kaj s tem in ali me lahko sploh lahko vpiše. No kljub tem problemom sem se sicer lahko vpisal me pa zanima zakaj toliko kompliciranja? Ali tista tam pač ni bila dobro informirana ali je s tem res takšna kriza na študentskih servisih? Zanima me pa še kako je z zavarovanjem in tistimi olajšavami. Ali se to še vedno zrihta prek staršev? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Sep 18, 2008, 2008b 15:39
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Jun 2007 19:26
|
|
| OmegaMan je napisal/a: |
| Lep pozdrav. Danes sem se vpisal na Ljubljanski srednji šoli za gostinstvo in turizem v izobraževanje odraslih (5. letnik) turistični tehnik. Ko sem šel na študentski servis pa so tam nekaj komplicirali glede tega "izobraževanja odraslih", ni našla šole... Ni točno vedela kaj s tem in ali me lahko sploh lahko vpiše. No kljub tem problemom sem se sicer lahko vpisal me pa zanima zakaj toliko kompliciranja? Ali tista tam pač ni bila dobro informirana ali je s tem res takšna kriza na študentskih servisih? Zanima me pa še kako je z zavarovanjem in tistimi olajšavami. Ali se to še vedno zrihta prek staršev? |
ojla, kolk si pa dal za vpis oz. kolk vse skupaj stane?
hvala |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Sep 18, 2008, 2008b 15:45
|
|
|
|
|
305€. 50€ al 90€ ne spomnem se točno je vpisnina. Ostalo je pa neko mentorstvo. Pač da nekaj pokasirajo...
Ponavljam vprašanje:
Lep pozdrav. Danes sem se vpisal na Ljubljanski srednji šoli za gostinstvo in turizem v izobraževanje odraslih (5. letnik) turistični tehnik. Ko sem šel na študentski servis pa so tam nekaj komplicirali glede tega "izobraževanja odraslih", ni našla šole... Ni točno vedela kaj s tem in ali me lahko sploh lahko vpiše. No kljub tem problemom sem se sicer lahko vpisal me pa zanima zakaj toliko kompliciranja? Ali tista tam pač ni bila dobro informirana ali je s tem res takšna kriza na študentskih servisih? Zanima me pa še kako je z zavarovanjem in tistimi olajšavami. Ali se to še vedno zrihta prek staršev? |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Sep 18, 2008, 2008b 17:02
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Okt 2006 7:53
|
|
| tudi jaz sem vpisana na izobraževanje odraslih in nimam problemov s študentskim servisom...zavarovana sem prek staršev in napotnico dobim normalno...pač punca ni informirana bila.... |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Sep 18, 2008, 2008b 17:33
|
|
|
|
|
Ok hvala za odgovor. Mi je kar odleglo. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Ned Sep 21, 2008, 2008b 9:56
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Sep 2008 11:49
|
|
Zdravo!
Jst bi se tut vpisala na izobraževanje odraslih in sicer v srednjo gostinsko šolo Novo mesto, zaradi statusa. Zanima me, ali moram povedat, da bi se pač vpisala zaradi statusa, ker me je strah, da mi ne bodo kej težil...A kako je s tem? A je možno, da vse skupej stane okol 400€, kolikor je napisal OmegaMan, kajti drugod po drugih šolah stane okrog 1000€ vse skup, vpisnina in šolnina? Jutr bom poklicala na šolo, da se pozanimam o vsem tem, ampak vseen bi rada prosila za nasvet, če kdo mogoče ve, predvsem za to, ali jim povem, da se vpisujem zaradi statusa.
Hvala za odgovor! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Ned Sep 21, 2008, 2008b 18:37
|
|
|
|
|
To je najbrž čisto odvisno od šole. Eni baje komplicirajo drugi pač ne. Mislim pa da je tega več na višjih šolah. Jaz sem že po telefonu povedal da bi se vpisal samo zaradi statusa in ko sem prišel tam me je vprašala če imam namen hoditi na predavanja in sem rekel da ne. To mi je urejala malo starejša ženska in ni preveč komplicirala glede tega. No malo moralne pridige je bilo, ampak na splošno je bila zelo prijazna:)
Cena je najbrž kar prava, čeprav je to že kar veliko. Baje so bili prejšnja leta ta izobraževanja odraslih dosti cenejša, cca 70€. Zdaj so se pa očitno odločili malo zaslužit na lenih študentih:D
Šolnina nad 1000€ je ponavadi na višjih šolah. To je samo izobraževanje odraslih v sklopu srednje šole. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Sep 22, 2008, 2008b 22:52
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Sep 2008 14:36
|
|
| krena10 je napisal/a: |
Zdravo!
Jst bi se tut vpisala na izobraževanje odraslih in sicer v srednjo gostinsko šolo Novo mesto, zaradi statusa. Zanima me, ali moram povedat, da bi se pač vpisala zaradi statusa, ker me je strah, da mi ne bodo kej težil...A kako je s tem? A je možno, da vse skupej stane okol 400€, kolikor je napisal OmegaMan, kajti drugod po drugih šolah stane okrog 1000€ vse skup, vpisnina in šolnina? Jutr bom poklicala na šolo, da se pozanimam o vsem tem, ampak vseen bi rada prosila za nasvet, če kdo mogoče ve, predvsem za to, ali jim povem, da se vpisujem zaradi statusa.
Hvala za odgovor! |
hej!
kako si ti potem uredila s tem vpisom v srednjo gostinsko šolo NM? je še kaj prostih mest, koliko stane vpis? ker bi tudi jaz nekaj takega potrebovala (pa še nm bi blu pa res super!!!)... |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 23, 2008, 2008b 7:57
|
|
|
Pridružen/-a: Sob Sep 2007 16:04
|
|
| OmegaMan je napisal/a: |
Če so ti na tem študentskem servisu kaj komplicirali, potem se lahko obrneš na študentski servis http://www.studentski-servis.com/ , tukaj boš brez skrbi dobil napotnico.
Najverjetneje pa je da je bila uslužbenka na tem štud. servisu kjer si bil "neinformirana".
citiram:
Pojasnilo DURS, št. 4210-168/2007, 11. 5. 2007
Osebam, ki dosegajo dohodke z napotnico pooblaščene organizacije za posredovanje dela za dijake in študente, se pod pogoji iz tretjega odstavka 113. člena Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 117/06; v nadaljnjem besedilu: ZDoh-2) prizna posebna olajšava. Med drugim je v tej določbi naveden tudi pogoj, da ima oseba status dijaka ali študenta. Glede na tako zakonsko določbo se osebam, ki skladno s 1. členom Zakona o izobraževanju odraslih (Uradni list RS, št. 110/06 – UPB1; v nadaljnjem besedilu: ZIO) pri izobraževanju po programih izobraževanja odraslih nimajo statusa učenca, dijaka ali študenta, posebna olajšava ne prizna.
Glede na navedeno stališče pa so se na Davčno upravo RS obrnili zavezanci z vprašanjem o upravičenosti priznavanja posebne olajšave t. i. izrednim dijakom, ki se sicer šolajo v okviru programov izobraževanja odraslih, vendar pa gre za šolanje po izrednih izobraževalnih programih poklicnega in strokovnega izobraževanja po Zakonu o poklicnem in strokovnem izobraževanju (Uradni list RS, št. 79/06; v nadaljnjem besedilu: ZPSI-1). Zato smo se z vprašanjem, ali imajo status dijaka tudi osebe, ki se izredno izobražujejo po ZPSI-1, obrnili na Ministrstvo za šolstvo in šport.
Navedeno ministrstvo je v odgovoru št. 6036-22/2007 z dne 20. 4. 2007 pojasnilo, da ima status dijaka vsak, ki se vpiše v šolo, da bi se izobraževal po izobraževalnih programih za pridobitev poklicne oziroma srednje strokovne izobrazbe.
Iz pojasnila Ministrstva za šolstvo in šport izhaja, da imajo status dijaka tudi tiste osebe, ki se za pridobitev poklicne oziroma srednje strokovne izobrazbe šolajo po izrednih programih, ki so organizirani v okviru programov izobraževanja odraslih. Če te osebe dosegajo dohodke z napotnico pooblaščene organizacije za posredovanje dela za dijake in študente, se jim zato prizna posebna olajšava iz tretjega odstavka 113. člena ZDoh-2.
Zavarovan si pa lahko po starših.
Prav tako si tudi opravičen do pokojnine.
Nisi opravičen do bonov in drugih popustov, ki jih lahko koristijo študentje.
preberi tudi zakon http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006110&stevilka=4673
če se morda o tem kar sem napisala motim, prosim za popravek. 
Nazadnje urejal/a lil Tor Sep 23, 2008, 2008b 11:50; skupaj popravljeno 3 krat |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 23, 2008, 2008b 10:03
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Sep 2008 9:58
|
|
Čau!
tut jest lovim zadnje trenutke za vpis v izobraževanje odraslih, pa mal spremljam pogovore na tem forumu in sm zaenkrat opazu da najbl aktualen je vpis na Ceneta Štuparja al pa na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem..
pa Cene Štupar ma šolnino baje okol 400eur, SŠGT pa ma več različnih programov.
Pa me zanima, Omegaman, v kater program si se ti vpisu, da si mel samo tok mal šolnine?
In kot drugo me zanima, če je mogoče še kdo najdu kkšno ugodnejšo varianto?
V Ceneta Štuparja se lahko baje vpišeš tudi med letom, medtem ko na SŠGT ni tko? Pa lahko plačaš tut po obrokih?
Hvala za odgovore! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 23, 2008, 2008b 11:40
|
|
|
|
|
| PrimozL je napisal/a: |
Čau!
In kot drugo me zanima, če je mogoče še kdo najdu kkšno ugodnejšo varianto?
Hvala za odgovore! |
Poceni je tudi SŠSG http://www.sc-sg.net/ekonomska/ vpisnina je 115€
na tem linku imaš podrobno o izobraževanju odraslih na tej šoli
http://www.sc-sg.net/ekonomska/dokumenti/Informatorizobrazevanja-odrasli.pdf
citiram:
Ce se boste odlocili za vodeno samoizobraževanje, boste potem šli v tajništvo šole, kjer boste poravnali vpisnino (115,00 EUR) in s tem pridobili status udeleženca izobraževanja odraslih. Pri takšni obliki izobraževanja ne obiskujete predavanj, temvec se po potrebi konzultirate pri profesorjih za posamezni predmet (seznam profesorjev je objavljen na spletni strani in na oglasni deski šole) v casu govorilnih ur, kjer dobite vsa potrebna navodila za opravljanje dolocenega predmetnega izpita v objavljenih izpitnih rokih. Možno je komuniciranje tudi preko elektronske pošte. Vpis bo možen po 15. septembru 2008 v casu uradnih ur.
V primeru organizirane oblike izobraževanja pa boste dobili urnik predavanj na skupnem sestanku, na katerega vas bomo povabili. Predavanja bodo potekala 3 krat do 4 krat tedensko od 16. do 19. ure.
Uradne ure in kontakt:
ČET:
12.00 – 15.30
PET:
07.30 – 9.00
e-pošta:
spela.rus@sc-sg.net
telefon:02 88 46 512
Cene Štupar je pa kar drag.  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 23, 2008, 2008b 13:58
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Sep 2008 13:56
Kraj: Polzela
|
|
ojla
tud js sm že precej panična, ker vse kaže, da nikjer ne bom našla statusa. zanima me, če je tale znesek (115€) celoten strošek, ali je to samo vpisnina, pa slučanjo še potem pride kj zraven?
lp _________________ (S)mejte se! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 23, 2008, 2008b 14:48
|
|
|
|
|
| lejika je napisal/a: |
ojla
tud js sm že precej panična, ker vse kaže, da nikjer ne bom našla statusa. zanima me, če je tale znesek (115€) celoten strošek, ali je to samo vpisnina, pa slučanjo še potem pride kj zraven?
lp |
še enkrat si preberi post nad tvojim
citiram:
Ce se boste odlocili za vodeno samoizobraževanje, boste potem šli v tajništvo šole, kjer boste poravnali vpisnino (115,00 EUR) in s tem pridobili status udeleženca izobraževanja odraslih.
to je ves tvoj strošek razen, če želiš obiskovati predavanja, potem plačaš še dodatno, temu se reče organizirano izobraževanje, ki je plačljivo, ti pa bi se samoizobraževala kar, kot sem dejala pomeni da plačaš samo vpisnino in pa seveda posamezene izpite, če jih želiš opravljati.
lp |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|