Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Delo preko servisa po 26. letu? |
|
Objavljeno:
Ned Avg 30, 2009, 2009b 17:26
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Avg 2009 12:18
|
|
Zanima me sledeče : Stara sem 27. let, to šolsko leto se bom vpisala v visokošolski program -Je zame še mogoče delo preko servisa al sem prestara?
Vpisujem se prvič v višješolsko oz. visokošolsko izobraževanje.
LP!
S. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Avg 31, 2009, 2009b 8:41
|
|
|
pravno svetovanje
Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11
|
|
Zdravo s.r.!
Mislim da sem ti na tvoje vprašanje že odgovoril v zasebnem sporočilu.
V kolikor ni tako mi prosim sporoči, da ti napišem odgovor.
Lep pozdrav in srečno ! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 01, 2009, 2009b 8:58
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Sep 2009 8:57
|
|
Hej,
ista stvar zanima tudi mene. Imam 29 let in zaključujem 4. letnik podiplomca.
Če se zdaj nekam na novo vpišem, ali to pomeni, da mi bodo pri študentskem delu odbili 25 % za dohodnino? Do sedaj mi namreč niso.
Hvala za odogovor, lp! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 01, 2009, 2009b 9:02
|
|
|
Pridružen/-a: Tor Sep 2009 8:57
|
|
| Eh, sem pametna... mišljeno je bilo 22,5% za dohodnino, seveda, in ne 25 %. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 01, 2009, 2009b 10:17
|
|
|
nekoč svetovalka, danes ... :)
Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
|
|
Hej
Ko dopolniš 26 let in mine več kot 6 let od vpisa na dodiplomski oziroma več kot 4 leta na podiplomski stopnji, izgubiš pravico do posebne osebne olajšave za akontacijo dohodnine v višini 3.051,35 evrov, avtomatično pa se ti tudi odvaja 25% akontacija dohodnine za vsako nakazilo, ki je višje od 88,88 EUR. Temu se lahko izogneš tako, da se z delodajalcem dogovoriš, da ti nakaže honorar po zneskih po 88,88 evra.
Zakon o dohodnini ( http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&new=1 )navaja:
123. člen (odmera in poračun dohodnine na letni ravni)
(1) Od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, dohodnino na letni ravni za zavezanca odmeri davčni organ na podlagi napovedi, ki jo vloži zavezanec. Odmera in poračun dohodnine se za posamezno davčno leto opravita po preteku leta, z odločbo davčnega organa, v rokih in na način, določen s tem zakonom in zakonom, ki ureja davčni postopek.
(2) Od dohodnine, odmerjene zavezancu za posamezno davčno leto od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, se odšteje med letom plačana dohodnina od teh dohodkov.
(3) Med letom plačana dohodnina se šteje za akontacijo dohodnine.
(4) Če je znesek odmerjene dohodnine na letni ravni večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, zavezanec doplača razliko dohodnine. Če je znesek odmerjene dohodnine na letni ravni manjši od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, se zavezancu razlika dohodnine vrne.
Torej, kot lahko iz zgornjega teksta razbereš, ti verjetno niso odtegnili akontacije, ker ni minolo 4 leta od vpisa na podiplomski študij
Seveda pa to akontacijo dobiš nazaj, če je znesek odmerjene dohodnine na letni ravni majnjši od zneska med letom plačane akontacije.
Lep prvošolski pozdrav!  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Ned Sep 13, 2009, 2009b 19:55
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Sep 2009 19:42
|
|
Hej!
Mene pa zanima naslednje: letos so mi na Filozofski fakulteti podaljšali status za pol leta, vendar bi rada zaradi dela preko študentskega servisa imela status celo leto. Sedaj v septembru sem se mislila vpisati še na izobraževanje odraslih in tu se pojavi problem. Stara sem 25 let, aprila bom dopolnila 26 let. Zanima me če je bolje da študentskemu sevisu posredujem potrdilo o vpisu iz izobraževanja za odrasle, kot pa da jim dam najprej za pol leta tega iz FF in šele potem po pol leta drugega? Zanima me pa tudi to, če bom sploh lahko delala preko študentskega sevisa, ko bom dopolnila 26 let, čeprav se bom na izobraževanje odraslih vpisala še s 25-imi. Ali potem med letom izgubim status?
Hvala lepa za odgovor! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Sep 17, 2009, 2009b 16:42
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Jun 2008 0:00
|
|
Živjo!
Študentje lahko preko študentskega servisa delajo neomejeno-tako glede starosti, števila ur itd.
Osebe s statusom udeleženca izobraževanja odraslih lahko delajo le do dopolnjenega 26. rojstnega dne.
za delo preko študentskega servisa je nerelevantno koliko si bila stara ob vpisu.
Vse navedeno ureja Pravilnik o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij
za zaposlovanje http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006139&stevilka=6050 v 18. členu:
(4) Agencija lahko posreduje delo za dijake in študente le za:
– osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnili 15 let,
– osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji,
– osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja.
Kdaj posreduješ katero potrdilo se mi zdi povsem vseeno, najbolje pa da preveriš še na svojem študentskem servisu.
Ubistvu boš ves čas dokler ti ne bo potekel absolvent imela status študenta in status udeleženca izobraževanja odraslih, ko bo status študenta prenehal pa boš imela le status udeleženca izobraževanja odraslih.
Naj te še opomnim, da s starostjo 26. let ne boš več zavarovana preko staršev, ampak si boš morala to urediti sama, prav tako se spremenijo pogoji za prejemanje štipendije, spremembe so tudi pri dohodnini. Ker je bilo na forumu o tem že veliko napisanega ti svetujem, da malo pobrskaš, če pa še kaj ostane nejasno, pa kar vprašaj.
Lep pozdrav  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Sep 24, 2009, 2009b 13:33
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Sep 2009 14:21
|
|
| sabina1 je napisal/a: |
Hej
Ko dopolniš 26 let in mine več kot 6 let od vpisa na dodiplomski oziroma več kot 4 leta na podiplomski stopnji, izgubiš pravico do posebne osebne olajšave za akontacijo dohodnine v višini 3.051,35 evrov, avtomatično pa se ti tudi odvaja 25% akontacija dohodnine za vsako nakazilo, ki je višje od 88,88 EUR. Temu se lahko izogneš tako, da se z delodajalcem dogovoriš, da ti nakaže honorar po zneskih po 88,88 evra. |
mene pa zanima a je mišljen tu tisti čisto prvi vpis? Recimo z 18-timi leti sem se vpisala na nek določen faks, letos se bom vpisala v 1. letnik višje šole. Stara sem 25, decembra bom 26. Se bo potem tukaj upošteval vpis na moj prvotni faks ali v višjo šolo?
hvala za odgovor. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Sep 30, 2009, 2009b 17:17
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Jun 2008 0:00
|
|
Ojla!
Ja, tu se res upošteva 1. vpis, ne glede na to, če si se vmes kam prepisala. Vpis na višjo šolo se ne šteje kot kot prvi vpis. |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|