Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < prejem državne štipendije |
|
Objavljeno:
Čet Sep 24, 2009, 2009b 10:43
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Sep 2009 10:30
|
|
Ojla!
zanima me če sem upravičena do državne štipendije. Sem izredna študentka tretjega letnika in sedaj bom šla v četrti. Njaprej sem študiraja redno na drugem faksu, vendar mi kjub temu, da sem ponavljala letnik ni šlo. spremenila sem smer študija, vendar sem se lahko vpisala le pod izredno. Na zavod sem pošiljala potrdila o uspešen končanem letniku na novem faksu, tako da mi ni bilo potrebno vračati štipendijo. Nisem v delovnem razmerju trenutno pa prejemam še kadrovsko štipendijo, ker sem mislila, da nisem upravičena do državne.
Zanima me, če bi bila upravičena do državne, če mi kadrovsko ukinejo? Ter kaliko jo bi dobila? Kako se izračuna približen prejemek?
Imama še eno vprašanje od kolegice. Kako pa je z prejemom štipendije, če spremeniš smer študija, si vpisan pod redno in si prejšno štipendijo že izplačal. A lahko zaprosiš za njo že takoj ob ponovnem vpisu na drugi faks?
Hvala!
Simona |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Sep 28, 2009, 2009b 7:22
|
|
|
nekoč svetovalka, danes ... :)
Pridružen/-a: Tor Jun 2008 9:43
|
|
Živjo!
1.Državna štipendija
Torej, kot veš, ne moreš prejemati obeh štipendij na enkrat, zato bi morala prekiniti štipendijsko razmerje s svojim kadrovskim štipenditorjem. Vendar pa ti priporočam, da si preden prekineš kadrovsko štipendijo, izračunaš ali ti in tvoji družinski člani presegate materialni cenzus, ki je ključni pogoj pri pridobitvi državne štipendije. Informacije o izračunu materialnega cenzusa dobiš na: http://cool.kiss.si/svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=4843 ter ga navaja prav tako tudi Zakon o štipendiranju v členih od 13 do 20.
Zakon o štipendiranju ( http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&new=1 ) znaša osnovna državna štipendija
navaja o znesku državne štipendije naslednje:
14. člen(višina državne štipendije)
(1) Državna štipendija brez dodatkov znaša 36 eurov za dijaka in 54 eurov za študenta.
(2) K državni štipendiji iz prejšnjega odstavka se, ob izpolnjevanju pogojev iz tega zakona, dodelijo naslednji dodatki:
- dodatek glede na dohodek v družini štipendista,
- dodatek za vrsto in področje izobraževanja,
- dodatek za učni oziroma študijski uspeh,
- dodatek za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča,
- dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami.
(3) Državna štipendija z vsemi dodatki ne sme presegati minimalne plače.
Kot lahko torej vidiš, imaš pri državni štipendiji nek osnovni znesek in potem različne dodatke, tako da ti končnega zneska štipendije ne morem izračunati, ker ne vem točno do katerih dodatkov bi bila upravičena. To lahko narediš le sama. K,ar se tiče prošnje za državno štipendijo pa jo lahko pošlješ kadarkoli med letom in sicer na Center za socialno delo v kraju tvojega stalnega bivališča.
2. V kolikor ima tvoja prijateljica poplačane vse prejšnje obveznosti, torej da je uspešno končala študijsko leto za katero je prejemala šripendijo in ji je potem prenehalo štipendijsko razmerje, lahko brez problema zaprosi na novo za katero koli štipendijo.
Lep ponedeljkov pozdrav! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Sep 28, 2009, 2009b 9:54
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Sep 2009 10:30
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me še, če se pri štipendiji kaj upošteva otroški dodatek in preživnina?
Hvala!
Simona |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Sep 30, 2009, 2009b 16:56
|
|
|
nekoč svetovalka, danes ... :)
Pridružen/-a: Ned Jun 2008 0:00
|
|
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|