Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.
Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.
Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice
| Avtor |
Sporočilo |
| < Informacije o izobraževanju odraslih 2010/11 |
|
Objavljeno:
Pon Sep 28, 2009, 2009b 15:51
|
|
|
nekoč svetovalka, danes ... :)
Pridružen/-a: Pon Maj 2009 13:15
Kraj: Ljubljana
|
|
Z vpisom na izobraževanje odraslih pridobiš status udeleženca v izobraževanju odraslih(študentski servisi uporabljajo termin »izredni dijak«), iz katerega ti Po 4. členu Z A K O N A O IZOBRAŽEVANJU ODRASLIH izhajajo naslednje pravice:
Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti
Preko študentskega servisa udeleženci izobraževanja odraslih ne morajo več delati, ko dopolnijo 26 let!
[size=9](V drugem odstavku 6.b člena Zakona o Zaposlovanju in Zavarovanju za primer brezposelnosti je zapisano, da lahko dela preko pooblaščene organizacije opravljajo udeleženci izobraževanja odraslih ki so mlajši od 26 let!)
__________________________________________________________________________________________
Za vpis v izobraževanje odraslih je potrebno kar nekaj samo-iniciative, obstaja namreč ogromno zavodov, ki izvajajo take vrste programov in je potrebno malce pobrskati po internetu.
Pregled nad organizacijami, ki nudijo izobraževanje odraslih in njihovimi programi omogočata spletni "Pregled ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji - izvajalci in programi", ki ga objavlja Andragoški center Republike Slovenije, ter javni razpis za vpis v izobraževanje odraslih za posamezno šolsko leto.
v RAZPISU se nahaja seznam vseh tovrstnih šol (potem pa lahko poiščete informacije o vpisu in višini vpisnine na strani vsakega zavoda posebej):
Razpis najdete tukaj
Več informacij v zvezi z izobraževanjem odraslih najdete tudi na spletni strani Andragoškega centra Slovenije: www.acs.si
Obiskovalce foruma, ki imajo sami izkušnje z vpisom na izobraževanje odraslih (kako je s cenami, obiskovanjem predavanj itd.) naprošamo, da dodajo kakšne koristne informacije in nasvete na to temo. Veseli bomo kakršnih koli komentarjev![/size]
Nazadnje urejal/a Brigita Tor Avg 24, 2010, 2010b 11:33; skupaj popravljeno 2 krat |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Sep 28, 2009, 2009b 17:55
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Apr 2009 9:27
|
|
Pa naj bo za vsako leto
Če se želite vpisati v izobraževanje odraslih, potem se lahko vpišete v SG (ekonomska) ali KP (ekonomska), lahko se vpišete tudi v NM (Šolski center NM).
Vpisnina za SG stane okoli 120 evrov, Kp stane vpisnina okoli 80 evrov za NM pa stane okoli 160 evrov. Vpisujejo nekje okoli 20.Sep, prijavnice menda ni potrebno poslat (SG), ampak se samo oglasiš tam-plačaš in dobiš potrdila. Za KP se lahko vse ureja preko pošte, imajo svoja navodila in ZARES izključno urejajo samo preko pošte-nikakor ne hodite dol v KP.
Za NM ne evm, kako je glede vpisnice.
V te srednje šole se vpišeš, kot samoizobraževanje, torej ti ni treba hodit na predavanja in ni potrebno opravljati nobenih izpitov, lahko pa opravlajte izpite in s tem pridobite še eno izobrazbo, toda ta način izobraževanje vas stane VEč.
Cene Štupar ima precej drago zadevo in sicer bi vas stala vpisnina + 5x izpit cca 400-500 evrov, kar je po mojem mnenju DRAGO.
Seveda tudi druge srednje šole nudijo izobraževanje odraslih, plačaš vpisnino in imaš status samo nekateri pa zahetvajo, da porovnaš celotno šolnino celo 1000 evrov.
Morda se najde še kakšna šola, ki nudi pocen varianto za pridobitev statusa
lp |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Sep 29, 2009, 2009b 19:54
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Sep 2009 21:12
|
|
Vse navedeno drži. V izobraževanje odraslih se lahko vpišete kadarkoli tekom šolskega leta - to zagotovo velja za Slovenj Gradec, kako je s Koprom in drugod, žal, ne vem (seveda kolikor imate namen opravljati izpite v okviru samoizobraževanja, s kasnejšim vpisom izgubljate izpitne roke, a kolikor se vpisujete le zaradi statusa, je navedeno za vas brezpredmetno).
Najcenejši je zagotovo Koper (srednja ekonomska šola - SEPŠ). Cena vpisa je 83 EUR. To je edini strošek - poleg overitve osnovnošolskega spričevala na katerikoli upravni enoti, ki stane 1,06 EUR (september 2009) in seveda kuverte ter poštnine.
Na UE morate prinesti že narejeno fotokopijo, da jo overijo (kar pomeni, da morate k zgornjim stroškom prišteti še 6 centov za tisto fotokopijo). Če na upravni enoti rečete. da potrebujete overjeno spričevalo zaradi nadaljnjega vpisa, bo overitev celo takse prosta (torej brezplačna, prihranili boste tistega 1,06 EUR, vendar pa bodo na overjeni listini zabeležili, s kakšnim namenom je bila overjena in zakaj je takse prosta; če ste se odločili, da boste takso vseeno plačali, vam namena overitve ni potrebno razkriti, lahko si izmislite in rečete, da je za lastne potrebe oz. za potrebe iskanja službe ali kaj podobnega - toliko, da ne bi bilo komu slučajno nerodno, če bi poznal koga na UE; so pa tovrstnih primerov vajeni .
Povezava do spletne strani Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper je: http://seps-kp.net/
Kontaktna oseba je gospa Silvestra Razman: silvestra.razman@guest.arnes.si.
Na vašo elektronsko pošto bo odgovorila dokaj hitro - običajno še isti dan (po mojih osebnih izkušnjah v večernih urah med 19. in 21., lahko tudi prej, zato vestno preverjajte svoj e-poštni nabiralnik).
Ob svojem prvem kontaktu z gospo Silvestro, tj. elektronskem sporočilu, vljudno napišite, da bi se radi vpisali v program samoizobraževanja za odrasle in da se izognete še enemu sporočilu, NE POZABITE PRIPISATI SVOJ DOMAČI POŠTNI NASLOV (ali katerikoli drugi, na katerega želite prejeti pošto s SEPŠ z vpisnico in navodili). Primer moje e-pošte (malo sem kompliciral z vsebino):
| Citiram: |
za: silvestra.razman@guest.arnes.si
datum 22. september 2009 19:07
zadeva Prijava v samoizobraževanje
Spoštovani,
želel bi se vpisati v samoizobraževanje odraslih - program ekonomski tehnik.
Kolikor je vpis še možen, bi prosil za obvestilo o:
- dokumentaciji, ki jo potrebujete;
- rokih in načinu vpisa oz. možnosti vpisa preko pošte;
- okvirnem času potrebnem za izvedbo vpisnega postopka;
- ceni vpisa in ustreznih potrdil o vpisu (za potrebe zavarovanja, uveljavljanja socialnih transferjev itd.).
Kolikor potrebujete spričevala, prosim tudi, če navedete, ali zadostuje navadna fotokopija (in ne overjeni prepis).
Moj naslov:
xy
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav,
xy |
Odgovor na svojo e-pošto boste verjetno prejeli še isti dan v približno takšni obliki (citiram svojo prejeto elektronsko pošto):
datum 22. september 2009 19:20
zadeva RE: Prijava v samoizobraževanje
poslano od guest.arnes.si
PROGRAM SAMOIZOBRAŽEVANJA:
SPOROČITE NASLOV, POŠLJEMO NAVODILA IN OBRAZCE.
VPIS Z OVERJENIM OSNOVNOŠOLSKIM SPRIČEVALOM IN FOTOKOPIJO OSEBNEGA DOKUMENTA.
REŠUJEMO IZKLJUČNO PO POŠTI. CENA 83 EU. POTRDILO ZA CELO ŠOLSKO LETO.
SEM SI ZAPISALA NASLOV. OBVESTIMO. LP SR |
Kot je že speaker omenil, v Kopru vse zadeve urejajo IZKLJUČNO preko POŠTE in e-pošte (in sicer omenjena gospa - vsaj tako je veljalo do sedaj in tudi letos, torej 2009).
Po branju objav drugih uporabnikov tega foruma, vam po prejemu vseh zahtevanih dokumentov (OVERJENE fotokopije OSNOVNOŠOLSKEGA spričevala, navadne fotokopije osebnega dokumenta, ORIGINALNE PLAČANE položnice - za svojo evidenco si na pošti naredite fotokopijo (če pa bi radi res verodostojen dokaz o plačilu, lahko daste fotokopijo plačane položnice tudi overiti na UE), in obeh vpisnih listov) pošljejo 8 POTRDIL O VPISU. Citiram Donatello in Akimo:
| Donatella je napisal/a: |
| Jst tud dobila potrdila danes (8potrdil), šla na študentski servis in so use normalno sprejel, sem si podaljšala use normalno. |
| akima je napisal/a: |
jst sm dans nesla potrdila, vzamejo jih povsod, za zavarovanje, studentski servis, otroski dokladi, prezivnina... res pa je, da ce ste recimo 25 let stari, vam vsepovsod potrdilo velja samo do 26. rojstnega dne in ne do 31.9. oz. takrat k pise na potrdilu datum.
vso sreco vsem pri novih podvigih
lp |
Slednja morajo na vseh ŠS sprejeti iz razlogov, ki jih je navedla že Brigita v svoji objavi:
| Brigita je napisal/a: |
Glede na to, da je rok za vpis na poklicni tečaj že mimo, višje šole pa so po večini že zasedene, za pridobitev statusa preostane še izobraževanje odraslih.
Z vpisom na izobraževanje odraslih pridobiš status udeleženca v izobraževanju odraslih, iz katerega ti Po 4. členu Z A K O N A O IZOBRAŽEVANJU ODRASLIH izhajajo naslednje pravice:
Udeleženci izobraževanja odraslih, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, imajo pravico do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, in pravico do drugih ugodnosti ter pravic (na primer: prevozi, štipendiranje, opravljanje začasnih ali občasnih del prek pooblaščene organizacije za posredovanje dela) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju, prijavljeni kot brezposelne osebe ali se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
Omenjene pravice je mogoče uveljavljati do dopolnjenega 27. leta starosti
Preko študentskega servisa udeleženci izobraževanja odraslih ne morajo več delati, ko dopolnijo 26 let!
(V drugem odstavku 6.b člena Zakona o Zaposlovanju in Zavarovanju za primer brezposelnosti je zapisano, da lahko dela preko pooblaščene organizacije opravljajo udeleženci izobraževanja odraslih ki so mlajši od 26 let!)
__________________________________________________________________________________________
Za vpis v izobraževanje odraslih je potrebno kar nekaj samo-iniciative, obstaja namreč ogromno zavodov, ki izvajajo take vrste programov in je potrebno malce pobrskati po internetu.
na tej strani se nahaja večina informacij glede izobraževanja odraslih:
http://pregled.acs.si/informacije/ ,
v RAZPISU pa se nahaja seznam vseh tovrstnih šol (potem pa lahko poiščete informacije o vpisu in višini vpisnine na strani vsakega zavoda posebej):
http://www.mss.gov.si/fileadmin/mss.gov.si/pageuploads/podrocje/odrasli/Vpis/Razpis_vpis_odrasli_2009_2010_besedilo.pdf
Obiskovalce foruma, ki imajo sami izkušnje z vpisom na izobraževanje odraslih (kako je s cenami, obiskovanjem predavanj itd.) naprošamo, da dodajo kakšne koristne informacije in nasvete na to temo. Veseli bomo kakršnih koli komentarjev! |
Sprejmejo samo OSNOVNOŠOLSKA spričevala (srednješolska niso v redu - nasprotno pa v Slovenj Gradcu glede tega ne komplicirajo in lahko pošljete karkoli, vendar je vpisnina 120 EUR). Dokaz - na mojo sledečo e-pošto:
Sent: Monday, September 28, 2009 1:29 PM
To: silvestra.razman@guest.arnes.si
Subject: Vpis v samoizobraževanje
Spoštovani,
po pošti sem prejel vse potrebne dokumente za vpis v vodeno samoizobraževanje. Cena vpisa je 83 EUR. Me pa zanima, če lahko vpisnemu listu priložim overjeno spričevalo o končani srednji šoli (in ne osnovnošolskega).
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav,
G. |
je gospa Silvestra odgovorila:
datum 28. september 2009 20:36
zadeva RE: Vpis v samoizobraževanje
poslano od guest.arnes.si
ŽAL, NE. ČE GA NIMATE, LAHKO OVERITE IZKAZ. :1. STRAN IN 8. RAZRED.
LP SR |
No, da seveda ne bi bilo preenostavno, pojma nimam, kje tiči moje osnovnošolsko spričevalo, zato sem izpis iz osnovnošolske evidence naročil v tajništvu svoje matične OŠ včeraj, to je v ponedeljek 28. 9. 2009. Narejen bo predvidoma v roku enega tedna (ta rok je močno odvisen od vsake posamezne OŠ in njihove urejenosti arhiva ter seveda delovne naravnanosti osnovnošolske tajnice, ki ga mora pač prebrskati). Zgolj v vednost - če ste tudi sami izgubili spričevalo/-a, duplikata ne morete kar tako dobiti, ker je potreben poprejšen preklic v Uradnem listu (to storite osebno na sedežu UL v Ljubljani - Slovenska cesta 9, kjer vam bodo že razložili, kako in kaj). S potrdilom o preklicu greste potem v tajništvo svoje OŠ, kjer vam bodo izdali duplikat (naj me kdo popravi, če se motim). No, mnogo lažja in hitrejša pot je ta, da naročite v tajništvu svoje OŠ izpis iz evidence - tako dobite dejansko izpisek o svojem zaključenem osnovnošolskem šolanju z žigom šole (ali so priloženi tudi izkazi za posamezne razrede žal ne vem - še). Tovrstni izpisi so brezplačni. Vsaj tako mi je bilo rečeno. Ravno tako naj bi bil brezplačen morebiten duplikat.
Ko bo kaj več novic glede omenjenih osnovnošolski spričeval, seveda sporočim. Tisti srečkoti, ki pa jih imate na "dohvatu ruke" ste pa tako zmagali!
Zaenkrat toliko. Več raglabljanj na temo izobraževana odraslih (oziroma reševanja svojega preteklega statusa) si lahko preberete na ostalih straneh tega foruma (primer: http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=5173&postdays=0&postorder=asc&start=0, vendar predlagam, da raje začnete brati z zadnjega konca, ker je te solate za 25 strani, pri čemer se veliko stvari ponavlja in ponovno sprašuje).
Še nekaj - mnogo ljudi sprašuje, katerega izmed programov naj na vpisnici obkrožijo. Čisto vseeno je, samo da NE obkrožite PTI - poklicni tečaj. Najbolje, da obkrožite ekonomski tehnik oz. kaj podobnega (administrator itd.).
Z vpisom v izobraževanje odraslih se pridobi status DIJAKA oz. UDELEŽENCA IZOBRAŽEVANJA ODRASLIH.
| student99 je napisal/a: |
Se opravičujem, da je malo offtopic, ampak me samo zanima ali z vpisom v poklicni tečaj dobiš status študenta.
lp |
| Brigita je napisal/a: |
Hej!
Z vpisom v poklicni tečaj dobiš status dijaka oz. status udeleženca v izobraževanju odraslih, nikakor pa ne status študenta.
LP |
OPOMBA k zgornjima citatoma (terminus tehnicus): izobraževanje odraslih ni identično poklicnemu tečaju. Poklicni tečaj je namreč samo eden izmed možnih izobraževalnih programov v okviru izobraževanja odraslih (programi so recimo: ekonomska gimnazija, ekonomski tehnik, administrator, ekonomski tehnik - poklicni tečaj, gostinec itd. - odvisno pač od šole na katero se posameznik vpiše in programa, ki si ga potem izbere).
Vedite samo to, da vam na ta način pridobljeni status velja za delo preko študentskih servisov samo do DOPOLNJENEGA 26. leta (se pravi, če bo to sredi leta, od tedaj naprej preko ŠS ne boste več mogli delati). Ampak nič bat - pozimi bodo objavljeni rapisi za visokošolske študije in se lahko vpišete v 1. letnik recimo neke mariborske fakultete (ljubljanska in mariborska univerza imata namreč ločeni visokošolski prijavno-informacijski službi). Tedaj imate seveda status šele od oktobra naslednjega šolskega leta. Glede tovrstnega dvojnega študija nisem čisto prepričan v zanesljivost svojih informacij, zato še sami malo pobrskajte. Pa nikar ne bodite preveč egoistični in delite svoje vedenje z nami preostalimi sotrpini - čim bolj podrobno in natančno opisano, če se le da.
Veliko uspeha vam želim,
Krompir. _________________ Ne skrbi, bodi srečen - če ti pred nosom zaprejo vrata, so gotovo pozabili na kakšno odprto okno. Samo ne obupaj!  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Okt 09, 2009, 2009b 9:08
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Okt 2009 9:00
|
|
živijo. imam eno vprašanje. nujno rabim status saj nisem bila sprejeta na nobeno šolo. zdj me pa zanima kako je to v kopru če se vpišem na samoizobraževanje odraslih vpis,ali lahko s potrdili uveljavljam štipendijo,otroški, zdravstveno zavarovanje. ali se plača samo vpisnina?ali se še lahko vpišem oz sem zasledila da se lahko vpišem preko pošte...ima kdo izkušnje???????????? nujno odpište  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Okt 09, 2009, 2009b 11:54
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Sep 2009 21:12
|
|
Iz Kopra prejmeš 8 potrdil o vpisu v program izobraževanja odraslih (svoja sem prejel 1. oktobra).
Če ne najdeš zahtevanega spričevala iz osnovne šole, pokliči na svojo osnovno šolo in jih prosi za izpis iz evidence. Naredili bodo nekakšen dopis z izpisom tvojih ocen v zadnjem razredu osnovne šole in tvojega splošnega učnega uspeha ter navedli, kdaj si prejela svoje spričevalo. Dopis bodo opremili z žigom šole in ravnateljičinim podpisom. Meni so omenjeni dopis izdelali v roku enega tedna. V Kopru so ga sprejeli brez vprašanj.
Vsa potrdila so enako veljavna, tj. z njimi lahko urediš vse običajne stvari kot s potrdili o statusu študenta. Edina razlika je v tem, da imaš na podlagi vpisa v program izobraževanja odraslih status IZREDNEGA DIJAKA, kar pomeni, da NE moreš kupovati študentskih bonov za prehrano in NE moreš bivati v študentskem domu (lahko pa v dijaškem). Kako je s pravicami dijakov do subvencionirane prehrane, žal, ne vem. S štipendijami je pa običajno tako, da če ne izpolniš pogojev za vpis v višji letnik, ti štipendija tekoče študijsko leto miruje - za več informacij pa se vsekakor obrni na svojega štipenditerja.
V Slovenj Gradcu ni omejitve, do kdaj se je možno vpisati v program izobraževanja odraslih, za Koper pa mi ni znano, vendar mislim, da omejitve ravno tako ni (v vsakem primeru lahko povprašaš preko e-pošte, in sicer gospo, ki sem jo omenil že v svoji prejšnji objavi na tem forumu).
Ker gre pri izobraževanju odraslih za IZREDNO šolanje, ki je plačljivo, tudi ni omejitve pri številu vpisov (torej teoretično se lahko vpišeš vsako leto).
Preko študentskih servisov lahko s potrdilom o vpisu v izobraževanje odraslih delaš le do dopolnjenega 26. leta starosti, vse ostale pravice (otroške doklade, zavarovanje itd.) pa lahko na podlagi potrdila uveljavljaš do dopolnjenega 27. leta starosti. _________________ Ne skrbi, bodi srečen - če ti pred nosom zaprejo vrata, so gotovo pozabili na kakšno odprto okno. Samo ne obupaj!  |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet Okt 09, 2009, 2009b 20:47
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Okt 2009 9:00
|
|
| krompir je napisal/a: |
Iz Kopra prejmeš 8 potrdil o vpisu v program izobraževanja odraslih (svoja sem prejel 1. oktobra).
Če ne najdeš zahtevanega spričevala iz osnovne šole, pokliči na svojo osnovno šolo in jih prosi za izpis iz evidence. Naredili bodo nekakšen dopis z izpisom tvojih ocen v zadnjem razredu osnovne šole in tvojega splošnega učnega uspeha ter navedli, kdaj si prejela svoje spričevalo. Dopis bodo opremili z žigom šole in ravnateljičinim podpisom. Meni so omenjeni dopis izdelali v roku enega tedna. V Kopru so ga sprejeli brez vprašanj.
Vsa potrdila so enako veljavna, tj. z njimi lahko urediš vse običajne stvari kot s potrdili o statusu študenta. Edina razlika je v tem, da imaš na podlagi vpisa v program izobraževanja odraslih status IZREDNEGA DIJAKA, kar pomeni, da NE moreš kupovati študentskih bonov za prehrano in NE moreš bivati v študentskem domu (lahko pa v dijaškem). Kako je s pravicami dijakov do subvencionirane prehrane, žal, ne vem. S štipendijami je pa običajno tako, da če ne izpolniš pogojev za vpis v višji letnik, ti štipendija tekoče študijsko leto miruje - za več informacij pa se vsekakor obrni na svojega štipenditerja.
V Slovenj Gradcu ni omejitve, do kdaj se je možno vpisati v program izobraževanja odraslih, za Koper pa mi ni znano, vendar mislim, da omejitve ravno tako ni (v vsakem primeru lahko povprašaš preko e-pošte, in sicer gospo, ki sem jo omenil že v svoji prejšnji objavi na tem forumu).
Ker gre pri izobraževanju odraslih za IZREDNO šolanje, ki je plačljivo, tudi ni omejitve pri številu vpisov (torej teoretično se lahko vpišeš vsako leto).
Preko študentskih servisov lahko s potrdilom o vpisu v izobraževanje odraslih delaš le do dopolnjenega 26. leta starosti, vse ostale pravice (otroške doklade, zavarovanje itd.) pa lahko na podlagi potrdila uveljavljaš do dopolnjenega 27. leta starosti. |
hvala za odgovor.vendar so me dane ob dvanajstih klicali iz šole, iz katere sem predvčerajšnim dobila odgovor da nisem sprejeta, danes pa so me klicali da se lahko pridem vpisat ker se dva nista vpisala....tko da imam zdaj urejeno to s statusom.... ŠE ENKRAT HVALA ZA ODGOVOR!!! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sob Okt 10, 2009, 2009b 21:29
|
|
|
|
|
| krompir je napisal/a: |
Preko študentskih servisov lahko s potrdilom o vpisu v izobraževanje odraslih delaš le do dopolnjenega 26. leta starosti, vse ostale pravice (otroške doklade, zavarovanje itd.) pa lahko na podlagi potrdila uveljavljaš do dopolnjenega 27. leta starosti. |
Do katere starosti otroka se lahko uveljavlja pravica do otroškega dodatka?
Pravico se lahko uveljavlja kadar koli do dopolnjenega 18. leta starosti otroka (razen izjem, naštetih v nadaljevanju), za otroke, starejše od 18 let pa le, če se šolajo, dokler imajo status učenca, dijaka, vajenca ali študenta, vendar najdalj do dopolnjenega 26. leta starosti.
Isto je pri zavarovanju, ko si star 26. let si moraš urediti obvezno in dodatno zavarovanje....pa še nekaj pri otroških, ko si star 26.let (ne glede na to kdaj v letu) se ti izteče pravica.
Primer:
Oktobra se vpišeš na srednjo šolo, kot izredni dijak, Decembra si star 26. let do Decembra dobiš otroške potem se ti ukinejo....odločbo ti pošljejo domov (vsaj nam so jo). |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Okt 21, 2009, 2009b 12:29
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Apr 2009 12:50
Kraj: Ljubljana
|
|
Še moj prispevek:
Nekaj malega o pravicah in starostnih omejitvah sem napisala že tukaj.
Dejstvo je, da 4. člen Zakona o izobraževanju odraslih, ki skoraj vse pravice, ki jih imajo dijaki in študenti, podeljuje tudi udeležencem izobraževanja odraslih do 27. leta starosti, ni v skladu z drugimi predpisi.
4. člen omenjenega zakona pravi, da lahko udeleženci izobraževanja odraslih do 27. leta uveljavljajo naslednje pravice: zdravstveno zavarovanje, subvencioniran prevoz, štipendije, delo preko študentskega servisa.
Dejstvo je, da udeleženci izobraževanja odraslih lahko preko študentskega servisa delajo samo do dopolnjenega 26. leta starosti, kakor je določeno v pravilniku, ki ureja poslovanje študentskih servisov. Pravilnik je torej v neskladju z zakonom, vendar pa v praksi velja meja 26 let.
Zaenkrat pa še ne vemo, ali meja 27 let, ki jo določa zakon, dejansko velja tudi za zdravstveno zavarovanje, subvencioniran prevoz (šolske mesečne vozovnice ipd.) ter štipendiranje niti ne vemo, kako je s tem v praksi, ker nam še ni uspelo pridobiti pravih informacij oz. vzpostaviti stika s pravimi osebami, ki znajo odgovoriti na ta vprašanja.
Zagotovo pa velja, da so udeležnci izobraževanja odraslih upravičeni do otroških dodatkov in preživnine le do 26. leta starosti.
Najbolje bo, če se vsak posameznik z zelo konkretnim vprašanjem obrne na nas ali pristojno inštitucijo in skušali bomo pridobiti odgovor.
LP
Danijela _________________ Whether you think you can or you can’t, either way you are right. ~Henry Ford~ |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Nov 02, 2009, 2009b 13:15
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Sep 2009 12:11
|
|
Pozdravljena Danijela!
Imela bi konkretno vprašanje:
februarja sem bila stara 26 let in na moji fakulteti nisem jeseni imela več možnosti podaljšati absolventskega staža. žal sem imela nesrečo tudi pri vpisu na višje strokovne šole, zato sem se vpisala na poklicni tečaj turističnega tehnika na srednjo gostinsko šolo v ljubljani.
potrdilo o šoljanju sem nato poslala na študentski srevis, pa mi niso hoteli podaljšati članstva, ker sem že dopolnila 26 let.
v tvojem prejšnjem odgovoru pa piše, da to velja do dopolnjenega 27 leta.
torej kljub temu, da v zakonu piše do 27. leta zaradi pravilnika šsjev obvelja dopolnjeno 26. leto? kakšne so potem moje možnosti?
najlepša hvala za odgovor! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor Nov 03, 2009, 2009b 11:41
|
|
|
|
|
Kdo lahko dela preko študentskega servisa?
Začasna in občasna dela preko študentskega servisa lahko opravljajo:
* osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnile 15 let,
* osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji,
* osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajše od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja.
Začasna in občasna dela preko študentskega servisa lahko opravljajo tudi:
* dijaki in študenti, državljani Republike Slovenije, ki imajo status dijaka ali študenta v tujini (kar se dokazuje s potrdilom o vpisu, izdanem po predpisih v državi tuje šole)
* osebe, ki so zaključile srednjo šolo v tekočem šolskem letu in bodo (na podlagi vpisa na visokošolski zavod) pridobile status študenta ob začetku novega šolskega leta.
* študentje tujih univerz, ki v okviru mednarodnih izmenjalnih programov opravljajo študijske obveznosti v Republiki Sloveniji. |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Nov 04, 2009, 2009b 22:11
|
|
|
nekoč svetovalec , danes ... :)
Pridružen/-a: Pon Okt 2006 11:49
|
|
Živjo!
Ne le pravilnik, tudi zakon (o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti - http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006107&stevilka=4584) določa, da lahko udeleženci izobraževanja odraslih delajo do 26. leta.
V 6.b. členu je določeno:
"Pooblaščena organizacija oziroma delodajalec, ki na podlagi koncesijske pogodbe posreduje začasna in občasna dela za dijake in študente, lahko ta dela opravlja le za dijake, ki so že dopolnili 15 let, študente in za udeležence izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja. "
Pri tem me zanima to -> ali si se v poklicni tečaj vpisala kot dijakinja (in dobila potrdilo o statusu dijaka) ali kot udeleženka izobraževanja odraslih (in dobilaa potrdilo o status udeleženca izobraževanja odraslih)?
Če te še karkoli zanima, kar vprašaj!
Lp,
Luka |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon Nov 09, 2009, 2009b 19:41
|
|
|
|
|
Pozdravlje Luka,
hvala za odgovor.
Vpisana sem na poklicni tečaj gastronomsko-turističnega tehnika na srednji šoli za gostinstvo in turizem.
Na potrdilu sicer nič ne piše ali sem redna dijakinja ali udeleženka izobraževanja odraslih, piše samo potrdilo o vpisu v 1. letnik poklicnega tečaja. Torej mislim, da imam status rednega dijaka, ker pouk naj bi imela vsak dan, učitelji tudi vodijo redovalnico... |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Nov 11, 2009, 2009b 14:13
|
|
|
nekoč svetovalec , danes ... :)
Pridružen/-a: Pon Okt 2006 11:49
|
|
Hej.
Glede na to bi rekel, da imaš pravico delati prek študentskega servisa. A si dobila kak pisni odgovor od študentskega servisa? če nisi, jim pošlji dopis (hkrati s potrdilom za vpis) in jih zaprosi za pisni odgovor. Ko boš dobila pisni odgovor (ali pa če ga ne boš dobila v kakšnem tednu), pa nas zopet kontaktiraj!
Če želiš, ti lahko pomagamo sestaviti dopis...
Lp,
Luka |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre Nov 11, 2009, 2009b 19:21
|
|
|
|
|
Pisnega odgovora nisem dobila. Potrdilo sem na študentski servis poslala po faksu in kake pol ure za tem me je klicala uslužbenka, da mi ne morejo podaljšati članstva, ker da imam status izrednega dijaka.
Torej jim v dopisu lahko napišem, da gre za redno izobraževanje?
Hvala in lp! |
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet Nov 12, 2009, 2009b 13:15
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Maj 2009 9:07
|
|
Živjo Pilette,
1. Poskusi še enkrat poklicati na študentski servis in jih prosi, da ti v pisni obliki posredujejo, da ne moreš delati preko študentskega servisa
2. Vprašaj jih na podlagi česa sklepajo, da si udeleženka izobraževanja odraslih in ne dijakinja
3. Kontaktiraj nas na pravna.pomoc@sou-lj.si, da ti pomagamo napisati dopis
Lep in prijeten dan, Nina  |
|
|
|
 |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|