Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Zoisova štipendija prehod na kadrovsko štipendijo
itakpro
PrispevekObjavljeno: Sre Sep 03, 2008, 2008b 16:17  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Sep 2008 15:56

Pozdravljeni!

Prebral sem kar nekaj postov na tem forumu in pravilnikov, ki urejajo štipendije, vendar še vedno nisem prepričan na položaj moje situacije.

V študijskem letu 2008/09 sem vpisan v 1. letnik univerzitetnega študija. Ker sem bil v srednje strokovni šoli (4. leta) nadpovprečen dijak s povprečjem 4,8 in bil zlati maturant na poklicni maturi, imam pravico do uveljavitve Zoisove štipendije. Naj še povem, da do sedaj nisem prejemal nobene od štipendij.

Možnost imam tudi pridobitev kadrovske štipendije, vendar na zahtevo delodajalca šele v 2. letniku študija.

Sedaj pa me zanima... Jaz letos zaprosim za Zoisovo štipendijo in jo recimo prejemam v 1. letniku. V 2. letniku pa bi potem želel prejemati kadrovsko štipendijo. Kako je s prehodom? Je potrebno vrniti Zoisovo štipendijo?

Zanima me še ena stvar... Pogoj da obdržiš Zoisovo štipendijo je povprečje 8,5. Če tega pogoja ne izpolniš potem štipendija v naslednjem (2.) letniku miruje. In kaj se zgodi če tudi v tem (2.) letniku ne dosežeš tega povprečja? Moram vrniti štipendijo?

Hvala za odgovore!

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luka1
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008, 2008b 3:05  Odgovori s citatom
nekoč svetovalec , danes ... :)

Pridružen/-a: Pon Okt 2006 11:49

Hej!

Če po dokončanem prvem letniku faksa/študijskega programa ne želiš več prejemati Zoisove štipendije, imaš dve možnosti:

1. greš na Javni sklad za razvoj kadrov in štipendiranje in podpišeš izjavo, da se odpoveduješ pravici do Zoisove štipendije.

Žal nimamo podatkov iz prakse, ali to pomeni, da na tem študijskem programu ne boš mogel ponovno pridobiti Zoisove štipendije, ali pa to pomeni zgolj, da boš moral za ponovno pridobitev Zoisove štipendije na tem študijskem programu tekmovati z ostalimi kandidati za pridobitev.

2. ob prehodu iz 1. v 2. letnik ne pošlješ vloge za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije. Zaradi tega ti bo štipendija mirovala. V času mirovanja boš že lahko prejemal kadrovsko štipendijo.

isto narediš ob prehodu iz 2. v 3. letnik -> zaradi tega ti bo Zoisova štipendija prenehala.

Zoisovo štipendijo moraš vračati le v primeru prenehanja štipendije, in sicer zgolj tisti znesek štipendije, ki si ga prejel za letnik faksa, ki ga nisi uspešno naredil.

To pomeni, da če boš prejemal Zoisovo štipendijo samo v 1. letniku, boš moral Zoisovo vrniti le, če ne boš uspešno dokončal 1. letnika.

Prednost 2. možnosti je, da se lahko ob prehodu iz 2. v 3. letnik premisliš in zopet začneš avtomatično prejemati Zoisovo štipendijo ( če izpolnjuješ povprečje, itd. ), ne da bi moral tekmovati za njeno pridobitev z ostalimi kandidati za Zoisovo štipendijo.

3. Če tudi v 2. letniku ne boš imel povprečja 8.5 ( ali bil med 5% najboljših glede na povprečje ali imel izjemnega dosežka ), ti bo štipendija prenehala. Vrniti boš moral le, če ne boš naredil letnika, za katerega si dobil štipendijo ( v tem primeru 1. letnika ).

-----------

Upam, da sem ti ustrezno odgovoril na tvoja vprašanja.

Prosil bi te, da za vsak slučaj kontaktiraš Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije ( www.sklad-kadri.si ) in tam preveriš tu dobljene informacije.

Če boš imel še kakršnokoli vpršaanje v zvezi s štipendijami, pa kar sporoči!

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dolly
PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010, 2010b 15:33  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 15:28

Živjo!
Sem redna študentka 1. letnika arhitekture v Ljubljani. V letu 2010/11 bi se rada prepisala na pedagoško fakulteto. Tega letnika pa verjetno ne bom izdelala. Ali mi torej štipendija preneha in jo moram vrniti? Kdaj in koga moram o tem obvestiti? Ali lahko naslednje leto ponovno zaprosim za štipendijo?
Sem v stiski, ker mi ta študij res ne ustreza, štipendijo pa bi rada obdržala.
Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
BlazJ
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010, 2010b 14:08  Odgovori s citatom
vodja pravnega svetovanja

Pridružen/-a: Sre Apr 2009 11:15

Živijo

O tem, da se boš prepisala na drugo fakulteto moraš obvestiti svojega štipenditorja (Zoisova – Ad Futura http://www.sklad-kadri.si/; državna – CSD, ki pokriva območje tvojega stalnega prebivališča) – to je tvoja dolžnost po zakonu o štipendiranju. Štipendije ti ne bo potrebno vračati, toda na pedagoški fakulteti je v 1. letniku ne boš mogla prejemati (ker si jo za prvi letnik dodiplomskega študija že prejemala), lahko pa jo boš dobila, ko se boš vpisala v 2. letnik na pedagoški fakulteti.

Lp, Blaž
Nazaj na vrh
dolly
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 29, 2010, 2010b 11:09  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 15:28

Super, hvala za pojasnilo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo