Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Informacije za vpis na Univerzo v Gradcu!
katja zibrek
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010, 2010b 18:22  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Dec 2008 11:05
Prispevkov: 131

Vpis in dokumenti

Najprej je treba uspešno opraviti maturo v Sloveniji. Za vpis na graško univerzo potrebuješ maturitetno spričevalo, osebni dokument (potni list ali osebno izkaznico), spričevalo četrtega letnika srednje šole in dve fotografiji za osebni dokument. Potrdila o vpisu na slovenski univerzi ne potrebuješ.

POMEMBNO: Vsi dokumenti morajo biti prevedeni v nemščino in overjeni z apostiljo (žig, ki ga lahko dajo samo sodno zapriseženi tolmači). Druga možnost je, da daš dokumente prevesti sodno zapriseženim tolmačem v Avstriji. Ta varianta je sicer dražja, si pa prihraniš mnogo poti in s tem tudi časa.

Za vpis na Univerzo Karla in Franca moraš najprej izpolniti spletni formular za predhodno obdelavo podatkov (Vorerfassung). Obazec je študentom, ki želijo vpisati študij v zimskem semestru, na spletni strani univerze na voljo že od sredine julija, za letni semester pa od februarja. Poleg svojih podatkov vneseš v obrazec tudi termin za vpis na univerzo. V tem terminu se boš osebno oglasil v referatu za študijske zadeve (Studien- und Prüfungsabteilung) v 2. nadstropju sedeža univerze (Universitätsplatz 3) in predal vse zahtevane dokumente ter izpolnjene obrazce za vpis želenega študija.

Na okencu št. 5 za tuje študente (Ausländische Studierende) te bo pričakala ga. Helga Gollob (Tel: +43 316 380-2192), ki bo prevzela tvoje dokumente. Pri njej izpolniš še nekaj drugih obrazcev, ki so potrebni za vpis. Razveselila te bo tudi s položnico za plačilo prispevka Avstrijski študentski organizaciji (ÖH-Beitrag) v višini 15, 36 evrov.
Natančna navodila za izpolnjevanje obrazca za predhodno obdelavo podatkov najdeš na:
http://www.uni-graz.at/stpawww/stpawww_internationalstudents.htm.
Spletni obrazec za predhodno oddajo podatkov najdeš na: http://www.uni-graz.at/antragspaket2009-3.pdf

Šolnina

Šolnine v Avstriji ni treba plačevati, če študij opraviš v rednem študijskem času ali če presežeš ta čas le za dva semestra. Vsak študent pa mora plačati prispevek Avstrijski študentski organizaciji (ÖH-Beitrag), ki znaša 15,36 evrov. Prispevek je treba plačati na začetku vsakega semestra. če zamudiš rok plačila, se znesek zviša za 10 %. če prispevka ne poravnaš niti v podaljšanem roku, ti poteče študentski status.

Opozorilo: pisarna je vedno polna ljudi, ki nosijo s seboj razne dokumente in opravljajo določene obveznosti, ki so povezane z dokumentacijo ali vpisom, prepisom, potrdili ... Zato je tja treba čim prej, da ne bi slučajno zamudil/a roka!

Redni rok za oddajo dokumentov poteka od sredine septembra do sredine oktobra za zimski semester in od sredine februarja do sredine marca za poletni semester. Dokumente lahko oddaš tudi do konca podaljšanega roka za vpis, in sicer do konca novembra za zimski semester in do konca aprila za poletni semester. Mesto oddaje je sedež univerze.
Pravočasno poglej na http://www.uni-graz.at/verawww/verawww_studieninfo/verawww_termine.htm. Čeprav lahko dokumente oddaš pozneje, začni takoj hoditi na predavanja, ker te pozneje morda ne bodo več sprejeli v skupino in ker marsikje (pri vajah in seminarjih) ne smeš manjkati več kot trikrat v semestru!

Opozorilo
Ne pozabi: preden se lako sploh vpišeš na univerzo, moraš izpolniti spletni obrazec za predhodno obdelavo svojih podatkov (Vorerfassung) in v njem določiti termin, v katerem se boš osebno oglasil na univerzi ter predal dokumente. Poglej si roke za Freischaltung der Vorerfassung (http://www.uni-graz.at/vorerfassung/).

Preizkus znanja iz nemškega jezika

če nimaš dokazila o znanju nemškega jezika (ÖSD Sprachdiplom, C1, Oberstufe Deutsch), moraš pred vpisom opraviti še preizkus znanja iz nemškega jezika. O točnem datumu preverjanja se lahko pozanimaš na naslovu: Sekretariat des Vorstudienlehrganges der Grazer Universitäten, Neubaugasse 10, A-8020 Graz (Tel.: .:+43 - (0)316 - 831496).
Preverjanja potekajo konec septembra in konec februarja. če želiš, lahko obiskuješ tudi pripravljalni tečaj za izpit iz nemškega jezika, ki ga organizira graška univerza na omenjenem naslovu. Ta test ni nič groznega. Kdor pa bi rad že prej videl, kako test izgleda, lahko v tajništvu kupi poskusno testno polo po zelo ugodni ceni.
Potrdilo o uspešno opravljenem izpitu odneseš gospe Gollobovi in tvoj študij na Univerzi Karla in Franca se lahko prične.

ÖH

Avstrijska študentska organizacija (Österreichische Hochschülerinnen- und Hochschülerschaft, kratko ÖH) je zakonsko zastopstvo študentov v Avstriji. Po nalogah in pristojnostih je primerljiva s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS). članstvo je za vsakega študenta obvezno. ÖH deluje na štirih ravneh:
1. Predstavništva študijskih smeri (Studienrichtungsvertretungen ali StRV) so prva in najnižja raven v ÖH. Njihova poglavitna naloga je nuditi pomoč študentom. Pomembna so predvsem na začetku študija, saj brucem svetujejo pri izbiri ustreznih predmetov v prvem semestru in pomagajo s koristnimi nasveti o poteku študija. Delo v teh predstavništvih je prostovoljno, večinoma pa ga opravljajo študentje višjih letnikov.
2. Predstavništva posameznih fakultet (Fakultätsvertretungen) povezujejo vsa predstavništva študijskih smeri na določeni fakulteti. Zastopajo interese študentov na številnih zasedanjih univerzitetnih komisij in soodločajo pri razdeljevanju proračunov fakultet, ustanavljanju novih oddelkov, imenovanju profesorjev ter drugih pomembnih vprašanjih.
3. Predstavništva univerz (Universitätsvertretungen) so najvišja raven ÖH na univerzah. člani predstavništev so izvoljeni na volitvah, na katerih imajo volilno pravico vsi študenti določene univerze. Ta organ zastopa interese študentov pri vodenju univerze ter organizira obštudijske in interesne dejavnosti. Prav tako skrbi za delovanje posameznih resorjev ÖH ter odloča o razdelitvi proračuna med resorje, fakultetna predstavništva in zastopstva študijskih smeri.
4. Zvezno predstavništvo (Bundesvertretung) skrbi predvsem za pravice študentov na državni ravni ter zastopa študente v politiki in javnosti. Mandat članov zveznega predstavništva traja 2 leti. Organ je razdeljen na 8 resorjev, ki delujejo na področjih, kot so pravice tujih študentov, pravice žensk, gospodarstvo ipd. Zvezno predstavništvo je dejavno tudi na mednarodni ravni, saj je član različnih študentskih organizacij, kot sta National Unions of Students in Europe (ESIB) in International Union of Students (IUS).

Nekatere poglavitne razlike med študijem v Avstriji in Sloveniji
1. Študentski boni: v Avstriji jih ne poznajo. Hrana je v menzah v bližini univerze in posameznih fakultet sicer nekoliko cenejša kot drugod, a ne kaj dosti.
2. Indeksi: tudi teh v Avstriji ne poznajo. Ocene za posamezen izpit se vnašajo v UGO (Uni-Graz-Online), potrdila o opravljenih izpitih pa si lahko sam/a kadarkoli natisneš. Kljub temu bodi previden pri ravnanju s potrdili in jih skrbno hrani.
3. Šolnine: šolnine v Avstriji kot članica EU ni več treba plačati, vsak študent pa mora plačati prispevek Avstrijski študentski organizaciji (ÖH-Beitrag).
4. Izpiti: pri nekaterih izpitih je treba biti zelo previden, saj imaš samo eno priložnost (pri t. i. kurzih ali vajah) in če ti v prvo ne uspe, moraš ponavljati cel semester ali letnik. Če ne opraviš vseh semestrskih izpitov ali klavzur, ne smeš na prvi diplomski izpit in moraš začeti znova.

Tutorij

Tutoriji so enkratna priložnost, da izpopolniš znanje jezika/jezikov s pomočjo maternih govorcev. Vodijo jih študenti tvoje starosti, ki ti pomagajo pri pisanju domačih nalog, izboljšanju izgovorjave in ti predvsem odprejo vrata v svet svoje kulture.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zhaochou848
PrispevekObjavljeno: Pet Avg 26, 2011, 2011b 2:59  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Avg 2011 2:52
Prispevkov: 1

yeah ! thats cool !! thanks for sharing..guys..

History Of Coach Purses
Coach Outlet Stores
_________________
Admin zhaochou848
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Študij po posameznih državah

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB