Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  podiplomski študij
maticv
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 17, 2010, 2010b 20:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Dec 2010 20:04
Prispevkov: 3

Pozdravljeni!

Imam eno prav posebno vprašanje. Namreč trenutno sem študent 3 letnika na fakulteti za varnostne vede. Diplomirati želim v najkrajšem možnem času, da bi se lahko jeseni vpisal na podiplomski študij. Tukaj pa nastopi moja težava. Namreč, veliko razmišljam in moram reči, da sem se že skoraj odločil, da bom odšel po dodiplomskem študiju direktno na doktorski program. Kolikor vem je to možno in glede tega ne bi smelo biti težav. Tudi šolnino (cc 3.000 EUR) bom nekako zbral, vendar imam vseeno pomisleke.
Skrbi me namreč to, da nimam nikakršnih delovnih izkušenj iz tega področja (star sem 23 let) zato me skrbi da ni to zame vendarle nekoliko prevelik preskok. Res je, da so v enem letniku samo 3(+1) predmete, od tega je pri vsakem od 3 potrebno narediti seminarsko , ki je na koncu od 40-50% celotne ocene. (+1) pa je raziskovalno delo, ki je v celoti sestavljeno iz seminarske oz priprave na doktorsko nalogo (ustno in pistno). Glede tega še kar gre, vendar me kot rečeno skrbi, da ni slučajno to vseeno nekoliko prevelik preskok (nenazadnje še nisem srečal nekoga ki bi imel pri 27, ali 28 letih doktorat Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pikyca
PrispevekObjavljeno: Ned Dec 19, 2010, 2010b 22:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2010 17:02
Prispevkov: 6

Živjo!
Sama sem v isti situaciji in istega mnenja glede tega doktorskega študija....pri 23. se vpisati na doktorat...wtf? Very Happy Vendar se mi zdi, da če nam univerza to dopušča...da to pač tako bo in generacije za nami bodo OČITNO doktorji pri 25.letih...Res je malo smešno, ampak ...ok. MIslim da bo zaradi tega padla kvaliteta doktorskega študija oz. če se bolje izrazim, nekako bo razvrednoteno...ker konec koncev nimamo nič izkušenj, nobene prakse..in se zagotovo ne moremo primerjati s "starimi maherji", ki delajo doktorat pri 40-ih.

Aja..pa zdaj ko pišem diplomo je bila mentorica zgrožena, ko sem ji povedala da to prihaja v prakso..torej da se direkt po diplomi vpišeš na doktorski študij. Rekla mi je,da bi jaz za to morala obvladati statistične analize in da bi ji morala iz rokava stresati ideje glede diplonmske itd..itd... No..kaj naj si potem človek misli Question Ostalih 120 študentov zagotovo ne stresa teh stvari z rokava..pa jih bo zihr vsaj 1/3 šla na doktorat....iz tega sklepam, da na prof. na doktoratu od nas najbrž ne bodo mogli pričakovat nekega obvladaja vseh teh veščin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maticv
PrispevekObjavljeno: Ned Dec 19, 2010, 2010b 22:47  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Dec 2010 20:04
Prispevkov: 3

Ja sj to je, skrbi me da bom prišel na prva predavanja in bodo notri sedeli direktorji, šefi, predsedniki...skratka ljudje blizu abrahama, ki imajo ogromno izkušenj in praktičnega znanja, sam tega nimam sploh pa ne iz področja kriminalistike, prava, psihologije...Upam, samo da nas bodo kljub temu obravnavali enakovredno.
poleg tega me skrbi tudi to kar si omenila, glede statistične analize podatkov, ker tega področja pa res ne obvladam, da ne rečem kaj hujšega Smile.

Vsekakor pa bom moral dobiti še ogromno odgovorov predno se bom dokončno odločil, nenazadnje 3.000 EUR ni malo denarja!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
TinaJ
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 20, 2010, 2010b 10:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2010 13:48
Prispevkov: 24

direktno na doktorat grejo lahko samo STARI UNI programi, bolonjci kolikor jaz vem ne (glede nato ,da je bilo napisano, da si tretji letnik in hočeš še letos diplomirati predvidevam, da si ali bolonjski ali pa stari VS, v tem primeru greš najprej na mag.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pikyca
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 20, 2010, 2010b 10:42  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2010 17:02
Prispevkov: 6

Ja to je res....a si ti še star program? Jz sm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maticv
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 20, 2010, 2010b 12:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Dec 2010 20:04
Prispevkov: 3

Jaz sem nov bolonjski program, ampak so mi na referatu rekli, da lahko grem oz da mam dve opciji:
1) 2 leti MAG. programa + 2 leti DOKT. programa
2) direktno DOKT program, ki traja 3 leta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
TinaJ
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 20, 2010, 2010b 18:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2010 13:48
Prispevkov: 24

jaz sem stari program...

Na našem faxu (pa mislim da je potem tako tudi na ostalih) je za bolonjske programe 2 leti mag + 3 leta doktorat.
Če si pa stari UNI program pa imaš izbiro -greš lahko v drugi letnik mag (v tem primeru plačaš polno šolnino,ker ti je z uni izobrazbo ta stopnja že priznana) ali direkt na doktorat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brigita
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011, 2011b 17:02  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Pon Maj 2009 13:15
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana

Lepo pozdravljen Matic!

Najprej se opravičujem, da odgovarjamo tako pozno, saj Svetovalnica v času veselih praznikov ni delovala v polni zasedbi:)

Povsem normalno je, da se študent ob pomembnih življenjskih odločitvah sooča s strahovi in pomisleki. Ena izmed teh prelomnic pa je tudi izbira med možnostmi za nadaljevanje študija.
Dobro je, da se zaveda svojih želja in ciljev, saj to pomeni še dodatno motivacijo za dosego lastnih ciljev. Po drugi strani pa je res, kot si že sam izpostavil, da doktorski študij združuje teoretične in praktične izkušnje in tako usposablja študente za najodgovornejše in najzahtevnejše naloge na delovnem področju. V tem primeru niti ni toliko pomembna starost osebe na doktorskem študiju (sam praviš, da še nisi srečal osebe, ki bi imela pri 27, 28 letih doktorat), pač pa lastna motivacija za delo, določena stopnja predznanja in izkušenj, ki pa se v času doktorskega študija preko študentovih obveznosti še poglabljajo.

Arrow Glede vpisa na doktorski študij direktno po diplomi na 1. bolonjski stopnji pa je sledeče. V prvi letnik doktorskega študija se lahko vpiše:
- študent, ki je dokončal 2. bolonjsko stopnjo
- študent, ki je diplomiral na starem univerzitetnem programu ali
- študent, ki je zaključil visokošolski strokovni študij in hkrati opravil specializacijo.
Šele če izpolnjuješ enega od teh pogojev, se lahko vpišeš na doktorski študij kar so mi potrdili tudi Referatu za doktorski študij na Fakulteti za varnostne vede.


Sama bi ti svetovala še, da se o svoji dilemi pogovoriš še s kakšnim profesorjem, morda predavateljem na doktorski stopnji študija in pa tudi s katerim izmed študentov doktorskega študija. Tako boš dobil tudi vpogled v konkretno delo, ki bo od tebe zahtevano na tej stopnji študija. Na tak način si boš mogoče tudi ustvaril neko sliko, kako naj bi nadaljevanje tvojega študija izgledalo v bodoče.

Če te še karkoli zanima, se ponovno obrni na nas!

Tanja in Brigita
_________________
"The highest result of education is tolerance."
Helen Keller
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pikyca
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011, 2011b 11:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2010 17:02
Prispevkov: 6

Zdaj pa mene še nekaj zanima... znanec,ki je končal star UN program ne ekonomski, je rekel,da se je vpisal še na magisterski študij po bolonjskem programu. Rekla sem wtf...če pa že imaš narejeno to stopnjo. Njegov odgovor je bil, da bo zdaj to naredil saj nikoli ne veš kakšne spremembe bodo nastale oz. kaj bo država čez čas zahtevala.

Zdaj pa me zanima vaše mnenje..ali se to res splača?? In ali je res, da se ponekod v državah bolonjski sistem že ukinja. To mi je prišlo na uho...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MojcaM
PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2011, 2011b 18:23  Odgovori s citatom
socialno in psihološko svetovanje


Pridružen/-a: Čet Okt 2009 19:02
Prispevkov: 781

Pozdravljena!

Najprej naj se opravičim za pozen odgovor.

Načeloma bi se morala strinjati s tabo. Velja namreč (o tem si lahko več prebereš tudi na naši spletni strani):
Nadaljevanje študija diplomantov dosedanjih univerzitetnih študijskih programov v magistrske študijske programe.
Z zakonom je omogočeno, da se diplomanti dosedanjih študijskih programov za pridobitev univerzitetne izobrazbe vpišejo (neposredno) v doktorski študijski program 3. stopnje. To pa ne pomeni, da se ne morejo vpisati v magistrski program - v tem primeru visokošolski zavod obravnavajo individualne vloge in odločijo o morebitnih priznanih obveznostih (pogost je vpis v 2. letnik).

Torej, znanec se lahko odloči, kaj bo naredil, vendar moram opozoriti na naslednje:
- Na nekaterih fakultetah je študij na stopnji izobrazbe, ki si jo že pridobil, plačljiv (o tem naj se pozanima na referatu fakultete)
- Če prejema štipendijo, je pri vpisu na magistrski študij ne bo mogel prejemati naprej, saj ne moreš štipendijo dobivati dvakrat za isti letnik na isti stopnji izobraževanja (tudi o tem naj se pozanima še sam pri morebitnem štipenditorju)

Na naši spletni strani, kjer pišemo o bolonjski reformi, lahko vidiš tudi ravni izobrazbe pridobiš tako z dodiplomskim univerzitetnim študijem kot s študijem na 2. Bolonjski stopnji.

Pri spreminjanju zakonov je običajno tako, da se ohranijo določeni pogoji za tistega, ki je študij dokončal po določenem zakonu. Sicer bi naši starši morali opravljati diferencialne izpite Wink

Res pa je, da drugod že razmišljajo o ukinitvi bolonjskega sistema oz. ga ukinjajo. Najbolje, da o tem pobrskaš po spletu.

Srečno!
Mojca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Podiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB