Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  dodiplomski izredni in podiplomski redni hkrati?
smike
PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011, 2011b 22:18  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Ned Avg 2010 20:00

Pozdravljeni,
ker le stežka dobivam odgovore od Univerze, sem se odločila, da sedaj kontaktiram vas. Moja dilema je sledeča:
V tem študijskem letu bom zaključila 1.stopnjo bolonjskega programa na filozofski fakulteti.
Vendar sem v zadnjim mesecih ugotovila, da bi rada študirala Notranjo opremo na Visoki šoli za dizajn. Program, ki ga imajo razpisan je tri letni- dodiplomski študij.
Možnosti prepisa nimam več, vendar se niti ne želim prepisati- rada bi se vpisala na 2. stopnjo programa na Filozofski fakulteti in tako nadaljevala "star študij".
Vendar si res želim študirati tudi dizajn in sem pripravljena zanj tudi plačati.
Vzporedno ne morem vpisati, saj nimajo razpisanega vzporednega študija in če želim študirati dizajn lahko vpišem samo redni ali izredni študij.
Sedaj me zanima ali je možno, da v kakršnem koli primeru vpišem oba ta programa? V bistvu bi študirala :
- redno- podiplomski študij ( za katerega ne plačujem)
in hkrati izredno- dodiplomski študij, za katerega bi plačevala.
Vem, da mi država plača samo en dodiplomski in en podiplomski študij, vendar se mi v tem primeru ne zdi, da kršim kakršnokoli pravilo.
Drugi študij, ki je v bistvu moja "muha" si bom plačevala sama in je moja odgovornost, glede na to, da mislim delati dva študija hkrati.
Sedaj me samo zanima ali bi mi sama Univerza dovolila to narediti? Saj kot pravim, vzporedni študij na Visoki šoli ni razpisan in ko sem jih kontaktirala so mi dejali, da ga ne bodo razpisali. Na moji fakulteti so mi pa odgovorili, da načeloma ni problema, saj tega nihče ne preverja- še zdaj ne vem kaj so s tem mislili?
V glavnem: potrebujem odgovor ali je to že kdo kdaj storil in ali je seveda možno?
Smer, ki jo študiram sedaj mi je zelo všeč in si želim imeti magisterij iz nje, hkrati mi omogoča štipendijo in bivanje v študentskem domu, dvojega česar si ne morem privoščiti da bi izgubila. Prav zato se ne morem kar izredno po diplomi vpisati na dizajn.
Je možna realizacija tega?
Najlepša hvala za odgovor,
smike
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemenv
PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011, 2011b 13:56  Odgovori s citatom
socialno svetovanje

Pridružen/-a: Čet Nov 2009 9:55

Zdravo Smike!

Prav s takimi problemi smo imeli na svetovalnici v zadnjem času veliko dela. Pravzaprav so si nekatere stvari različno razlagali celo na Univerzi v Ljubljani in Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijio.

Po nam znanih podatkih, pridobljenih s strani ministrstva je v tvojem primeru študij mogoč. Torej študirati na dodiplomski ravni in podiplomski ravni je mogoče.
Ti podatki veljajo za letošnje šolsko leto, kako pa bo v prihodnje, pa ti ne znam povedati. Bodi pozorna na morebitne spremembe.

Naj te še spomnim, diplomanti imajo možnost študija diplomantov. Študij je prav tako subvencioniran s strani države, torej ti zanj ni potrebno plačevati, kot v primeru izrednega študija. Več o tem študiju si lahko prebereš na naši spletni strani.
Vendar moraš preveriti, če mesta za diplomante sploh razpisujejo. Če jih ne razpisujejo za vzporedni študij, je mogoče, da jih tudi za študij diplomantov ne. Za več informacij moraš poklicati na Visoko šolo za dizajn.

Kontakt

Torej tvoja namera je povsem legalna in legitimna. Želim ti uspešen študij.

Upam, da ti je bilo na vprašanje odgovorjeno, če pa imaš še kakšno vprašanje, pa se lahko zopet obrneš na nas.

Lp. Klemen
Nazaj na vrh
smike
PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011, 2011b 12:08  Odgovori s citatom

S tem odgovorom ste me res razveselili! Very Happy
Imam samo eno vprašanje glede tega...
torej, ko pride ven razpis februarja in se vpišem, se vpišem "normalno" kakor, da bi pravkar prišla iz srednje šole, vendar v izreden program?
Ni mi potrebno nobenih drugih papirjev izpolnjevati oz. da bi bila moja prijavnica kakorkoli drugačna? Ne potrebujem dovoljenja matične fakultete? Visoko šolo za dizajn sem že kontaktirala, vendar nimajo teh informacij. Vse kar so mi cel čas odgovarjali nazaj je to, da razpisanih mest za vzporedni študij ni ( za diplomante tudi ne) in da naj vpišem redni oz. izredni študij.
Najlepša hvala za vse odgovore Smile
lep pozdrav, smike
Nazaj na vrh
klemenv
PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011, 2011b 12:43  Odgovori s citatom
socialno svetovanje

Pridružen/-a: Čet Nov 2009 9:55

Zdravo Smike!

Razpis ponavadi izide konec januarja oziroma v začetku februarja. V tem razpisu bo znan rok za prvo prijavo, ki je ponavadi okrog 8. marca.
Ti se normalno prijaviš po navodilih za prijavo.
Res je, kot da bi prišla direkt iz srednje šole. Na prijavnici bodi iskrena, saj je vse legitimno in legalno. Ne rabiš dovoljenja matične fakultete, ker bosta v tem primeru obe fakulteti matični.

Naj pa te še enkrat opozorim, da se do naslednjega študijskega leta ta pravila lahko spremenijo. Bodi pozorna, na naši spletni strani bomo o teh pravilih poročali takoj.

Lp. Klemen
Nazaj na vrh
smike
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2012, 2012b 16:33  Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
pišem spet pod to temo, zato da se ve, na kaj se nanašam.
Odgovorili ste mi, da je možno, da se preko letošnjega razpisa prijavim na mesta za razpisan študij na Designu. Nameravala sem se prijaviti izredno, sedaj pa sem v bistvu v dvomih- mogoče bi bilo možno, da se prijavim redno? saj v mojem primeru res ne vem, ali sem že koristila pravico do dveh vpisov v prvi letnik. Prosim za čim hitrejši odgovor, saj se datum poteka razpisa že bliža. Moja situacija je razložena v tej temi: http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewtopic.php?t=11237

sedaj vem, da se lahko z maturanti prijavim na razpisana mesta, moja dilema je le v tem, da ne vem ali se prijavim pod redni ali izredni študij? mi redni vpis še pripada? mest za diplomante in vzporedni študij ni razpisanih.
Najlepša hvala!
smike
Nazaj na vrh
MašaG
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 05, 2012, 2012b 12:55  Odgovori s citatom
socialno svetovanje

Pridružen/-a: Sre Jun 2009 15:53

Pozdravljena Smike.

Odgovor imaš tukaj. Prosim, da naslednjič svoj primer postaviš samo v eno temo, da ne lovimo podatkov po celem forumu.

LP Maša
Nazaj na vrh
smike
PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012, 2012b 13:36  Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
tokrat pišem sem, saj se nanašam neposredno na vaš odgovor tukaj.
Letos sem poslala do 5.3. prijavo na vpis v izredni študij na Visoko šolo za Dizajn.
Dobila sem sledeč odgovor:
-V elektronski prijavi za vpis v študijskem letu 2012/2013 , ki ste jo poslali na naš naslov, se prijavljate na vzporedni študij, zato vaše prijave v nadaljnem prijavno-sprejemnem postopku za vpis v prvi letnik ne bomo upoštevali. O možnosti izobraževanja se pozanimajte na visokošolskem zavodu ( fakulteti, akademiji, visoki strokovni šoli), kjer želite študirati.
Študenti, ki želijo študirati vzporedno, pošljejo izpolnjen obrazec Prijava za vpis v študijskem letu 2012/2013 za vzporedni študij, za diplomante oziroma za nadaljevanje študija po merilih za prehode (obrazec DZS 1,71/4) visokošolskemu zavodu od 1. do 17. septembra 2012. Študenti, ki se želijo vpisati v študijski program, pri katerem se preverja nadarjenost, sposobnost ali spretnosti, pa morajo prijavo poslati najkasneje do 5. marca 2012 (Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2012/2013 MVZT, Ljubjana, 31.1.2012, tč. XV, stran 10).

Nisem se prijavljala v vzporedni študij, pač pa v 1.letnik izrednega programa. Res je, da sem trenutno študentka 3.letnika, vendar diplomiram to leto. Zakaj je bila prijava zavrnjena? ker sem TRENUTNO še vedno na 1.stopnji? Se nič ne upošteva, da ko vpišem ta program, če me sploh sprejmejo, da bom na tem študiju že na 2.stopnji? Saj če padem ta letnik, me lahko zavrnejo potem kasneje, septembra, ampak oni mi niti prijave ne dovolijo! To se mi res ne zdi fer, saj sem se za te stvari trudila zbirati informacije že v oktobru in ko sem takrat pisala ministrstvu sem dobila sledeč odgovor:

Spoštovani!

Možnost vzporednega študija je treba gledati z vidika iste ravni
izobraževanja. To pomeni, da pri študiju na 2. stopnji in hkrati na 1.
stopnji ne gre za vzporedni študij. Sicer je res, da zakon določanje pravil
in postopkov vzporednega študija prepušča študijskim programom in
visokošolskim zavodom, vendar menimo, da se lahko na mesta za vzporedni
študij na posamezni stopnji prijavijo / vpišejo le tisti, ki so v času
prijave / študija že vpisani v študijski program na tej stopnji. Vaša
prijava za vzporedni študij na 1. stopnji za leto 2012/13, ko se boste
vpisali tudi v program 2. stopnje, zato ni ustrezna.
Naj opomnimo, da je letošnji razpis za dodiplomski študij, to je za
2011/12, v XIII. točki splošnega dela izrecno določal, da se diplomanti
(kar boste tudi vi) lahko prijavijo za redni študij samo na mesta za
diplomante. Glede na to, da Visoka šola za dizajn verjetno ne bo razpisala
niti mest za vzporedni študij niti mest za diplomante, se lahko prijavite
le na izredni študij (s srednješolskim spričevalom) v rednem prvem (ali
katerem drugem) prijavnem roku.
Če povzamemo: četudi bi Visoka šola za dizajn razpisala mesta za vzporedni
študij, se vam nanje ne bi bilo treba prijaviti, kajti v vašem primeru ne
gre za vzporedni študij. Če pa bi šola razpisala mesta za diplomante, bi se
morali prijaviti nanje (na redni ali izredni študij). Če pa tudi slednjih
ni, se lahko prijavite na razpisana ('navadna') mesta, in sicer na izredni
študij.
Na podiplomski ravni lahko študirate redno ali izredno.

Lepo pozdravljeni.

Prav zato sem imela upanje, da je možno da lahko hkrati študiram na 1. in 2. stopnji.
Kaj naj sedaj naredim? Kaj res ni nobene možnosti, da se pritožim ali karkoli?
Sploh mi ni jasno, zakaj to ni mogoče, saj v bistvu vpisujem IZREDNI študij, kar pomeni, da si ga bom tako ali tako sama plačevala. Vse kar v bistvu želim doseči je, da mi dovolijo, da še vedno nadaljujem moj redni študij.

Prosim vas za res hiter odgovor, prejšnjič sem toliko po drugih temah pisala, ker odgovorov ni bilo nikjer.
Malo nujna situacija je, zato bi vas res lepo prosila.
Hvala in lep pozdrav,
Smike
Nazaj na vrh
smike
PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012, 2012b 13:37  Odgovori s citatom

kaj moram čakati da diplomiram septembra, da se potem lahko naslednje leto prijavim na izredni študij?
Potem izgubim celo leto!
Nazaj na vrh
MašaE
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2012, 2012b 15:48  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 22:17

Smike, pozdravljena!

Arrow Zanima te, zakaj so ti zavrnili prijavo za vpis v prvi letnik izrednega študija na Visoki šoli za dizajn.

Na izredni študij se lahko vpišeš, ko na dodiplomskem študiju diplomiraš (navedla si, da imaš namen diplomirati septembra). Istočasno NE moraš biti vpisana na dva študija (izjema je vzporedni študij).

Kot si že sama domnevala je res, da ko diplomiraš na 1. stopnji potem se lahko izredno vpišeš na študij na Visoki šoli za dizajn. V primeru, da v septembru diplomiraš in so še na voljo prosta mesta za vpis, potem lahko oddaš prijavo v tretjem prijavnem roku (od 1. do 5. oktobra 2012).

Citiram:
Podatki o še prostih vpisnih mestih za tretji prijavni rok bodo 1. oktobra 2012 objavljeni na spletnih straneh prijavnih služb Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in na visokošolskih zavodih.

Zakaj so zavrnili tvojo prijavo?
Točno ne vem, zakaj so v odgovoru navedli, da se prijavljaš na vzporedni študij, če tega nisi napisala. Odgovora na to ti ne morem podati, zato predlagam, da čim prej pokličeš na Visokošolsko prijavno-informacijsko službo ((01) 2418-502) in vprašaš njih.

Upam, da sem ti odgovorila na vsa vprašanja. Drugače se ponovno obrni na nas. Če v bodoče potrebuješ odgovor takoj, je najbolje, da nas kar pokličeš (080 98 67 ali 01/43 80 253) Wink

Sončen pozdrav,
Maša Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Podiplomski študij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na: