Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  pogodbena zaposlitev
laDida
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 29, 2011, 2011b 18:08  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2011 18:03
Prispevkov: 2

Pozdravljeni!

Imam vprašanje: trenutno sem vpisana na fakulteto le zaradi tega, da sem lahko delala preko studentskega servisa. Ponudila se mi je moznost, da se pogodbeno zaposlim. Naj dodam, da bom v naslednjem mesecu dopolnila 26 let, tako da bi imela status le do septembra, ali pa ce bi prej diplomirala. Zanima me, če se moram izpisati iz sedanje fakultete, ce hocem delati pogodbeno? Štipendije ne prejemam, v bistvu samo s tem razlogom sem bila vpisana da bi lahko delala.
Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andreja_B
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 30, 2011, 2011b 12:12  Odgovori s citatom
nekoč svetovalka, danes ... :)


Pridružen/-a: Tor Feb 2011 14:55
Prispevkov: 71
Kraj: Ljubljana

Živjo, laDida!

Da bi ti lahko pravilno odgovorila, bi potrebovala še nekaj dodatnih podatkov, in sicer:

Kaj natančno imaš v mislih, ko praviš, da se boš pogodbeno zaposlila? Boš sklenila pogodbo o delu (podjemno pogodbo), ki jo ureja Obligacijski zakonik (več si lahko prebereš TUKAJ)

ali morda pogodbo o zaposlitvi (ki jo ureja Zakon o delovnih razmerjih)?

Iz tvojega odgovora SKLEPAM , da se boš redno zaposlila in boš tako sklenila pogodbo o zaposlitvi. Če se motim, mi prosim čimprej sporoči!

Kaj se bo spremenilo, ko se boš redno zaposlila?

S sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi, ti ne bo prenehal status študenta!

Kdaj ti status študenta preneha?

V 239. členu Statuta piše:

Študent izgubi status študenta, če:

-uspešno konča študij,
-mu poteče absolventski staž,
-se izpiše,
-se v času študija ne vpiše v višji ali isti letnik,
-je izključen z univerze.


Kljub temu, da morebitna zaposlitev ne vpliva na status pa zaradi obstoja delovnega razmerja ne boš upravičena do nekaterih pravic, ki sicer izhajajo iz statusa študenta, npr:

-pravico do štipendije,
-pravico do subvencioniranega bivanja (bivanja v študentskem domu),
-pravico do subvencionirane prehrane (kar izhaja iz 69. člena
Zakona o visokem šolstvu) torej bonov.

Exclamation Če povzamem: Sklenitev delovnega razmerja ne vpliva na tvoj status študenta (tako se ti ni treba izpisovati s fakultete, da bi lahko bila zaposlena).

Če imaš še kakšno vprašanje, kar pogumno. Z veseljem ti bomo pomagali!

Lep pozdrav,
Andreja
_________________
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laDida
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2011, 2011b 9:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2011 18:03
Prispevkov: 2

Živjo Andreja!

Najlepše se ti zahvaljujem za odgovor! Tako je, sklenila bom pogodbo o zaposlitvi, vendar sem nekako skos imela v glavi, da se moram iz fakultete izpisati, če hocem pogodbeno delati. Tako ali tako mi pa septembra avtomatsko potece status in ni panike.

Super, sedaj sem pomirjena, da ne bom krsila kaksnega zakona Smile

Najlepsa hvala Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bouzs
PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2011, 2011b 17:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2011 19:57
Prispevkov: 7

Pozdrav! Tudi jaz bi prosil za pomoč, vendar glede dela preko podjemne pogodbe. In sicer nisem povsem prepričan če prav razumem kako se mi obračunava dohodnina in želim biti 100%, da ne bo konec leta katastrofa.

Torej:
Recimo, da moj zaslužek znaša 1.500 evrov bruto. Od tega zneska izplačevalec (delodajalec) plača 25 % dohodnine in tako moje neto izplačilo znaša 1.162,5 evrov.

Če v letošnjem letu ne presežem zneska 7.634,40 evrov, konec leta prejmem vračilo razlike akontacije dohodnine (25%-16%=9% zaslužka).

V nasprotnem primeru (če presežem 7.634,40 evrov) konec leta plačam premalo plačano dohodnino (27%-25%=2% zaslužka).

Sem prav razumel obračunavanje in akontacijo dohodnine?

Čisto informativno pa me še zanima koliko je v opisanem primeru celoten strošek izplačevalca (delodajalca)?

V naprej lepa hvala za pomoč!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 21, 2011, 2011b 15:17  Odgovori s citatom
pravno svetovanje


Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11
Prispevkov: 422

Zdravo bouzs!

Opravičujem se ti za nekoliko pozen odgovor z naše strani, vendar kot sem ti že v prejšnjem odgovoru napisal, smo v zadnjem času zasuti z delom. Hvala za razumevanje Wink.

Ker je tvoje vprašanje vezano na dohodnino, ki se za leto 2011 obračunava šele v začetku prihodnjega leta, verjamem, da ti bo odgovor kljub vsemu prišel še kako prav Smile. Pa pojdiva kar po vrsti.

AKONTACIJA DOHODNINE

Pri zaslužku preko podjemne pogodbe in akontaciji dohodnine pri tem je najprej potrebno omeniti, da mora za akontacijo dohodnine poskrbeti tisti, ki izplačuje dohodek – naročnik podjemne pogodbe oziroma tvoj »delodajalec«.
Nadalje pa je potrebno povedati tudi to, da se akontacija dohodnine izračuna tako, da se mora od bruto prejemka iz pogodbe najprej odšteti 10% normiranih stroškov, ki se priznajo vsakemu za dohodek iz naslova podjemne pogodbe in jih ni potrebno dokazovati (bruto prejemek iz pogodbe – 10% normiranih stroškov). S tem dobimo davčno osnovo in šele od tega zneska potem odtegnemo 25% dohodnine.

Torej, če bi ti na podlagi podjemne pogodbe zaslužil 1.500,00 € bruto, bi to pomenilo, da bi se od tega zneska najprej odštelo 10% normiranih stroškov, da dobimo davčno osnovo (1.500,00 EUR - 0,10 = 1,350,00 EUR). Od 1.350,00 EUR pa potem odtegnemo 25% akontacije dohodnine (1.350,00 EUR * 0,25% = 337,5 EUR).

V tvojem primeru bi tako akontacija dohodnine znašala 337,5 EUR, ti pa bi dobil izplačan neto znesek v višini 1.162,5 EUR (kot si že pravilno ugotovil sam).

Kar se tiče vračila akontacije dohodnine je pa pomembno predvsem dejstvo, da boš akontacijo dohodnine dobil povrnjeno v primeru, če bo tvoja dohodninska obveznost ob koncu leta manjša, kot pa znaša med letom plačana akontacija dohodnine (v tem primeru boš dobil povrnjeno razliko med akontacijo dohodnine in dohodninsko obveznostjo). V nasprotnem primeru, če boš med letom plačal nižji znesek akontacije dohodnine, kot bo znašala ob koncu leta tvoja dohodninska obveznost, pa bi moral doplačati to razliko. Če bi bila omenjena zneska enaka se akontacija dohodnine in dohodninska obveznost samo poračunata.

Pri tem pa je nujno potrebno poudariti, da je tvoja dohodninska obveznost odvisna od tvojega celoletnega zaslužka in od tega, do koliko dohodninskih olajšav si upravičen. Ni torej bistveno vprašanje ali boš ti s svojim zaslužkom presegel znesek 7.634,40 EUR ali ne, ampak je bistveno to koliko bo znašala na koncu tvoja dohodninska obveznost.

Pri računanju dohodninske obveznosti ti je lahko v pomoč naslednja formula:

- od celoletnega zaslužka odšteješ vse dohodninske olajšave do katerih si upravičen (v primeru, da bi delal tudi preko študentskega servisa bi ti SAMO za dohodek iz tega naslova pripadala tudi posebna osebna oziroma študentska olajšava)
- dobljena razlika iz prve alineje predstavlja tvojo davčno osnovo od katere se bo izračunala tvoja dohodninska obveznost - od višine te davčne osnove je tudi odvisno v kateri dohodninski razred padeš
- od tega v katerem dohodninskem razredu boš pa je potem odvisno koliko bo znašala tvoja dohodninska obveznost.

1. dohodninski razred
Če bo znesek tvoje davčne osnove znašal do vključno 7.634,40 EUR, boš moral plačati dohodnino v višini 16% od tvoje davčne osnove.
2. dohodninski razred
V primeru, da bo tvoja davčna osnova od 7.634,40 EUR do 15.268,77 EUR se bo znesek do 7.634,40 EUR obdavčil po 16% davčni stopnji, presežek pa po 27% davčni stopnji.
3. dohodninski razred
Če pa bo slučajno tvoja davčna osnova presegala 15.268,77 EUR pa se bo znesek do 7.634,40 EUR obdavčil po 16% davčni stopnji, od 7.634,40 EUR do 15.268,77 EUR po 27% davčni stopnji, presežek pa po 41% davčni stopnji.

Dohodninsko lestvico si oglej v tej tabeli, ko boš imela izračunano svojo dohodninsko osnovo.

S to formulo si sedaj lahko izračunaš svojo dohodninsko obveznost, če pa boš imel še kakršnokoli vprašanje se ponovno obrni na nas.

*Potrebno je omeniti, da ti za zaslužek preko avtorske oz. podjemne pogodbe ne pripada posebna osebna olajšava, ampak za ta zaslužek lahko koristiš le splošno olajšavo, če si do nje upravičen (če te starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana).

Glede na vse napisano v tem odgovoru tako ne moreš preprosto povzeti koliko boš dobil povrnjene akontacije dohodnine, saj je le to odvisno od tvoje dohodninske obveznosti.
Načeloma bi sicer res lahko rekli, da v primeru, da bo tvoja davčna osnova nižja kot 7.634,40 EUR, dobiš povrnjeno akontacijo dohodnine v višini 9% (25%-16%), vendar pa podobno ne moremo trditi za primer, če bi presegel ta znesek, saj se dohodninska obveznost obračunava na podlagi progresivne lestvice (glej dohodninske razrede zgoraj).


STROŠEK IZPLAČEVALCA

Kar se tiče pa stroška izplačevalca (delodajalca) ti pa predlagam, da si pogledaš tabelo na tej spletni strani (nekoliko bolj spodaj), kjer je vse lepo obrazloženo in razdelano glede stroškov pri podjemni pogodbi

V primeru bruto zaslužka 1.500 EUR bi bil celoten strošek delodajalca 1.969,27 EUR.

Toliko zaenkrat z moje strani, za dodatna vprašanja pa smo vedno na voljo.

Lep pozdrav in srečno.
_________________
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Delo preko študentskega servisa, druge oblike dela

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB