Kazalo po Študentska svetovalnica forumu
Pomoč pogostih vprašanj  Išči  Seznam članov  Skupine uporabnikov  Tvoj profil  Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava   Registriraj se

Uporabnike obveščamo, da smo se preselili na nov forum.

Na novem forumu je potrebno ponovno opraviti registracijo.
Postavljanje vprašanj na starem forumu ni več omogočeno. Če na vaše vprašanje še nismo odgovorili nam ga prosimo ponovno zastavite na novem forumu.

Hvala za razumevanje.
Ekipa Študentske svetovalnice

Avtor Sporočilo
<  Odgovor na pritožbo glede zoisove štipendije
PanicJinx
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 10, 2011, 2011b 18:48  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Ned Jun 2009 19:44

Živjo!

Zanima me, kaj narediti, ko po 60 dneh čakanja na odgovor na pritožbo glede prejemanja Zoisove štipendije tega odgovora ne dobiš.

Namreč 7. 2. sem na Zavod poslala pritožbo na negativno odločbo o prejemanju (narobe so mi izračunali povprečje in prejemanje zavrnili), nakar je Zavod 10.2. pritožbo posredoval na Ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve. Od takrat še nisem dobila odgovora, 60-dnevni rok pa poteče jutri, 11.4.

Kaj torej lahko naredim, kam naj pišem in kam naj kličem, da končno dobim odgovor?

Hvala vnaprej,
Nadja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
avantasia
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 11, 2011, 2011b 19:53  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sob Nov 2010 19:22

fijuuu, žal se boš konkretno načakala :/ jaz sem oddala svojo pritožbo zaradi neupoštevanja dodatka za smer izobraževanja pri Zoisovi konec novembra. In še zdaj nisem dobila odločbe... So mi na MDDSZ januarja rekli, da imajo gužvo in da je pred mano še 1000 pritožb ter da naj odgovor pričakujem marca. Zdaj, aprila pa so mi rekli, da je pred mano še 700 pritožb in da ne vejo kdaj bo... Katastrofa!
Nazaj na vrh
PanicJinx
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 11, 2011, 2011b 21:54  Odgovori s citatom

V bistvu sem danes klicala na ministrstvo in so mi povedali, da je pred mano 1500 ljudi, torej je čakalna doba še 3 mesece. Ni mi jasno, kako si lahko privoščijo take zamude brez negativnih posledic za njih.
Če navaden državljan zamudi z vlogo ali pritožbo eno minuto čez polnoč, se ta vloga ali pritožba ne upošteva ali pa dobi kazen. Če državni organ zamuja zakonsko določen rok za odgovor, je pa vse v redu? Mi zna kdo svetovati?
Nazaj na vrh
Dalia
PrispevekObjavljeno: Sre Apr 13, 2011, 2011b 14:28  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Sre Apr 2009 11:16

Pozdravljen panicjinx!

V postopku odločanja o vlogi za dodelitev štipendije, kakor tudi v pritožbenem postopku, pristojni organ sledi določbam Zakona o splošnem upravnem postopku (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+splo%C5%A1nem+upravnem+postopku&mandate=-1&unid=UPB|8633F0A31F5DD96BC12576D200289627&showdoc=1). Ta glede roka za izdajo odločbe o pritožbi pravi:
Citiram:
256. člen

(1) Odločba o pritožbi mora biti izdana in vročena stranki, brž ko je to mogoče, najpozneje pa v dveh mesecih od dneva, ko je organ prejel popolno pritožbo. Če je pritožba nepopolna in jo pritožnik po pozivu dopolni, začne teči rok za izdajo odločbe tedaj, ko organ prejme dopolnitev pritožbe.
(2) Rok iz prvega odstavka tega člena ne teče v času, ko je postopek prekinjen po 153. členu tega zakona, in v primerih iz desetega odstavka 82. člena tega zakona.
(3) Če stranka umakne pritožbo, se pritožbeni postopek s sklepom ustavi.

In kako je v primeru, ko odločba o pritožbi ni izdana v roku? Situacijo ureja Zakon o upravnem sporu (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+upravnem+sporu&mandate=-1&unid=UPB|DB679709E96A903FC12577920039830E&showdoc=1), ki v 2. odstavku 28. člena pravi:
Citiram:
(2) Če organ druge stopnje v dveh mesecih ali pa v krajšem, s posebnim predpisom določenem roku ne izda odločbe o strankini pritožbi zoper odločbo prve stopnje in če je tudi na novo zahtevo ne izda v nadaljnjih sedmih dneh, sme stranka sprožiti upravni spor, kot če bi bila njena pritožba zavrnjena.

Kot vidiš, je tvoja dolžnost, da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pozoveš na izdajo odločbe o pritožbi. Če ministrstvo odločbe ne bo izdalo v sedmih dneh (obstaja velika verjetnost, da je ne bo), pa lahko vložiš tožbo. V primeru, ko tožbo vloži štipendist zaradi štipendije, pri podeljevanju katere je odločilen premoženjski cenzus oz. kadar gre za štipendijo za nadarjene, govorimo socialnemu sporu, pristojno pa je Delovno in socialno sodišče. Pri vložitvi tožbe boš oproščena sodne takse (7. in 71. člen Zakona o delovnih in socialnih sodiščih; http: //www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+delovnih+in+socialnih+sodi%C5%A1%C4%8Dih&mandate=-1&unid=UPB|A185E4F46D58C86CC1257745002989AB&showdoc=1).

Na žalost si se znašla v precej nezavidljivem položaju. Svetujem ti, da poskušaš večkrat klicati na ministrstvo in jim ''težiti'', drugače pa ti preostane vložitev tožbe.

Lep pozdrav!
Dalia
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
PanicJinx
PrispevekObjavljeno: Sre Apr 13, 2011, 2011b 19:26  Odgovori s citatom

Hvala za odgovor!
Na kakšen način in v katerem roku pa vložim poziv na idajo odločbe o pritožbi?
Nazaj na vrh
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Čet Apr 14, 2011, 2011b 12:48  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11

Zdravo PanicJinx še z moje strani!

Na žalost je to res kar precej velik problem, saj je MDDSZ "znano" po tem, da velikokrat zamuja z izdajo odločb o pritožbah študentov. Tako se nemalokrat zgodi, da študentje dobijo odločbo kasneje kot v roku dveh mesecev, kot to določa Zakonu o splošnem upravnem postopku. Tega se zavedamo tudi v svetovalnici in se trudimo, da bi bilo tega čim manj.

Glede tvojih možnosti s pravnega vidika ti je vse povedala že svetovalka Dalia (tožba zoper ministrstvo oziroma upravni spor s predhodnim pozivom na izdajo odločbe zaradi molka organa - neizdaje odločbe), odločitev kaj storiti v tem primeru pa je popolnoma tvoja - ali počakati na odločbo ali pa ubrati drugo pot z upravnim sporom.
Kot pa je že omenila Dalia v prejšnjem odgovoru, ti mogoče tudi jaz predlagam, da najprej poskušaš "težiti" ministrstvu in tako doseči izdajo odločbe na neformalen način. Pri tem je vsekakor pametno poslati tudi dopis oziroma poziv na izdajo odločbe, saj lahko pripomore h hitrejši izdaji odločbe.

Sicer pa poziv za izdajo odločbe lahko vložiš na pritožbeni organ - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve kadarkoli po preteku dveh mesecev od dneva, ko je organ prejel popolno pritožbo. V pozivu moraš napisati, da zahtevaš izdajo odločbe zoper tvojo pritožbo v skladu z drugim odstavkom 28. člena Zakona o upravnem sporu. Poziv moraš poslati priporočeno.

Če bi potrebovala pomoč pri pisanju tega poziva se lahko obrneš na naš mail naslov: pravna@svetovalnica.com, kamor nam lahko pošlješ osnutek tvojega poziva oziroma dopisa, mi pa ga bomo pregledali in po potrebi popravili.

Za konec pa naj omenim samo še to, da se bomo v Študentski svetovalnici poskušali obrniti tudi na študentske predstavnike in povprašali kaj se lahko stori oziroma uredi glede omenjenega problema.
Ko in če izvemo kakšno novo infomracijo jo bomo objavili na našem forumu (tudi pod to temo), zato ti predlagam, da spremljaš naš forum.

Zaenkrat toliko in srečno Wink.

Lep pozdrav!
Zavod Študentska svetovalnica brezplačno pravno svetovanje v obliki prvega pravnega nasveta izvaja na podlagi projekta Aktivendrzavljan.si, v okviru dejavnosti za povečanje aktivnega državljanstva mladih, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada.
Nazaj na vrh
PanicJinx
PrispevekObjavljeno: Ned Jun 05, 2011, 2011b 9:06  Odgovori s citatom

Živjo!

Spet lepo prosim za pomoč in pravno svetovanje. Kaj storiti v mojem primeru?
Po dooolgem času so mi le odgovorili (komaj junija) in mi prejemanje štipendije spet zavrnili. Spet so narobe izračunali povprečje, ker so upoštevali delne izpite in ne končnih ocen, ki so tudi predvidene s študijskim sistemom in so tako edine veljavne za prejemanje štipendij. Mojim sošolcem, ki so se pritožili, so v drugo izračunali pravilno, meni pa ne (čeprav sem predložila iste dokumente kot oni).

Letos je na našem oddelku tudi novost v elektronskem indeksu, ko so prav zaradi teh komplikacij s strani Zavoda ukinili vpisovanje vmesnih in delnih ocen v VIS in lahko zdaj vidimo samo končne. Ampak meni to ne pomaga, ker so očitno pri Zavodu si že vbili v glavo, da jaz štipendije ne dobim (računajo, da imam povprečje 8,39, čeprav na dokazilih iz referata jasno piše, da je povprečje opravljenih izpitov za drugi letnik faksa 8,56).

Prav tako so se v odgovoru na pritožbo zmotili in zapisali: "V skladu z navedenim organ druge stopnje ugotavlja, da je bilo povprečje pritožnice za tretji letnik, doseženo v študijskem letu 2009/10, izračunano pravilno in znaša 8,39."
V letu 2009/10 sem bila vpisana v drugi letnik in tudi povprečje se računa za drugi letnik, ne tretji.

Piše, sa se na to odločbo ne morem več pritožiti, dopustna pa je tožba v roku 30 dni.
Kako naj zadevo izpeljem? (ker je tudi iz primerov sošolcev jasno, da so se na zavodu in ministrstvu pri meni zmotili)
Se lahko vseeno kako pritožim glede na napako v odločbi?
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Dalia
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 29, 2011, 2011b 9:25  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Sre Apr 2009 11:16

Pozdravljena panic jinx!

Očitno nam je v gruči vprašanj uspelo spregledati tvoje vprašanje, za kar se ti iskreno opravičujem Embarassed Na žalost ti preostane samo še možnost sprožitve upravnega spora tj. vložiti tožbo zoper odločbo ministrstva.

Ker upravni spori presegajo naš delokrog (svetovalci smo študentje prava) ti ne moremo niti ne smemo pomagati pri sestavi tožbe, lahko pa ti dam nekaj napotkov:

1.) Za vložitev tožbe (sprožitev upravnega spora) ne potrebuješ zastopnika v smislu odvetnika, tožbo lahko napišeš in vložiš sama.

2.) Pristojno sodišče je Upravno sodišče RS.

3.) O svoji situaciji se lahko posvetuješ z odvetnikom, ki ga lahko najdeš na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije (pri tem išči odvetnika, ki se ukvarja z upravnim pravom)

4.) V kolikor je tvoje finančno stanje (če se preživljaš sama oz. če si že dopolnila 26.let) oz. finančno stanje tvoje družine slabo, lahko zaprosiš za brezplačno pravno pomoč. Brezplačna pravna pomoč je možna tako v obliki prvega pravnega nastveta, kakor tudi v obliki pravne pomoči, ki zajema sestavo raznih vlog oz. svetovanje ter zastopanje v postopku pred sodišči na prvi in drugi stopnji. Na spletni strani Odvetniške zbornice lahko pod zavihkom zbori najdeš odvetnike, ki ponujajo brezplačno pravno pomoč. Ko boš izbrala odvetnika, pokliči v pisarno in povej, da se ti mudi z vložitvijo tožbe. Najverjetneje boš lahko kar takoj prišla na sestanek, s seboj pa prinesi dokazila o tvojem oz. družinskem finančnem stanju, saj lahko odvetnik prične z nudenjem pomoči kar takoj, če presodi, da si do brezplačne pravne pomoči upravičena. Vseeno pa moraš nato najpozneje v 3 dneh na pristojno okrožno sodišče vložiti vlogo za dodelitev brezplačne pravne pomoči. Če bo sodišče presodilo, da ne izpolnjuješ pogojev za dodelitev brezplačne pravne pomoči, boš morala delo odvetnika plačati po odvetniški tarifi.

Pogoje za dodelitev takšne pomoči določa Zakon o brezplačni pravni pomoči (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+brezpla%C4%8Dni+pravni+pomo%C4%8Di&mandate=-1&unid=UPB|BC05D018193BD086C1257410003B1955&showdoc=1), ki pravi, da je do brezplačne pravne pomoči upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči. Šteje se, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka (tj. približno 460 € mesečno). Kakor pa sem že omenila, odvetnika za pripravo in vložitev tožbe na 1. stopnji ne potrebuješ, lahko pa si ga priskrbiš, da boš še bolj pravno zavarovana.

5.) Ker je od dne, ko si zastavila vprašanje minil že skoraj en mesec, ne vem ali je 30 dnevni rok za vložitev tožbe že potekel. Če imaš še nekaj dni časa, nam lahko na pravna@svetovalnica.com pošlješ vse odločbe, ki si jih prejela, kakor tudi svojo pritožbo, ki je bila sedaj zavrnjena. Šele ob podrobnem pregledu celotne dokumentacije bomo lahko dali bolj konkretno glede kršitev predpisov, ki jih navajaš (napačen izračun povprečja, napačna navedna študijskega leta..).

Zaenkrat je to vse, ker tvoje situacije žal ne poznam podrobno in bi bilo zato neprimerno, da bi ti vlivala kakršnokoli upanje glede postopka s tožbo.

Srečno!
Dalia
Nazaj na vrh
PanicJinx
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 29, 2011, 2011b 9:28  Odgovori s citatom

Hvala za odgovor. Tožbo sem vložila pred parimi tedni, odvetniku plačala po odvetniški tarifi in zdaj čakam na rezultate. Upam, da bo vsaj na sodišču nekdo normalen in sposoben opravljati svoje delo, aja, in da bo znal pravilno računati povprečje.
Nazaj na vrh
Luka1
PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011, 2011b 11:02  Odgovori s citatom
nekoč svetovalec , danes ... :)

Pridružen/-a: Pon Okt 2006 11:49

Pozdravljena!

Upam, da ti bo uspelo! Ful bi bili veseli in hvaležni, če bi nam sporočila, kakšna je bila odločitev sodišča!

Lep pozdrav,
Luka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
TheAnswer
PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011, 2011b 21:06  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Apr 2009 9:13

Luka1 je napisal/a:
Pozdravljena!

Upam, da ti bo uspelo! Ful bi bili veseli in hvaležni, če bi nam sporočila, kakšna je bila odločitev sodišča!

Lep pozdrav,
Luka

Tudi jaz. Država gnila, jaz bi zgubo živce.
TinaJ
PrispevekObjavljeno: Ned Jul 10, 2011, 2011b 12:18  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Jul 2010 13:48

Quod licet Iovi non licet bovi....

Čez 10 let bo morda že odgovor s sodišča Twisted Evil Wink
Nazaj na vrh
avantasia
PrispevekObjavljeno: Sob Jul 16, 2011, 2011b 8:40  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sob Nov 2010 19:22

Zdravo!

Po 8ih mesecih sem končno dobila odgovor na pritožbo glede dodatka za smer izobraževanja pri Zoisovi štipendiji. Pritožba je bila zavrnjena. Sem študentka 2. letnika FF v MB, študiram Angleški jezik in književnost in Pedagogiko. Mi lahko kdo pove, kdo (če ne jaz) spada v področje izobraževanja: 14 IZOBRAŽEVALNE VEDE IN IZOBRAŽEVANJE UČITELJEV 1453 IZOBRAŽEVANJE UČITELJEV TUJIH JEZIKOV (angleški jezik, nemški jezik)?

http://www.uradni-list.si/files/RS_-2010-110-05854-OB~P001-0000.PDF
Nazaj na vrh
JurijŠ
PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2011, 2011b 14:36  Odgovori s citatom
nekoč svetovalec , danes ... :)

Pridružen/-a: Sre Nov 2010 15:43
Kraj: Ljubljana

Pozdravljena,

pred seboj nimam zavrnilne odločbe, kjer bi videl, na podlagi kakšnih argumentov so ti zavrnili pritožbo.

Morda je problem v tem, da študiraš še književnost in pedagogiko...

Ob teh informacijah, zaenkrat toliko. Če te zanima še kaj, pa kar vprašaj.

Srečno:)
Jurij
Nazaj na vrh
Jure_A
PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2011, 2011b 11:02  Odgovori s citatom
pravno svetovanje

Pridružen/-a: Tor Apr 2009 14:11

Zdravo avantasia še z moje strani!

Kot je omenil že svetovalec Jurij v zgornjem odgovoru ti takole na prvi uč zelo težko povemo naše mnenje glede tvoje upravičenosti do dodatka za vrsto in področje izobraževanja, saj vsekakor potrebujemo več informacij glede tvojega primera.

Zaradi tega bi ti rad ponudil možnost, da nam na naš mail: pravna@svetovalnica.com pošlješ skenirano odločbo, s katero ti je bila pritožba glede upravičenosti do tega dodatka zavrnjena, poleg tega pa nam skeniraj še tvoje potrdilo o vpisu iz tvoje fakultete.

Ko bomo preverili vse relevantne podatke pa ti bomo lahko tudi točno in pravilno odgovorili glede tvoje upravičenosti do omenjenega dodatka.

Toliko zaenkrat, za dodatna vprašanja pa smo seveda vedno na voljo.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Kazalo po Študentska svetovalnica forumu -> Štipendije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu